Repülés

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!


Utoljára 7 éve repültem és azóta nagyon sokminden változott. Szeretnék tanácsokat kérni azoktól, akik mostanában repültek cukrosan, hogy mikre kell figyelni? Angliába repülnék nemsokára, ide pl kell-e vajon külön orvosi papír, hogy cukros vagyok és azért van pen nálam, meg pótinzulin? Én pl csak gyümölcslevet iszom hipóra, az mindig nálam van, és mivel egyedül fogok repülni a gyerekeimmel, akik még elég kicsik, valahogy nem annyira akarok kockáztatni, szeretném biztonságban érezni legalább ezt, hogy tudom, hogy hipó esetén nálam van a kubu-m. Ezzel mi a helyzet, felvihetem vajon? Vagy külön kell vennem valami innivalót a reptéren bent? És, ha ott nincs olyan, ami nekem jó lenne?

Mivel 2 hétre megyünk, viszek magammal nyilván sok pót inzulint is. Azt persze feladom a bőröndben, de mibe csomagoljam, hogy ne melegedjen fel? Én tényleg baromi érzékeny vagyok a romlandó inzulinra, rengeteget cserélek patront, mert hidegből melegbe és fordítva veszít a hatásából és hatástalan kb, amit beadok, tehát szeretném, ha hideg maradna. Azt számoltam, hogy kb 6-7 órát kell vagy még többet kell kibírnia valamiben (hűtőtől hűtőig). Erre nem biztos, hogy jó a nagy Frio táska, mert az csak 17-18 fokon tartja, mondjuk két doboz inzulinnál ez nem szerencsés. De nem tudom. Más ezt hogy oldja meg?

Na, kb ilyen dolgok foglalkoztatnak.
Köszi előre is a válaszokat!
 

poe

Őstag
Mostanában nem repültem, így a kubus kérdésre nem tudom az aktuális választ, de gyanús, hogy csak a reptéren vásárolt innivalót viheted fel. A papír szerintem nem árt ha van, de nemigen kérik.
Inzulint viszont ne adj fel a bőröndben! Nem felmelegszik, hanem megfagy, a gépek utazómagasságában kemény mínuszok vannak, a poggyászteret pedig nem fűtik. Emellett fennáll a kockázata, hogy elkeveredik a bőröndöd, no meg a rakodómunkások sem szoktak kesztyűs kézzel bánni a poggyászokkal, konkrétan dobálják... Szóval inzulint csak a kézipoggyászba! ;)
 

krisz_2011

Aktív tag
Szia Molli!
Sokat repülünk, főleg kolléganőmmel, aki pumpás. Poe válaszát annyival egészíteném ki, hogy biztosan nem viheted fel a saját kubudat. Bent viszont tuti, hogy fogsz kapni megfelelő üdítőt, horror áron... Ha nem is kubut, de rostos üdítőt mindenképp.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszi szépen!

Nade, ha mondjuk fél napot a melegben vannak a pótinzulinok, az nem túl jó, nem? Érdekes, régen az insulatard-actrapid páros abszolút nem volt ilyen érzékeny a hőmérsékletre, akkor simán vittem repülőn két hétre minden hűtés nélkül és nem lett bajuk. A levemir, humalog meg már attól meg tud szerintem romlani, hogy a patikában nem elég hidegben tárolták (hát ezt lehet érezni, főlge nyáron, hogy nem hideg igazán, amikor megkapom), vagy simán attól meg tud romlani, hogy hidegből melegbe és vissza vándorol, tehát, ha felmelegszik és visszahűtöm, az nem túl jó.

Krisz, a kolléganőd miben szállítja a pótinzulint, csak simán beteszi a kézipoggyászba?
 

krisz_2011

Aktív tag
Simán csak a kézipoggyászban viszi. Ő Novorapidot használ, de amíg penes volt, az akkori inzulinját is így szállította. Sajnos pont a levimir-humalog párost nem próbáltuk (se ő, se a gyerekem). Actrapid, Lantus jól bírta a gyűrődést. Idén nyáron Frio tasakba tettem a pótinzulint a nyári utazásunk során, mikor 40 fok volt a kocsiban, és semmi baja sem lett. Mikor utaztok? Ha mostanában, azért nincs olyan nagyon meleg, a Frio tasakkal meg a hőingást is le tudod csökkenteni. Reptéren kb. 2 órát töltesz, utazás, szálláshelyre érkezés mondjuk plusz 4, tehát kb. 6-7 órát kell hűvösben tartanod az inzulint. Bízzunk benne, hogy ennyi idő alatt nem fog megromlani. (A gépen én többször fáztam, mint melegem lett volna...)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kriszti, köszi! Májusban utazunk, pont akkor sosem lehet tudni, milyen idő lesz :D Ezen a frion én is elfilóztam, én is arra jutottam, hogy beszerzek egy nagyot és abban cipelem a pót patronokat. Szerintem én vagyok érzékeny a kisebb romlásokra is, nem az inzulin :) Vagyis az inzulin is, de az analógoknál én lettem sokkal érzékenyebb erre (nyilván mert a régi insulatard-actrapid túl volt adagolva, ott mindegy volt, ha nem hatott annyira, de most szerintem pöccre adom az egységeket, nagyon megérzek minden változást, ha picit rosszabb helyre adom a bázist, már egész éjjel magas).
Köszi, én is a frio mellett döntöttem :) Kint meg remélem, lesz hűtő a hotelszobában, mert pl a férjem most egy 4csillagos Mariotban van (UK) és kikötötték a minibárt... tehát csak a portán tudja leadni, amit hűteni akar. Persze, ez sem a világvége, de mégiscsak nem annyira jó este 11kor kikérni a hűtős pótinzulint a portáról, mert akkor jutott az eszembe.... (ami általában így van:))
 
Oldal tetejére