TENS - krónikus idegfájdalmak kezelésére

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Transzkután elektromos idegstimulátor (TENS) krónikus idegfájdalmak kezelésére

Számos elektromos készülék volt eddig is forgalomban, melyekkel – változó hatékonysággal – az idült idegfájdalmak kezelését célozták meg. Az amerikai FDA most engedélyezte egy teljesen új típusú eszköz szabad forgalmazását elsősorban perifériás diabéteszes fájdalmas neuropátia kezelése céljából.

A SENSUS névre hallgató készüléket a Massachusetts-i NeuroMetrix cég fejlesztette ki (bőrön át alkalmazandó) ideg stimulálása céljából. Az alkalmazási módja nagyon egyszerű: a térd alatt a lábszárra övszerűen felhelyezhető, kívül egy indító nyomógombja van, belül pedig egy elektróda. A gomb megnyomására 60 percen át működik és a legerősebb idegi eredetű lábfájdalmat is enyhíti.

DiabForum-tens_2014-4_56s.jpg

Folyamatos működtetése is lehetséges. A stimuláció intenzitása a panaszok erősségéhez igazítva változtatható. Nappal munka közben a beteg akadályoztatása nélkül viselhető, alkalmazható, éjjel fájdalommentes nyugodt pihenést biztosít.

Egyedül ezt a készüléket engedélyezte az FDA éjjeli használatra is. A készülék alkalmazásának további nagy előnye, hogy feleslegessé teszi a számos mellékhatással járó és hozzászokást eredményező gyógyszerek szedését.

(Forrás: MedGadget, 2014. július 16.)
DiabFórum 2014/4., 56. oldal
 
Oldal tetejére