Vércukormérők

szolnok

Új tag
Lányok van egy topic kipróbált édességreceptek cimmel, érdemes megnézni sok finomság van ott pl a palacsinta is és torták is.

dekar

Új tag
Szia rgyörgy
Elnézést, hogy csak most reagálok a hozzászólásodra, kicsit zümzüm volt az utóbbi egy-két napom.
Megmondom az őszintét, nem találom a vc.mérőm könyvét, így ha akarnám sem tunnám szervízbe vinni, de nem hátrány, ha az ember tudja, hogy mitől nem működik valami. Ezek egyszerű kis beavatkozások amit bárki meg tud lodani.
Nemrég' állítottak át gyors inzulinra, azóta kicsit szigorúbb diétával elég normális értékeket mérek, de így is előfordulnak magasabb (10-13) értékek. Azt szeretném kérdezni (persze minden fórumozótól is), hogy szoktatok-e korrigálni az inzulinadagon, ha ilyen előfordul? Pl. ha 15 egység aspart inzulintól étkezés után magas a vc. érték, lehet-e utánaküldeni néhány egységet, van-e erre valamilyen tapasztalás?

Üdv. Mindenkinek

szolnok

Új tag
Kedves Dekar!

Bár nem engem kérdeztél, de korrigálás nélkül szinte nem is lehet jó értékeket tartani folyamatosan. Sőt ha már étkezés előtt is magasabb értékeket mérsz , már előre korrigálhatsz. A korrigálás mértéke az eltérés nagyságától függ, valamint az elfogyasztott étel CH tartalmától na és főleg a saját tapasztalatodtól. Az orvosok által megszabott inzulin adagok csak irányadóak, a többit magadnak kell óvatosan ki próbálnod magadon.

dekar

Új tag
Szia Szolnok
Ha jobban megbogarászod a hozzászólásom, láthatod, hogy téged is kérdeztelek. Nagyon köszönöm a tanácsodat, próbálgatom állítgatni az adagokat, de mégis elég rapszódikusak az értékeim. Valahol -lehet, hogy itt a fórumon- olvastam, hogy kell egy kis idő mire beállnak a normál értékek.
A kérdésem konkrétabban emígyen szól: Ha a reggeli mért érték mondjuk 6,5 mmól/l és a reggeli után mért érték kissé magas, mondjuk 9,5 (két órával reggeli után) akkor lehet-e és mennyit +-ban injektálni? Novorapidról van szó.

zsuzsa

Új tag
Mi is Novorapidot használunk, és ha reggel kel egy 4,5 el, reggelizik, bólust elnyújtva egy órára adom, az érték még 8-9 óra között lehet emelkedettebb, de nem korrigálunk rá, mert a délelőtti életmódja, az aktiv mozgás levisz, sőt 10 óra felé még tízóraizik is. De pl. ha vacsinál azt látom hogy 15 ös cukra van, már eleve 0,5 E el többet adok be, ugyanarra a szh mennyiségre, mert ha nem akkor estére is még 10 körüli cukra lesz. Napközben ne szoktam korrigállgatni, hacsak nem valami extrém magas cukra van, mint előfórdúlt hogy bubisodás miatt már 17 nél vettem észre a problémát, akkor légtelenítettem, és beadtam normálba inzulint, hogy visszakorrigálljam, de egyébként két étkezés között nem szoktam. Erre szerintem akkor lenne szükség, ha a bázis nincs jól beállítva, vagy a szh-inzulin aránya nem megfefelő és megugrik a cuki. De az sem mindegy hogy étkezést követően mennyi idővel, és az inzulin beadása után mennyi idővel milyen a cukrod. Ez tényleg egyéni és totzgatni kell, tapasztalni kell, míg ki nem ismered a saját szervezetetd működését.

dekar

Új tag
Szia Zsuzsa
A dolog buktatója nálam ott lehet, hogy nem számolom a szénhidrát mennyiségét, soha nem is számoltam, azért tartok most itt.
A bázis inzulint nem állítottam még utána, lehet, hogy egy kicsit meg kellene növelni az adagot?
Az éjszakai inzulinom levemir, 23 a célzott adag.
Visszatérve a szénhidrátra: azért igyekszem keveset fogyasztani belőle, a súlyomból is le kell faragni, de nehezen megy. Én is eleve kevesebb inzulint adok, ha tudom, hogy mozgalmasabb napom lesz. Nagy nyűglődés ez a cukorbetegség, főként, ha a habos süteményeket szeret(t)em a legjobban.....

dg

Őstag
[. Csak birom amikor azt mondják, anyuka mutasson mégegy cukorbeteg gyereket,aki kakaót iszik. Hát szerintem minden gyerek issza függetlenűl attól hogy cukros vagy sem, lehet hogy nekik nem a legideálisabb dolog, de ez van, úgy kell csinállni, hogy ne legyen gond belőle.[/quote]

Úristen! Hol mondják ezeket az irgalamtlan, döbbenetes butaságokat??? Tényleg szakemberektől ered??? Anno nekünk a kórházban már kakaóztatással kezdtek... A mi diabetológiánkon egyébként azt vallják, s ezzel én mélységesen egyet értek, bármit meg lehet enni. Csak épp mindenkinek ki kell tapasztalnia saját magán, mikor és mennyit. Kakaó, rizs, krumpli, tészta, stb -- nálunk minden megy, és én alig veszek diabetikus édességet már. Csak cukorkát, rágót, édesítőszert, szörpöt. Mostanában például rendszeresen fagyizunk, a lényeg, hogy tejes, tejszínes alapú legyen, ne vizes.

zsuzsa

Új tag
Hát lényegében a mi dr.-nénink is azt mondja hogy semmit nem tiltunk, egyen mindent, és az inzulint igazitsuk hozzá. Mikor hozzá kerűltünk, a kisfiam anyagcseréje rossz volt, rosszúl volt beállítva, alig tudott enni, vékonyka volt, rosszúl nézett ki. Az volt az első hogy emelte a szh adagot, mellé az inzulint norm. beállította, és fokozatosan, sőt eleinte hirtelen kezdte összeszedni magát. Akkor nagyon megörűltünk, hogy végre valaki rendbehozta. Úgy látszik azért mindíg van valami, amiről másképp gondolkodnak, vagy másképp tartanák jónak. Ezt az ember meghallgatja, aztán én olyan vagyok hogy közvéleménykutatást tartok, erre nagyon jó a fórum, tudakolózom hogy mások ezt hogyan csinállják, elsősorban szem előtt tartom hogy nekünk mennyire jó és hogyan válik be, és mivel a tapasztalatom az volt hogy a kisfiamnak jó, bírja a kakaót, vagy mást, és mások is azt mondják hasonlóan csinállják, és elfogadott, akkor nem gondolkodom rajta tovább és marad a dolog, amíg azt látom hogy jó, ha azt tapasztalom majd hogy nem bírja akkor megint mérlegellni kell hogy az inzulinon válltoztatok, vagy kiválltom az adott élelmiszert másra.

ildikó

Új tag
[. Csak birom amikor azt mondják, anyuka mutasson mégegy cukorbeteg gyereket,aki kakaót iszik. Hát szerintem minden gyerek issza függetlenűl attól hogy cukros vagy sem, lehet hogy nekik nem a legideálisabb dolog, de ez van, úgy kell csinállni, hogy ne legyen gond belőle.

Úristen! Hol mondják ezeket az irgalamtlan, döbbenetes butaságokat??? Tényleg szakemberektől ered??? Anno nekünk a kórházban már kakaóztatással kezdtek... A mi diabetológiánkon egyébként azt vallják, s ezzel én mélységesen egyet értek, bármit meg lehet enni. Csak épp mindenkinek ki kell tapasztalnia saját magán, mikor és mennyit. Kakaó, rizs, krumpli, tészta, stb -- nálunk minden megy, és én alig veszek diabetikus édességet már. Csak cukorkát, rágót, édesítőszert, szörpöt. Mostanában például rendszeresen fagyizunk, a lényeg, hogy tejes, tejszínes alapú legyen, ne vizes.[/quote]

És hogy számoljátok a fagyit? Holnap megyünk nyaralni, és biztos lesz fagyis, és jó lenne tudni. Eddig elkerültük, itthon evett diab.jégkrémet. Köszi!

dg

Őstag
Szia Ildikó!

A fagylaltokban átlagosan 30 gr ch / 100 gr van. Tehát 10 gr-ban, azaz 1 dekában 3 gr ch van. Egy gombóc fagyi általában 3 vagy 4 dekagrammos (ez mindig ki van írva), így pontosan ki lehet kalkulálni. Én amúgy már nem nézem, átlagban azt veszem, hogy 10 gr ch / 1 gombóc. A tölcsérre 2-3 gr ch-ot számolunk. Az fontos, hogy ne vizes, hanem tejes, tejszínes alapú legyen, ugyanis a fehérje lassítja a szénhidrát felszívódását. Ha az eladó nem tudja, hogy milyen alapú a fagyi (ez sokszor elődordul), azt lehet venni, hogy a gyümölcsfagyik készülnek inkább vizből, a krémek (vanília, joghurtos eper, stracatella, tudomisén) inkább tejes alapúak. Azaz, bizonytalanság esetén inkább ez utóbbiakból válasszatok. Ezen felül, a fagyi hatása viszonylag gyorsan lecseng, vigyázni kell, nehogy hipó legyen utána. Normál esetben minden gond nélkül megy nálunk a dolog, magas cukorra nyilván nem kell erőltetni. Én gyakori mérésekkel kitapasztaltam a dolgot, ezután már nem kell méricskélni, megy emlékezetből. Soha nem volt még gond belőle. A lányom még kicsi, egyébként sem engedélyeznék neki egy, másfél gombócnál többet. Tudom még ajánlani az algidakrémmkönnyű jégkrémet, elég olcsó, ráadásul finom és vc tekintetében is jó. Egy darabban ott is kb 10 ch van, de azon meg pontos táblázaton elolvasható a tápértéke. Egyébként nálam mindig van gumicukor is, mert ha pl találunk egy ugrálóvárat vagy csúszdát, és a gyerekemet nem akarom kivonni a forgalomból evés miatt meg nem is akar enni, inni, akkor adok belőle. 4 szem = kb 10 gr ch. Ez is totálisan bevált.
Jó nyaralást!

christina

Őstag
Miért nem ehettek rizst, krumplit meg tésztát????
sztem sincs semmi gond a kakaóval ha beszámolja az ember..... Fini az, én is szeretem :))

Mert az ebédje 20 gr ch-ra volt (most 25 gr ch-ra van ) beállítva (most sem adom a 25 gr-ot, mert elszáll a cukra), és 1 mini krumpli 20 gr ch-t tartalmaz az nevetséges! Mivel lakik jól? Ugyanez a tészta, rizs is. Olyan keveset ehetne, hogy az vicc! Mi még a keverék inzulint használjuk, úgy hogy ezért van a ch adag így szigorúan kiszámolva.

dg

Őstag
Mert az ebédje 20 gr ch-ra volt (most 25 gr ch-ra van ) beállítva (most sem adom a 25 gr-ot, mert elszáll a cukra), és 1 mini krumpli 20 gr ch-t tartalmaz az nevetséges! Mivel lakik jól? Ugyanez a tészta, rizs is. Olyan keveset ehetne, hogy az vicc! Mi még a keverék inzulint használjuk, úgy hogy ezért van a ch adag így szigorúan kiszámolva.

Szia Christina!

Mi is keveréket használunk. A 20 grammos ebéd tényleg nagyon kevésnek tűnik. Ha ezzel a mennyiséggel elégedett a gyermeked, akkor a mennyiség jó, de ha az ebédet így sem viszi az inzulin, el kéne gondolkodni az emelésén. Ha az ételmennyiség kevés, és a kicsi még éhes, enne, akkor feltétlenül emelni kell az adagján 5, de inkább 10 gr ch-ot (ételmennyiségben ez nem sok), és nyilván hozzá az inzulint. Soha nem szabad hagyni, hogy egy gyermek éhezzen és diszkomfortérzete legyen emiatt. Mindenképp beszéld ezt meg az orvosoddal, remélhetőleg ő is ezen az állásponton lesz...
Igen, a szakirodalomban is az olvasható, hogy az előkevert inzulinok nehezebben bánnak el az étkezések utáni vc emelkedéssel. Ez azonban megsegíthető azzal, hogy pl az ebéd ch mennyiségét még több részletre bontjuk. Magyarán: van mondjuk csirke pörkölt tejföllel, durum tésztával, esetünkben 30 gr ch az ebéd. De a lányomnak jobban tetszik a comb mint a tészta, ez utóbbinak csak a fele esett jól neki, semmi baj. Egy óra múlva biztos jól esik neki egy kis gyümölcs, vagy egy danonino túrókrém, vagy egy falatka csoki, desszertként. És semmi kiugró vagy leugró anomália nincs. Mi így oldjuk meg.

zsuzsa

Új tag
A fagyikra általában ki is van írva hogy mennyi szh tartalma van, és azt is tudod hogy egy gombóc hány gr, ki lehet számólni.
Nekünk negyon ismerős amit irsz christina, míg mixtardon voltunk alig tudott enni, egy idő után persze hogy elég volt a 20 gr. mert nem kapott többet hozzászokott, és elég volt neki, csak a súlya stagnállt, és nem gyarapodott, csak nőtt, és látványosan vékonyodott, a súlyfejlődése elmaradt, látszott rajta hogy kevés amit kap. Mikor átkerűltünk másik dr.-nénihez, egyből mondta hogy kezdjem el etetni, mert látszik hogy éhezik, napi 90-100 gr.szh egy 3 éves gyereknek, csak hiába mondták hogy etessem ha a cukra meg ment tőle, kellett hozzá egy jó terápia, egy jó beállítás.
Ismerős a krumpli rizs stb... mellőzése, és nem azért mert tiltják, hanem mert nem fér bele a szh mennyiségbe, mi kölest ettünk, meg bulgurt, meg hajdinát, mindent ami rostos, zöldséget husival, meg zöldséggel, minimális szh al, ami roppant egészséges volt, de nem tápláló. Mi is diabetológiára jártunk járunk szakorvoshoz, és nem is akármilyenekhez, országosan elismert szakemberekhez, és mégsem jutottunk dűlőre a kezelésében. Aztán válltottunk, és most azért elmondhatom hogy jó helyen vagyunk, de most is vannak dolgok amiben nem értek egyet az orvossal vagy másképp csinállnám, de bízom benne és a szaktudásában, és hosszú távon azért őt igazolják a dolgok, és van amit meghallgatok, és aztán csinálom ahogy nekünk jó, lásd kakaó téma.

zsuzsa

Új tag
Annyi minden eszembe jut a mixtardos időszakról, főleg sok keserűség, de emlékszem, kiszámóltam hogy 12 db orsótésztát ehetett volna meg egy ebédre. Tényleg úgy ahogy írod nevetséges volt.
Most látom csak hogy már össze tudom hasonlítani a dolgokat, hogy mennyire jó a pumpa terápia, mennyivel "szabadabb" élet, és mennyire más arculatot kapott a diéta is, a kezelés is. Most is olvastam a diab magazint, és írták hogy 100 éve még belehaltak az emberek a cukorbetegségbe, most pedig itt van ez a remek kis szerkezet, nagyon szerencsésnek mondom magunkat, hogy figyelmünkbe ajánlották, lehetővé tették, és viselhetjük a pumpát.

christina

Őstag
Szia Christina!

Mi is keveréket használunk. A 20 grammos ebéd tényleg nagyon kevésnek tűnik. Ha ezzel a mennyiséggel elégedett a gyermeked, akkor a mennyiség jó, de ha az ebédet így sem viszi az inzulin, el kéne gondolkodni az emelésén. Ha az ételmennyiség kevés, és a kicsi még éhes, enne, akkor feltétlenül emelni kell az adagján 5, de inkább 10 gr ch-ot (ételmennyiségben ez nem sok), és nyilván hozzá az inzulint. Soha nem szabad hagyni, hogy egy gyermek éhezzen és diszkomfortérzete legyen emiatt. Mindenképp beszéld ezt meg az orvosoddal, remélhetőleg ő is ezen az állásponton lesz...

Az ebéd mennyisége megfelelő, nem éhezik- csak nem krumplival lakik jól, hanem főzelékekkel. Én jobban unom szerintem, mint ő!:)

ildikó

Új tag
Christina!

Érdekes, mert az én fiamnak 20gr ch ebédre elég. Sőt! Jó, ő napközben is sokat eszik, tehát nem tök éhes. Most hogy voltunk nyaralni, és megkértem a szakácsot, hogy főzzön ki 25gr spagettit, 3* is megkérdezte, hogy elég lesz? Hát, elég! De nem sovány, erős, hízik.

Vick

Új tag
Szia Ildikó!

Összesen, mindent beleszámolva mennyi Ch-t eszik meg kisfiad 1 nap alatt?
Nálunk 25-30 g körül volt az ebéd Chja 4 évesen. Napi össz Ch 120g volt akkor. Most 7 éves, és 185 Ch a napi adagja.

zsuzsa

Új tag
Szia Vick!
Nem engem kérdeztél, de az én kisfiam pont most lesz négy éves, és ő így eszik.

120gr a napi szh adagja, 3 évesen 100 volt, és egy ideig elég volt, mert ehhez volt hozzászokva, de aztán megnyúlt és amúgy is olyan vékonyka volt, muszály volt emelni, és persze akkor átkombinálltuk az inzulintherápiát is, meg hát megkaptuk a pumpát, így már más volt az élet. Most 17 kg, és most már egy kicsit összesezdte magát. Az ebédje 40 gr, a reggeli, vacsi 30 gr, a tazórai uzsi 10 gr. Még ha utóvacsizik, az is egy 5-10 gr. ez csak akkor ha a cuki engedi, és belefér, de általában utóvacsizik.
Nektek hogyan oszlott meg a 120 gr? Melyik étkezés hány gr-os volt?

Oldal tetejére