HQ képek Versenyfutás az inzulinpiacon - jönnek a „Biosimilar” inzulinok

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az eddigi legnagyobb karriert befutó bázisinzulin analóg, a glargin inzulin szabadalmi joga 2015-ben lejár és máris megjelent az engedélyeztető hatóságok (FDA, EMA) előtt a Lilly és a Boehringer Ingelheim cég glargin inzulinnal azonos, Basaglar-ra nevezett készítménye.


Ezt a készítményt a glarginnal „biosimilar”, biológiailag egyenértékű inzulinnak tekintik, mivel molekulájában teljes mértékben megegyezik az eredetivel. A glargint forgalmazó Sanofi egyelőre tiltakozik és akár többéves pereskedésre is fel lehet készülni.

A biosimilaritás problémája abból adódik, hogy bár azonos molekuláról van szó, az előállítás egyes fázisai különbözhetnek egymástól, más és más immunreakciókat válthatnak ki a különböző készítmények. A más és más gyártó által előállított inzulinok különféle adagoló peneket igényelnek és ez zavart okozhat az orvosok és betegek között. Másrészről viszont megkönnyítheti a szerhez történő hozzáférést pl. csökkentett ára miatt.

Korábban már beszámoltunk a glargin inzulinnál hosszabb hatástartamú, 25 órás féléletidejű degludec inzulinról és a szintén hosszú hatástartamú pegliszpro inzulinról. Tehát a versenyfutás nem a Basaglar-ral (európai néven Abasria) kezdődött, a Sanofinak is további tervei vannak 300 E/ml koncentrációjó glargin inzulinjával és akkor még nem beszéltünk az inhalációs Afrezza inzulinkészítményről – a referáló megjegyzése.

(Forrás: www.medscape.com)
Megjelent: DiabFórum 2014/4., 51. oldal
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére