A dió és a mogyoró fogyasztása javítja az életkilátásokat

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A dió fogyasztása és az élettartam meghosszabbodása közötti összefüggés már korábban is ismert volt, de ami a halálokokat illeti, a szív-érrendszeri okokon kívül nagyon kevesen vizsgálták az egyéb okokat, valamint tisztázatlan maradt a dió fogyasztás mennyisége és a halálozás közötti kapcsolat.

Holland kutatók a Maastricht Egyetemen ezért vizsgálat tárgyává tették a dió, a mogyoró és a mogyoróvaj fogyasztás és a bármilyen eredetű, illetve különböző okok miatti halálozás közötti kapcsolatot.

A Netherlands Cohort Study keretében 120.852 55–69 év közötti korú férfi és nő szolgált részletes információkkal 1986-ban étkezési és életviteli szokásaikról. Életük alakulását 1996-ig a holland statisztikai intézet adatai alapján kísérték figyelemmel. 8.823 halálozás és 3.202, diófogyasztásra vonatkozó teljes körű adatok birtokában végeztek egy többváltozós elemzést, melyet kiegészítettek más hasonló tartalmú vizsgálatok meta-analízisével.

walnut-1581788.jpg

Az eredmények: a diófogyasztás következménye alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozási aránnyal járt együtt, ill. kevesebben haltak meg rákban, diabéteszben, szív-érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív betegségekben, mint a diót nem fogyasztók. Ha a napi 1, 5, 10. ill. 10 g feletti diófogyasztás hatását a diót nem fogyasztók mortalitásával vetették egybe, 12, 26, ill. 23%-os halálozás csökkenést találtak. A fogyasztás mennyisége és a halálozás között nem egyenes, hanem fordított kapcsolatot találtak. A dió és a mogyoró fogyasztás egyaránt kedvezően befolyásolta a mortalitást, míg a mogyoróvajnak ilyen irányú hatását nem észlelték.

walnut_graph.jpg

(Mint a grafikonon látható, a kockázat csökkenés legkifejezettebb diabéteszben – a referáló megjegyzése)

(Forrás: Int. J. Epidemiol. online, 2015. június 11.)
Megjelent: DiabFórum 2015/3. (60. oldal)
 
Nagyon szeretem a diót! :)

Diós guba (4 adag)

tej, 1,5%-os (640 g)
kifli (420 g)
dió (104 g)
édesítő (60 g)
vaníliás cukorhelyettesítő (40 g)

Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukor és vaníliás cukor felét. A dióval összekeverjük a cukor és vaníliás cukor másik felét. A szikkadt kifliket karikákra vágjuk. A kiflik egy részét tálba helyezzük, meglocsoljuk kevés forró tejjel, majd megszórjuk dióval. Ezután újabb tejjel felöntött kifli réteg, majd újabb dióréteg következik, és így tovább. Tetejére dió kerül. Tálalásig tároljuk hűtőben.

Energia
Energia 630 kcal (2635 kJ)

Makrotápanyagok
Fehérje 20,1 g
Zsír 17,9 g
Szénhidrát 96,3 g

Egyéb tápanyagok
Koleszterin 8,3 mg
Élelmi rost 4,3 g
 
Oldal tetejére