Vércukor érték HbA1c

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Te jó ég? Mit fog ehhez szólni Tímeácska (reméljük, holnap jön már), meg Máté, a legutóbbi 4,7-es hemójukkal? :-D

Ráadásul, a hemoglobin, nem egyforma ideig él az egyes emberekben. Én már olvastam az is, hogy 3 hónapig élnek, meg több helyen azt, hogy 6-8 hétig átlagosan.
Meg azt is jó lenne tudni (még ha nem is annyira lényeges valójában), hogy mindig ugyanolyan mértékben köti-e magához a cukrot a sejt? Úgy értem, ha feltételezzük azt a nem létező helyzetet, hogy mondjuk 15 a vc tíz napon keresztül, akkor ebből a vércukorból az idő minden pillanatában, folyamatosan ugyanannyi kötődik a Hb-hoz, vagy ingadozik a kötődés mértéke? Magam részéről könnyebben tudom azt képzelni, hogy ingadozik. Na ezt a tényezőt beleadni a matekba? Nem csoda, hogy mindig intervallumokban beszélnek.

Nahát, már olvastam Zsu írását. Hát tényleg tudtam írni, B.Lacinak írt üzimben benne van a lényeg erre a levélre is. Ide már csak aztat írnám, hogy jól tudod, van 6-8 heti átlagolás is, az a fruktozamin. Ezt akkor nézkik, ha drasztukus változás van, és a terápia módosításához szükség van a közel múlt eredményére, és még frissen felfedezett diabosoknál is szokták nézni, ezt is a terápi meghatározása céljából.
Rákeresek a fruktozaminra és aHbA1c re és felrakom, de valahova már felraktam, csak nem tudom hova, de az ismétlés csak hasznos lehet.

vighkata

Fruktozamin

Mire való a vizsgálat?
A fruktózamin vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabétesz kezelésének hatékonyságát.
Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Ha a kezelőorvos ismerni akarja a vér átlagos glükóz szintjét az elmúlt 2-3 hétre vonatkozóan.
Milyen mintára van szükség?
A könyökhajlati vénából vagy néha az ujjbegyből vett vérmintára. (Vénás vér esetén piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Mit vizsgálunk?
A fruktózamin az úgynevezett glikált fehérjék közé tartozik. A vérben a glükózmolekulák folyamatosan összekapcsolódnak a vörösvértestek (vvt-k) hemoglobinjával, az albuminnal vagy egyéb szérumfehérjékkel. Ezt a folyamatot glikolizációnak hívják. Minél több glükóz van jelen a vérben, annál több fehérje glikozilálódik, és úgynevezett glikált fehérje alakul ki. Ezek a kombinált molekulák a vvt-k vagy a fehérjék egész élettartama alatt megmaradnak, és információt adnak a vérben a bizonyos időtartamon belül észlelhető átlag glükózmennyiségről. Mivel a vvt-k kb. 120 napig élnek, a glikált hemoglobin (hemoglobin A1C) mérési eredményéből az utolsó 2-3 hónap glükózszintjére lehet következtetni. A szérumfehérjék rövidebb élettartamúak, kb. 14-21 nap után lebomlanak, így a glikált fehérjék mennyisége a vér 2-3 hetes átlagos glükózkoncentrációját tükrözi. A kezelések célja az, hogy a diabéteszes beteg glükózszintjét a normálhoz közeli szinten tartsák, megelőzve ezzel a magas vércukorszinthez társuló komplikációk kialakulását és a progresszív károsodást. Jó diabéteszkontrollhoz ismerni kell a vér glukózszintjét. Ezt el lehet érni a napi (vagy akár gyakoribb) önmonitorozással vagy időszakosan a fruktózamin (2-3 hét) vagy a HbA1C (2-3 hónapos) mérésével.

vighkata

HbA1c Mire való a vizsgálat?
A cukorbetegek követésére, illetve kezelési döntések kiválasztására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Első alkalommal akkor, amikor a cukorbetegség kórmeghatározása történik és azután évente kettő–négy alkalommal.

Milyen mintára van szükség?
A kar vénájából vagy ujjbegyszúrással vett vérminta szükséges.

A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó ("lila kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Mit vizsgálunk?
Az A1c-vizsgálat az utóbbi 2-3 hónap átlagos vérglükózszintjét vizsgálja. Ez a glikozilált hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával történik. A vérkeringésben lévő glükóz spontán módon kötődik az A hemoglobinhoz (az A hemoglobin az elsődleges hemoglobinfajta felnőttekben). A hemoglobin egy piros fehérje, amely felelős az oxigén szállításáért a vörösvértestekben (VVT). Az A hemoglobinhoz való kötődés után, a glükóz a VVT-k egész élettartamáig (kb. 120 nap) ott marad. Minél nagyobb a glükózkoncentráció a vérkeringésben, annál nagyobb mértékben kötődik az A hemoglobinhoz. A glükóz és az A hemoglobin együttesét nevezünk A1c-nek (vagy hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak). Az A1c-szint nem gyorsan változik, és amikor változik, akkor az öregebb VVT-k elpusztulnak és a fiatalabbak átveszik a helyüket.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát úgy nyerik, hogy egy tűvel megszúrják a kar vénáját vagy egy kis, hegyes lándzsával megszúrják az ujjbegyet egy csep vér nyerésére.

vighkata

Nálunk is ritka a somogyi, a hipó ellenére (és szerencsére).
De korábban már szó volt róla, nem emlékszem melyik topikban, hogy hipó után a relatív inz. hiányra kell figyelni, ugyanis akkor jön elő, ha ilyen fellép.

Az én orvosom határozottan azt mondta, hogy nem a hipók miatt jó a HbA1c.

Jól mondta. A megfelelő tartományon belüli, stabilan kötődött cukormolekulák miatt jó a HbA1c-je. Az külön szerencsés, hogy hipo után nem jelentős a növekedési és egyéb hormonok inzulin ellenes hatása.

vighkata

Én meg képes voltam egész éjszaka a relatív számtani közepen törni a fejem mindenféle változó és még változásaiban is változó:confused:ismeretlenekkel együtt!:???:Begörcsöltem...:???:Megyek lazítok...:???::D:mrgreen:

Ne aggógggy, időnként átültetünk friss fődbe, és jó mög is locsolunk. Éjszaka alugggyá!

Zsu77

Új tag
Egy kicsit belekotnyeleskednék.
A hipo alacsony értéke nem, vagy csak alig "számolódik" bele a HbA1c értékébe, mivel a hipo rövid ideig tart, és nincs elég ideje stabil kötést létrehozni. A hipo rendezésekor megemelkedett cukorszint viszont tovább tart, és a cukormolekuláknak van lehetőségük a hemoglobin oxigén molekulájához kötödni, és ezáltal szállítódni 2-3 hónapig a vérben.
Tehát a kötések létrejöttekor figyelembe kell venni a (cukor)mennyiséget és az időintervallumot az adott egységre.
Érthetőbben: amíg hipo van az kb. 5-10 perc, erre jön a plusz CH korrekcióként, és mire a stabil kötés létrejön, addig a hipo alatti és a pluszként bevitt cukor is jelen van.

Na,én megmondtam,hogy a Kata az tudja.Nekem meg ráment az éjszakám,hogy erre tök egyedül rájöjjek!:mrgreen:

steveray

Új tag
Szép hetet mindenkinek!

Kinek van olyan diabetológusa, aki részt vett a szeptemberi országos értekezletükön? Akinek van, az kérdezze meg tőle, hogy mit mondtak legutóbb a 6 és az alatti Hgba1c értékek kapcsán végzett kutatások eredményéről!

Én egyébként fél év alatt jöttem le 8,3-ról 6,8-ra. Mit mondjak, nem volt nehéz.

vighkata

Szép hetet mindenkinek!

Kinek van olyan diabetológusa, aki részt vett a szeptemberi országos értekezletükön? Akinek van, az kérdezze meg tőle, hogy mit mondtak legutóbb a 6 és az alatti Hgba1c értékek kapcsán végzett kutatások eredményéről!

Én egyébként fél év alatt jöttem le 8,3-ról 6,8-ra. Mit mondjak, nem volt nehéz.

Ehhez csak gratulálni tudok. Friss pumpásoknál a jól eltalált kezelés hatására különösen gyorsan áll be a jó egyensúlyi állapot. Tartsd is ezt a jó tendenciát, bár most már lassulni fog a csökkenés, de már most jó szinten vagy.

Évekkel ezelőtt, amikor ki tudták mutatni a HbA1c-t, akkor még a 12%-ot tartották az elfogadhatónak, aztán folyamatosan vitték lejjebb ezt az értéket a mai elfogadható 7 alatti szintre. Egészséges szervezetnek is 4-5,5% a normális, ez a cukorbetegeknek is megfelelő egy kis engedékenységgel, vagyis a 6-7 közötti szintet elfogadva.

steveray

Új tag
Tudjátok, ahogy átfutottam a hozzászólások nagy részét, pár dolog érdekes volt nekem. Majd egyszer talán összeszedem őket, de most a Hga1c (Hgba1c? melyik a helyesebb?) a téma.

Szóval, amikor ez az eredmény kijött a legutóbbi vérvizsgálat során, mondom az orvosomnak, hogy "na, akkor én folytatom az eddigi dolgaimat, és legalább 6-ig lemegyek". Erre ő: ne tegyem, maradjak inkább ezen a szinten.

A közelmúltban ő volt egy országos diab-doki konferencián, amelyen elhangzott, hogy amerikai kutatók megállapították, hogy a 6 körüli és az alatti Hga1c-s cukorbetegek között magasabb a halálozási arány, mint a 6,5 körülieknél.

Jó Neked! Most 8,0-s(HbA1c) a szintem, de már 3 hete a szervezetem folyamatos vészhelyzetként fogja fel a 5-6 körüli értékeket, volt olyan nap amikor teljesen elfáradtam a belső remegésektől és az egyik hiponál (3,0) fel is ment 16-ra, pedig csak 25g ch-ot ettem (tudom csak 15g-ot kellett volna, de nem bírtam abbahagyni...). Nekem így dolgozni nehéz.......A szervezetem ezt az édes drogot nagyon követeli.:mrgreen:

Sani

Új tag
Kedves juditszin!

Azért érzed a normoglikémiás értékeket hypónak, mert tartósan magasak voltak a vc értékeid.
Két fő - különben sok - dolog befolyásolja, hogy hogyan érzed meg:

- Milyen magasról esik le
- Milyen gyorsan esik le

És ha neked a szervezeted megszokta a 8 - 10 körüli értéket, akkor a 4 már hypo tüneteket okozhat. Ezért kell törekedni arra, hogy 4 - 7 között legyen.
Állítólag 4 alatt már illő érezni a hypot. Nekem most a határ 3,5. ...de sokáig ne éreztem, ha ment lefele. Szerencsére ez változott és már érzem, ha hypo van.:)

Sani! Ez így van, most a hypo érzésem 3,8-4 körül van, de azon a bizonyos napon az érzethez képest kb 10p-cel később tudtam enni ill. mérni. 3 hete napi 10-13 méréssel próbálom nem túl enni a hypókat de ettől még nehéz kordába tartani ( a pumpával is "játszadozok"), időnként tényleg elfáradok fizikálisan....Azért már látom a végét.

Zsu77

Új tag
Mindegy hogy írod,elég érthető...csak spórolsz egy betűt legfeljebb...:mrgreen:

Érdekes amit írtál.Mi a dokid neve és hol rendel?

Zsu77

Új tag
Kedves juditszin!

Azért érzed a normoglikémiás értékeket hypónak, mert tartósan magasak voltak a vc értékeid.
Két fő - különben sok - dolog befolyásolja, hogy hogyan érzed meg:

- Milyen magasról esik le
- Milyen gyorsan esik le

És ha neked a szervezeted megszokta a 8 - 10 körüli értéket, akkor a 4 már hypo tüneteket okozhat. Ezért kell törekedni arra, hogy 4 - 7 között legyen.
Állítólag 4 alatt már illő érezni a hypot. Nekem most a határ 3,5. ...de sokáig ne éreztem, ha ment lefele. Szerencsére ez változott és már érzem, ha hypo van.:)

Ez szuper jó hír Sani!Tényleg nagy segítség,ha az ember azt is megérezheti,hogy megindult lefele!:)

blaci

Őstag
Hba1c és a cukorbetegség

Sziasztok!

Itt egy érdekes cikk a Hba1c arányáról, amit figyelmetekbe ajánlanék.
Steveray, ha volna bővebb infod a dokid által mondottakról a forrásról meg a miértről szívesen olvasnám. Előre is köszönöm.

Ja, igen a cikk itt olvasható:

http://diabetesonline.hu/diabetesz-hirek/hba1c-es-cukorbetegseg.html?el_mcal=1

U.i.: Akkor most hogy is van ez? Ha alacsony akkor azért ha magas akkor meg a szövődmények miatt...na, nemá';):(

dg

Őstag
Én pedig azt szeretném megkérdezni, hogy miből áll az a tréning, aminek segítségével azok a diabosok akik (már) nem érzik meg a hipót, ismét képesek lesznek erre.

Én eddig csak könyvben olvastam erről, hogy létezik efféle tréning, és hogy nem ritka, ha a diabosok egy idő után elveszítik a hipó-előérzetüket, de ez visszahozható.

Van valakinek személyes tapasztalata? És miből áll a "tréning"?

Zsu77

Új tag
Én most hallom először,hogy a túl alacsony hemo baj lehet,és egyenlőre nem látom be,hogy miért,de lehet benne valami,mert különben nem lenne alsó határa az egészséges tartománynak sem.Remélem,hogy Steve hamarosan megosztja velünk a részleteket.

Hát ez a tréning nagy dolog lehet.Annyi biztos,hogy amire én kíváncsi voltam,azt nem rég megtudtam,történetesen,hogy mi okozza a hipo tüneteit.Mindig ott kerestem,hogy no cukor-no cukor,mit okoz az,sose értettem.És hát azt okozza,hogy beindul válaszképpen és egyben védekezés képpen az adrenalin termelés,ami az inzulinrezisztanciát hivatott kiváltani.Ez egy logikus lépés a szervezet részéről.Na most.Azt is elmondták,hogy az adrenalin készlet is ki tud merülni sok hipotól,ekkor történik az,hogy az ember nem érzi meg a hipot.Én ennyit tudok.De ez a tréning ez nagyon új.Mindenki körbe ül,hogy na most akkor hipozunk,na ki mit érez...:mrgreen: Bocsánat...:mrgreen:

Oldal tetejére