Cukorbeteg gyermek

Zsu77

Új tag
Nincs remegés, izzadás, "bambaság"? Inkább a "hisztisség"?

De,de nem mindig az.Sőt!Van úgy,hogy csak így összerándul,olyan fura.És olykor álmosság.Szóval mindig más,mikor mi.De az általános az a hisztisség.A komolyabbakat legtöbbször éjjel csípték el.Múltor eléggé alacsony volt és azonkívül,hogy hisztis kedve volt,semmi egyéb nem látszott.Amikor azt mondta,hogy rosszul van,vagy amit sokszor,hogy "éhes vagyok",akkor sem látszik semmi különös.Őt főleg a hisztiről lehet fölismerni.Szinte kezelhetetlen,aki nem tudja mi van vele,azt várja,hogy mikor verik már meg.Pedig csak kajcis.

Zsu77

Új tag
Amikor én hideg végtagot érzek hipo rendezése után, akkor az szinte mindig erős hipo után van. És az teljesen független, hogy mennyit mérek, 4,2-t vagy 2,9-et.
Tehát ez támpont lehet nektek, ha többen tapasztaljuk hideg végtagot hipo után, akkor sejthetitek, hogy a gyerkőc is "megszenvedte" az érzést. A hideg végtagnál erősen fázom is, talán a kérdésre, hogy fázol-e? jöhet a válasz, azt jó be tudják határolni a kicsik.

Nem rossz.Érdekes.Az én végtagjaim is így viselik.Majd szólok Erzsinek,hogy figyuzza már meg Dávidnál!

napocska

Őstag
Nem rossz.Érdekes.Az én végtagjaim is így viselik.Majd szólok Erzsinek,hogy figyuzza már meg Dávidnál!

Dani sápadt, azt mondja, hogy rezeg belülről, meg hogy rezeg a hasa. :)
Verejtékes homlok is volt már.

Én pedig a múltkor jártam úgy, hogy már nagyon éhes voltam ebédidőben, de még várni kellett, hol erre, hol arra, végül vagy másfél órán át "éheztem", és már zsibbadt mind a két kezem, mire végre ehettem. Gondolom jó alacsony lehetett a cukrom nekem is...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ez nagyon jó, mármint, hogy Dani leírt egy hasonlatot, ahogy ő éli meg, vagy tudja megfogalmazni. Amikor Daninak rezeg belülről a pocikája, akkor általában gyenge, vagy erősebb hipo szokott lenni. Valószínű nála sem a cukimérés eredménye a meghatározó, hanem hogy hogyan éli meg.
Félelem nem szokott nála lenni? Akár ha nem is akkor, hanem esetleg később mondja el?

ildikó

Új tag
Péter is fáradtságra, éhségre hivatkozik, ő sem tud menni ilyenkor. De ő sem megbízható, van hogy 2,3-nál sem szól semmit, még mikor megmérem, és rákérdezek, hogy jól vagy, akkor sem mondja, hogy nem.

pusimelu

Őstag
Felnőttként is nehéz megfogalmazni milyen érzés és mindenkinél más.Amíg Insulatard Actrapid inzulinon voltam addig azt kell mondani hogy minden hypót éreztem és több is volt.
Mióta Lantus -Apidra párost használom sokkal kevesebb a hypó viszont alattomosabb vagy nem olyan erős tünetekkel jelentkezik.Míg Insultardnál 2,9 -től remegés,verejtekézes tompultságot éreztem addig az új inzulinoknál nem.Ott inkább csak a tompaságot vagy bágyadtságot érzek(mindjárt elalszok érzés) ritkán remeg a gyomrom,vagy verejtékezem.Nekünk felnőtteknek is nehéz hát még a piciknek.

dg

Őstag
Hannának általában fakó és kifejezéstelenebb lesz az arca, kicsit bambábbá válik mikor alacsony a cukra. Ő egy nagyon mozgékony gyerek, 15 hónapos kora óta a délutáni alvásra is képtelen vagyok meghozni a kedvét. Ha magához képest lelassul, az már gyanújel. Ezek többnyire megbízható jelek.
Néhányszor találkoztam a szinte rohamszerűen rátörő álmossággal, ez nem jellemző.
Érdekes módon, az éhséget nem mindig mondja (persze, ettől még érezheti), ellenben sokszor mondogatja, hogy éhes, amikor az égvilágon semmi baj sincs a cukival (még az sem, szerencsére, hogy esetleg magasról érkezett normális tartományba).
Úgyhogy az éhség, és még ide sorolható a hangulatváltás és a hiszti, nagyon megbízhatatlan jelek. Vagy hipo miatt vannak, vagy nem.

Szorongásos félelem jelét nem látom. Olyan már volt, hogy konkrétan a bizsergéstől, zsibbadástól félt, mert azt hitte, darazsak csinálják (és a darazsaktól félt, mint általában).

dg

Őstag
Természetesen, előfordul az is, hogy hiponál az égvilágon semmiféle látható tünet nincs, a cuki mégis alacsony. Ha rákérdezek, akkor is azt mondja a lányom: jól van. És ez láthatólag így is lehet.
Saját szavaival még csak összegzően annyit mond, ha mond, hogy rosszul van kicsit. És mikor elmúlik, akkor vígan csicsergi, hogy most már jól vagyok!

Zsu77

Új tag
Dani sápadt, azt mondja, hogy rezeg belülről, meg hogy rezeg a hasa. :)
Verejtékes homlok is volt már.

Na,ezt a leánykám szokta mondani: "Ó-ó...anya kérek valamit gyors enni,mert már rezeg a lábam!"-ő is épp olyan nyeszlett mint én.Hogy ilyenkor enni kell,azt tőlem tudja.A rezgés,az ő szava!:)

Zsu77

Új tag
Felnőttként is nehéz megfogalmazni milyen érzés és mindenkinél más.Amíg Insulatard Actrapid inzulinon voltam addig azt kell mondani hogy minden hypót éreztem és több is volt.
Mióta Lantus -Apidra párost használom sokkal kevesebb a hypó viszont alattomosabb vagy nem olyan erős tünetekkel jelentkezik.Míg Insultardnál 2,9 -től remegés,verejtekézes tompultságot éreztem addig az új inzulinoknál nem.Ott inkább csak a tompaságot vagy bágyadtságot érzek(mindjárt elalszok érzés) ritkán remeg a gyomrom,vagy verejtékezem.Nekünk felnőtteknek is nehéz hát még a piciknek.

Meli ez így nagyon érdekes...
Tudja valaki,hogy mi lehet az oka?
Rám zömmel a bealvósdi volt jellemző,hál'Isten a diéta óta semmi ilyen gondom nincs...
De mi adja a különbséget,ez nagyon érdekelne...

vighkata

Nálam többször előfordult, hogy megmértem a cukit, mert éppen ideje volt, és látom, hogy hipo tartomány, de nem érzek semmit. Elkezdek enni, mert tuti, hogy enni kell, mivel mehet még lejjebb is, és amikor már eszek, akkor kezd rám törni a hipo érzete. Volt olyan is, hogy evés közben újra mértem, és bizony még lejjebb ment.

Ezért lehet kedves anyukák, hogy amikor megkérdezitek a gyermeket, hogy mit érzett, vagy miért nem szólt, holott ti hipot mértetek, akkor elképzelhető, hogy tényleg nem éreznek semmi rosszat.

vighkata

Tegnap éjfél után megint hipom volt, 2,2. Valószínű későn ébredhettem fel rá, mert a tünetek eléggé erősek voltak, erős izzadás, remegés, éhség. A hipo elmúltával jött a hideg végtag, és a vacogós-fázós-reszketés. Visszabugyoláltam magam két takaró alá, és csicsika tovább.
Nem volt viszont zsibbadás, bizsergés, és félelem sem.

pusimelu

Őstag
Én nem olvastam utána de sokat gondolkodtam rajta.Szerintem az idegrendszer a felelős.Van a vegetatív idegrendszer amit ha jól tanultam nem tudunk nagyon befolyásolni.Attól függ leginkább hogy az akaratunktól függetlenül működő idegrendszer milyen választ ad az alacsony vércukorszintre.Van amikor azt mondja most remegjen van amikor meg aludjon?Amikor meg később jön a hypoérzet akkor mi van?
Ez csak gondolat...
Akartunktól független idegrendszeri válasz például amikor libabőrösek leszünk vagy a citrom esete elég ránézni és beindul a nyálelválasztás.

vighkata

Ha gyenge hipo közeledik, akkor azt a látásom megváltozásával érzékelem.
Ilyenkor nagyon élesen, kontrasztosan és fényesen látok. Ehhez általában nagyon picit szaporább szívdobogás társul, és nincs falási roham, elegendő egy kis eledel, esetleg 1-2 szem szőlőcuki.

Ugyanez a látás megváltozás erős hiponál egészen elmegy addig, hogy nem látom a fókuszban a cukimérőt, hogy mennyit mutat, és éles fehér fénnyel világít minden. Ez szerencsére nagyon hamar elmúlik, kb. 1 perc alatt.

És szeretném hangsúlyozni, hogy a gyenge, vagy erős hipo a tünetek alapján nem feltétlenül jelzi, hogy 4,3-at, vagy 2,3-at mérek-e.

vighkata

Én nem olvastam utána de sokat gondolkodtam rajta.Szerintem az idegrendszer a felelős.Van a vegetatív idegrendszer amit ha jól tanultam nem tudunk nagyon befolyásolni.Attól függ leginkább hogy az akaratunktól függetlenül működő idegrendszer milyen választ ad az alacsony vércukorszintre.Van amikor azt mondja most remegjen van amikor meg aludjon?Amikor meg később jön a hypoérzet akkor mi van?
Ez csak gondolat...
Akartunktól független idegrendszeri válasz például amikor libabőrösek leszünk vagy a citrom esete elég ránézni és beindul a nyálelválasztás.
Igen, a vegetatív idegrendszeri működés az tőlünk akaratlan, sima izmok által működtetett élettani funkciók, mint pl a szívdobbanás, a légzés, a nőknél a méh 20 percenkénti összehúzódása, vagy amikor automatikusan beindul a libabőrözés azért, hogy hőt tartson vissza.
Viszont a citrom evés látványánál a nyáleválasztási reflex az már tanult folyamat, az úgynevezett pavlovi féle feltételes reflex. Ha valaki előtt eszel citromot, de ő nem tudja, hogy az milyen, mert még sosem evett, akkor nála nem indul be semmilyen folyamat. De amint életében először beleharap egy citromba, a tapasztalat azonnal meg lesz.

Viszont az nagyon érdekes, ha az idegrendszer oldaláról is megpróbáljuk megérteni, hogy a hipok, és az érzetük miért olyan különbözőek, nem csak egymástól, hanem saját magunknál is.

dg

Őstag
Nálam többször előfordult, hogy megmértem a cukit, mert éppen ideje volt, és látom, hogy hipo tartomány, de nem érzek semmit. Elkezdek enni, mert tuti, hogy enni kell, mivel mehet még lejjebb is, és amikor már eszek, akkor kezd rám törni a hipo érzete. Volt olyan is, hogy evés közben újra mértem, és bizony még lejjebb ment.

Ezért lehet kedves anyukák, hogy amikor megkérdezitek a gyermeket, hogy mit érzett, vagy miért nem szólt, holott ti hipot mértetek, akkor elképzelhető, hogy tényleg nem éreznek semmi rosszat.

Igen, én is azt hiszem, hogy teljesen hiteles amit mond a gyerekem, azaz bár a cukimérő hipót mutat, neki kutya baja. Azt is tapasztaltam, amit írsz, hogy mire plusz étellel, itallal kezdjük elhárítani a hipot, menet közben jönnek elő a tünetek. Azaz, jócskán megkésve.

pusimelu

Őstag
Igazad van Teki!Viszont a nyálelválasztást sem tudod megállítani akatodtól függetlenül indul el viszont csak akkor ha már ismered az ingert a savanyú ízt,és az is érdekes hogy elég csak a látvány tehát a látóidegpályákon agyba ott tudatosul utána pedig igerület a nyálmirigyekhez hogy termeljünk mert citrom van a közelben.
Kezdek megbolondulni én már csak környezetvédelmi úton nem közelítettem meg a cukorbetegségemet!

Oldal tetejére