mindenkinek

dg

Őstag
Sziasztok!

Tudom, hogy nem a témába vág, de úgy gondoltam itt sok cukorbeteget elérhetek...
A segítségeteket szeretném kérni. A diplomamunkám témája a diabéteszesek fogyasztási szokásai, és a egy kérdőív segítségével szeretném ezt mérni majd a dolgozatomban kielemezni. A kitöltés teljesen névtelenül történik és kizárólag a dolgozatomhoz fogom felhasználni!
Nagy segítség lenne, ha minél többen kitöltenétek!
Erre a linkre kattintva tehetitek ezt meg:
www.kerdoivem.hu/kerdoiv/211647210/
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

Kedves Kinga!

A "diabetikus fogyasztók" kifejezés értelmetlen. Inkább diabetikus élelmiszerek fogyasztói.
Egyébként kitöltöttem, remélem, segítettem ezzel!
Van még egy hiba: amikor számok alapján osztályozni kell az állításokat, az egyes kérdéseknél nem ad lehetőséget a rendszer az árnyalt értékelésre, egyre kevesebb számjegyet ajánl fel az osztályozásra. Ha lehet ezen segíteni, tedd meg!

dg

Őstag
Kedves Kinga!

Van még egy észrevételem, építő jellegű kritikának tekintsd, ne kötözködésnek, hogy minél jobb lehessen a dolgozatod!
Szándékod szerint a diabetikus élelmiszerek fogyasztási szokásaival kapcsolatosan szeretnél információkat gyűjteni. Úgy érzem, az általad összeállított kérdőív csak érinti ezt a speciális kérdéskört, sokkal inkább szól az általános vásárlási szokásokról. A helyedben biztosan feltenném a következő kérdéseket:
Fogyaszt Ön diabetikus élelmiszert? (igen, rendszeresen / igen, gyakran / igen, néha / nem)
Hogyan jut hozzá a diabetikus élelmiszerhez? (speciális szaküzletben / egyéb üzletben / interneten rendelek / sehogy)
Ez utóbbi kérdést írom azért, mert a fővárosban talán van speciális bolt, de máshol biztosan nem jellemző. Például Székesfehérváron nincs, kisebb lélekszámú településen pedig, gyanítom, még inkább nem jellemző.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
következő kérdéseket:
Fogyaszt Ön diabetikus élelmiszert? (igen, rendszeresen / igen, gyakran / igen, néha / nem)
Hogyan jut hozzá a diabetikus élelmiszerhez? (speciális szaküzletben / egyéb üzletben / interneten rendelek / sehogy)
.
Én hozzájutok, de egyáltalán nem eszem kimondottan diabetikus élelmiszert.

dg

Őstag
Én hozzájutok, de egyáltalán nem eszem kimondottan diabetikus élelmiszert.

Hát pont ezért kellene ezeket megkérdezni. Mert szerintem a diabosok zöme mértékkel eszik ilyeneket, ha az édesítőszeren kívül eszik egyáltalán kifejezetten diabetikus élelmet. Én sem eszek. azt válaszolnám, hogy hozzájutok, nem spec boltban, és néha fogyasztjuk. Nagyon néha.

dg

Őstag
Nézegetem a Derűs diab szavazást, időnként. Két írás messze elhúz szavazatok tekintetében a többitől. (Előre is bocs, ha a gyanúm alaptalan, mert akkor lehet semmisnek tekinteni a megjegyzésemet, de remélem önszavazatokról szó sincs!) Az az írás, amit én messze jobbnak tartok a többi jónál, sajna alul kullog, de ezért nem fogok regisztrálni még 150-szer. Viszont, érdeklődve várom a zárást, és ha vége a versenynek, én bizony szóba fogom hozni a kedvencemet!

dg

Őstag
Ezt a kedves, megelőlegezett jóindulatot....:shock:

Nem véletlenül indult újra a szavazás. A jóindulatom a feltételezésben mutatkozik meg, azaz, nem állítom, hogy sok az önszavazás. És remélem, tényleg nem! Előlegezhetek és utólagozhatok én akármilyen indulatot.

Hátha van még (rajtam kívül) valaki, aki nem hallott róla:
Tegnap a gyógyszertárban próbáltam kiváltani júniusban felírt Personal tesztcsík receptet. Közölték, hogy nem adhatják ki, mert már nem érvényes. Szerencsére az orvosnál rögtön fel tudtam iratni aznapi dátummal, így csak kb. fél órám bánta, de mi van, ha sürgősen kellett volna és nem rendel az orvos?

A gyógyászati segédeszköz receptek a korábbi 3 hónap helyett csak 30 napig érvényesek.
Kíváncsi lennék, mi értelme ennek a szigorításnak.

vighkata

Hátha van még (rajtam kívül) valaki, aki nem hallott róla:
A gyógyászati segédeszköz receptek a korábbi 3 hónap helyett csak 30 napig érvényesek.
Kíváncsi lennék, mi értelme ennek a szigorításnak.
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket. Ma megyek a doktorhoz, és rákérdezek, hogy ő mit tud, mert én sem hallottam róla.

Mint ahogy a HbA1c vizsgálatot is 92 naponta végzik el 90 nap helyett, és erről sem tudott a doki, az asszisztensek viszont igen. Ez is júniustól van így.

blaci

Őstag
Sziasztok!
A héten megpróbáltam kiváltani a gyógyszertárban a szokásosnak mondható, évek óta a neuropátiára szedett gyógyszeremet. Azt a választ kaptam, hogy a gyógyszer nem kapható, tartós hiánycikk! Mivel a készletem már kifogyott, így nálunk – remélem csak egyelőre - nem tudok hozzájutni. Helyettesíteni pedig nem lehet más készítménnyel… Megpróbálom azért más gyógyszertárakban is, hátha van még raktáron. Találkozott már valaki ezzel a problémával, esetleg máshol?

dg

Őstag
Sziasztok!
A héten megpróbáltam kiváltani a gyógyszertárban a szokásosnak mondható, évek óta a neuropátiára szedett gyógyszeremet. Azt a választ kaptam, hogy a gyógyszer nem kapható, tartós hiánycikk! Mivel a készletem már kifogyott, így nálunk – remélem csak egyelőre - nem tudok hozzájutni. Helyettesíteni pedig nem lehet más készítménnyel… Megpróbálom azért más gyógyszertárakban is, hátha van még raktáron. Találkozott már valaki ezzel a problémával, esetleg máshol?

Velem többször előfordult már, hogy az orvos olyan, kikeverendő krémet írt fel receptre, aminek egyik összetevője vagy már nem volt forgalomban, vagy nem volt patikában, és nem is kecsegtettek a beszerzés gyorsaságával. Bár, amikor csak hiányról volt szó, átmenvén a másik patikába, rögtön megoldódott, úgyhogy, tényleg menj el máshová! Ha nem sikerül, szívesen körülnézek itt, millió patika van, biztos lesz az egyikben.

Ami a receptek érvényességét illeti, a magam részéről nem is tudtam, hogy 3 hónapig volt érvényes a tesztcsíké, de most már értem, hogy a gyógyszerész miért mondogatta gyakran, hogy a recept csak 1 hónapig érvényes! :p

m.kinga86

Új tag
Köszönöm a segítséget, és az építő kritikákat is!
A kérdőíven sajnos már már nincs lehetőségem változtatni. A kérdések általánossága azért van, mert összehasonlító elemzést kell csinálnom a diabetikus termékeket fogyasztókkal, és az egészséges életmódot élőkkel. Így tudtam megoldani, hogy nagyjából legyen összehasonlítási alapom a két kérdőív között! Az alap felvetése a dolgozatomnak, hogy mennyiben térnek el, vagy hasonlítanak a cukorbetegek és az egészséges életvitelű fogyasztók szokásai. Remélem azért elegendő információt fogok tudni kiszedni ebből a kérdőívből is...

Bemásolnám még egyszer a linket, hátha vannak új olvasók, mert még jócskán hiányzik kérdőív!

Kérdőív linkje: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZERKG%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]-->[FONT=&quot]www.kerdoivem.hu/kerdoiv/211647210/
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->[/FONT]

vighkata

Sziasztok!
Laci, ha megírod priviben a gyógyszer nevét, akkor itthon végig tudom kérdezni a patikákat. Aztán ha valahol még van, akkor jöhet a recept is.

dg

Őstag
Köszönöm a segítséget, és az építő kritikákat is!
A kérdőíven sajnos már már nincs lehetőségem változtatni. A kérdések általánossága azért van, mert összehasonlító elemzést kell csinálnom a diabetikus termékeket fogyasztókkal, és az egészséges életmódot élőkkel. Így tudtam megoldani, hogy nagyjából legyen összehasonlítási alapom a két kérdőív között! Az alap felvetése a dolgozatomnak, hogy mennyiben térnek el, vagy hasonlítanak a cukorbetegek és az egészséges életvitelű fogyasztók szokásai. Remélem azért elegendő információt fogok tudni kiszedni ebből a kérdőívből is...

Bemásolnám még egyszer a linket, hátha vannak új olvasók, mert még jócskán hiányzik kérdőív!

Kérdőív linkje: <META content=Word.Document name=ProgId><META content="Microsoft Word 10" name=Generator><META content="Microsoft Word 10" name=Originator><LINK href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZERKG%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml" rel=File-List><STYLE> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </STYLE>[FONT=&quot]www.kerdoivem.hu/kerdoiv/211647210/[/FONT]
[FONT=&quot]<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->[/FONT]
[FONT=&quot]<!--[endif]-->[/FONT]

Kedves Kinga!

Ha nem veszed tolakodásnak, én szívesen látnám a másik kérdőívet is, már csak azért is, mert többen olvassák ezeket a sorokat, akik nem cukorbetegek, így talán többen akadnának, akik azt is kitöltik, segítve ezzel a munkádat.
Néhány fogalmat muszáj tisztáznom (belső kényszerből adódóan).
Összehasonlító elmzésed két végpontja, fenti soraid alapján, a diabetikus élelmiszereket fogyasztók és az egészséges életmódot élők / egészséges életvitelű fogyasztók. Valószínűleg szimplán arra gondolsz, hogy cukorbetegek és nem cukorbetegek, igaz?
Mert az általad használt kifejezések mást sejtetnek, és ezek a fogalmak nincsenek oppozícióban egymással. Aki ugyanis cukorbeteg, optimális esetben egészséges életmódot él és életvitele egészségmegőrző. Másfelől: egy nem cukorbeteg is élhet egészségtelen életvitellel. (és ezek variációi) Tehát a fogalmak megférnek egymás mellet, megengedőek egymással szemben és nem kizáróak, azaz nem oppozíció, ebben a megfogalmazásban alkalmatlan az összehasonlításra. Bár gondolom, ítt valóban csak a megfogalmazásokat kell kicsit rendezni!

És biztosan gyűjtöttél információkat a kérdőíved összeállítását megelőzően, de ki kell emelnem, mert tudnod kell, hogy aki cukorbeteg, nem feltétlenül fogyaszt diabetikus termékeket jellemzően, és a legtöbb orvosi ajánlásban azt hangoztatják, hogy mindenkinek úgy kellene táplálkoznia, ahogy a cukorbetegeknek ajánlják, mert az az egészséges táplálkozás alapja. S Fövényi doktor, akinek személyéről ezen a honlapon keresztül is tájékozódhatsz, szinte minden, e témába vágó publikációjában leírja, hogy a diabetikus élelmiszereket összességében véve feleslegesnek, s leginkább üzleti fogásnak tartja (hiszen valóban drágábbak, általában).

Ez csak egy kis háttérinfó, ami hasznos lehet, amikor majd a dolgozatodat megírod, s persze az alapötleted jó, mert amit írtam, az az elmélet, s valóban érdekes kérdés, hogy mi valósul meg ebből a gyakorlatban.

(DR. FÖVÉNYI JÓZSEF - PAPP RITA: CUKORBETEGSÉG ÉS DIÉTA -- röviden, tömören, lényegretörően fogalmazó írás, elméleti háttérnek remekül használhatod.)

Jó munkát!

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Laci ezt a gyógyszert neked állandóan szedni kell??csak azért kérdezem ,mert a neuropátia felfedezésekor nekem is kellett ,de aztán egy idő után azt mondták,hogy már nincs értelme
Már csak akkor ha ugyanarról a gyógyszerről írunk:)

A receptek pedig valóban 3 hónapig voltak érvényesek, mostanig akkor,hát akkor most én megszívtam ,mert tegnap felírattam 1 évre a szerelékeket és hát most ugrott be ,hogy oké,hogy nem kell duplán küldözgetni a cuccokat meg minden de az dupla pénz,és enyhén szólva nem állunk jól anyagilag most(a férjem munkanélküli lett :( )
szóval közületek valaki szerelékre kért már részletfizetést???
és ha igen akkor sokkal többet kell fizetni így?

blaci

Őstag
Laci ezt a gyógyszert neked állandóan szedni kell??csak azért kérdezem ,mert a neuropátia felfedezésekor nekem is kellett ,de aztán egy idő után azt mondták,hogy már nincs értelme
Már csak akkor ha ugyanarról a gyógyszerről írunk:)

Szia Lizzi!
Nem, nem szedem állandóan csak amolyan kúraszerűen (3 hónapig napi 1) ha szükségem van rá (kérem) akkor felírják. A nyár kezdetén kicsit fokozódtak a tünetek ezért most éppen egy ilyen időszakban vagyok (lennék), csak kicsit meglepődtem hogy azt mondták "hiánycikk". Nem nagy tragédia egyelőre, már a kúra végefelé jártam, nekem használ, utána mindig elmúlik, sokat javul, őszig, télig nincsenek általában panaszaim ilyenkor.:D
(Egyébként ez a gyógyszer a Thiogamma.) ;):D
Üdv.,
Laci

vighkata

A receptek pedig valóban 3 hónapig voltak érvényesek, mostanig akkor,hát akkor most én megszívtam ,mert tegnap felírattam 1 évre a szerelékeket és hát most ugrott be ,hogy oké,hogy nem kell duplán küldözgetni a cuccokat meg minden de az dupla pénz,és enyhén szólva nem állunk jól anyagilag most(a férjem munkanélküli lett :( )
szóval közületek valaki szerelékre kért már részletfizetést???
és ha igen akkor sokkal többet kell fizetni így?
Lizzi, a pumpához a szett igénylésnél szerencsére nem lesz gondod, hiszen a receptre rá van írva, hogy mennyi időre elegendő a recept tartalma 6 hónap, 12 hónap) Ráadásul a szett recept kiválthatóságába beleszámít az az idő is, amíg te postázod az OEP felé ellenjegyzés céljából, és még az a postázási idő is benne van, amíg az OEP megküldi a Pharmának. Mártáéknál egyébként meg már nem is számít a kiállítás időpontja, ezen kívül mi egy előre meghatározott keretösszeget használunk fel fél vagy egy évenként. De ezek ugye csak a szettre vonatkoznak, a patika más, ahol a kiváltás időpontja bekerül a gépbe, gondolom a recept kiállítás időpontja is.

borka

Őstag
Szia Laci.

Sajnos nekem is másfél hetet kellett várnom mire beszerezték, itt a "nagyfaluba".:( Olyan fukar módon mérik,hogy véletlenül se tudjon az ember tartalékolni belőle.Nekem folyamatosan kell szednem a napi 1 bogyót.
Próbálj meg másik gyógyszertárat,ha lehet és várj türelemmel.
Ha 1 héten bellül nem kapod meg a gyógyszeredet,légyszi telefonálj és megpróbálom beszerezni.

Üdv. Borka

rgyörgy

Új tag
Szia Laci!
Van gyógyszerem, amit egy hónapja több patikában kerestem, és egyformán azt mondták, már nem kapható, leálltak a gyártással. Próbáltam az elfekvő készleteket megtalálni, ez sikerült. A gyógyszerész megnyugtatott, nyugodtan mehetek hozzájuk, ők beszerzik, nem ált le a gyártás. Ha mindig náluk váltom ki a receptet, bármikor mehetek, mindig lesz gyogyó. Nekik megéri beszerezni.
Ekkora káoszt még soha életemben nem láttam, mint amit pár év óta tapasztalok.
Ma már senkinek semmit nem lehet elhinni.
A retinopátiáról írhatnál, milyenek a tüneteid.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>

blaci

Őstag
Szia Laci.

...

Ha 1 héten bellül nem kapod meg a gyógyszeredet,légyszi telefonálj és megpróbálom beszerezni.

Üdv. Borka

Kedves Borka!
Köszönöm szépen előre is, kicsit még próbálkozom, kaptam ígéretet, majd meglátjuk...;):D
Üdv.,
Laci ...aki nem adja fel...!:mrgreen:

Ui.: Kata! Grácia! Nektek is köszönöm a felajánlást a beszerzésre, kedvesek vagytok!:rolleyes::mrgreen:

Oldal tetejére