Specialis konyha merleg

blirma

Új tag
Szia mindenkinek!

Hasznalt mar kozuletek valaki speci merleget, ami kimutatja a rahelyezett elelem szenhidrat, koleszterin, stb. ertekeket? Ha igen kerlek szepen osszatok meg a tapasztalatot velunk is.
Koszi
 
igen,nekünk olyan van. Mutatja a ch-t ,koleszterint,proteint stb .Én szeretem jo nem kell annyit számolni van hozzá táblázat kodokkal és az alapján kell mérni .Árban 11990ft volt Herbáriában vettük,joykare az a neve ugy szerezte be a herbáriás nö .Amugy mi pakson lakunk de gondolom máshol is be lehet szerezni.Vártunk rá 3hetet mire meg lett de megérte.Ha kérdésed van nyugottan irj.
 

Vick

Új tag
Én is godnokodtam egy időben, hogy veszek ilyen mérleget, de aztán letettem róla. Biztos jó dolog. Csak ráteszem a mérlegre a cucot, megkeresem a "menüben" a megfelelő élelmiszert, megnyomom a gombot és már mutatja is, hogy mennyi ch van benne (előtte be kell táplálni) De idővel elfelejteném az élelmiszerek ch tartalmát. Inkább hagyományos mérlegen mérek és számolgatok, így nem jövök zavarba, ha nincs nálam a mérlegem és a ch tábla.
 

torkos

Új tag
"Hadd főzzek ma magamnak!" (Bergendy)
Sziasztok,
majd 1 évtizede már, hogy főzök, sütök, számolok, mérek, időnként becsukott szemmel is "becslek!" leírom a bevált receptjeimet (sk. szakácskönyvként).
A pékárukkal (kenyér) kapcsolatban a ch érték megállapítással kételyeim támadtak.
Ha a boltban veszem, akkor megmérem ? dkg és a táblázat alapján kiszámolom.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva ugyanannyi dkg esetén több szelet jut, mint előzőleg. Száraz kenyeret egyek?
2. Mikor kenyeret sütök, a hozzávalók kimérésekor kiszámolom a ch anyagát és amikor kész osztok, szorzok.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva...
?: mi a számítandó ch érték? A "csúcsszuper" mérlegnél van rá válasz?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
"Hadd főzzek ma magamnak!" (Bergendy)
Sziasztok,
majd 1 évtizede már, hogy főzök, sütök, számolok, mérek, időnként becsukott szemmel is "becslek!" leírom a bevált receptjeimet (sk. szakácskönyvként).
A pékárukkal (kenyér) kapcsolatban a ch érték megállapítással kételyeim támadtak.
Ha a boltban veszem, akkor megmérem ? dkg és a táblázat alapján kiszámolom.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva ugyanannyi dkg esetén több szelet jut, mint előzőleg. Száraz kenyeret egyek?
2. Mikor kenyeret sütök, a hozzávalók kimérésekor kiszámolom a ch anyagát és amikor kész osztok, szorzok.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva...
?: mi a számítandó ch érték? A "csúcsszuper" mérlegnél van rá válasz?
Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta.
Hogy a kenyérnél ez most hogy is van? Hát most megfogtál, elgondolkodtató, de véleményem szerint a külömbség olyan kicsi, hogy nem számottevő. Hiszen, ha kiszámold a CH-t, és kijön 4,3 g-ra, akkor azt is 4,5 g-nak számolod nem? Vagy ha nem is, akkor a hozzá kiszámolt inzulin egységet kerekíted. Mondjuk a számolt inzulin 6,2 E lenne, akkor 6,0-ot adsz be. Ebből a szempontból talán már mindegy, hogy a 3 napos kenyér 6,0 deka, vagy 5,8 deka. Ennyire még a CH táblázatok sem pontosak, hogy ezeket az árnyalatnyi különbségeket figyelembe lehetne venni.
Rizsnél, tésztánál naná, hogy nem mindegy, hogy vizet mérsz, vagy nem, de a kenyérnél nem hinném, hogy nagy a különbség.
Vagy, egyél friss kenyeret.

Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire veszed vérkomolyan ezeket a méréseket, mert tervbe van véve nálam a CH számolós mérleg. Ha pedig beruházok, akkor úgysem hagylak békén. :cool:
 

misamaci

Aktív tag
Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta.
Hogy a kenyérnél ez most hogy is van? Hát most megfogtál, elgondolkodtató, de véleményem szerint a külömbség olyan kicsi, hogy nem számottevő.

A frissen kisütött fehér kenyerek átlagos nedvességtartalma valahol 40-45% körül van, ebből a hűtés alatt kb 7-10%-ot veszít, majd a tárolás közben is kb naponta 5-7%-ot a tárolástól, légnedvességtől stb függően.
A táblázatok adatait általában a friss termékekre vonatkoztatva szokták megadni, szóval 1-2 nap után a ch-tartalomban már akár 10-15% eltérés is lehetséges felfelé (a tömeg csökkenésével arányosan nő a fajlagos beltartalom).
 

bogesz

Új tag
Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta.
Hogy a kenyérnél ez most hogy is van? Hát most megfogtál, elgondolkodtató, de véleményem szerint a külömbség olyan kicsi, hogy nem számottevő. Hiszen, ha kiszámold a CH-t, és kijön 4,3 g-ra, akkor azt is 4,5 g-nak számolod nem? Vagy ha nem is, akkor a hozzá kiszámolt inzulin egységet kerekíted. Mondjuk a számolt inzulin 6,2 E lenne, akkor 6,0-ot adsz be. Ebből a szempontból talán már mindegy, hogy a 3 napos kenyér 6,0 deka, vagy 5,8 deka. Ennyire még a CH táblázatok sem pontosak, hogy ezeket az árnyalatnyi különbségeket figyelembe lehetne venni.
Rizsnél, tésztánál naná, hogy nem mindegy, hogy vizet mérsz, vagy nem, de a kenyérnél nem hinném, hogy nagy a különbség.
Vagy, egyél friss kenyeret.

Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire veszed vérkomolyan ezeket a méréseket, mert tervbe van véve nálam a CH számolós mérleg. Ha pedig beruházok, akkor úgysem hagylak békén. :cool:
ÉN MEGVETTEM!:cool: A GOND OTT KEZDŐDÖTT,HOGY EGY 20 DKG-ÁS ALMA A TÁBLÁZATOM SZERINT,KB 14 CH,A MÉRLEG SZERINT 33! AKKOR MOST???????
 

somcsika

Aktív tag
Mi - amikor kiderült, hogy diabos-ak "lettünk" - az apukámék rendeltek egy ilyen ch és mindent számoló mérleget, 999 termék neve és adata volt benne. 1 hétig próbáltam a termék nevek között olyat találni amit használni is tudok, pl. megtaláltam a karfigolt nyersen és főve, az almát és még egy pár dolgot. Tényleg csak egy pár dolgot, mert javarészt olyan termékek voltak az "agyában" ami nálunk nem is kapható. Tehát nem alapanyagok, mint ahogy én is számítottam rá.
Pl. volt ilyen irva, hogy diétás kakaós keksz és mellé egy ismeretlen márkanév, amit még sohasem hallottam. De, miből készült az a keksz, milyen lisztből, milyen kakaóból?
Vagy pl. almás pite (apple pie), ennél is hasonló felvetéseim voltak
Remélem érted, hogy ezzel mit akarok mondani.
12.000 Ft-ba került. És mivel én így nem láttam hasznosnak (tanulni a termékek ch tartalmát pedig úgy tudom, hogy mindig megnézem azokat) és nem tartottuk meg.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mi - amikor kiderült, hogy diabos-ak "lettünk" - az apukámék rendeltek egy ilyen ch és mindent számoló mérleget, 999 termék neve és adata volt benne. 1 hétig próbáltam a termék nevek között olyat találni amit használni is tudok, pl. megtaláltam a karfigolt nyersen és főve, az almát és még egy pár dolgot. Tényleg csak egy pár dolgot, mert javarészt olyan termékek voltak az "agyában" ami nálunk nem is kapható. Tehát nem alapanyagok, mint ahogy én is számítottam rá.
Pl. volt ilyen irva, hogy diétás kakaós keksz és mellé egy ismeretlen márkanév, amit még sohasem hallottam. De, miből készült az a keksz, milyen lisztből, milyen kakaóból?
Vagy pl. almás pite (apple pie), ennél is hasonló felvetéseim voltak
Remélem érted, hogy ezzel mit akarok mondani.
12.000 Ft-ba került. És mivel én így nem láttam hasznosnak (tanulni a termékek ch tartalmát pedig úgy tudom, hogy mindig megnézem azokat) és nem tartottuk meg.
Hát azt elég drágán vetted. Én úgy tudom, van olyan is, amibe te táplálod be az alapanyagot.
Gondoljunk csak a lisztre. Ezer féle liszt van különböző CH tartalommal. HA kenyeret akarsz sütni, akkor nem mindegy mit mérsz rajta, vele. De a rárakott kész kenyérnél is az lenne a lényeg, hogy felrakod, és te mondod meg a masinának, hogy hány 10g/CH-s kenyeret raksz fel. És a gép kiszámolja, hogy a felrakott 9 deka kenyérnek mennyi a CH tartalma ha 47g/10dkg, vagy 63g/10dgk-os kenyérből mérsz.
 

poe

Őstag
Nem is annyira durva az ár, én többre számítottam. Egyébként sok értelmét nem látom. Egy pontos digitális mérleg, papír, ceruza pont elég.
 

torkos

Új tag
Rizsnél, tésztánál naná, hogy nem mindegy, hogy vizet mérsz, vagy nem, de a kenyérnél nem hinném, hogy nagy a különbség.
Vagy, egyél friss kenyeret.

Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire veszed vérkomolyan ezeket a méréseket, mert tervbe van véve nálam a CH számolós mérleg. Ha pedig beruházok, akkor úgysem hagylak békén. :cool:
:dr_31:,
1. A kérdésre szerintem a jó választ a "télapó"? (bocsi) adta. :)
A megoldásom egyébként az, hogy még a vásárlás ill. a sütés után kiszámolva, felszeletelem.
2. Vérkomoly? :dr_22: "Nem vagyok teljesen őrült...(Koós J.)
Évekkel ezelőtt páciensként a WG prof.hoz kerültem. Röviden: feladatot adott, napi étrend összeállítása, számolási adatokkal. 4 órán keresztül "szenvedtem vele", míg sikerült majdnem napi szinten tökéletesre egalizálnom. Elégedett voltam!
Másnap ránézett, már a reggelin "megbuktam, mert a 30 ch helyett 32 volt tervezve. Égtem, mint a "Reistag". Fejből fújta a táblázatot.

Elég konok vagyok (kos), 1 hét küszködés után, viszont ő nézett, mert:
a napi 5x-i étkezést (30, 20, 50, 20, 30 ch= 1200 cal. pont annyi!) alkalmanként is tartottam az 50ch, 30 zsír, 20 fehérje arányt.
Hálával és köszönettel gondolok rá, hogy "beidomított"!
Innentől kezdve már hobbim lett és 1 jó buli.
3. Hát engem azért sok mindenre rálehet venni! :D
 

torkos

Új tag
A frissen kisütött fehér kenyerek átlagos nedvességtartalma valahol 40-45% körül van, ebből a hűtés alatt kb 7-10%-ot veszít, majd a tárolás közben is kb naponta 5-7%-ot a tárolástól, légnedvességtől stb függően.
A táblázatok adatait általában a friss termékekre vonatkoztatva szokták megadni, szóval 1-2 nap után a ch-tartalomban már akár 10-15% eltérés is lehetséges felfelé (a tömeg csökkenésével arányosan nő a fajlagos beltartalom).

:dr_24:!
Misimaci, elnézést a télapózásért, Rád gondoltam, mikor az előbbi üzenetet írtam.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Találtam egy speckó mérleget ,ha érdekel nézzézek meg.;) Az árát csak erős idegzetűek nézzék meg.:o

http://www.macosz.hu/szenhidratszamolomerleg.html
Szerintem Somcsika is ennek szaladt alá. Minek a 999 előre kész kaja? Alapanyagok legyenek betáplálhatók.
Én láttam 3000-ért is, nem is vettem meg, azért abban nem bíztam. (Lidl)
Persze nem lehet tudni, de sokszor igaz, hogy az olcsóbb az a drágább. Somcsika esetében meg a drága még drágább, mert kihasználatlan.
 

borka

Őstag
Szerintem Somcsika is ennek szaladt alá. Minek a 999 előre kész kaja? Alapanyagok legyenek betáplálhatók.
Én láttam 3000-ért is, nem is vettem meg, azért abban nem bíztam. (Lidl)
Persze nem lehet tudni, de sokszor igaz, hogy az olcsóbb az a drágább. Somcsika esetében meg a drága még drágább, mert kihasználatlan.

999 előre kész kaja? Nem,nem

999 élelmiszer féle.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
999 előre kész kaja? Nem,nem

999 élelmiszer féle.
Hát nem tudom, hogy most mi is van a Futrinka utcában.

Olvasd el az előző oldalon Somcsika 9. üzenetét. Ő leírta mi a probléma, én meg látatlanban nem tudok hozzászólni, de tény, hogy ezek után nagyon óvatos lennék.
 

bogesz

Új tag
Hát nem tudom, hogy most mi is van a Futrinka utcában.

Olvasd el az előző oldalon Somcsika 9. üzenetét. Ő leírta mi a probléma, én meg látatlanban nem tudok hozzászólni, de tény, hogy ezek után nagyon óvatos lennék.
szia!
999 élelmiszer alapanyag!:hurra:csak jó része nem használható!:mad:
 
Oldal tetejére