Ne hencegjél, nekünk főzzél!"Hadd főzzek ma magamnak!" (Bergendy)
Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta."Hadd főzzek ma magamnak!" (Bergendy)
Sziasztok,
majd 1 évtizede már, hogy főzök, sütök, számolok, mérek, időnként becsukott szemmel is "becslek!" leírom a bevált receptjeimet (sk. szakácskönyvként).
A pékárukkal (kenyér) kapcsolatban a ch érték megállapítással kételyeim támadtak.
Ha a boltban veszem, akkor megmérem ? dkg és a táblázat alapján kiszámolom.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva ugyanannyi dkg esetén több szelet jut, mint előzőleg. Száraz kenyeret egyek?
2. Mikor kenyeret sütök, a hozzávalók kimérésekor kiszámolom a ch anyagát és amikor kész osztok, szorzok.
Ugyanabból a kenyérből 3 nap múlva...
?: mi a számítandó ch érték? A "csúcsszuper" mérlegnél van rá válasz?
Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta.
Hogy a kenyérnél ez most hogy is van? Hát most megfogtál, elgondolkodtató, de véleményem szerint a külömbség olyan kicsi, hogy nem számottevő.
ÉN MEGVETTEM! A GOND OTT KEZDŐDÖTT,HOGY EGY 20 DKG-ÁS ALMA A TÁBLÁZATOM SZERINT,KB 14 CH,A MÉRLEG SZERINT 33! AKKOR MOST???????Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata. Általános szabály, hogy mindent nyers állapotban mérünk, mint pl rizs, krumpli, tészta.
Hogy a kenyérnél ez most hogy is van? Hát most megfogtál, elgondolkodtató, de véleményem szerint a külömbség olyan kicsi, hogy nem számottevő. Hiszen, ha kiszámold a CH-t, és kijön 4,3 g-ra, akkor azt is 4,5 g-nak számolod nem? Vagy ha nem is, akkor a hozzá kiszámolt inzulin egységet kerekíted. Mondjuk a számolt inzulin 6,2 E lenne, akkor 6,0-ot adsz be. Ebből a szempontból talán már mindegy, hogy a 3 napos kenyér 6,0 deka, vagy 5,8 deka. Ennyire még a CH táblázatok sem pontosak, hogy ezeket az árnyalatnyi különbségeket figyelembe lehetne venni.
Rizsnél, tésztánál naná, hogy nem mindegy, hogy vizet mérsz, vagy nem, de a kenyérnél nem hinném, hogy nagy a különbség.
Vagy, egyél friss kenyeret.
Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire veszed vérkomolyan ezeket a méréseket, mert tervbe van véve nálam a CH számolós mérleg. Ha pedig beruházok, akkor úgysem hagylak békén.
Mi - amikor kiderült, hogy diabos-ak "lettünk" - az apukámék rendeltek egy ilyen ch és mindent számoló mérleget, 999 termék neve és adata volt benne. 1 hétig próbáltam a termék nevek között olyat találni amit használni is tudok, pl. megtaláltam a karfigolt nyersen és főve, az almát és még egy pár dolgot. Tényleg csak egy pár dolgot, mert javarészt olyan termékek voltak az "agyában" ami nálunk nem is kapható. Tehát nem alapanyagok, mint ahogy én is számítottam rá.
Pl. volt ilyen irva, hogy diétás kakaós keksz és mellé egy ismeretlen márkanév, amit még sohasem hallottam. De, miből készült az a keksz, milyen lisztből, milyen kakaóból?
Vagy pl. almás pite (apple pie), ennél is hasonló felvetéseim voltak
Remélem érted, hogy ezzel mit akarok mondani.
12.000 Ft-ba került. És mivel én így nem láttam hasznosnak (tanulni a termékek ch tartalmát pedig úgy tudom, hogy mindig megnézem azokat) és nem tartottuk meg.
De izé vagyok!!! Pont fordítva írtam.Na, alapból a friss cuccban több a víz azért kisebb a tömege, a térfogata.
Hát azt elég drágán vetted. Én úgy tudom, van olyan is, amibe te táplálod be az alapanyagot.Mi - amikor kiderült, hogy diabos-ak "lettünk" - az apukámék rendeltek egy ilyen ch és mindent számoló mérleget, 999 termék neve és adata volt benne. 1 hétig próbáltam a termék nevek között olyat találni amit használni is tudok, pl. megtaláltam a karfigolt nyersen és főve, az almát és még egy pár dolgot. Tényleg csak egy pár dolgot, mert javarészt olyan termékek voltak az "agyában" ami nálunk nem is kapható. Tehát nem alapanyagok, mint ahogy én is számítottam rá.
Pl. volt ilyen irva, hogy diétás kakaós keksz és mellé egy ismeretlen márkanév, amit még sohasem hallottam. De, miből készült az a keksz, milyen lisztből, milyen kakaóból?
Vagy pl. almás pite (apple pie), ennél is hasonló felvetéseim voltak
Remélem érted, hogy ezzel mit akarok mondani.
12.000 Ft-ba került. És mivel én így nem láttam hasznosnak (tanulni a termékek ch tartalmát pedig úgy tudom, hogy mindig megnézem azokat) és nem tartottuk meg.
,Rizsnél, tésztánál naná, hogy nem mindegy, hogy vizet mérsz, vagy nem, de a kenyérnél nem hinném, hogy nagy a különbség.
Vagy, egyél friss kenyeret.
Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire veszed vérkomolyan ezeket a méréseket, mert tervbe van véve nálam a CH számolós mérleg. Ha pedig beruházok, akkor úgysem hagylak békén.
A frissen kisütött fehér kenyerek átlagos nedvességtartalma valahol 40-45% körül van, ebből a hűtés alatt kb 7-10%-ot veszít, majd a tárolás közben is kb naponta 5-7%-ot a tárolástól, légnedvességtől stb függően.
A táblázatok adatait általában a friss termékekre vonatkoztatva szokták megadni, szóval 1-2 nap után a ch-tartalomban már akár 10-15% eltérés is lehetséges felfelé (a tömeg csökkenésével arányosan nő a fajlagos beltartalom).
Szerintem Somcsika is ennek szaladt alá. Minek a 999 előre kész kaja? Alapanyagok legyenek betáplálhatók.Találtam egy speckó mérleget ,ha érdekel nézzézek meg. Az árát csak erős idegzetűek nézzék meg.
http://www.macosz.hu/szenhidratszamolomerleg.html
Szerintem Somcsika is ennek szaladt alá. Minek a 999 előre kész kaja? Alapanyagok legyenek betáplálhatók.
Én láttam 3000-ért is, nem is vettem meg, azért abban nem bíztam. (Lidl)
Persze nem lehet tudni, de sokszor igaz, hogy az olcsóbb az a drágább. Somcsika esetében meg a drága még drágább, mert kihasználatlan.
Hát nem tudom, hogy most mi is van a Futrinka utcában.999 előre kész kaja? Nem,nem
999 élelmiszer féle.
szia!Hát nem tudom, hogy most mi is van a Futrinka utcában.
Olvasd el az előző oldalon Somcsika 9. üzenetét. Ő leírta mi a probléma, én meg látatlanban nem tudok hozzászólni, de tény, hogy ezek után nagyon óvatos lennék.