Retinopathiáról találtam némi érdekességet, ajánlom figyelmébe Mindenkinek az alábbi sorokat!
Enyhe, nem proliferatív retinopathia (háttér-retinopathia):
Néhány microaneurisma, kisebb-nagyobb pontszerű bevérzések, kemény exsudatumok lehetnek jelen. Szubjektív panasz nincs, a látásélesség csak akkor csökken, ha macula oedema mutatkozik.
Nagyon köszönöm a hasznos infókat, nekem ez a fenti enyhe változat van ( egyenlőre!? ) ez van ráírva a leleteimre is, "kisebb pontszerű bevérzések". A cikk szerint az átmenet az egyikből a másikba folyamatos!Ez akkor van ha nem kezelik időben vagy ez törvényszerűen bekövetkezik valamikor? Egész éjszaka dolgoztam, most egy kicsit fáradt vagyok de ettől felébredtem!
![]()
Retinopathiáról találtam némi érdekességet, ajánlom figyelmébe Mindenkinek az alábbi sorokat!
Enyhe, nem proliferatív retinopathia (háttér-retinopathia):
Néhány microaneurisma, kisebb-nagyobb pontszerű bevérzések, kemény exsudatumok lehetnek jelen. Szubjektív panasz nincs, a látásélesség csak akkor csökken, ha macula oedema mutatkozik.
Nagyon köszönöm a hasznos infókat, nekem ez a fenti enyhe változat van ( egyenlőre!? ) ez van ráírva a leleteimre is, "kisebb pontszerű bevérzések". A cikk szerint az átmenet az egyikből a másikba folyamatos!Ez akkor van ha nem kezelik időben vagy ez törvényszerűen bekövetkezik valamikor? Egész éjszaka dolgoztam, most egy kicsit fáradt vagyok de ettől felébredtem!
![]()
Nem feltétlen következik be a poliferatív retinopathia, a hangsúly a retinopathia súlyosbodásának prevencióján van, az időben megkezdett és megfelelő kezelésen, illetve a magának a rethinopathianak a megelőzésén!
Nem feltétlen következik be a poliferatív retinopathia, a hangsúly a retinopathia súlyosbodásának prevencióján van, az időben megkezdett és megfelelő kezelésen, illetve a magának a rethinopathianak a megelőzésén!
Kedves Tímeácska!
Na jól van, szóval még nem vagyok azért reménytelen eset.Egyébként, azért nagyon hasznosak az ilyen írások mert jól rámutatnak arra hogy milyen súlyos következményei lehetnek a későn felfedezett, nem kezelt szövődményeknek. Megyek is, ebéd után pihizek egy kicsit. További szép napot!
Kedves Tímeácska!
Na jól van, szóval még nem vagyok azért reménytelen eset.Egyébként, azért nagyon hasznosak az ilyen írások mert jól rámutatnak arra hogy milyen súlyos következményei lehetnek a későn felfedezett, nem kezelt szövődményeknek. Megyek is, ebéd után pihizek egy kicsit. További szép napot!
Én éppen ezért tartanám fontosnak a diabéteszeseket nagyon keményen szembesíteni a lehetséges következményekkel, a szövődményekkel. Ebben a tekintetben nem ismernék tréfát, mert a szövődmények sem tréfásak. Amikor Győrújbaráton voltunk, beszélgettünk a Győri gyermekinzulinpumpa centrum vezető orvosával, hogy mit lehetne tenni azokkal a fiatalokkal, kamaszokkal, akik majdhogynem "kinevetik" a szövődményeket, mondván, Velük úgy sem történhet meg... Én akkor is azt mondtam, hogy érdemes lenne az ilyen fiatalokat elvinni "esettanulmányútra", mondjuk egy műveseállomásra, beültetném őket ugyan annyi időre a székbe, amennyi ideig egy kezelés tart, amputált végtagú, és/vagy vak, ill. csökkentlátó cukorbetegekkel elbeszélgettetném Őket, hátha elgondolkodnának, szükségük lenne ezekre a problémákra, valóban Őket is elkerülik ezek a szövődmények, ha továbbra is félvállról veszik a diabéteszüket?! Tudom, kegyetlen, de lehet, hatásos lenne. Bár, biztosan vannak olyanok, akiket "ez sem térítene észhez"...
Én éppen ezért tartanám fontosnak a diabéteszeseket nagyon keményen szembesíteni a lehetséges következményekkel, a szövődményekkel. Ebben a tekintetben nem ismernék tréfát, mert a szövődmények sem tréfásak. Amikor Győrújbaráton voltunk, beszélgettünk a Győri gyermekinzulinpumpa centrum vezető orvosával, hogy mit lehetne tenni azokkal a fiatalokkal, kamaszokkal, akik majdhogynem "kinevetik" a szövődményeket, mondván, Velük úgy sem történhet meg... Én akkor is azt mondtam, hogy érdemes lenne az ilyen fiatalokat elvinni "esettanulmányútra", mondjuk egy műveseállomásra, beültetném őket ugyan annyi időre a székbe, amennyi ideig egy kezelés tart, amputált végtagú, és/vagy vak, ill. csökkentlátó cukorbetegekkel elbeszélgettetném Őket, hátha elgondolkodnának, szükségük lenne ezekre a problémákra, valóban Őket is elkerülik ezek a szövődmények, ha továbbra is félvállról veszik a diabéteszüket?! Tudom, kegyetlen, de lehet, hatásos lenne. Bár, biztosan vannak olyanok, akiket "ez sem térítene észhez"...
Hű-ha! Ez tényleg drasztikus és kegyetlen, DE... teljesen egyetértek vele, ha nem is mindenki gondolkodna el rajta (mindig vannak kivételek!) viszont a többség igen, akkor már megérte! Ha csak egy akkor is! Na, mostmár tényleg megyek...
Tímeácska minden egyes betűvel egyetértek és én néha azért is mesélem el a történetemet másoknak ,hogy bármilyen furcsán is hangzik elrettentsem attól ,hogy félvállról vegyék a betegségüket és lássák,hogy sajnos ezt tudja okozni ez a betegség ,ha nem figyelünk rá.Én ugye nem csak az én hibámból kerültem ilyen állapotba ,mert sok lehetőségem nem volt,de amikor lett akkor már késő volt,de örülök annak ,hogy az állapotom stagnál és végre 7 alatti volt a HbA1c-mÉn éppen ezért tartanám fontosnak a diabéteszeseket nagyon keményen szembesíteni a lehetséges következményekkel, a szövődményekkel. Ebben a tekintetben nem ismernék tréfát, mert a szövődmények sem tréfásak. Amikor Győrújbaráton voltunk, beszélgettünk a Győri gyermekinzulinpumpa centrum vezető orvosával, hogy mit lehetne tenni azokkal a fiatalokkal, kamaszokkal, akik majdhogynem "kinevetik" a szövődményeket, mondván, Velük úgy sem történhet meg... Én akkor is azt mondtam, hogy érdemes lenne az ilyen fiatalokat elvinni "esettanulmányútra", mondjuk egy műveseállomásra, beültetném őket ugyan annyi időre a székbe, amennyi ideig egy kezelés tart, amputált végtagú, és/vagy vak, ill. csökkentlátó cukorbetegekkel elbeszélgettetném Őket, hátha elgondolkodnának, szükségük lenne ezekre a problémákra, valóban Őket is elkerülik ezek a szövődmények, ha továbbra is félvállról veszik a diabéteszüket?! Tudom, kegyetlen, de lehet, hatásos lenne. Bár, biztosan vannak olyanok, akiket "ez sem térítene észhez"...![]()
Szia B.Laci üdv a a fórumon!
Hát sajnos én is nagyon érintett vagyok a témában ,mivel nekem a legsúlyosabb retinopathiam van a bal szememen (milyen jó is ilyenkor,hogy 2 szemünk van!!!!)
Te a kezelés alatt meg gyógyszerszedeés alatt mit értesz ,mert nekem csak az elején kellett valami gyógyszert szedni ,de miután megműtöttek és igazából nem tudtak a szememen segíteni ezért azt mondták,hogy a gyógyszer most már felesleges,de sűrűn járok szemészetre és Hála Istennek 12 éve változatlan az állapotom.De azt mindig mondja nekem a szemész ,hogy a hipok a legnagyobb ellenség a retinopáhiás szemnek ,tehát ezért nehéz nekem is eltalálni azt a bizonyos arany középutat ,mert ugye 7 alatt legyen ,de ne legyen hipo mert az árt a szememnek,jó kis játék![]()
Mit gondoltok, nem tudnánk mi megszervezni a fiataloknak ezt a "szembesülősdi" látogatást? Akármilyen drasztikusnak tűnik is, biztos hatásos. Ha csak egy diabos fiatal észhez tér, már megérte.
Az "itteni" fiataloknak -remélem!- nincs erre a szembesítésre szükségük! Vagy, milyen fiatalokra gondoltál?
Mit gondoltok, nem tudnánk mi megszervezni a fiataloknak ezt a "szembesülősdi" látogatást? Akármilyen drasztikusnak tűnik is, biztos hatásos. Ha csak egy diabos fiatal észhez tér, már megérte.
hát durva lenne egy ilyen látogatásdi de sztem sokan észheztérnének. különben sztem azoknak sem ártana akik félnek a szövődményektől és betartanak mindent.... Hiába tud az ember elméletben sokmindent, azért amikor szemtől szembe vagy a problémával egészen más érzés!!! Lehet utána jöhetne egy pszihológus hogy feldolgozd a látottakat))
Sokat gondolkodtam ezen, hogy mennyere kell(ene) Patrikot megijeszteni a szövödményekkel. Amíg penesek voltunk a legnagyobb odafigyeléssel sem tudtunk normálglikémiás értékeket produkálni, ezért teljesen el volt keseredve, ha még megtámadom a várható szövödményekkel akkor az életkedve is elment volna.
Amióta pumpánk van azóta viszont "szinte" csak rajtunk múlik, hogy mennyire jók az értékei, mostmár lehet, hogy érdemes lenne egy kicsit jobban elmerülni a témában.
Mert egy kicsit szétszort, vagy nem kellően odafigyelő (hu de magyaros vagyok).
Tegnap pl. egyedül ebédelt (ami ritka) és elfelejtette beadni az inzulint, még szerencse hogy visszamért mert az is el szokott felejtödni, és 14-es VC-nél kiderült számára a dolog.
Hát, szerintem nagyon is ártana egy ilyen látogatósdi egy olyan embernek, aki fél a szövődményektől!Nekik elsősorban pszichologusra lenne szükségük, a félelmet legyőzendő! Állandó félelemben/rettegésben sem jobb éni (gondolom én), mint szövődményekkel...
Úgyhogy, ezt a látogatósdit valóban személyre "személyiségre!" szabottan kell/lene kivitelezni...
hát lehet igazad vannekem személyszerint tele a gatyóm a szövődményektől.... Mondjuk nem mindegyikétől. Még válogatok is
))