Edukáció

tímeácska

Őstag
Még egy érv amellett, hogy a cukorbeteg fiatalnak nem csak a betegségéhez való hozzáállását kell figyelembe venni, ha a dacról beszélünk, hanem minden egyes tényezőt... Lehet, hogy az élet egyéb területéből adódó problémáit (iskola, barátok, párkapcsolat, stb.) a cukorbetegségére vetíti ki... Szóval, egy nagy egészet kell "vizsgálni", a problémát először fel kell térképezni, és csak ezt követően lehet magát a problémamegoldás lehetőségét keresni...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Még egy érv amellett, hogy a cukorbeteg fiatalnak nem csak a betegségéhez való hozzáállását kell figyelembe venni, ha a dacról beszélünk, hanem minden egyes tényezőt... Lehet, hogy az élet egyéb területéből adódó problémáit (iskola, barátok, párkapcsolat, stb.) a cukorbetegségére vetíti ki... Szóval, egy nagy egészet kell "vizsgálni", a problémát először fel kell térképezni, és csak ezt követően lehet magát a problémamegoldás lehetőségét keresni...

Ez így van. Békefi főo. azt mondta, hogy legtöbb esetben, amint a dacos cukorbeteg fiatal életében megjelenik egy kislány, vagy a lovag a láthatáron, szinte magától rendeződik a probléma. Hiszen a fiatal meg akar felelni a másiknak, és önmagától, nem azért, mert az orvosa vagy szülője ezt várja el tőle.

tímeácska

Őstag
Ez így van. Békefi főo. azt mondta, hogy legtöbb esetben, amint a dacos cukorbeteg fiatal életében megjelenik egy kislány, vagy a lovag a láthatáron, szinte magától rendeződik a probléma. Hiszen a fiatal meg akar felelni a másiknak, és önmagától, nem azért, mert az orvosa vagy szülője ezt várja el tőle.

Persze, aztán ez fordítva is igaz lehet... Kezdődhetnek a problémák a kislány, vagy a lovag eltűnésekor is... :rolleyes:

vighkata

Persze, aztán ez fordítva is igaz lehet... Kezdődhetnek a problémák a kislány, vagy a lovag eltűnésekor is... :rolleyes:

Igen, innen is látszik, hogy mennyire nem egységes ez a probléma. Minden serdülővel az igényeinek megfelelően kell foglalkozni. Az egyiket békén kell hagyni, a másikat irányítani kell, a harmadiktól számon kérni, a negyediknek szövődményeket mutogatni elrettentésül, az ötödiket megkímélni a látványtól, és tovább, tovább.

A felelősség rajtunk van, hogy tudjuk, melyik fiatalnál melyik verzió a segítség. Noszogatom, vagy békén hagyom.

blaci

Őstag
Hát nemcsak a Patrik jár így... A multkor megettem ebédre a chillis babot egy kis kenyérrel ( hogy jó diétás maradjak ), közben a tesómmal cseverésztem telón. Hát az inzulinbeadás teljesen kimaradt az éltemből... Miután megmértem az ebéd utáni cukromat jöttem rá, hogy mi is történt. 16-ot mértem az 5 után... Nemcsak kisgyereknél fordul elő az ilyesmi.... És még biztos lesz párja. 100%ig sztem nem lehetünk egész életünkben figyelmesek és elővigyázatosak. De persze azért mindent tegyünk meg azért.

Sziasztok!
Én még nem felejtettem el beadni az inzulint, de volt egy hasonló esetem. Egyik este nagyon fáradt voltam, előző éjszaka dolgoztam utána meg szaladgáltam ide-oda egész nap. Este elaludtam, úgy 23 óra körül ébredtem fel, persze jó álmosan. Arra emlékeztem hogy az esti Insulatardot be kell adni de véletlenül az Actrapidot szúrtam be. Visszaestem az ágyba aludni mint aki jól végezte dolgát. Arra ébredtem fel hogy kezdem egyre rosszabbul érezni magam, rögtön rájöttem hogy mitől mert az Actrapid pen volt ott a számítógépasztalon. (Mindig oda pakolászok mindenfélét.) Szóval, szerintem felébred rá az ember ha hipózik éjszaka, legalábbis tapasztalatom szerint. Jó lecke volt hogy éjszaka után muszály pár órát pihenni, meg odafigyelni jobban. Egész életünkben valóban nem figyelhetünk oda mindig mindenre, ilyesmi bárkivel előfordulhat. Azért tényleg tegyünk meg mindent azért hogy ezeket a dolgokat megelőzzük. Köszönöm hogy elolvastátok. További szép napot.

pusimelu

Őstag
Egészségügyi sulit végeztem tehát láttam elég sok amputált lábat meg leálló vesét ezeket kihagynám a saját életemből.Nekem elég elrettentő volt és azóta hogy beteg vagyok nagyon odafigyelek.(van amit nem befolyásolhatok)

vighkata

Laci!
Inzulin beadási hibát általában akkor vétünk, amikor még mazsolák vagyunk, és lányos zavarunkban valamit összekeverünk, vagy akkor, amikor már vérprofik vagyunk, és rutinból tesszük a dolgunkat, és csak utólag jövünk rá, hogy "mellé nyúltunk".

Az éjszakai hipora általában felébredünk, de vannak kivételek. Nálam a gyakori reggeli 16 fölötti értékekre a dokim gyanakodott az éjszakai átaludt hipokra, ez be is igazolódott. Két alkalommal volt rajtam 4-4 napig a folyamatos glukoz monitor (CGMS), és nem csak éjszakai, de nappali nem érzékelt hipo is volt a mérések között. Ez a monitor 3 percenként mérte a szöveti glukoz szintet. A mai modern glukoz monitorok menet közben is kimutatják a cukorszintet, és riasztanak alacsony, vagy magas cukornál. Az én régi monitorozásom a 4. napon volt értékelhető, számtangépre áttöltve.

gretta

Új tag
Régebben beszélgettük a többiekkel, hogy ki melyik szövődménytől tart/ill. nem tart a legjobban... Most szeretnélek Gretta Téged is megkérdezni erről!

engem a legjobban a retinopátiás szövődmények riasztanak, mert a többit úgy gondolom könnyebben el tudnám fogadni... De teljes sötétségben nem hiszem hogy lenne kedvem élni, teljesen másokra hagyatkozva. A második hely azoké a szövődményeké amik amputációhoz vezetnek. A többitől nem igazán félek, mert azokat nem cukorbetegként is éppúgy megkaphatom :)
azért most hogy olvastam, hogy a retinopátiát is igen jól, eredménnyeséggel lehet kezelni, így már ahhoz is kezdek másképp viszonyulni......

gretta

Új tag
Laci!
Inzulin beadási hibát általában akkor vétünk, amikor még mazsolák vagyunk, és lányos zavarunkban valamit összekeverünk, vagy akkor, amikor már vérprofik vagyunk, és rutinból tesszük a dolgunkat, és csak utólag jövünk rá, hogy "mellé nyúltunk".

Az éjszakai hipora általában felébredünk, de vannak kivételek. Nálam a gyakori reggeli 16 fölötti értékekre a dokim gyanakodott az éjszakai átaludt hipokra, ez be is igazolódott. Két alkalommal volt rajtam 4-4 napig a folyamatos glukoz monitor (CGMS), és nem csak éjszakai, de nappali nem érzékelt hipo is volt a mérések között. Ez a monitor 3 percenként mérte a szöveti glukoz szintet. A mai modern glukoz monitorok menet közben is kimutatják a cukorszintet, és riasztanak alacsony, vagy magas cukornál. Az én régi monitorozásom a 4. napon volt értékelhető, számtangépre áttöltve.

irtad, hogy nehezen beállíthatóak a cukraid... A CGMS vagy a foly.vk mérő monitorok sem segítenek abban hogy hol kellene állítani a bázison?
lehet az van mint ami nálam is volt. több mint egy éven keresztül próbált állítgatni a doki amíg megtörtént a dokiváltás és rájöttünk, hogy a bázisigény jó duplaannyi...
tényleg ti mennyi bázison vagytok?

vighkata

irtad, hogy nehezen beállíthatóak a cukraid... A CGMS vagy a foly.vk mérő monitorok sem segítenek abban hogy hol kellene állítani a bázison?
lehet az van mint ami nálam is volt. több mint egy éven keresztül próbált állítgatni a doki amíg megtörtént a dokiváltás és rájöttünk, hogy a bázisigény jó duplaannyi...
tényleg ti mennyi bázison vagytok?

Köszi, jó hogy ezt kérdezted, mert ezt lehagytam.
A kiértékelés után állítottunk az inzulin adagokon (akkor még penes voltam) az elhúzódón is és az étkezési adagokon is. Ideig óráig működött a dolog, de hát nem lennék labilis cukorbeteg, ha azt akkor helyre tudtuk volna rakni, mármint véglegesen.
De tény, hogy nagyon hasznos volt.
Az igazi áttörést a pumpa hozta, legalábbis az éjszakai hipok szinte teljesen eltűntek.

naty77

Új tag
:shock:A minap elkaptam a tévében egy "sztárt", aki vall a cukorbetegségéről, közben egy diétás cukrászdában ülnek és sütiket fal be egymás után... majd farmeren át a combjába szúrt, végül kieselőadást tartott, hogy ő nem túl jó beteg, mert nem méri gyakran a cukrát.

nekem totálisan az jött le ebből a pár perces beszélgetésből, hogy itt vagyok én a híres ember, élek vígan ész nélkül, de ez így tök jó, utánozhattok...
nagyon megdöbbentő volt! :shock:

blaci

Őstag
Laci!

Kedves Kata!
Igen, ez így van! Azt nem tudom meddig számít az ember mazsolának a kezelésben, 4 év még nem túl hosszú idő ahhoz képest hogy mennyi mindent kell megtanulni, elsajátítani, betartani... (Persze mindig van mit tanulni, olyan ez is mint a zenélés, minél többet gyakorol az ember annál inkább érzi hogy "van még hova fejlődni".) Azért fontos hogy legyen sikerélménye is az embernek néha, mert ez erőt ad a folytatáshoz. Bár szerintem a siker nem jó semmire, csak a kudarcból lehet tanulni. Nálam ez az inzulin/diéta már tényleg napi rutinná vált, de még nagyon messze van az hogy vérprofinak érezzem magam.:D Pl.: Erről a glukoz monitorról még nem is hallottam, érdekes lehet a folyamatos 3 percenkénti méréseredmény.
Ui.: Ez a "számtangép" nagyon jóóó, tetszik!

blaci

Őstag
:shock:A minap elkaptam a tévében egy "sztárt", aki vall a cukorbetegségéről, közben egy diétás cukrászdában ülnek és sütiket fal be egymás után... majd farmeren át a combjába szúrt, végül kieselőadást tartott, hogy ő nem túl jó beteg, mert nem méri gyakran a cukrát.

nekem totálisan az jött le ebből a pár perces beszélgetésből, hogy itt vagyok én a híres ember, élek vígan ész nélkül, de ez így tök jó, utánozhattok...
nagyon megdöbbentő volt! :shock:

Szia Naty77!
Hát igen, éppen ma a munkahelyemen egyik kollégám mesélt nekem erről, (én nem láttam a műsort) meg hogy mit vesződök én a szigorú diétával meg minden, amikor így is lehet, meg hogy ő csinálja jól.:( Szóval nem csak neked volt ilyen érzésed a látottaktól, valóban megdöbbentő lehetett. Még jó hogy nagyon ritkán nézek tv-t.:D

vighkata

Kedves Kata!
Igen, ez így van! Azt nem tudom meddig számít az ember mazsolának a kezelésben, 4 év még nem túl hosszú idő ahhoz képest hogy mennyi mindent kell megtanulni, elsajátítani, betartani... (Persze mindig van mit tanulni, olyan ez is mint a zenélés, minél többet gyakorol az ember annál inkább érzi hogy "van még hova fejlődni".) Azért fontos hogy legyen sikerélménye is az embernek néha, mert ez erőt ad a folytatáshoz. Bár szerintem a siker nem jó semmire, csak a kudarcból lehet tanulni. Nálam ez az inzulin/diéta már tényleg napi rutinná vált, de még nagyon messze van az hogy vérprofinak érezzem magam.:D Pl.: Erről a glukoz monitorról még nem is hallottam, érdekes lehet a folyamatos 3 percenkénti méréseredmény.
Ui.: Ez a "számtangép" nagyon jóóó, tetszik!

Hát igen, mazsola, vagy vérprofi? Ezek ugye csak nagyon tág fogalmak, hiszen nem lehet idővel vagy évekkel behatárolni, hogy ki hova tartozik. Meg ha komolyan vesszük még sértő is lehet, hogy kategorizálunk valakit, vagy akár magunkat (önbizalom hiány, vagy túlzott nagyképűség), tehát itt is inkább lazább megközelítésre gondoltam.
Egyébként szerintem ha a 4 évet vesszük, akkor az már feltételez egyfajta olyan szintű tudást, ahol elegendő személyes tapasztalat van és meg van a biztonság érzet is. Vérprofi meg talán nem is létezik, mert ahogy mondtad, mindig van mit tanulni, tapasztalni. Ez pontosan így van, már csak azért is, mert a tudomány is fejlődik, hoz létre új dolgokat. Az hogy nem hallottál a folyamatos glukoz monitorról, semmilyen hátrányt nem jelent, és nem degradál vissza a mazsola kategóriába. (Bocsi, ezt nem hagyhattam ki, olvasd ki belőle a jó kedvet és a humort, nem személyeskedés volt).
"Számtangép?" És még vissza is fogtam magam. Elég komoly a betegségünk, a hétköznapok legyenek vidámak, rajtunk múlik. Különben is baromi jó kedvem van, túléltem tegnap a kontrollt, igaz 46 percig voltam bent, de élek és virulok.

blaci

Őstag
Hát igen, mazsola, vagy vérprofi? Ezek ugye csak nagyon tág fogalmak, hiszen nem lehet idővel vagy évekkel behatárolni, hogy ki hova tartozik. Meg ha komolyan vesszük még sértő is lehet, hogy kategorizálunk valakit, vagy akár magunkat (önbizalom hiány, vagy túlzott nagyképűség), tehát itt is inkább lazább megközelítésre gondoltam.
Egyébként szerintem ha a 4 évet vesszük, akkor az már feltételez egyfajta olyan szintű tudást, ahol elegendő személyes tapasztalat van és meg van a biztonság érzet is. Vérprofi meg talán nem is létezik, mert ahogy mondtad, mindig van mit tanulni, tapasztalni. Ez pontosan így van, már csak azért is, mert a tudomány is fejlődik, hoz létre új dolgokat. Az hogy nem hallottál a folyamatos glukoz monitorról, semmilyen hátrányt nem jelent, és nem degradál vissza a mazsola kategóriába. (Bocsi, ezt nem hagyhattam ki, olvasd ki belőle a jó kedvet és a humort, nem személyeskedés volt).
"Számtangép?" És még vissza is fogtam magam. Elég komoly a betegségünk, a hétköznapok legyenek vidámak, rajtunk múlik. Különben is baromi jó kedvem van, túléltem tegnap a kontrollt, igaz 46 percig voltam bent, de élek és virulok.

Kedves Kata!
Ennek igazán örülök hogy "túlélted a kontrollt".:D Én is mindig így érzem magam utána, nem tudom megmondani miért. Magam is szeretem a vidámságot, én is az vagyok mindig, kivéve ha...:(...de ez ritkán fordul elő, tényleg csak rajtunk múlik. Elég nehéz elvenni a jókedvemet, bár volt már akinek sikerült.:D
Ui.: Inkább ne fogd vissza magad ha lehet, előre is köszönöm!:D

tímeácska

Őstag
Szia Meli!
Adatok blogba való feltöltésének menete:
Blogok (albumok mellett) -> Új blogbejegyzés (baloldali menüsáv) -> Csatolás manager (üzenet mező alatt, majdnem legalul) -> elküldés . ;-)
Remélem sikerülni fog!

tímeácska

Őstag
Ha nem a blogba szeretnéd feltenni a letöltésedet, hanem mondjuk ide, akkor a "Szólj hozzá" feliratra menj rá (hozzászólások alatt), majd megint csak az üzenet mező alatt Csatolás manager, file kiválasztása, beillesztése, elküldése.

Oldal tetejére