A párom cukorbeteg

borka

Őstag
Kedves Dina,
A feltett kérdésekre nem kell azonnal válaszolnod. Ezt a töredék kérdést,csak azért irtam,hogy lásd, hogy mennyi összetevője (feltétele) van a" jó" cukor beállításának. Ezek itt csak általánosságok,de a konkrét kérdésedre szakszerű válaszokat fogsz kapni.Nem vagyuk orvosok,de lehet,hogy egyes esetekben többet tudunk mint ök,mert nekünk tapasztalatunk van, nekik pedig tudásuk. A kettőt összekel kovácsolni.
 

rgyörgy

Új tag
Szia RGYÖRGY !:)
Nos igen.
Párocskám korántsem ennyire alapos, mint Te!!! Ha én vele vagyok és elkészítek mindent, akkor igen, mert akkor csak leül az asztalhoz és megeszi. Ámde ha nem vagyok jelen, akkor hajlamos lazítani a témán. No nem nagyon, de mégis.......
Eddig irtó későn reggelizett. Én rászoktattam, hogy időben enni kell! Zsemlét vesz. De ha írod a Graham lisztet, olyat fogok venni !!! Nem kerül fáradtságba és már ezzel is segíthetek. :) Látod, máris tanultam valamit !
Ő reggeli előtt adja be mindkét inzulint. Lehet, hogy külön kellene? Vagy evés után, ahogyan Te is ? Van ennek jelentősége?
Tudod úgy látom hálás érte, hogy foglalkozom vele és az is őszinte örömmel töltötte el, amikor elmeséltem, hogy kerestem egy jó kis fórumot, ahol utánajárhatok a kérdéseimnek.
Igyekszem rávenni, hogy figyeljen oda jobban magára, akkor is ha éppen vidéken tartózkodom 1-2 napot. Nekem Ő nagyon fontos.
Szép estét, jó éjszakát !
<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves Dina!<o>:p</o>
A párod életkilátásai óriási mértékben javultak, hogy a kezedbe veszed a sorsát.<o>:p></o>:p>
Fontos, hogy normál szinten legyen a vércukor érték, 6 mmol/l körül. A magas értéket le kell vinni, a legtöbbször a megevett ételtől megy fel. Lángostól Pl. ha sima lisztből készül, gyorsan és nagyon felmegy a cukrom. Graham lisztből készült lángos ugyanolyan finom, és jóllakásig ehetek belőle. Utána inkább arra kell vigyáznom, nehogy alacsony legyen a cukrom. Nagyon sok múlik az egészséges táplálkozáson. Az étkezési időket pontosan betartom, mióta beteg vagyok. Reggel 8-kor reggeli, 10 körül tízórai, félegykor ebéd, 3-4 óra között uzsonna, félhatkor vacsora, este 9-kor pótvacsora. Két szem mokka cukor mindig van nálam. Ez a zsebemben a kulcsok között elfér, nem kell megvárnom, hogy rosszul legyek, ami hamar bekövetkezhet. Az inzulint mindig evés előtt adom be. Ételkészítéssel, receptekkel kapcsolatban, ha van kérdésed feleségem szívesen, segít. Azt mondta, ha van kedvetek, El is jöhettek hozzánk, élőben jobban meg lehet beszélni a témát. A Péterfitől metróval csak két megállóra lakunk.<o>:p</o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Diana!
György, és Évike által a legjobb segítséget kapod. Évike receptjeit már jónéhányan "lenyúltuk".
 

blaci

Őstag
"…Köszöntök mindenkit a Fórumon.
Férjem cukorbeteg 2003.óta egy hasnyálmirigy műtét következtében.Sajnos nagyon maga értékeket mérünk rendszeresen, pedig igencsak odafigyelünk az étkezésre. Nappal 3 alkalommal ad be Novorapidot 30 E. Éjszakára 64 E Levemirt. Ezek mellett legnagyobb gondunk a lábfájása /talp és lábujjak/. Nagyon örülnék ha tudna bárki tanácsot adni. Mivel a hasnyálmirigy 90 %-t elvesztette még az étkezés is sokkal nehezebb, mert nagyon sok étel kiesik amit egyébként cukorbetegként fogyaszthatna.Minden segitséget köszönök Ámagdolna"


Szia Ámagdolna!
Akkor ott valami nincs rendben a párodnál, mióta jelentkeztek ezek a lábfájás tünetek? Javaslom, hogy mielőbb forduljatok vele szakorvoshoz. Nekem is voltak kezdődő lábfájásos panaszaim, főleg a talpamon és a lábujjaimon tapasztaltam, égő, zsibbadó, tűszúrás szerű fájdalmak amik néha de főleg éjszaka jelentősen fokozódtak. Ha párodnak is ilyen tünetei vannak az diadéteszes neurophátiára utalhat, de biztosat csak orvos mondhat, természetesen. Fontos a mielőbbi vizsgálat, elhanyagolni, félvállról venni nagy könnyelműség és felelőtlenség lenne…arról nem beszélve, hogy egy idő után nagyon elviselhetetlen tud lenni… Ha netán beigazolódna a neurophátia akkor nagyon fontos a korai felismerés és a kezelés, ha nem, akkor pedig legalább elkerülhetitek a felesleges idegeskedést ezzel kapcsolatban. Manapság elég jól kezelhető gyógyszerrel, már nem kell annyira félni tőle…bár mindig jobb félni mint megijedni. Ezt úgy értem, hogy az esély jelentősen csökkenthető minden cukorbetegnél csak oda kell figyelni a helyes kezelésre és a diétára, amennyire csak lehet. De ez sem garancia arra, hogy akkor minden baj elkerül bennünket, sajna...
Továbbá nagyon lényeges lenne mindentől függetlenül a párod vércukorértékeinek és kezelésének a rendezése is. Ez a neuropátiás fájdalmakra is nagyon jó hatással van, tapasztalatból mondhatom. Nekem már öt éve megállapították a neurophátiát, tudom milyen az, vigyázok is és nagyon odafigyelek mindenre a diétával és kezelésemmel kapcsolatban...
A kezelésre nem tudok tanácsot adni a párodnak, én nem ismerem az általa használt inzulinokat, de vannak itt a fórumon jól képzett edukátorok is, tőlük bátran kérdezhetsz bármiről, igaz a szigorúbb, speciális diéta miatt amire a párodnak szüksége van elég nehéz okos dolgokat mondani.
Minden jót kívánok! Szóval, csak kitartás!
Üdv.,
Laci

Ui.: Innen hoztam át a kérdést!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Magdolna!
A hasnyálmirigy-gyulladás a a cukorbeteg diétán kívül nagyon nagy önfegyelmet igényel, de ezzel biztosan tisztában vagytok.
Nagyon szigorúan, szinte nullára kell redukálni a zsír bevitelt, és figyelni kell a húsra is, mert azok tartalmazzák a legtöbb rejtett zsírt. Ha nem tartjátok be a zsírbevitel korlátozást, akkor a szénhidrát egyensúly is felborul.
Ahogy látom a férjed nagyon magas inzulin dózist kénytelen adni magának, ezért gyanítom, hogy van súlyfeleslege.
A feltételezhető neuropátia mellett lehet a lábfájás oka a súlytöbblet cipelése. A neuropátiát, ahogy Laci is javasolta, feltétlen ki kell vizsgáltatni, mert megléte esetén a probléma súlyosabbá válhat.

Szeretném kérdezni, hogy a férjednek a diabetológus orvos kiírja-e évenként az alábbi szűrővizsgálatokat?

  • neurológia
  • szemészet
  • EKG
Továbbá kérdezném, hogy van-e szakképzett dietetikus, aki összehangoltan tud étrendi tanácsot adni a hasnyálmirigy és cukorbeteg diétára vonatkozóan?

Hasnyálmirigy diétára vonatkozó megszorításokban tudok segíteni, de gondolom van könyvetek, amiből a speciális étrendet össze tudjátok állítani. Ha nincs, akkor feltétlenül érdemes egy ilyet beszerezni.

Itt ajánlanék egy-két hasznos oldalt:
http://diabetesonline.hu/szovodmenyek/neuropatia
http://www.datanet.hu/basfknoll/3-hasny.htm

És egy könyvajánló, a barátnőmnek is meg van ez a könyv, mert ő is érintett volt:
http://www.libri.hu/konyv/hasnyalmirigy-betegsegek-es-dietak.html
 
Oldal tetejére