Bárányhimlő

dg témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2010 Június 8.

 1. dg

  dg Őstag

  Na, gyerekek, lehet, hogy Hanna elkapta azt a kva bárányhimlőt. És akkor a Hedvig is. Lehet, hogy nekünk meg a talinak annyi.... Hát én mindjárt agyvérzést kapok!!!!!!!!!!!!!!!!!
   
 2. pumpás

  pumpás Őstag

  Pumpásné üzeni hogy 2 hét alatt elmulik.:rohog:
   
 3. dg

  dg Őstag


  Jaj, de drágák vagytok! Én is vadul számolok, Katát már híttam lelki segélyért, kaptam is, használ is, s remélem, ott leszünk! Vadul koncentrálok! A kis Hedvig miatt jobban aggódom, nála még semmi tünet. (ha benne van , jönne már ki...)
  Holnap megyünk dokihoz. Meglátjuk! Az biztos, hogy én minden áron menni szeretnék!!!
  Zitát pusszantom! :)
   
 4. borka

  borka Őstag

  Valamikor hajdanán a dokik azt mondták,hogy a testvéreket össze kell fektetni és így egy kalap alatt lezajlik a betegség. Arra vigyázzatok,hogy ne kaparja el.
   
 5. dg

  dg Őstag


  Nekem is ez az egyik fő félelmem... Hanna nagyon fegyelmezett, s ez a diabnak is köszönhető. Hédinél viszont más a helyzet, éspedig nagyon rossz a kaparászás tekintetében, úgyhogy, ha valóban megbetegszik, az a kb 2 hét nehéz lesz ezért.
   
 6. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Rögtön csapok a kezedre, amelyik ezt leírta. Tessék átírni, különben a talinak annyi, és még agyvérzést is kapsz.
  Hanna is és Hédike is meglepő gyorsasággal immunerősítést végez ezzel a nyavalyával, meg hát nem hagyják, hogy ellustulj. Pörgetik a dolgot, hogy még érsekesebb legyen a készülődés. ;):cool:
   
 7. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Bár te tudod, inkább másnak írom. A kamilla főzet nagyon jó viszketés ellen. Át kell mosni a bőr felszínt, hagyni teljesen megszáradni, hogy a kenőcs, vagy púder, amit a doktor ír fel, az ne csomósodjon be. Áztatva borogatni nem tanácsos, ki kell, hogy száradjon a bőrfelszín, de ahhoz az kell, hogy ne vakaróddzon.

  Kamilla főzet: kis láboska, egy marék kamilla virág, 1,5 percig forralni, 15-20 pedig állni hagyni.
  Gyerekorvos receptre is írhat fel kamillát, úgy óccsóbb.
   
 8. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Annyi idő alatt simán.
   
 9. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Sőt, még hamarabb, már küldjük a gyógyító energiát :D
   
 10. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Nekünk a gyerekeket bárányhimlő alatt elég sok ovistárs meglátogatta, kifejezetten elkapási céllal (akkor még oltás sehol), 'inkább az oviban, mint az iskolában' felkiáltással.
   
 11. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Meli nagyobbik lánya is bárányhimlős! Lehet, hogy azóta már a kisebbik is!
   
 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Náluk is gyorsan lezajlik, és a talira mindenki tip-top lesz. Erősödik az immunrendszerük. :)
   
 13. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Jómúltkorában, amikor beszélgettem a gyerekorvossal bárányhimlő ügyileg, nem csak arról beszélt, hogy a csoportok kb. 40%-a kapja el a himlőt, hanem arról is, hogy a testvérek sem feltétlen betegszenek meg egy időben! Ez is leginkább a tesó/k éppen aktuális immunállapotától függ! Úgyhogy, addig, míg nincsenek pötyik a kis drágaságon, addig még van esély! :cool:
  Azt is érdemes tudni, hogy a lappangási idő kb. 2-3 hét, és ez után jelentkeznek a hólyagocskák! A pötyik megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet a lurkó, nem csak a pötyik megjelenése után (sokáig pont az ellenkezője terjedt az "okos, hozzáértő szakember" szülők közt...:mad:). A fertőzés "elkapása" utáni kb. 2 hét általában tünetmentesen zajlik!

  Nos, ha Hanna az oviban kapta el, ott fertőződött meg, akkor Hédike elvileg nem volt jelen a fertőzés forrásánál (hacsaknem pl. játszótéren közös ismerős gyerkőctől...)! Azaz, Hédike Hannától nyalhatja be. Mivel a pöttyök megjelenése előtti 1-2 napban már fertőzhetett Hanna, így onnan érdemes rászámolni a kb. 2 hetet, és lesni Hédikét, hogy pöttyösödik-é, mint a Túró Rudi...:rohog:
  Ha viszont nem "egyedül nyalta be" Hanna a himlő kórokozóját, és Hédi is jelen volt, akkor pár nap különbséggel jelennek meg a pöttyöcskék... (Vagy nem, ha Hédi immunrendszere éppen nagyon erős!:cool:)
  Akárhogy is lesz, én pöttyökkel, vagy anélkül is szívesen látlak Titeket a talin! :D:D (Mátém még úgysem volt... És tényleg jobb lenne még suli előtt... Esetleg egy tali a napokban?! :D:rohog::rohog::rohog::cool:)

  U.I.: (amolyan BLacink módjára:D): ez is csak megfigyelésen alapszik, de általában a családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több kiütés jelentkezik... Ha Hédike is hólyagosodik, lehet erre is számítani. Jobb előre felkészülni rá (testileg-lelkileg...)... Persze, ez nem 100%, hogy így is lesz!!!!!!!!
   
 14. dg

  dg Őstag


  Igen, nagyjából én is arra számítok, hogy ha lesz kór, akkor legalább egy hetes csúszással jön elő Hédinél (vagy ugye, többel, ahogy írtad). Az sem lep meg, hogy súlyosabbra kell számítani. (Hannánál, úgy tűnik , enyhe lesz -- őbenne mégiscsak munkál már egy védőoltás, ennek mindenképpen köszönhető.) Azt én is olvastam, hogy családon belül a többedk gyereknél súlyossabbak a tünetek, de hogy őszinte legyek, ennek a miértjét nem tudom.

  Pont ti jutottatok eszembe, mert a többiek szerintem túl vannak ezen (lehet, hogy majd erről kell szavazást indítani? :rohog:) De a csecsemőcske Boginak, meg Máténak kötve hiszem, hogy hiányozna a himlő... ;) Inkább mégiscsak védőoltással kéne immunizálódni, nem?
  Minthogy a következő két hét sokismeretlenes, nem tudok mit mondani. Ha csak egyetlen halovány esély lesz arra, hogy elmenjünk, akkor ott leszünk!
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Bogim addigra már szopós baba lesz megint... Az immunanyagot én adom majd Neki! :cool: (Egyébként, már szopizunk -ma hajnal óta!:D:D:D-)
   
 16. dg

  dg Őstag


  Élvezet - hegyek! :)
  A himlőhelyzetre pedig majd még visszatérünk. :rolleyes:
   
 17. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Nálunk Eszter a harmadik bárányhimlős körben (évben) nyalta be, nem sok pöttyel megúszta. Gáboron (ugyanazon ovis csoport) Esztertől számított lappangási időben tört ki, neki a fülében, orrában, torkában és más szervén is megszámlálhatatlan pötty lett.
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  :cool:[​IMG]
   
 19. dg

  dg Őstag

  Bárányhimlő járvány van az oviban.

  Hanna kapott évekkel ezelőtt védőoltást, akkor annak tudatában, hogy egyetlen oltás véd.
  Telt-múlt az idő, egyszer csak mondta a gyermekorovosunk, hogy változott az álláspont: két oltás kell, de nincs értelme a másodiknak akkor, ha nem az elsőt követően fél éven belül adják be. Így, esetünkben nem került ismétlésre sor.
  Telt-múlt az idő, egyszer csak, nemrégiben, olvasom a rendelőben kifüggesztve a tájékoztatót, hogy újra változott az álláspont: szükséges a két oltás, és akkor is, ha hosszabb idő van a kettő között , mint fél év.
  Szerintem nem árt, ha ezt mások is tudják!
  Úgyhogy, most kényszerpihi itthon, míg le nem cseng a járvány, a nyár folyamán pedig oltáshegyek!
   
 20. dg

  dg Őstag

  Molli írta...

  Grácia, köszi, hogy megírtad ide! Mi már így adtuk Nimródnak ezt az oltást, 8 hónap telt el a két oltás között és a dokink azt mondta, hogy mindegy, mennyi idő telik el, be kell adni a másodikat (mi már úgy gondoltuk, eddigi tudásunk alapján, hogy nem kell neki a második oltás, mert kicsúsztunk).

  Érdekességként megjegyezte a dokink, hogy a kullancs elleni oltásnál pedig egész másért kell a több oltás. Az egy oltás is ugyanúgy véd, csak hamar elfelejti a védettséget a szervezet, ezért kell minimum a 3 oltás ebből. A bárányhimlőnél meg az 1 nem is véd rendesen, de ha már kialakult a védettség, akkor az életünk végéig (elvileg) véd, a kullancsosból meg mindig kell emlékeztető.
   

Megosztás