Bocs, hogy naív voltam, csak mindig annyira hangoztattátok, h "ért" a cukorbetegséghez, én azt hittem, h van ilyen csodanőgyogyi, aki kezeli a cukorbetegséget is. De akkor jól értelmezem, h mindenkinek volt külön diabetológusa és nőgyogyija is?
Egyébként én úgy láttam a debreceni Klinikán, hogy nem egy doki igen jól értett a cukorbetegséghez. Az tény, h a műtét alatt tök nem foglalkoztak a cukrommal, csak megkérdezték, h mértem-e és h mennyi, de végig 4-6 alatti cukraim voltak
Teljesen rám bíztak mindent. No de olvastam én már itt olyat is, hogy hiába a neves csapat, vkinek mégis elfelejtették kihúzni a glukózos infúziót....
Tök egyetértek azzal is, h a cukorszint beállítása főként rajtunk múlik, csak én ezt így nem mertem leírni.... már így is lázadónak tűnhetek.
Ahogy Molli írta, mindenki a maga tapasztalatából indul ki. Nálunk a diab. gondozáson a dokinő csak a lelelet jött be aláírni, végig a nővérkék oktattak bennünket, nem is csoda hát, ha azt mondták, h a 35 hét után azért csökken az inzulinigény, mert a baba termelése besegít.... szóval a diab. ellátásom egy nagy nulla volt, végig én csináltam magamnak mindent, lehet ezért nem is ilyedtem meg, hogy a klinikán annyira mindent rámbíztak, nekem ez feküdt a legjobban.
Nagyon örülök, hogy felmerült ez a téma! Az, hogy mihez kell érteni egy szülésznek, aki a cukros nőkre specializálódott (és NEM a terhességi cukrosokhoz!). Ez eddig itt nem volt még kivesézve és szerintem roppant érdekes, mert látszik, hogy mi magunk sem nagyon tudjuk, hogy mit várjunk el egy specialista szülésztől!
Ebben szeretnék egy picit segíteni mindenkinek.
Első körben nagyon fontos, hogy a specialista szülésznek nem kell értenie a cukrunk kezeléséhez. Ahhoz kell értenie csak a kezelést tekintve, hogy hogyan kösse be az infúziót műtét, szülés közben, erre pedig vannak meghatározott standardok, amiket követniük kell (x kg testsúlyhoz adagolnak y egység inzulint óránként), ezt mindenki így csinálja, ez papíron van nekik valahol.
Amihez értenie kell: a cukorbeteg, várandós nő szervezetben végbemenő változásokhoz, azokhoz legfőképpen, amit a cukorbetegséggel lehet összekötni, valamint a magzatban kimutatható eltérésekhez, amiket szintén a cukorral lehet összekötni - ezekben is azt kell nagyon jól tudnia,hogy MIKOR köthetőek a változások a cukorhoz. Azt is nagyon profin kell tudnia, hogy mi várható a babánál szülés után. Például egy 36 hét előtt született cukorbeteg anyuka babája sokkal nagyobb százalékban szorul lélegeztetésre (és PIC-re!!!!), mint egy egészséges nő 36 hét előtt született babája. Tudnia kell azt is, hogy mikor kell macrosomiáról beszélni és mikor kell emiatt műteni (rengeteg 4kg alatti babát műtenek ki cukros anyuka pocijából úgy, hogy mindenki makkegészséges, baba is, anya is, nincs szülés előtti közvetlen komplikáció és a cukron kívül nincs más indikáció a műtétre). Tudnia kell, meddig várhat a szülés megindításával (lássuk be, hogy az itt is elmesélt esetek majdnem mind arról számolnak be,hogy nem hagyták őket eljutni a 40. hétig egy teljesen egészséges terhesség esetén sem), ugyanis ki lehet hordanunk a babát akár a 41. hétig is.
Terhesség alatt tudnia kell, mit kezdjen a vérvételek eredményével. Például tudnia kell, hogy a Hba1c minden terhesben alacsonyabb, ezért önmagában sajnos nem értékelhető egy 6 körüli HbA1c tökéletesnek (iszonyú kevés orvos tudja). Figyelnie, értelmeznie (ez nem szokott mindig sikerülni) és követnie kell a szemészeti vizsgálatok eredményét.Tudnia kell azt is, hogy terhesség alatt a koleszterin magas és ez normális (nem minden szülész tudja!) és nem kapcsolódik a metabolikus szindrómához, amit a cukorhoz kötnek azonnal. Azt is nagyon jó tudni, hogy mikor kezd el öregedni idő előtt a lepény, hogy az öregedési stádiumot jelző mértékegység (ez az I-II-III-IV) önmagában semmit nem jelent, ehhez milyen egyéb jeleket kell még figyelni (sok orvos önmagában egy III-as lelet miatt befekteti a cukros nőt, ilyet sem szabadna csinálni).
Egy vékony határvonalon kell egyensúlyoznia a szülésznek egy cukros nő terhessége alatt végig,mert nagyon nehéz meghatározni, hogy egy adott probléma mikor köthető már a cukrunkhoz és mikor a terhességhez és mikor függ össze a kettő.
A fent leírtakhoz roppant kevés orvos ért. Amit Szandinom írt, hogy pl azt mondták neki, hogy a 35. hét után azért csökken az inzulinszükséglet, mert a baba termelése besegít... Sokan mondanak ilyesmit és szerencsére semmi köze a valósághoz. (aki még nem tudja: a lepényben a hormonok termelése csökken, majd áll le, ahogyan öregszik a lepény, pont a vércukrot emelő hormonoké) Még az 1-es klinikán is tudok olyan dokit, aki ezt a butaságot mondta a terhes cukrosának (a baba termelését).
Szóval összegezve: a szülésznek nem kell érteni a cukrunk kezeléséhez részletesen, nem kell neki kezelnie (ez mindig a diabetológus feladata és az is marad, az egész világon így működik, de normális esetben a diabetológus egy terhesekre specializálódott diabetológus!). Értenie kell minden olyan testi (anyai és magzati) változásokhoz, ami a cukorhoz köthető és a lehető legbiztosabban kell tudnia meghatároznia, hogy ezek a változások mikor köthetőek a cukorhoz (mikor okozhat bajt a cukorbetegség anyában és magzatban egyaránt). És ez utóbbi téma nem egyszerű és nem is tanítják sajnos az egyetemen.
Nagyon sokan azt mondják, hogy értenek ehhez, csupán azért, mert volt 2 cukros terhesünk az életünkben, ezekre érdemes figyelni. Érdemes kérdezni néhányat,hogy kiderüljön, hogy valóban ért-e ezekhez. Érdemes rákérdezni pl arra, hogy ő mikor császároz. Az erre adott válaszok érdekesek szoktak lenni, ebből sokmindent le lehet már szűrni.