Beszélgessünk, csak úgy

A szemüveg elhagyása miatt gondolkodtam a lézeres műtéten.
De eszembe jutott nekem is, hogy egyébként is sérülékenyebb a szemem (szemünk), ezért ronthat is a helyzeten a műtét. Nem valószínű, hogy megpróbálnám, csak eszembe jutott mint lehetőség.
Elég meggyőző amúgy, hogy a nagy lézerklinika rögtön "elutasította" az ilyen beavatkozást...
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Szolnok, az igényed nem túlzás, van ilyen szakorvos. Sőt, nem csak diabetológus-kardiológus, hanem mellé még nefrológus is. Tehát a leglényegesebb területeket ismeri. Igaz, hogy ez Miskolcon van, de ott nem is egyet ismerek. Budapesten is nyilván találhatók ilyen szakemberek.
A magas vérnyomás is a cukorbetegség egyik szövődménye, és sajnos összefügg a nephropáthiával és a rethinopathiával is. Mert mindegyik a hajszálerek problémáját jelenti, és a magas vérnyomás csak tovább rontja ezeket a szövődményeket, illetve hozzájárul a kialakulásukhoz. Nekem a nephrológián anno azt mondták, hogy ha a cukor és a vérnyomás rendben van, akkor a veseelégtelenség is nagy biztonsággal kordában tartható.

Kedves ehajni, csak egy esetet had mondjak el: 2004. február 19-én egy zsömle, 2 dl tej ch-tartalmú reggeli és 12 e reggeli és 8 e déli actrapid mellett úgy 13-14 óra tájban 27 mmol-os cukrot mértek nálam. Persze hozzá kell tennem, hogy egy óra múlva kivették a vakbelemet - tehát egy súlyos gyulladás, 38,8-as láz "állapotában" voltam. Azóta sem volt ilyen magas cukrom...ennyit a gyulladásvércukorra gyakorolt hatásáról.
 

Beno

Új tag
Kedves Hypohonder!

Előbb írtad, hogy nephrológusnál jártál. Megkérdezhetem, hogy talán valami microalbuminuriával vagy más cukorból adódó dologgal kapcsolatban kerültél-e oda? Vagy csak az óvatosság miatt érdeklődtél?
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Beno, sajnos nem magamtól mentem, hanem küldtek. A vesefunkció vizsgálat eredménye alapján (kreatinin) voltam kénytelen igénybe vennem a miskolci nefrológia szolgálatait... Sokat jelentett, mert életemben az első igazi, alapos vizsgálaton ott estem át!!! Nekik köszönhetem a pumpát is.
A veseelégtelenségem állapota nagyjából stagnál, ami annak köszönhető, hogy a vérnyomásom többé-kevésbé rendben van, a vércukrom is elfogadhatóan alakul. Ez a két dolog - amint már fentebb is megjegyeztem - alapvető, de igaz ez a szem és ideg-szövődményekre is...
Tehát a cukorbetegség komplex kezelést igényel, minden veszélyeztetett területre ki kell terjednie, de a lényeg a jó cukron és a renben lévő vérnyomáson van.
 

Beno

Új tag
Hypohonder!
Hány év cukorbetegség után kerültél oda? Mennyi ideje stagnál? Tudom, hogy ez nem általánosítható, de azért szükség van egy kis bíztatásra. Kevés olyan emberrel találkoztam eddig, aki nálam régebb óta cukros és nincs szövődménye. Tudom, hogy Te sokkal régebb óta vagy az, ezért vagyok kíváncsi.
 

Sani

Új tag
Kedves Beno!

Te hány éve vagy cukorbeteg?
Van-e már valami szövődményed?
Hallottál-e már a Joslin-emlékéremről?
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Beno, erre 2004. tavaszán került sor, amikor is 41 éve voltam már benne ebben a trutyiban, amit cukorbetegségnek hívnak. De egy évvel korábban már volt olyan eredményem, amire a háziorvosom felkapta a fejét.
Azóta lényegében stagnál, ha tudom tartani a diétát, ami lehetetlen vállalkozás szerintem...
Sorozatban úgy jöttek a dolgok, hogy '87-ben a szemfenék, '92-ben a magas vérnyomás, majd 2004-ben a veseproblémák jelentkeztek, illetve váltak nyilvánvalóvá.
Mondhatni, hogy mindegyikre majdnek véletlenül derült fény, egy-egy más irányú vizsgálat során.
Annyit ehhez, hogy a szemfenék kapcsán 1993-94-ig ('87-től) rendszeresen (kb. 4-6 havonta) lézerkezelést kaptam, azóta viszont egyszer sem kellett lézerezni. Októberben nézték legutóbb a szememet, akkor sem volt kritikus a helyzet, tehát nem volt szükség beavatkozásra. A vérnyomásommal több bajom volt, ott már a sokadik (ha jól emlékszem a IV.) stádiumban vagy fokozatban vagyok, ami nem igazán biztató.
Kellemes hétvégi kikapcsolódást mindenkinek!
 
H

hypohonder

Vendég
Még valami: nem szabad elfelejtenetek, mielőtt elkezdenétek pánikolni, hogy az én időmben nagyon hosszú ideig nagyon ferde-furcsa felfogások léteztek a cukorbetegség kezeléséről. Ma is vannak ilyenek, de azért nagyjából-egészéből egyetértenek sok dologban az orvosok. Azóta fényévekkel lépett előre a tudomány, s ez a napi kezelési módszerekben, gyakorlatban, gyógyszerekben is megmutatkozik. Én most tudtam meg pl., hogy az az inzulin, amit akkoriban sok éven keresztül kaptam, napokkal később fejtette ki a hatását, nem úgy mint pl. a mai rapid inzulinok, vagy akár a "közép-hatótávolságú" inzulinok. Ami azt jelenti, hogy akkoriban senki nem volt naprakész a betegségével. Nem voltak vércukormérők, gyakorlatilag semmi nem volt abból, ami most mindennaposnak számít.

Sajnos kétségtelen, hogy nem lehet igazán kivédeni a szövődményeket, de a kialakulásukat igen jó eséllyel ki lehet időben tolni. De ez nem megy úgy, ha nem figyeltek magatokra, ha nem elég önkritikusan szemlélitek a betegségeteket és nem elsősorban magatokban, hanem másban keresitek a probléma és a megoldás kulcsát.
 

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Most nem értünk egyet. Igenis el lehet kerülni a szövődményeket, csak nagyon nagy önfegyelem és persze tudás kell hozzá. Igaz van, akinek ezek mellett is fellépnek, de hát ha arra törekszik az ember, hogy szövődménymentes legyen, és ezért megtesz mindent,akkor nagyobb az esély arra, hogy ez teljesüljön.:)
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, tévedsz, mert egyetértünk. Abban mindenképpen, hogy ha sikerül mindent a legjobban csinálni, akkor elkerülhetők a szövődmények. Nekem annyiban nincs szerencsém, hogy olyankor jött a betegség, amikor még gyerekcipőben jártak technika és elmélet tekintetében egyaránt az ismeretek-lehetőségek.
Szükséges viszont az is, hogy olyan egyéni tulajdonságokkal rendelkezzék a beteg, ami gátolja vagy legalább is nem ösztönzi a szövődmények kialakulását.

Elmondanám nektek, hogy anno, mikor a pumpát kaptam (2005. december közepe), egymásnak adták a kilincset az orvosok-nővérek, hogy lássák már azt a pasast, aki több, mint negyven éve cukorbeteg és még nem halt meg. Nekem nagyon furcsa volt ez, s amikor a mostani orvosomat megkérdeztem, hogy ez olyan különleges dolog, akkor azt mondta, hogy igen. Mert nem az az általános, hogy valaki 44 éve cukros, és még viszonylag jól tartja magát, nem vakult meg, nem kellett egyetlen végtagját sem levágni, és ha szerencséje van, akkor egy darabig még nem is lesz ez napirenden.
Pedig nem mondhatom, hogy 20-30 évvel ezelőtt különösebben vigyáztam volna magamra. Ha azt tettem volna, akkor még itt sem tartanék talán. De utólag tudja csak megbánni a tetteit az ember, ha nem követ el semmit, akkor nincs is mit megbánni. De milyen unalmas akkor az élet, ugye?
 

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Egyik előadásán Fövényi doktor úr bemutatott egy 81 éves hölgyet ( aki mellesleg nagyon jól tartotta magát ), akinek már ( most pontosan nem emlékszem ), több mint 50 éve diabetese volt és nem volt szövődménye. Persze ez tényleg nem csak a fegyelmen múlik, hanem személyenként is eltérő lehet az esély a szövődménymentességre.
Én így élem az életem. Próbálom megúszni és elkerülni a ránk, cukrosokra váró bajokat.
Szerintem ha a szándék - és persze a tudás és a tett is megvan hozzá - akkor van esély. Bízni kell magunkban és mivel a technika már megvan hozzá, csak rajtunk múlik.
 

Sani

Új tag
A cukorbetegségről, mint kórképről kb. i.e 1500-tól írt Ebers.
A terápia i. sz 1921- ben tett hatalmas lépéseket. 1922 január 23.-án adták be az első terápiásan hatékony inzulint, ami által 3000 év sikertelen kísérletei lettek sikeres terápiává összefogva.
Az edukáció története i.sz 1900-ra tehető, amikor rájöttek, hogy megfelelő otthoni kezeléstől a cukorbeteg élete meghosszabítható.

Ahhoz képest én nagyon örülök, hogy a mostani jelenben élek, és hogy itt már ilyen fejlett a technika, hogy tényleg a mi kezünkben van a sorsunk.
Persze, - biztos vagyok benne -, hogy 20 év múlva már nevetni fognak a mi " erőfeszítéseinken", hogy normoglikémiás értékeket produkáljunk nem kis figyelemmel és fegyelemmel.
De ez a jövő titka. Reméljük, a jövő cukorbeteg nemzedékének,( mert ahogy elnézem, elég rendesen nő a számunk), már könnyebb dolga lesz, mint nekünk.:?
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, ahogy a franciák mondják: C'est la vie" (sze la ví) - ilyen az élet. Én is mosolygok - lesajnálóan és lemondóan, nem örömömben, mert ennek nincs mit örülni - azokon a szenvedéseken, amiken egy-egy több hetes inzulin-beállítás során keresztül mentem. Az azért határozottan jó, hogy sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy mi volt a helyzet még 15-20 évvel ezelőtt is...
Én ezért mondom azt, hogy törekedni kell mindig a maximumra, a leghatékonyabb és legmodernebb kezelési módok azonnali alkalmazására.
Sajnos a jelenlegi politikai felfogás nem kedvez ennek, hiszen bár másutt a költségvetési kiadások nem csökkennek, de az egészségügyben, ami a bőrünkre megy, jelentősen szigorítják folyamatosan a pénzügyi folyamatokat.
És ennek mi is isszuk a levét.
 
Cukorbetegek kezelése a múltban

...mi volt a helyzet még 15-20 évvel ezelőtt is...
.

Édesapám 25-35 évvel ezelőtt cukorbeteg volt. Jóformán még diétás tanácsadás és diétás élelmiszer sem létezett akkor, hát még intenzív inzulin terápia! Mostani tudásommal lelkiismeretfurdalásaim vannak, hogy annak idején semmit sem tettem édesapám kezeléséért.
 

Beno

Új tag
Kedves Hypohonder!
Köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál. Ez egy kicsit bíztató számomra, bár én is azt vallom, hogy csak emberfeletti kűzdelem árán lehet a szövődményeket teljesen elkerülni. De talán mire kialakulnak ezek a szövődmények, még jobban tudják őket kezelni és nem vezet egyenes út az amputációig, vakságig stb. Nem tudom, hogy nekem megérné-e ezt a hatalmas kűzdelmet. Ezzel persze nem azt mondom, hogy én nem teszek me szinte mindent a jó cukrokért, de azért beleőrülni nem akarok.

Kedves Sani!

Én 23 éve vagyok cukorbeteg, 10 hónapos sem voltam, amikor kiderült. Arról az emlékdíjról pedig még nem hallottam. Mi az?
 

Sani

Új tag
Kedves Beno!

Kb. "egyidősek vagyunk cukorügyileg", mert én 22 éve próbálom meg a diabetessel együtt élni az életem.
A Joslin-emlékérem egy amerikai orvosról kapta a nevét, aki (elsőként a világon ) 1959-ben fogalmazta meg a cukorbetegség komplex kezelésének hármas egységét:
diéta - mozgás - inzulin
A funkcionális inzulinterápiának ez az őse.
A Joslin-emlékérmen egy lovas hajt egyszerre három lovat. Ezek az állatok a megtestesítői a diétának, mozgásnak és az inzulinnak. Ezt az elismerést azok a cukorbetegek kapják, akik igazoltan már 50 éve szövődménymentesen élnek együtt ezzel a betegséggel.
(Ezt a három tényezőt kell kézben tartanunk.)
Én azt kívánom mindannyiunknak, hogy megkapjuk ezt az elismerést.:)
Ez nem lehetetlen, már kapott ilyen érmet cukorbeteg. Persze sok minden múlik a technikán ( ami már adott ) és a cukorbeteg hozzáállásán.
A feladat adott. Rajtunk múlik a jövőnk.
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Beno, a probléma épp ott van, hogy gyógyítani nem tudják, csak kezelni a szövődményként jelentkező problémákat. Javulás - az eddigi miskolci pumpás találkozókon elhangzott, szakorvosok által tartott előadások nyomán tudom ezt megállapítani - talán csak a vese elégtelenség kezelésében képzelhető el, de pl. a neuropathia esetében reménytelen, ha már egyszer elindult... Ugyanez van nagyjából a szemnél is...
 

Sani

Új tag
Persze -sajnos - van olyan cukorbeteg, akinek későn diagnisztizálták a betegségét és akkor már volt szövődménye, vagy pedig az élete úgy alakult, hogy nem tudta " teljesíteni" a diabetes szabályait.
Nekik az a cél, hogy ne romoljon az állapotuk és amelyik szövődményük még " gyerekcipőben jár" , még visszafordítsák.
 

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!
Nem tudom, hogy nekem megérné-e ezt a hatalmas kűzdelmet. Ezzel persze nem azt mondom, hogy én nem teszek me szinte mindent a jó cukrokért, de azért beleőrülni nem akarok.

Kedves Beno!

Azért megéri átgondolni, hogy mi mennyit ér!
Mindenki maga alakítja sorsát. Persze mindenkinek más, hogy mennyi erőfeszítést igényel a normoglikémiás cukrok elérése, de én nagyon becsülöm és tisztelem azokat, akik megkapták a Joslin - elismerést.
Ők a példaképeim és a nyomdokaikba szeretnék lépni, és ezért én mindent megteszek.
Persze tényleg nagyon fontos az is, hogy a jó anyagcsere állapotunk elfogadható ráfordítással legyen elérhető. Tehát ne a betegségünk rabjai legyünk, csupán tudatosan tartsuk kézben állapotunkat.
 

Sani

Új tag
Édesapám 25-35 évvel ezelőtt cukorbeteg volt. Jóformán még diétás tanácsadás és diétás élelmiszer sem létezett akkor, hát még intenzív inzulin terápia! Mostani tudásommal lelkiismeretfurdalásaim vannak, hogy annak idején semmit sem tettem édesapám kezeléséért.

Kedves szentgyorgyipal!

Biztosan azért nem tettél anno semmit, mert nem tudtad, hogy mit is kéne tenni. Ezért szerintem ne legyen lelkiismeretfurdalásod.
Ha meg mégis van, akkor a környezetedben lévő cukorbetegeknek segítsél a mostani tudásod szerint a legjobban. Persze tudom, hogy ez nem ugyanaz, de talán könnyebb lesz neked elfogadni a tényt. Ne magadat okold, mivel akkor még tényleg nem igazán tudták, hogy hogyan is kell ezzel a betegséggel úgy együtt élni, hogy a beteg az orvos "partnereként" kezelje magát.

" A cukorbeteg legyen önmaga orvosa."

Szerencsére mára már megváltoztak a dolgok, sokkal jobban értjük, hogy mit és hogy miért kell/kéne csinálnunk.
 
Oldal tetejére