C-peptid

tímeácska témája a 'Inzulinpumpa' fórumban , 2008 Június 15.

 1. blaci

  blaci Őstag

  Szia Kata!
  Szerintem csak kevered egy kicsit a dolgot. A C-peptid meghatározást el lehet végezni akármikor, megmutatja, hogy mennyi a (még!) termelt saját inzulin. Viszont az inzulin meghatározást csak a cukorbetegség felfedezésekor van értelme elvégezni mert később ott már valóban benne lesz a kívülről beadott mennyiség is az eredményben.
  Idézet:
  "…Az inzulin vizsgálat eredménye a teljes szintet, míg a C-peptid csak a belső eredetű, a páciens által termelt inzulint mutatja."

  C-peptid

  Inzulin

  Üdv.,
  Laci
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Köszönöm, így már kezdem kapizsgálni. Asszem újra elő kell vennem a tudományaimat, és át kell frissítenem a folyamatokról és összefüggésekről való ismereteimet. Annyit tudok most így kapásból, hogy külön veszik a szérum és plazma értékeket. Szerintem ezzel nem vagyok tisztában. :dr_24::dr_24::dr_24:
   
 3. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szia Laci!
  Kinynotattam és itthon elolvastam mindkét témát. Egyél bonyolult, de azért átlátható. A lényeg, amit leszűrtem belőle (c-peptid), egy vizsgálati eredmény önmagában nem mutat sokat, és rengeteg tényező befolyásolja az eredményt, ezen kívül az értéket többféle szempont szerint kell értelmezni.
  A link elolvasása után még kevésbé tudom összehozni azzal, amit az én dokim, és Halmos professzor mondott, azért nem volt haszontalan, okosodtam.
  Köszi. :dr_24::dr_24::cool:
   
 4. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Kedves Laci,ha esetleg érdekel,hoztam egy kis adalékanyagot még ide...Főleg,hogy mostanában ebbe a témába még inkább belebújtam,mert semmi esetre sem akarok csak hülyén pislogni,ha a paciens besétál és mond valami egetverőt,amiről tudom,hogy nem igaz,viszont kakukk600,ennyit sem tudok rá mondani...
  Ugyanakkor ez,amit most leírok ki is egészíti az inzulin egyik tevékenységét,a glükoneogenezis gátlását.(Ami ugyebár érthető módon azt is jelenti,hogy a glikogénszintézist meg fokozza.)Ami érdekes tehát: a fruktóz fermentációja eléggé szabályozatlan a glükózéval szemben,ugyanakkor a lebontása során elér egy olyan pontot,ahol eldől,hogy belép a glükóz szintézis folyamatába,vagy pedig zsírsav lesz belőle.Ez pedig pontosan ezen múlik: az inzulinszinten.Ha az magas és hozzá még a normálnál magasabb vércukor társul hozzá(itt egy enzim jelez szintén tilost erre) ,akkor ennek következtében -duplaódekár- a fruktózból glukóz nem lesz.Minden más igen: mondjuk zsírsav. :p De hangsúlyozom,hogy a vér cukor és inzulin koncentrációján múlik ez...és nem fruktóz-alaptulajdonság.Viszont normál vércukor és inzulinszint esetén feltétlenül glükoz lesz belőle,ami számunkra egy nagyon jól hasznosuló energiát jelent! :) De hogy nehogy megijedjünk: a napi fruktóz limit,szépen beépítve senkit nem veszélyeztet,elhízás,zsírmáj: kizárva!
  De ami a lényeg: az inzulin,mint folyamatot meghatározó elem szerepel itt.(a sok más folyamatszabályozó közt,hozzáteszem...)
  Remélem,hogy sikerült érthetően fogalmaznom.
   
 5. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Visszaolvastam kissé. A napi minima adag a 100g ch.Éhezés során az agysejtek a zsírsavak bomlástermékeihez adaptálódnak(lsd: Pl.ketontestek),de energia felhasználásuk 20%-át még ekkor is glukózból fedezik.Amennyiben ez a mennyiség is hiányzik az adott táplálékból,a szervezet testfehérjéinek a lebontását kezdi meg és aminosavakból képezi a nélkülözhetetlen glükózt,amihez még így is inzulin kell.Ugyan a fruktóznak inzulin nem kell,csakhogy előbb-utóbb belőle is glükóz lesz(lsd.fentebb írtam),és ahhoz is kell inzulin...Innentől kezdve,és amit én eddig levontam,hogy: az élet=cukor-só-inzulin...Merthogy a glukóz nátriumhoz kötődve tud csak belépni a sejtbe és csak inzulinnal...Persze a megfelelő vegyes táplálkozás fedezi a szükséges nátriumot.Nem feltétlenül kell konyhasóban gondolkodni.
  Létezik a ketogendiéta súlyos epilepsziás gyerekeknek,ők kapnak napi kb. 30g ch-t,és: állandó ketontest vizsgálatra szorulnak,nehogy a szervezetük kapjon egy jó kis ketoacidózist.(Viszont 2 év alatt meggyógyulnak)Innentől kezdve nem értem sem az atkinsonosokat,sem pedig az ehhez hasonló,"űzzük a ch-t,ki mondta,hogy az 55% arány a jó belőle",című felvetéseket...Eszi-nem eszi,ez van,nem lehet a glükóz és inzulin kérdését megkerülni.
   
 6. blaci

  blaci Őstag

  Szia kedves Zsu!
  Örülök, hogy látlak ill. hallok felőled...!:)
  Remélem, veled minden rendben van! Érdeklődéssel olvastam amit írtál, hisz tudod, engem minden érdekel...;)
  Üdv.,
  Laci ...aki :dr_24::dr_24: és még egyszer :dr_24: !
   
 7. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Köszi,kedves érdeklődésed,nagyon jól vagyok.Végre élettanozunk,úgy vártam már!Azt persze nem tudom,hogy hogyan sikerül majd a vizsga,mert úgy el tudok szöszölni rajta,hogy csak remélni tudom,hogy lesz elég idő mindenre megtanulni.Az alkalmazott biosszal például így jártam.Úgy belebújtam ebbe a glikolízis témába,meg persze sejttanba,hogy nem maradt elég idő a hisztológiára,meg az ontogenezisre,szóval ez meg is látszott végül a jegyemen,mert azokat jól összecsaptam,de nem édekel.Még így is 4-es lett az átlagom.
  Amúgy a napokban botlottam bele ebbe az információba és nagyon megörültem neki.Mondjuk én alapból a fruktózt kutattam,no nem az ugmuntuból a világhálóra dobott információk alapján,hanem az egyetemi könyvekből.Tudod az nekem hitelesebb.Főleg egy ilyen lobbi világban,ha érted.És közben ez lett belőle,mikor rájöttem,hogy végülis idetartozó információ,szóval gondoltam érdekelhet ez is.De ha lesz még valami és úgy sejtem igen,majd azt is leírom.Szép napot neked! :)
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

 9. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Igyekszem,de még nagyon picike vagyok.Ezek itt csak érintik a témát,hihetetlenül bonyolultak vagyunk.Olyan jó és érdekes ez a mikroszkópikus világ.Kicsit beleolvastam már abba a topikba,folytatom is,de ha már ezeket a végtelenül alapvető törvényszerűségeket,mint ch-szükséglet kétségbevonja,akkor ott,attól a diétától jót és gyógyulást nem lehet várni.A ketogen diéta miatt felszaporodó ketontestek az agyi kisüléseket gátolják,de a diabetes,ugye ezt nem kell magyarázni,nem erről szól.
   
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hát ne is úgy írd, hogy mi ne értsünk semmit, fordítsd le emberi nyelvre. Ne mis kell túlzásba vinni, mert megcsömörlünk, de ha valami okos összefüggésre találsz, az az info jól jön, bögyölőzzél csak.
  Vizsgázni nem mi fogunk, ahhoz neked kell bevágni a tudományt, ahhoz drukkolunk neked.
   
 11. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Köszi! :D
  Igyekszem magyarul írni,de ha nagyon "felbosszantanak",csak latinul fogok "káromkodni"...:lol:
   
 12. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  A vér tulajdonképpen folyékony szövet.Sejtes elemekből és (értelemszerűen)sejtközötti állományból áll.A folyékony sejtközötti állomány a vérplazma.Amikor leveszik a vért(ez a natív vér)akkor az alvadásgátlás hiányában megalvad (ugyebár).Ekkor ez az alvadék kipréseli magából a vérszérumot.Biztos láttátok már disznó,vagy nagyobb volumenű csirkevágásnál,ha a vért nem a földre folyatták,hanem egy tálba,akkor a sötét piros,leülepedett sűrű rész felett áttetsző folyadék volt.Na,ez a vérszérum.
  A vérplazma és a vérszérum alkotóelemei gyakorlatilag megegyeznek.Az alvadásért felelős faktorok kivételével.A vérszérum nem alvad meg.
   
 13. akupressz

  akupressz Új tag

  A c-peptid vizsgálat magánlaborban 2019-ben 5900 ft. Nem olyan drága...csak nem akarják kiírni...
   

Megosztás