Cukorbeteg gyermek

tímeácska

Őstag
Persze, én ezt megértem. Épp ezért kérdeztem, hogy oktatta-e őket valaki? vagy mégis, hogy bocsátották útjukra őket?

Na, minden estre, nagyon kedves vagy Zsu, hogy szaladgálsz és közvetítesz. Ha valamiben tudok, továbbra is segítek.
Konkrétan arra nézve nincs ötletem, hogy hogyan lehet hatni egy szülőre. Akkor se tudtam, mikor az orvosom felhozta, hogy jó lenne, ha beszélgetnék az egyik anyukával. Véleményem szerint elég kétélű fegyver. Minden optimizmus, sorstársiság ellenére is sülhet el úgy, hogy még visszahúzódóbb, ne adj isten titkolózóbb lesz. Én ettől féltem. Úgyhogy sajna passz.

Na, de akkor sem lehet elmenni bizonyos dolgok mellett... És az az általános tapasztalat, hogy egy beteg/hozzátartozó sokkal hamarabb/könnyebben megnyílik egy sorstársnak, vagy másik hozzátartozónak... Végül is, néha elég csak éppen annyi, hogy ne "fehérköpenyes" legyen az illető... Nos, erre "találták ki" az edukátorokat... ;-):-D:mrgreen:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tudjátok Lányok, és főleg Zsu, hogy már beszéltünk itt a fórumon arról a nehéz kérdésről, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha látjuk, hogy valaki rosszul (uram bocsá, hanyagul, felelőtlenül stb, de nem sértegetni akarok) látja el a diabbal kapcsolatos teendőit. És itt általában azzal találkozunk, hogy az anyuka nem úgy viszonyul a diab kezeléséhez, ahogy az minimálisan elvárható lenne tőle.
Szóval hol a határ? Meddig lehet elmenni az oktatásal, számonkéréssel, figyelmeztetéssel? Hol van a felelősség, és főleg kin van a felelősség? Egyértelmű, hogy az anyukán. De mi érezzük, hogy rajtunk is van felelősség, mert látjuk, hogy mit tesz, ill. nem tesz valaki a gyerkőce kezelése érdekében. De mit kezdhetünk a saját felelősségünkkel, ha bizonyos határokat nem lehet átlépni? Sem etikailag, sem fizikailag? Nézzük ölbe tett kézzel, hogy mi történik a tudtunkkal? Vagy szóljunk bele, amibe nem kérték a véleményünket vagy segítségünket? Vagy mit tegyünk akkor, ha tisztában van az anyuka a cukormérés gyakoriságának fontosságával, de nem teszi? Menjünk el cukrot mérni? De hiszem mondtuk, de hiszen ő is tudja! De hiszen Zsu naponta átmegy, segít, számonkér. Kérjük számon? De mit is kérjünk számon és milyen joggal?

Zsu! Mutasd meg szerintem a blogok küzül B.Laci letöltéseit. Laci cukra tökéletes egyensúlyban van, felnőtt, megszokott napi ritmussal, mégis méri rendszeresen a cukrát. Ha ő nem mérné, akkor is egyensúlyban lenne, csak hogy Laci is a bizonyosság kedvéért, és saját magáért méri rendszeresen.

Aztán ha megnéztétek Laci diagramját, akkor nézzétek meg Mátéét.
Egy fejlődésben lévő izgő-mozgó egyáltalán nem megszokott napi ritmus szerint élő kissrác, mármint a mozgást illetően. Egyik nap ennyit szaladgál, a másik nap meg annyit. Mert a többi az példamutató rendszerességel, megszokott napi ritmus szerint zajlik. Cukimérés-számolás-kaja. És ez még a pumpa adta szabadság mellett is szigort és következetességet igényel. És ehhez egy édesanya kell, aki mindezeket szigorúan felügyeli, hiszen ő vállal felelősséget a saját gyerkőce iránt, nem a szomszéd.

És sem Laci, sem Tímeácska nem dől hátra a jó eredmények birtokában. Én fele olyan jó eredményért kiugranék a gatayámból, mint ami nekik van, de engem minden saját javulásom arra ösztönöz, hogy még többet tegyek magamért, memhogy lazítsak.

Prédikációnak vége, de valami hathatós megoldásra van szükség.

tímeácska

Őstag
Az egyszerű tudatlanságnál sokkal rosszabb, amikor az ember tisztában van a dolgokkal, és ennek ellenére sem megfelelően cselekszik... Ez igaz lehet az élet bármely kérdésére!

dg

Őstag
Hát igen. Én is valami ilyesmi miatt írtam, hogy kétélű fegyver a segítségadás. Kell hozzá a kérés is.

Zsu77

Új tag
Köszi Kata!
Amíg nem vagyok uncsi,amíg megtehetem,amíg látom az örömöt és a hálát,addig én nem adnám fel...Szerető szülőkről van szó,de vannak/voltak bizonyos problémák már diab nélkül is,ami most nagyon nagy probléma is lehet,vagy már az,erről nem írnék,de ez az,ami miatt bepánikoltam,mikor ez történt,és...na jó,ennyi.És ne legyen meg a véleményetek,nem érdemlik meg a "leírást".Oks?
Az a kérdésem lenne,hogy mi a max. érték,ami mellett még leülhet a gyerek megenni a kijelölt adagot?Megpróbálnám először a minden étkezés előtti mérés felé terelni őket,ill.ha nincs mérés,akkor nincs fogyasztás című progi felé.

dg

Őstag
Zsu, nem írtuk le, csak szerintem arról van szó, hogy Erzsiék kapcsán elindult egy gondolatmenet a szülői hozzáállásról.
Mondjuk annyi irgum-burgumot fenntartok továbbra is, hogy keressék az orvost, a nővéreket, mert segíteni fognak, és ezt nekik kell megtenni! Az biztos, hogy lépni kell, mert azt is fenntartom, hogy azért nem bagatell problémák kerültek napvilágra.
Hiába van megannyi baj a nyakukban, ezt csinálni kell!
Azért szerencse, hogy Zsu (és a net?) közelében vannak épp.

tímeácska

Őstag
Zsu, nem írtuk le, csak szerintem arról van szó, hogy Erzsiék kapcsán elindult egy gondolatmenet a szülői hozzáállásról.
Mondjuk annyi irgum-burgumot fenntartok továbbra is, hogy keressék az orvost, a nővéreket, mert segíteni fognak, és ezt nekik kell megtenni! Az biztos, hogy lépni kell, mert azt is fenntartom, hogy azért nem bagatell problémák kerültek napvilágra.
Hiába van megannyi baj a nyakukban, ezt csinálni kell!
Azért szerencse, hogy Zsu (és a net?) közelében vannak épp.

Jaj, bárcsak sokaknak lenne Zsu-juk... :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

vighkata

...És Kata! Én tudom, hogy egyszer ki fogsz ugrani abból a gatyából!!! Mert nem dőlsz hátra! ;-)

Jó lenne már ugrani, de ismersz, egy-két hetes jó eredményért nem fogok ugrani. olyan szokott lenni. Ha tartós lesz a jó eredmény, na akkor ugrok gatyából, ígérem szólok előtte. Nekem már az nagy eredmény, hogy hosszú távon sikerült a túlkorrigálásokkal az extrém ingadozást kikerülni.
Érdekes, a 31,9-estől nem estem kétségbe, mert tudom, hogy az nem rosszul kiszámolt dózis miatt volt. Azután egy hétig 9-16 között volt a cuki, most viszont a max 11-13, a többi 6-8 körüli.

Zsu77

Új tag
Na,megoldódni látszik a nagy kérdőjel.Most egyenlőre marad a fél-fél plusz Dávidnak,így egész jókat adott.Ugyan tegnap éjjel meg reggel hipo volt-dönörű 3-asok,pedig este meg 16, ( ? ),de a mostani éjjel jól alakult már.5-ös értékek voltak éjszaka is és reggel is.Talán helyrebillent...:)

zsuzsa

Új tag
Nálunk Tibusomnál szerdára kijött ez a hasmenéses vírus, szegénykém éjjel nem ért ki a mellékhelyiségig. Viszonylag enyhe lefolyású volt, de a közel normál értékei közé minden nap bepiszkított egy magas érték. Étvágytalan volt, ebédre csak egy tányér levest evett, és mégis lett egy 15 ös értéke. Tegnap meg vacsi után estére 17 lett, alig akart lemenni, aztán kanült csréltünk még 11 kor, és reggel 2,9 el kelt. Láthatóan rendben volt a kanült, de valószínű ott is lehetett valami bibi. Olyan rossz, mert kedden megyünk vérvételre nézik a Hgba1 szintet, és most ezek az értékek megint elviszik, úgy félek hogy megint 7 fölötti értékünk lesz.

tímeácska

Őstag
Zsuzsa! Ha csak pár napig (esetleg 1 hétig) bele-bele csúsztak magasabb értékek, azok még nem befolyásolják a HbA1c eredményét! (Legalábbis, nem hinném...)

zsuzsa

Új tag
Igen én nem tudom hogyan vagy mi alapján mérik, tudom hogy átlag, de a három hónapba mindíg bele bele csúszik a magasabb időszak. Pl. Ajánlották, és én persze meg is vettem az aloe gélt, natúr csupa jó tulajdonsággal, immunerősítő stb... szóval elkezdtük használni, és már másnaptól szép 8-10-12 es értékeink voltak korrekció ellenére, meg hát én még egy 8 at nem korrigálok, még 10 est sem feltétlenűl, és ez masszivan ment egy hétig. Aztán visszanéztem gyanakodtam, felhívtam azt az orvost aki foglalkozik vele, egy gyerekorvos, azt mondta annyira jótékony hatású az anyagcserére, hogy ez így lehet akár 4 hétig is, és abba ne hagyjam, inkább emeljem az inzulint, jobban hasznosítja a szervezete a tápanyagokat attól van. felhívtam a másik gyerekorvost, aki ugyancsak forevörös, ill. forgalmazza az aloe termékeket, ő azt mondta még ilyennel nem találkozott, tegyünk egy próbát, hagyjuk abba egy hétig. Ahogy abbahagytuk másnaptól norm cukrai vannak. Hogy mitől vagy melyik összetevőre, vagy magára az aloera reagált így nem tudom, de nem használjuk. Megvettem 6000 Ft ért, és itt áll, egy újabb csodaszer. Én meg bosszankodom hogy volt egy hét emelkedett cukrokon.

tímeácska

Őstag
Sajnos, nagyon sok szerről nem tudjuk, hogyan hatnak egy diabos cukrára... És az sem biztos, hogy ha én azt tapasztalom, hogy így, akkor lehet, hogy a másiknak úgy... :rolleyes:
Lenne egy javaslatom a polcon álló Aloe gélre: szerintem, fogyasszátok Ti a férjeddel... Úgyis jön az ősz, a tél, és egy szülő nem lehet beteg, mint tudjuk... ;-)

zsuzsa

Új tag
Ezt már javasolták, de ki se merem mondani, a gyerekkel mi mindent megetetek, és szerencsére ő hősiessen ett még a kaporkapszulát is, bezzek anyuci semmit nem hajlandó megenni, nekem gyerekkoromban is mindent tbl.ba kellett adni, én minden mástól öklendezem. Max a fejfájásunkra szoktunk valamit bevenni, de arr is csak akkor ha már elviselhetetlen. Ilyen selejtesek vagyunk. Valószínű majd megőróbálom fél áron eladni.

dg

Őstag
Ezt az aloés cuccot nekünk is ajánlottak. (Meglep a hasonlóság, hogy diabetológusok Forever-eznek?) De az ára miatt eszembe se jutott megvenni, meg nem is hiszek benne. Nem zárom ki hogy jótékony, nem állítom, hogy nem az. Az azért elgondolkodtató, hogy a vércukorra ilyen rossz hatással volt, Nálatok, Zsuzsa!
Én magam is inkább a citromban, társaiban, az idény gyümölcsökben, zöldségekben bízom. (ld. korábban valahol, valamikor Tímeácska az egészséges életmódról kontra bogyók).
Multivitamin rágótablettát, c vitamint pluszban betegség idején szoktam alkalmazni. De ki tudja?

Zsu77

Új tag
Én sem vagyok róla jó véleménnyel róla.Ez az,amit valahol korábban már megkritizáltam,de nem mertem a nevét leírni,nehogy megkavarjak vele bárkit is.Állítólag ennek le kéne vinnie,persze én azzal sem értek egyet,mert arra a jó természet az inzulint találta ki...

vighkata

Velem is próbáltak itatni aloét, hogy majd ettől a cukorbetegségem......, és én közbeszóltam, hogy: " kössz, jó nekem az inzulin is, a diabetológusom nem mondta, hogy igyam az aloét, te, aki irodában dolgozol, semmit sem konyítasz a diabhoz, csak forgalmazod a terméket, mi alapján állítod ezt vagy azt?"
Hát gondolhatjátok hogy néztek rám.
Tulajdonképpen egyszer megszivattak, egy vödörrel én is vettem, amikor gerincsérvem volt. Semmit nem javult, akkor azt mondták, hogy: ó hát 6 hónapig kell inni. Na nehogymá 6 hónapig fizessek érte. Elmentem gyógytornászhoz, és gyógymasszőrhöz, két hónap múlva semmi bajom nem volt.

De ha már aloe, akkor viszont külsőleg, sebgyógyításra, mivel saját tapasztalat, merem ajánlani. Nekem a kozmetikus mondta, és hittem neki, mert nem a saját üzletét építette vele, hanem mondta, hogy menjek el DM-be, és 1400 pénzért vegyem meg, ő is ott veszi. Az anyajegy levétel után használtam, és úgy láttam, hogy szépen gyógyul, és főleg nem viszketett.

Oldal tetejére