Cukorbeteg gyermek

tímeácska

Őstag
Mátémnak 138000 Ft-t kellett fizetni a pumpára (most is ugyan ennyi!), ebben benne volt a pumpa önrésze, és az első féléves szerelékek ára is!

tímeácska

Őstag
Tényleg? Há én esztet mé nem láttam sehun???:-o

Pedig, a használati útmutatóban is benne van... ;-) Csak nem nagyon szeretik hangoztatni! Ugyanis, ahhoz, hogy valóban vízálló legyen, mindenhol (elemfedél, inzulintartály adaptere, szerelék Luer-Lock csatlakozója) megfelelően, szivárgásmentesen rögzíteni kell, nehogy víz juthasson be! A szerelék Luer-Lockjánál van a legnagyobb esély a víz bejutására, erre kell nagyon ügyelni! Nem szabad túl erősen sem meghúzni, mert akkor megrepedhet, és máris szabad utat adtunk a víznek befele, az inzulinnak kifele...:rolleyes:
Én pl. fürödni nem szoktam vele (sem strandon, sem itthon a kádban), de időnként megfürdetem a kicsikét, amikor már alaposan összeszedte a szöszmöszöket...:-D Langyos vízzel, locs-pocs, utána szárazra törölöm. De a csatlakozásokra nagyon oda kell figyelni, mert ha víz jut belülre, nagyon hamar elromolhat, főleg a dugattyúrúd érzékeny erre! És a garancia is ugorhat...:???: Szóval, vízálló, de igen gondos körültekintést igényel a licsi-locsi! (Egyébként, ugyan ez vonatkozik a többi "vízálló pumpákra" is!!!;) (De tudom, hogy sokan még a nyári fürdőzések idejére sem veszik le -csak nem nagyon hangoztatják-, pumpástól mennek a vízben, és semmi baja nem lett a pumpesznak!)

tímeácska

Őstag
Érdekes,hogy mi számít elavultnak.Most de tényleg.Pl szóbakerült,hogy az iskolában esetleg óra alatt is ennie kell majd a gyereknek.De érdemes lenne kifaggatni Csrob1-et.Ő pl.még fecsivel kezdett,de nem tudott visszaemlékezni egy olyan esetre sem,hogy neki órán ennie kellett volna.Szóval,amit régen annyira ajnároztak kezelést,diétát,akármit,az egyszercsak elavult lett.De mi az etalon?

Kicsit visszaolvasgattam...:rolleyes:
Valószínűnek tartom, több oka is lehet, CsRobinak miért nem kellett ennie órán (és majd Robi kijavít, vagy elmagyarázza, hogyan is volt, de addig én feltételezgetek:rolleyes::mrgreen:):
- Lehet, hogy Robi gyermekkorában egészen más volt egy cukorbeteg "étkeztetési trendje"?!
- Lehet, hogy Robi gyermekkorában még nem igazán volt elterjedt az önkontrollra használatos cukormérő, ami nélkül Mi már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat (?!), ezáltal nem is beszélhettek igazán inzulin hatásgörbéről (vagy csak nagyon nagy általánosságban...:confused:, ergo, majd az orvos jól megmondja, mikor egyél, avagy ne egyél, azaz, magától úgysem tudta az ember, hogy mikor merre megy az a cuki, ehetek, avagy sem -cukimérő hiányából eredő hátrány-.)
- Lehet, hogy nem előkevert inzulint használt Robi gyermekkorában, így nemvolt "fix" időpontban kötelező, amolyan ha tetszik-ha nem jelleggel evés előírva... Ami egybeesett volna az iskolai tanórákkal. :-D
- Lehet, hogy egyszerűen nem órán, hanem szünetben evett Robi?!
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Szóval, ezen okok miatt már valóban, és a szó szoros értelmében, csak összehasonlítani lehet a régi "trendet" a mai irányelvekkel! De párhuzamot nem igazán lehet már húzni (de kellene egyáltalán?!)
(Nem akartam esetlegesen megbántani senkit, ha mégis sikerült volna, elnézést kérek!)

tímeácska

Őstag
Ez tényleg érdekes!
Vázolnád sematikusan, hogy hogy nézett ki így egy nap? Mikor kapott és milyen inzulint pontosan, és kb mennyit?

Na, a kezembe keveredett egy régebbi cukinaplója...:rolleyes: Hjja!... Azok a régi SZÉÉÉP idők... :cool:

2005.09.27.
Főszereplők: Reggel: 6 E Mixtard 30 ; délben: 2 E Actrapid, avagy 2 E NovoRapid ; Este: 6 E NovoMix 30. És ugye Máté, aki alig másfél éves volt... :mrgreen:

Vércukrok:
R.e.: 8,4 R.u.: 6,4
E.e.: 5,8 E.u.: 4,8
V.e.: 6,9 V.u.: 9,0
Lefekvéskor: 9,3 Éjjel: 8,1
Na, micsoda tűrhető nap volt...:rolleyes::cool:

09.28.
R.e.: 6,0 R.u.: 4,2
E.e.: 7,2 E.u.: 10,4
V.e.: 6,0 V.u.: 2,3
Lefekvéskor: 5,0 Éjjel: 4,3

09.29.
R.e.: 5,1 R.u.: 8,5
E.e.: 10,2 E.u.: 8,7
V.e.: 7,0 V.u.: 12,1
Lefekvéskor: 10,8 Éjjel: 9,9

Ezek a "nemisolyangázos" napok voltak. Szeretnél egy igen vacakot is?! Oké!

09.30.
R.e.: 5,1 R.u.: 9,9
E.e.: 15,6 E.u.: 9,3
V.e.: 18,0 V.u.: 16,4
Lefekvéskor: 14,4 Éjjel: 19,3

És minden ugyan úgy ment, mint az előző napokon... És ezek a rosszak/még rosszabbak éveken keresztül csak körbe-körbe jártak, olyan, hogy jó, csak pár nap erejéig volt...:???:

És most vázolnék egy hypos napot/napokat.. Olyan sokat írtam már róla... Most "illusztrálom is"! (Időpontokat nem írok mindenhova, mert már csak benyomorgatva lettek a kis rublikákba... Csak kb. tudom, mikor voltak...

2005.03.18.
R.e.: 4,4 R.u.: 2,8 - 3,6 - 2,4 -3,0
E.e.: 3,3 E.u.: 2,6 - 2,1 - 2,6 - 2,0 - 1,2 (görcsölt, Glucagon) - 3,6 - 3,1 - 2,9 - 1,5
V.e.: 2,9 - 1,4 - 2,2 - 1,8 - 0,6 (nem elírás!) (görcsölt, újabb Glucagon) - 2,8 - 2,9
Lefekvéskor: 2,1 - 2,8 - 2,6
Éjfélkor: 3,5 - 3,0 - 2,8 - 2,9
2-kor: 3,8 - 3,5 - 3,0 - 3,9
3-kor: 4,2 - 4,0 - 4,8 - 4,4
5-kor: 4,8
6-kor: 4,2
R.e.: 4,4 R.u.: 4,8
E.e.: 5,1 E.u.: 4,3
V.e.: 6,9 V.e.: 8,2
Lefekvéskor: 7,2 Éjjel: 7,0

És a hypokat inzulin nélkül teljesítette! Reggeli előtt megkapta az akkor (márciusban) szokott mennyiséget, ami 5 E Mix30 volt! Minden ugyan úgy indult aznap is, mint máskor, aztán kissé érdekesen, kórházban végződött... És a hypok alatt természetesen folyt a gyerekbe a cukros infúzió... Nos, ilyen dolgokra volt képes Mátém, azokban a hajj, régi ...szép(?!)... időkben... :rolleyes::cool:

Zsu77

Új tag
Kicsit visszaolvasgattam...:rolleyes:
Valószínűnek tartom, több oka is lehet, CsRobinak miért nem kellett ennie órán (és majd Robi kijavít, vagy elmagyarázza, hogyan is volt, de addig én feltételezgetek:rolleyes::mrgreen:):
- Lehet, hogy Robi gyermekkorában egészen más volt egy cukorbeteg "étkeztetési trendje"?!
- Lehet, hogy Robi gyermekkorában még nem igazán volt elterjedt az önkontrollra használatos cukormérő, ami nélkül Mi már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat (?!), ezáltal nem is beszélhettek igazán inzulin hatásgörbéről (vagy csak nagyon nagy általánosságban...:confused:, ergo, majd az orvos jól megmondja, mikor egyél, avagy ne egyél, azaz, magától úgysem tudta az ember, hogy mikor merre megy az a cuki, ehetek, avagy sem -cukimérő hiányából eredő hátrány-.)
- Lehet, hogy nem előkevert inzulint használt Robi gyermekkorában, így nemvolt "fix" időpontban kötelező, amolyan ha tetszik-ha nem jelleggel evés előírva... Ami egybeesett volna az iskolai tanórákkal. :-D
- Lehet, hogy egyszerűen nem órán, hanem szünetben evett Robi?!
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Szóval, ezen okok miatt már valóban, és a szó szoros értelmében, csak összehasonlítani lehet a régi "trendet" a mai irányelvekkel! De párhuzamot nem igazán lehet már húzni (de kellene egyáltalán?!)
(Nem akartam esetlegesen megbántani senkit, ha mégis sikerült volna, elnézést kérek!)

Szegény Robi...őt csak példának hoztam föl...na,ha tudná...illetve biztos tudja...

Egyébiránt a válaszok aranyosak,de én nem teljesen erre gondoltam!

dg

Őstag
Az "elavult" szó nyilván abban az értelemben értendő, hogy az egyre újabb és újabb inzulinokkal megadatik az elvi lehetősége a jobb anyagcsere-vezetésnek. Egyre jobban le lehet utánozni az eredetit.
Az etalon az egészséges anyagcsere.

Zsu77

Új tag
Ezek szerint,bár még kapható,de már a Mixtard30 is annak számít?A 20 pláne...reméljük,hogy amit felajánlottak utána,az tényleg jobb.Vagyis ezen mechanizmus alapján,muszáj,hogy az legyen.Pedig:jól működött.Szerintem tényleg érdekes kérdés ez is,bár jó lenne tudni azok véleményét is,akik valóban végigcsinálták a különböző felfogásokat.Ha valakik,akkor ők sokat tudnának erről mesélni...

dg

Őstag
Ezek szerint,bár még kapható,de már a Mixtard30 is annak számít?A 20 pláne...reméljük,hogy amit felajánlottak utána,az tényleg jobb.Vagyis ezen mechanizmus alapján,muszáj,hogy az legyen.Pedig:jól működött.Szerintem tényleg érdekes kérdés ez is,bár jó lenne tudni azok véleményét is,akik valóban végigcsinálták a különböző felfogásokat.Ha valakik,akkor ők sokat tudnának erről mesélni...

Már a Mixtard 30 sem kapható. Egy éve. Csak az ellátók még kaptak (kapnak) utánpótlást, és adnak (a gyerekeknek legalább is). A Mixtard 20 legfrissebbjének szavatossága már több mint 1 éve lejárt. A többi előkevert Mixtard is megszűnt.

A Lilly cég előkevertje kapható (a 30-as), tehát a Mixtardot ezzel lehet pótolni.
Meg ott a Novomix, de erről már volt szó korábban. Ezek 30-as keverékek.

Persze!
A Mixtardok túlhaladottak. De persze ettől még működhet jól, lásd minket.

Zsu77

Új tag
Igen!Nektek nagyon szupi eredményeitek vannak!De inkább én ezt neked tulajdonítom,nem annyira a mixtardnak. ;)
Képzeld!Végülis Dávidnak 7,6 lett a HgA1c-je.Első nekifutásra nem annyira rossz,bár tudom,hogy 7 alatt a minimum elérendő cél,de majd javul ez még,nem?

Sani

Új tag
Nem tudom hány van MO-n, én kettőröl tudok... (enyém pont nem a vízállós...)

Kedves Monalizus!

Magyarországon 3 pumpaforgalmazó cég van:

- Roche

- Medtronic

- Med Trust

Én a Med Trust cég Animas IR 1200-as inzulinpumpáját használom, és csak ajánlani tudom. Ez képes arra a 3 cég pumpái közül egyedül, hogy a bázis adagot 0,025 E-gel, tehát nagyon - nagyon kicsi adaggal csökkentse , ill. növelje. :arrow: És ez gyermeknek a legideálisabb....meg - szerintem - felnőttnek is.
Nézz utána mind a három fajtának. Nem sok különbség van közöttük, viszont amit leírtam, az szerintem nagyon fontos.
Egy biztos. Pumpával sokkal könnyebb normoglikémiás értékeket produkálni, ha tudja a cukorbeteg kezelni a betegségét.

dg

Őstag
Igen!Nektek nagyon szupi eredményeitek vannak!De inkább én ezt neked tulajdonítom,nem annyira a mixtardnak. ;)
Képzeld!Végülis Dávidnak 7,6 lett a HgA1c-je.Első nekifutásra nem annyira rossz,bár tudom,hogy 7 alatt a minimum elérendő cél,de majd javul ez még,nem?

Kedves vagy, Zsu! :oops: Persze, benne vagyok én is, a kis banyanya egyéni adottságai, meg ... a Mixtard! :mrgreen:

Találkoztam ám erzsébet2-vel a tökfesztiválon! Tartottunk egy villámeszmecserét!
Dávid 7,6-os HgA1c-elsőre?? ne viccelj! Ez szuper! A mi elsőnk (leszámítva a kórházit, ami ha jól emlékszem 12 volt), 7,7 lett. És aztán mindig egyre jobb. Ugyhogy, már miért ne javulna? Biztosan fog!

zsuzsa

Új tag
Kedves Zsu!
Most nem emlékszem már hogy Dávid mennyi idős. Tibikém 4 éves, és az értéke még nem volt soha 7 alatt. Keztük Mixekkel 1 éveg és 7,9, 7,5 ös szintekkel. Most egy éve pumpás és 7,5-7,4 a szintje. Most lett 7,4, azt mondta a dr.nénink hogy nem rossz nem szabad elégedetlennek lenni vele, nem tükröz magas értékeket, és majd lesz jobb is, de ez egy 4 éves gyereknél jó. Igen ilyenkor én is tudom hogy van akinek 5 körüli, de erre mondta a dr.-nénink hogy ő Tibike és nem más, és majd lesz neki is jobb, legalábbis erre törekszünk, de egy tized érték is javulás és örülni kell neki. Most ez a hozzáállása kifejezetten jót tett nekem, mert megint kezdtem összetörni, és lelkileg a béka pipsija alá kerülni. Nekünk a kezdeti egy év szörnyű kinszenvedés volt a mixekkel, variálhattuk ahogy akartuk, akkor sem volt jó, pedig rajtunk nem múlott volna. Ha nem jó a therápia, lehetünk olyan jó, és gondos szülők, és csinálhatjuk ahogy csak tudjuk, ez önmagában kevés, kell a jó kezelő orvos, és kezelés. Ez nekünk most van meg, az elején nem volt, váltanunk kellett.

Zsu77

Új tag
Jó,akkor most ehhez kérnék véleményt,mert engem lefárasztott az info.
11 éves fiú,másfél éve inzulinos.Napi KÉT szuri MIXTARD30...Korrigálni most kaptak a 8,6-os HgA1c után Actrapidot.De csak korrigálni.Szerintetek működőképes kezelést kap?

Zsu77

Új tag
Köszönöm a választ Orsika.Én is így gondolom,de mivel ti jobban értitek ezt,muszáj,hogy halljam a véleményeteket,mielőtt azt mondom anyukának a legközelebbi találkozókor,hogy vagy odalép,vagy lelép,de amit kínlódnak,hogy rendben legyen a lurkó,nos ez így szerintem szélmalom-harc.Szóval jól jön egy-két ötlet...;)

dg

Őstag
Zsu!

Ennyi infoval képtelenség bármit is mondani. Annyi helyen lehet hiba! Tudod, már unjuk ovasni, és leírni is unom, de nekünk a mixel megy jól, plusz gyorshatású inzulin nélkül. Elméletileg tehát, akár jó eredményeket is el lehetne érni a fenti kezeléssel!
Épp B. Laci írta valahol minap, hogy ő se "naprakész" terápiát alkalmaz, és mégis jól működik. Szóval...
Kéne a vc napló, hogy miket eszik, mennyit eszik, mikor eszik, hány kiló, hány centi, mi a napirendje, jó-e a közérzete, stb.....................................

Oldal tetejére