Cukorbeteg gyermek

Zsu77

Új tag
Igen-igen.Beszerző körúton vagyok.Amiért furcsáltam az az,hogy itt a fórumon van olyan kisded,aki már ebédhez kapja az actrapidot.Én ezért nem hiszem,hogy ekkora ch-szükséglet mellett elég napi két böki.Főleg,hogy a du-i értékek magasak,de ha emeli a mix-t.akkor behipozik elég durván.Valamelyik nap kiugrok hozzájuk,és pontosan átbeszélgetem velük ezt a dolgot,a vc-naplóból ki kell derüljön.Ha nem,vagy ha igen,akkor is:sikítok,hogy mi a szitu.Hiszen tényleg felvet egy csomó kérdést a rejtett hipótol az inzulin-csomón át a nem megfelelő számokig sok mindent.Meglássuk.De magát a felállást én furcsállom így.Egyébként ha van netjük,akkor meg simán beszervezem őket is ide.:)
 

moncsi

Új tag
Kedves Zsu!
Látom profi vagy már ebben a betegségben. Mondd meg nekem, normális, hogy Kristófom cukrai széles határok közt ingadoznak? (3,5-től akár 20-ig) Sokszor mérünk 10 fölött, de a HbA1c-je 7,8. A doki azt mondja ez így jó, bla bla bla..., gyakorlatilag semmi használható infót nem ad. Hát én úgy érzem minden lehetségeset elkövetek, ami a diétát illeti, mozog is sokat a kölyök, de kiborulok, ha 10 fölött van a cukra, mert nem látom értelmét. Mindent betartunk, és mégis ilyen. Veletek is így van? Sok szülő került már elmegyógyintézetbe a beállíthatatlan cucu miatt??
 

Zsu77

Új tag
Nagyon kedves a bókod,de az igazság az,hogy nálam sokkal profibbak vannak itten!Ami tuti,hogy nem,ez nem okés.A másik,hogy nem vagy egyedül ezzel a beállíthatatlan cukival,főleg ha a gyerek is 10 fölött van no meg 20 alatt,már az éveit tekintve.Szóval a tinikor mindenkinél ilyen problémás,akivel eddig beszéltem.Két kivétel:de ők pumpások.Az egyikőjük fórumtag:Mrobi fia.A másik nem fórumtag,de ha elérem őt,akkor szeretném,ha beneveznének!Nekik is pont ilyen beállíthatatlan volt:le-föl,le-föl vég nélkül.Pedig napi 5 szurin volt a srác.De megoldást a pumpa hozott.Én azt látom,hogy aki tini,és penes,nagyon-nagyon nehéz dolga van.Nem te vagy az első,aki erre panaszkodik.Mindazáltal próbálkozni kell,és nem föladni!Itt valahol a fórumon összeszedtük a magas cuki okait listaszerűen.Azon végigdzsaveszolva lehet...totózni.Föladni nem szabad,ez az egy biztos!Ja és megőrülni is tilos!;)Figyelmedbe ajánlanám még Gabibabáékat.Ha összedugjátok a kobakot,lehet,hogy előbbre juttok!
 

moncsi

Új tag
Merre keressem ezt a listát? Nagyon érdekelne! Már említettem a fiamnak, hogy meg kéne próbálkozni a pumpával, de annyira ellene van (pedig nem is tudja milyen az?), mintha legalább azt mondtam volna, hogy operáljuk át nővé! Hallani sem akar róla, szerinte tök jó a pen, főleg, hogy úszni jár heti 3szor. Nem erőltettem eddig (még én sem vagyok teljesen tisztában a pumpával), de lehet, hogy jobb cucukat lehetne produkálni.
 

Zsu77

Új tag
Az úszás nem gond,ha pumpesz van,le lehet venni.Olvasgasd át az insulinpumpás topikot és amiről gondolod,hogy érdekes a fiúnak,azt mutasd meg neki.Anélkül nem mehet a projekt,hogy ő vágyna rá!
 

edinaxy

Új tag
sajnos bővült a tagság

Sziasztok!

"Sajnos" mostantól én is a kis diabos anyukák közé tartozom. Kislányomról 3 hete derült ki, hogy cukorbeteg, jelenleg 16 hónapos. Nem mondom, hidegzuhanyként ért a hír minket. Talán " szerencsémnek" mondhatom, hogy férjem is diabos, így ő mindent tud erről a betegségről, illetve nyugodtan rábízható a gyerek és nekem is sokat tud segíteni. A diétát és az injekciókat nem tartom annyira rázósnak, bár a sok szuri zavarja, de azt mondták az orvosok is, és a férjemen is látom, hogy teljesen zavartalan életmódot lehet folytatni ha odafigyel valaki. Bár ő még kicsi, nagyon oda kell figyelni a mozgásra, hisztire, mert erősen viszi le a cukrát. Szeretném megtudni, ki hogyan érte el azt, hogy a gyermeke ne akarjon mindent megenni, megkérdezze, vagy tudja magától, hogy mit ehet, illetve hogyan magyaráztátok el,hogy ő nem "beteg",ne érezze magát másnak, kirekesztettnek, de ez az állapot van és ezért ezeket a dolgokat (diéta, szuri) meg kell tenni. Kiváncsi lennék arra is, hogy mennyire nehéz óvodát találni, ahol odafigyelnek a gyerekre ebből a szempontból. Már arra is gondoltam, bár ő még pici, hogy több szülővel együtt összedobnánk egy nővér-orvos bérét, aki állandóan ott lenne, hiszen diaboson kívül van még egyéb ételallergiás, epilepsziás, stb. gyerek. Kérlek írjatok, azért lelkileg segítség másokkal megosztani ezeket a "problémákat" Köszönöm
 

tímeácska

Őstag
Szia Edinaxy!
Vegyes érzelmeim vannak jelenleg... Először is, nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok a gyermekeddel... Másodsorban, örülök, hogy itt vagy! Nagyon jó kis helyre találtál, igazi Kincsesbányára! Mind információkat tekintve, mind Emberekileg (szép Magyarosra sikeredett...:), De majd megszokod tőlem...;-):rolleyes:)!

Pár mondatot gyorsan írnék is...
Kérdezted, hogyan lehet elfogadtatni a gyerkőccel a kialakult helyzetet, és megértetni Vele, hogy ez NEM betegség... Nos, Nálatok talán a megoldás kulcsa a férjedben van... Ugyanis, mint írtad, Ő is cukorbeteg. Arra gondoltam egyből, hogy csináljanak/csináljatok mindent KÖZÖSEN! Rettentő nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy NINCS egyedül! Talán, ezt könnyebb lesz kislányoddal megértetni, mivel az apukája is diabos!
Mátém (4 éves, nem egészen 10 hónapos korától cukros) és én is diabosok vagyunk. Én idén március óta vagyok cukorbeteg. Mivel ugye kisfiam sokkal előbb lett cukros, akár milyen furcsán hangzik, de Ő segített elfogadni azt a megmásíthatatlan tényt, hogy már én is cukorbeteg vagyok, de NEM BETEG!!! Közösen egy család, szeretettel, odafigyeléssel, megértéssel, lelki támogatással CSODÁKRA lehet képes!!! Élvezzétek, és használjátok ki, hogy vagytok Egymásnak! A legnagyobb ajándék Egymásnak TI Magatok vagytok! Minket Mátémmal még szorosabban összeköt a diabunk, pedig előtte is közel álltunk egymáshoz... De így egy kicsit olyan, mintha egyek lennénk...
Majd még folytatom, csak dokihoz kell mennem...
Szóval, üdv. köreinkben! :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Kiváncsi lennék arra is, hogy mennyire nehéz óvodát találni, ahol odafigyelnek a gyerekre ebből a szempontból. Már arra is gondoltam, bár ő még pici, hogy több szülővel együtt összedobnánk egy nővér-orvos bérét, aki állandóan ott lenne, hiszen diaboson kívül van még egyéb ételallergiás, epilepsziás, stb. gyerek. Kérlek írjatok, azért lelkileg segítség másokkal megosztani ezeket a "problémákat" Köszönöm
Szia Edinaxi!
Bár még az ovi tényleg korai, de ajánlom ezt a listát, mert a tudatos tervezés nem korai.
http://www.springmed.hu/index.php?menu=hasznos&tabla_m=19
 

jnekata

Új tag
Kereslek!!

Sziasztok !

Remélem jó helyen járok.
Azt szeretném tudni van-e köztetek olyan, aki lisztérzékeny , és mellette magas a cukra is. Most kerültünk ebbe az állapotba, idáig ( 6 éve ) "csak " a lisztérzékenységgel kellett megküzdenünk. Az egész jól ment. Sajnos a lányom szereti az édességet, és úgy néz ki, most erről is le kell mondania. Aki hasonló helyzetben van, jó lenne ha adna tanácsokat, mit ehet, mit lehet sütni neki, hol lehet kapni diétás, gluténmentes sütiket?
Előre is köszi.

Szia kedves Sorstársunk!
Az idézett soraidat akár én is írhatnám.
Nekünk most érkezett el a pillanat, hogy a lisztérzékeny kisunokám diabos is lett. Egyelőre a kétségbeesés és az elkeseredettség az úr nálunk, de Te biztosan tudsz már néhány jótanácsot, bíztató szót adni!! Azóta már bizonyára mindent megtanultál.
Kérlek, segíts nekünk!!!
Köszönöm: Kata
 

dg

Őstag
Kedves jnekata!

Véleményem szerint, ha már a lisztérzékenységet kézben tudjátok tartani, és kialakultak az étkezési szokásaitok -- s úgy veszem ki soraidból, hogy így van --, akkor ezt az étrendet minden további nélkül beleilleszthetitek a diab kézbentartására is. Kevés kivétellel fogyaszthatjátok ugyanazt, mint eddig, természetesen olymódon, hogy az ételek szénhidrát tartalmát számolni kell, s egyszerre ne egyen se többet, se kevesebbet a kisgyermek, mint amilyen diétát a kezelőorvosotokkal karöltve kialakítotok. (Itt persze úgy értendő a pontos szénhidrát (ch) számolás, hogy egynéhány grammos eltérés belefér, de mondjuk 10-15 gr ch-s eltérés nemigen szokott menni étkezésenként.
Az egy totális félreértés a köztudatban, hogy egy cukorbeteg nem ehet cukrosat. Ehet. Csak persze van néhány étel, amit tényleg kerülni kell (pl a cukrozott üdítőket, ill ezekből is legyen otthon, meg a táskában, hogy egy hirtelen jelentkező vércukorszint esést gyorsan és hatásosan kezeljünk, mondjuk 1dl és nem több ilyen lével).

Ajánlom figyelmedbe a Glikémiás Index topikot, ott már van jónéhány tanács az étkezéssel kapcsolatban, diabos megközelítésből. És kérdezz bátran,. akármit!
Létezik jó süteményes könyv is, ha gondolod, megosztom Veled a címét.
Recepteket is bőven találsz itt, van erre külön topik.
Én ugyan a lisztérzékeny diétában totálisan járatlan vagyok, de amiben tudok, szívesen segítek!
 

eszter

Új tag
betegségek

Kedves Sorstársak!

Mi - az 5 éves Dani fiammal- most kezdjük az első telet és betegségekkel teli időszakot, mióta februárban cukorbeteg lett. Leginkább azért rettegek már előre is a betegségektől, mert hosszú időre felborítja az értékeit és a Mixtarddal mindig csak utólag vagyunk okosak. Egyébként, ha nem beteg, viszonylag jókat mérünk, a legutóbbi HgA1c 5,8, előtte 6,1 volt.
Ti használtok valamilyen vitamint, vagy van valami jó módszeretek, amivel készültök a téli időszakra?


Előre is köszönöm!

Eszter
 

dg

Őstag
Kedves Eszter!

Gratulálok a HbA1c eredményeitekhez! Fantasztikusan jó!

Mi is Mixtardot használunk.

Komplex vitaminkészítményt alkalmazunk, ha kezdődnek a betegség tünetei, azonnal kezdjük, s ezt még pluszban kevés c vitaminnal egészítem ki (sajnos nem eszik meg annyi gyümölcsöt és zöldséget a gyerekem, mint amennyit kellene/lehetne/illene)

Így ősszel gyakrabban nyúlok egy-egy vitaminkúrához, de folyamatosan nem merem adni a gyerkőcöknek. Elbizonytalanít az e kérdésben is mindig fel-fellángoló vita.

Summázva: semmi extra.
 

jnekata

Új tag
Kedves d.g.!
Nagyon köszönöm a bíztatást és a jótanácsokat! Sajnos még abban a stádiumban vagyunk, hogy a kicsi cukorszintje ingadozik, annak ellenére, hogy "betegesen" odafigyelünk az étkezésére. Tegnap emelt a doktornő az inzulin adagján. Egy hét kórház és néhány itthon töltött nap után ez az ingadozás normális? Be fog állni egy viszonylag stabil tartományra?? Mert most ez a legfélelmetesebb az egészben, hogy mikor lesz veszélyesen magas vagy alacsony??? A lisztérzékenységgel lelkileg azért volt könnyebb megküzdeni, mert nem érezte az ember azt, hogy bármelyik pillanatban életveszély lehet. Le lehet győzni ezt a félelmet és állandó rettegést??
Kérlek, írj meg minden jól hasznosítható könyvcímet, linket...stb., amit ajánlasz az "önképzésünkhöz"! Nagyon köszönök mindent!! Szeretettel üdvözöllek: Kata
 

dg

Őstag
Szia Kata!

Az ingadozás, amiről írsz, teljesen normális az elején. Attól lesz majd jobb, hogy ahogy telnek a napok, egyre jobban át fogjátok látni az egész szisztémát. Megtanuljátok az inzulin hatásgörbéjét, azt, hogy mikor kezd hatni, mikor van a hatásának csúcsán, hogy mindez a kisunokád szervezetében hogy működik, megtanuljátok az ételek ch (szénhidrát) tartalmát, s azt, hogy egyes ételek milyen hatással vannak az Ő vércukorszintjére. Mert nincs két egyforma diabos sem, az, hogy az ételek hogyan, milyen gyorsan szívódnak fel bennünk, mutat egyéni ingadozásokat. Ki fogjátok tapasztalni.
Igen.
Akármilyen hihetetlennek tűnik, a félelem és rettegés el fog múlni. Pont azáltal, hogy egyre többet megtudtok a diabról.
Az unokád nincs életveszélyben, pláne nem minden pillanatban. A diab miatt biztos nem!
Kerülni kell a magas értékeket, kerülni kell az alacsony értékeket, ez egyértelmű, s hogy hogyan lehetséges ez, azt úgyis megtanuljátok. De ha jön egy túlzottan alacsony érték (hipoglikémia, itt a fórumon gyakran csak hipo, hipó), akkor ott van a táskátokban mindig egy kis nem diabetikus, cukros üdítő, és gyorsan helyreáll a dolog. (Nálam gumicukor, vagy egyéb cukros cukorka is mindig van: pici és gyors, de persze, a szőlőcukor is jöhet. Attól függ, mit eszik meg szívesebben a gyerkőc. És sok az olyan szitu is, amikor nem lehet nekiállni enni, ilyenkor a zsebből egy kis cukorka megoldja a helyzetet. Tehát, ha hirtelen kell cselekedni mondjuk séta, játék közben, ezekben az esetekben megoldást jelenthet.)
A hipó azért nem életveszély, mert nem hagyjátok annyira leesni a cukrot, hogy abból eszméletvesztés legyen. Hiszen a tüneteit, már jóval előbb érzékelitek, és gyorsan esztek/isztok egy kevés ('10r ch-nál nemigen több) cukros valamit, ami gyorsan visszahozza a normális értékbe.

Az eszméletvesztés esetére ott van a glukagon injekció, ennek használatát biztosan megtanították a kórházban. Ne rettegjetek ettől, inkább ezerszer gondoljátok végig, hogy hogyan kell használni. Elméletileg, lelkileg fel kell rá készülni, de például én még sosem használtam, a kezelő teamünk egyik tagjának is cukros a lánya, 25 év alatt egyszer kellett használniuk, amásik ismerősömnek 15 év alatt egyszer sem, stb. Most persze jöhetnének garmadában a példák, de a lényeg: semmiképp nem mindennapos, úgyhogy nehogy rettegjetek nekem!

ugyanezek voltak a félelmeink az elején, és rengeteget kérdeztünk az orvosunktól, aki készséggel válaszolt. A hipó kapcsán mi is megkérdeztük, hogy "halálos" lehet-e, és erre az orvos azt felelte (mélyreható magyarázata mellett), hogy egyetlen esetről se tud a való életből. Úgyhogy ne rettegjetek! Nem kell és nem is indokolt életveszélyről beszélni!

A magas értékek pedig nem jelentenek közvetlen életveszélyt. A tartósan magas értékek hosszú távon vannak romboló hatással a szervezetre.

Most az elején vagytok. Azt javaslom, igyekezzetek megtudni minél többet a diabról. Én annak idején abban oldottam fel a keserűségemet és gyászomat, hogy fejem tetejéig és még azon is túl elástam magam éjjelenként az olvasnivalóban, és azota is folyamatosan igyekszem képben maradni. És egyszer csak azon kaptam magam, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A másik: kérdezzetek! Orvost, szaknővért, minket! Ne szégyeljetek megkérdezni bármit!

És anno vettem egy konyhamérleget. Az elején mindent kigrammoztam, kiírtam a falra, hogy melyik lábasom milyen súlyú, minden ételt lemértem főzés előtt és után, kiszámolva a pontos adagot, mindent rögzítettem a diétás naplóban. Úgy 3 hónap után már nemigen kellett elővenni a táblázatokat, hogy melyik ételben mennyi ch van, bő 1 év után elhagytam a mérleget meg a diétás naplót is, fokról-fokra. Ekkorra vált bennem rutinná.

Privát üzenetben írok könyvcímeket és beszerzési lehetőséget.

Szívesen segítek:
Grácia
 

Zsu77

Új tag
Kedves d.g.!
Nagyon köszönöm a bíztatást és a jótanácsokat! Sajnos még abban a stádiumban vagyunk, hogy a kicsi cukorszintje ingadozik, annak ellenére, hogy "betegesen" odafigyelünk az étkezésére. Tegnap emelt a doktornő az inzulin adagján. Egy hét kórház és néhány itthon töltött nap után ez az ingadozás normális? Be fog állni egy viszonylag stabil tartományra?? Mert most ez a legfélelmetesebb az egészben, hogy mikor lesz veszélyesen magas vagy alacsony??? A lisztérzékenységgel lelkileg azért volt könnyebb megküzdeni, mert nem érezte az ember azt, hogy bármelyik pillanatban életveszély lehet. Le lehet győzni ezt a félelmet és állandó rettegést??
Kérlek, írj meg minden jól hasznosítható könyvcímet, linket...stb., amit ajánlasz az "önképzésünkhöz"! Nagyon köszönök mindent!! Szeretettel üdvözöllek: Kata


Kedves Kata!Grácia elég kimerítő,pontos választ adott,talán annyit tennék hozzá,hogy megnyugodj,hogy talán nálatok is,mint a legtöbb gyermek esetében,borzasztó állapotban kerülhettetek kórházba.Ez a kialakult ketoacidózis miatt volt.Ehhez kezeletlenül fennálló magas cuki kellene,ami nálatok már nincs,mert a szükséges kezelés,az inzulin biztosítva van.Én is azt tudom csak mondani,hogy nem kell félnetek,ami volt nem ismétlődik meg,még ha fel is megy esetleg a cuki magasra!;)Sok sikert,jó cukikat kívánok és gyors belerázódást!:)
 

jnekata

Új tag
Kedves Grácia! Nagyon-nagyon köszönöm Neked, hihetetlenül sokat jelent minden szavad!!!! Biztos, hogy még nagyon sokat foglak kérdezni, és hálás vagyok a segítőkészségedért!! Privát leveleket hogyan tudunk váltani??
Szép napot Neked!! Kata
 

jnekata

Új tag
Kedves Zsu! Igazán, olyan aranyosak vagytok, és annyi erőt öntötök most belém, hogy azt el sem tudjátok képzelni!! Szerencsére a kicsi nem annyira rossz állapotban került a kórházba, mert a lányom felfigyelt már a fokozott vízivásra, és lépett. Szerencsére!!
Köszönök mindent, és örülök, hogy megtaláltalak Titeket!!! Még biztosan sokszor lesz szükségem a segítségetekre, bíztatásotokra....
Szeretettel üdvözöllek: Kata
 
Oldal tetejére