Cukorbeteg gyermek

christina

Őstag
Dehogy nem! :D

Itt nincs menet közben módosítás, az adag fix (illetve, gyorshatásúval szokták kiegészíteni a kezelést, és Erzsi is azzal korrigált).
Fix adagnál az ételmennyiséggel lehet operálni: csökkenteni, növelni egy-egy étkezéskor az adagot, meg előbbre hozni, későbbre tolni egy-egy étkezést (extrém magas esetben ki is lehet hagyni: főként az uzsonnával és a tízóraival tehető ez meg, és a reggelivel is). Ugye, az inz igény - ch relatív, mindkét oldalról megközelíthető a probléma.

Magyarán, ha magas a cuki, a normálisnál többet kell várni a étkezés megkezdésével (akár el is maradhat -- de ezzel azért vigyázat! csak az csinálja, aki halál biztos magában és keresztbe-kasul átlátja az egész helyzetet), ha alacsony, meg kell kezdeni az evést azonnal. Ez utóbbinál meg arra kell vigyázni, hogy a korábban megevett szokásos adag kitartson a következő evésig, így jobb az adagot mondjuk másfélszeresére venni, és ezt a mennyiséget elfelezni: első felét azonnal, második felét kicsit később megenni. Így nem lesz újabb hipó, se kiugró cukor.

Egyébként, mindezt leírni energiaigényesebb, mint kivitelezni.

Nálunk pont ez volt a baj. A fránya mixtardos kötöttségek!
Jó hallani, hogy nálatok ilyen jól működik a dolog!

-Mivel reggel beadtuk az inzulint- muszáj volt enni, de Gergő nem mindig akart.
-Ha magas volt a cuki nem tolhattam el az étkezést, mert akkor éhes volt!
-Ráadásul ahogy Laci is írta, nekünk is az lett mondva ekkor és ekkor ennyi meg annyi ch-ot meg kell enni. Percre pontosan. Volt egyszer-kétszer, hogy elkésett az ebéd 15-20 percet- Hypo!
Nem korrigálhattam egy év után sem. Én jöttem rá a kút fejemből amit írtál, hogy kihagyok közti étkezést, vagy kevesebbet kap, ha magas a cukija.
-A másfél óránkénti evéseket utáltuk már mindannyian. Egész nap csak ettünk és szenvedtünk. Nagy közös családi szenvedés volt.;)
-A cukrai napi szinten voltak 10-15 fölött.
És még sorolhatnám.
Szóval a mixtard szóra kicsit ideges leszek.:rolleyes:

De most már minden szép és jó a pumpával!:p

Zsu77

Új tag

Hát igen.A kevertek nél pont az a lényeg,hogy reggel kell sokat enni...Persze aki magának keveri,az állíthat a gyors arányán,de a mixtard gyári keverés,eszi-nemeszi,ez van vele
Most mondjam,hogy a keverék inzulinok elsősorban 2-eseknek lett megalkotva?...Mivel náluk a még meglévő ehhez szépszámú saját inzulin egyenletes cukiszintet tart fönt.
:)Megértem
Írhatnál blogot,vagy a napi örömbe az apró sikerekről.A blog talán abból jobb,hogy az idegesítő kudarcokat is kiírhatnád magadból,és nem mellesleg nem lennél teljesen egyedül és harmadszinten más zöldfülűnek sokat jelenthet!;)De ez csak ötlet(no meg nagy adag kíváncsiság:p)

Mindent egybevetbe: sok sikert a pumpesszal!:D

dg

Őstag

-Ráadásul ahogy Laci is írta, nekünk is az lett mondva ekkor és ekkor ennyi meg annyi ch-ot meg kell enni. Percre pontosan. Volt egyszer-kétszer, hogy elkésett az ebéd 15-20 percet- Hypo!
Nem korrigálhattam egy év után sem. Én jöttem rá a kút fejemből amit írtál, hogy kihagyok közti étkezést, vagy kevesebbet kap, ha magas a cukija.
-A másfél óránkénti evéseket utáltuk már mindannyian. Egész nap csak ettünk és szenvedtünk. Nagy közös családi szenvedés volt.;)
-A cukrai napi szinten voltak 10-15 fölött.
És még sorolhatnám.

Örömmel olvasom, hogy a pumpa megoldást hozott! Azt olvastam valahol, és ezzel maximálisan egyetértek, ahogy a fórumot elnézem, hogy a mai lehetőségekkel bármilyen életmódhoz alakítható ki terápia! Csak akarni kell, persze.

Sajnálom, hogy ennyi gyötrelmet, diszkomfortérzetet hozott nektek a mixtardos korszak. Azért is jó, hogy leírtad, mert íme egy példa a sok közül arra, hogy mennyire különbözőek vagyunk, s egyugyanazon lehetőség mennyire nem jön be az egyiknek, és mennyire beválik a másiknak. Ezért is veszélyes direkt tanácsokat adni, úgyhogy őszintén remélem, aki a hozzászólásokat olvassa, ismeretei és intuíciója segítségével jól választja meg, hogy mit értelmezhet magára.

Nálatok már nem aktuális, de a leírásodból eszembe jutott egy-két dolog:
Délidőben van a mixtard a csúcsok csúcsán, és valóban, percek alatt hihetetlen vc esés következhet be. Nálunk is általában ott az ebéd az asztalon harangszókor, ha meg kések, ami azért nem ritka :p, akkor egy kis előnass, vagy gyümölcslé megoldja az esetleges problémát.
A Bátor Táborban például 1-kor volt ebéd, mert a többségnek ez volt a szokásos időpontja (nagyon alapos kérdőiveket kellett kitölteni jóval előtte, és ezek alapján állították össze a napirendet, a menüsort. Nagyon profi szervezés.) De semmi gond, mert kb. 10 gr ch, étvágyat el nem vevő formában, elég volt kb. déltől 1 óráig arra, hogy hipó ne legyen, és utána rendesen lehetett ebédelni is.

Vagy például az, ahogy a kórházból elbocsátottak minket, nekünk sem felelt meg teljes mértékben.
Az én lányom se szeret reggelizni. Adtak 25 ch reggelit előírásként. Na, ennek az elfogyasztásától kínlódott Hanna, a vc-ai meg jó magasak lettek utána. Úgyhogy ezt a megoldást úgy pöcköltem ki, ahogy van. Jelenleg 1 csésze kakaóval indít (kb 10 gr ch), és kész. Aztán jön egy bővebb tízórai, akkorra már kívánja az ételt, és lehet is falni! Azt hozzáteszem, hogy 8-kor kel, kakaó, 10-kor meg tízóraizik. Ha 6-kor kelne, nyilván más lenne a helyzet, mit ahogy ha majd óvodás lesz, más rendet kell alkotni.

Zsu77

Új tag
Vagy például az, ahogy a kórházból elbocsátottak minket, nekünk sem felelt meg teljes mértékben.
Az én lányom se szeret reggelizni. Adtak 25 ch reggelit előírásként. Na, ennek az elfogyasztásától kínlódott Hanna, a vc-ai meg jó magasak lettek utána. Úgyhogy ezt a megoldást úgy pöcköltem ki, ahogy van. Jelenleg 1 csésze kakaóval indít (kb 10 gr ch), és kész. Aztán jön egy bővebb tízórai, akkorra már kívánja az ételt, és lehet is falni! Azt hozzáteszem, hogy 8-kor kel, kakaó, 10-kor meg tízóraizik. Ha 6-kor kelne, nyilván más lenne a helyzet, mit ahogy ha majd óvodás lesz, más rendet kell alkotni.

Titeket 20-assal engedtek ki ugyi?
Majd írja a 30-asról.Sajnos lehet,hogy a "no reggeli"-be belekotyog majd.
Írd majd meg,hogy jártatok vele!!!
Ja,szerintem nem kavarna be a 6 órai kelés,hiszen az inz.időpont fix,nem?Ha előbbre hoznád,előbb (10-kor:confused:) lenne csúcs,nem?

dg

Őstag
Titeket 20-assal engedtek ki ugyi?
Majd írja a 30-asról.Sajnos lehet,hogy a "no reggeli"-be belekotyog majd.
Írd majd meg,hogy jártatok vele!!!
Ja,szerintem nem kavarna be a 6 órai kelés,hiszen az inz.időpont fix,nem?Ha előbbre hoznád,előbb (10-kor:confused:) lenne csúcs,nem?

Ez nem ennyire egyszerű. Korántsem biztos. Nem csak az inzulin maga az, ami befolyásolja egy nap alakulását. Ez nem olyan , mint egy nyuszi alakú sütőforma, amit ha ilyen tésztába szúrsz, akkor is nyuszi, ha olyan tésztába szúrsz, akkor is nyuszi. Ha nem lenne egyéb tényezők sokasága, ugyan hogy lenne lehetséges az, amit épp az előbb itt kihoztunk Christinával? Akkor vagy nekem is rossznak kéne lennem, vagy neki is jónak a mixtarddal, nem?

Holnap kezdünk délelőtt is mixtard 30-cal. (Eddig csak a délutáni volt 30-cas, délelőtt 20-as)
Magam is kíváncsi vagyok. A tippem az, hogy a kevés reggeli maradhat, vagy max fél-1 dl kakaó még, ha kell, majd meglátom. De a tízórai várhatóan több lesz a jelenleginél 5-10 ch-tal, az ebéd is.

Majd úgy egy hét múlva megírom, addigra biztosan kikristályosodik.

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Második országos "Törp Program"

Családi edukációs hétvége 8 év alatti, diabéteszes gyermekek, szüleik, és testvéreik részére. 8 év alatti frissen felfedezett diabéteszes gyermekes családok jelentkezését is várjuk.

Jelentkezési határidő: 2009 április 17.

Bővebben itt olvashatsz róla...

Zsu77

Új tag
Ez nem ennyire egyszerű. Korántsem biztos. Nem csak az inzulin maga az, ami befolyásolja egy nap alakulását. Ez nem olyan , mint egy nyuszi alakú sütőforma, amit ha ilyen tésztába szúrsz, akkor is nyuszi, ha olyan tésztába szúrsz, akkor is nyuszi. Ha nem lenne egyéb tényezők sokasága, ugyan hogy lenne lehetséges az, amit épp az előbb itt kihoztunk Christinával? Akkor vagy nekem is rossznak kéne lennem, vagy neki is jónak a mixtarddal, nem?

Holnap kezdünk délelőtt is mixtard 30-cal. (Eddig csak a délutáni volt 30-cas, délelőtt 20-as)
Magam is kíváncsi vagyok. A tippem az, hogy a kevés reggeli maradhat, vagy max fél-1 dl kakaó még, ha kell, majd meglátom. De a tízórai várhatóan több lesz a jelenleginél 5-10 ch-tal, az ebéd is.

Majd úgy egy hét múlva megírom, addigra biztosan kikristályosodik.

Már kíváncsian várom!:)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor

Szóval a mixtard szóra kicsit ideges leszek.:rolleyes::p

Örömmel olvasom, hogy a pumpa megoldást hozott! Azt olvastam valahol, és ezzel maximálisan egyetértek, ahogy a fórumot elnézem, hogy a mai lehetőségekkel bármilyen életmódhoz alakítható ki terápia! Csak akarni kell, persze.

Azt hozzáteszem, hogy 8-kor kel, kakaó, 10-kor meg tízóraizik. Ha 6-kor kelne, nyilván más lenne a helyzet, mit ahogy ha majd óvodás lesz, más rendet kell alkotni.

Ez nagyszerű példa a működésre azonos inzulinnal, más-más egyénnél.

Annak idején a régi Actrapid-Insulatard párossal menetrend-szerűen reggel fél 6-kor kongott a fejemben az ébresztő óra, inzulin be, 40 perc kivárás, g-ra pontosan Ch. És ez a nap folyamán minden étkezésre. Ha bármi miatt csúsztam fél-egy órát reggel, akkor az egész napom felborult, míg más felkelt amikor felkelt, beadta az ugyanilyen inzulint, és rendben volt.
Aztán inzulin váltásokkal némileg javult a helyzet, de azokkal sem tudtam azt produkálni, ami másnak sikerült.
Egyszerűen nekik jól működött ez, vagy az az inzulin párosítás, nekem (az orvosomnak) pedig meg kellett keresni a számomra legoptimálisabb inzulint és kezelési módot.

Christina, nagyon örülök, hogy Gergővel együtt az egész család kizökkenhetett a fránya mixtardos kötöttségekből.
Hannának viszont semmi értelme nem lenne egy jól működő terápiát másra cserélnie.

vighkata

Családi edukációs hétvége 8 év alatti, diabéteszes gyermekek, szüleik, és testvéreik részére. 8 év alatti frissen felfedezett diabéteszes gyermekes családok jelentkezését is várjuk.

Jelentkezési határidő: 2009 április 17.

Bővebben itt olvashatsz róla...
Megnéztem a programot, nagyon tetszik, szívesen elmennék. Szuper, hogy van ilyen lehetőség, nagy szükség van rá.

christina

Őstag
"Írhatnál blogot,vagy a napi örömbe az apró sikerekről.A blog talán abból jobb,hogy az idegesítő kudarcokat is kiírhatnád magadból,és nem mellesleg nem lennél teljesen egyedül és harmadszinten más zöldfülűnek sokat jelenthet!:wink:De ez csak ötlet(no meg nagy adag kíváncsiság:razz:)"

Növényke!
Aki kiváncsi hamar megöregszik, vagy kilukad az oldala! :)

Viccet félretéve tervezem, hogy mint annak idején a pumpa viselésemről, úgy a Gergő pumpás mindennapjairól is írok egy "kisregényt".
De: - nincs időm
- még nincs elég tapasztalatom
- elég lassan alakulunk, hogy "dicsekedni" tudjak, de már nagyon érik a dolog! (mármint a tényfeltáró leírás) :)
Sőt tervezem, hogy a cukrait is felteszem amolyan előtte- utána összehasonlítás végett.

napocska

Őstag
Dani ma délután azzal paráztatott be, hogy "sötéten lát". Itthon aztán egy fél óra alatt olyan forró lett a homloka, hogy a vizes zsepi öt perc alatt megszáradt rajta. Csak úgy gőzölgött. Cuki szerencsére OK, inkább alacsony.

vighkata

Lehet, hogy a sötéten látás az alacsony cuki miatt volt. Jók ezek valamihez hasonlító jelzések. Remélem már kezd rendbejönni.

vighkata

Viccet félretéve tervezem, hogy mint annak idején a pumpa viselésemről, úgy a Gergő pumpás mindennapjairól is írok egy "kisregényt".
- elég lassan alakulunk, hogy "dicsekedni" tudjak, de már nagyon érik a dolog! (mármint a tényfeltáró leírás) :)
Sőt tervezem, hogy a cukrait is felteszem amolyan előtte- utána összehasonlítás végett.
Jöhet a kisregény, nem kell ahhoz vérprofi tapasztaltnak lenni, sőt, a buktákból, bakikból lehet a legtöbbet tanulni.
Én nagyon várom a beszámolót.

Zsu77

Új tag
"Írhatnál blogot,vagy a napi örömbe az apró sikerekről.A blog talán abból jobb,hogy az idegesítő kudarcokat is kiírhatnád magadból,és nem mellesleg nem lennél teljesen egyedül és harmadszinten más zöldfülűnek sokat jelenthet!:wink:De ez csak ötlet(no meg nagy adag kíváncsiság:razz:)"

Növényke!
Aki kiváncsi hamar megöregszik, vagy kilukad az oldala! :)

Nem,én nem dicsekvésre gondoltam.Hanem úgy eseményekre,amik lehetnek jók,lehetnek bosszantóak,szóval amolyan igazi blogos...:)

jnekata

Új tag
Sziasztok! Régen szólaltam meg, de folyamatosan olvaslak Titeket. Ez a téma nekem még túl "izgalmas". Bevallom, néha szorongást okoz, hogy tudok-e minden helyzetben jól reagálni? Ma jönnek a kicsik. Sajnos Panka betegsége óta ritkábban vannak itt hoszabb időt, mert még túl nagy mindenkiben /bennem is és azt hiszem, a szüleiben is/ a félsz: nem lesz-e pont most valami váratlan kilengés, esemény? Itt nálunk, ahol még orvost elérni is necces.... A gyerekek viszont annyira vágynak már!! Most is úgy volt, hogy csak napközben maradnak, de Pannika "lefoglalta a szállást" is, mondván: Ne félj, nagyi! Hozunk mindent !!!! Majd szólok, hogy ne felejts el 10-ig számolni, amikor az inzulint adod!! / Legelső alkalommal izgalmamban azonnal kihúztam a tűt a karából, így meg kellett ismételni a szúrást, mert visszafolyt a szer. / Szóval, izgalom ide vagy oda, erre nem lehet nemet mondani!! Remélem, minden rendben lesz!! Szép hétvégét kívánok Nektek szeretettel!

vighkata

Sziasztok! Régen szólaltam meg, de folyamatosan olvaslak Titeket. Ez a téma nekem még túl "izgalmas". Bevallom, néha szorongást okoz, hogy tudok-e minden helyzetben jól reagálni? Ma jönnek a kicsik.
Kedves Kata, nincs miért aggódnod. Az eddig leírtakból nekem úgy tűnik, hogy minden helyzetet tökéletes megoldottál. Az sem utolsó szempont, hogy a kisunokák nagyon felkészültek, és nagyon ügyesen irányítgatnak téged. A félsz inkább csak még amiatt van, mert számodra új dolgokat kell csinálnod, de amint több tapasztalattal rendelkezel, már meg lesz a biztonság érzeted.
A minden helyzetben jól reagálás pedig hidd el, jön magától, csak bíznod kell magadban. A lányod is és az unokák is bíznak benned, láthatod, Panka le is foglalta a szállást.

jnekata

Új tag
Köszönöm, Kata a bíztatást! A hétvége jól eltelt, de azért korántsem zökkenőmentesen!! Minden "előírás" pontos betartása mellett is magas értékeket mértünk szombat délután, este, éjjel. Az okáról fogalmam sincs! Inkább esésre számítottam, mert nagyon sokat ugráltak kint a gyerekek a kutyával. Ehhez képest 15,2-t is mértünk!! Szóval nem volt azért izgalommentes a dolog!!! Nincs valami ötletetek, mi idézhet elő ilyet? Front? Környezetváltozás? Lelki okok? Már erre is gondoltam, mert máskor is olyankor fordult elő, amikor este anyukámmal voltak otthon a gyerekek, a szülők színházba mentek. Mit gondoltok erről???

vighkata

Kata, a mozgás esetében a cukorszint csökkenése csak 13-16 mmol/l alatt következik be, e fölött inkább növekszik.
Ennek az az oka, hogy ha már 13, vagy afölötti cukorszintet mérsz, akkor az már nagy valószínűséggel egy inzulinhiányos állapot miatt magas. A fizikai aktivitás során a máj glukoz véráramba bocsátása megnövekszik, így az inzulin hiány mellett még tovább emelkedik a cukorszint. A sejtek, főként az izomsejtek glukoz felvétele is növekedne, de pont az inzulin hiánya miatt nem jut be a cukor a sejtekbe.
Tehát az ugrándozás, futkosás előtt rendezni kell a cukorszintet, de csak nagyon óvatosan, lassan szabad csökkenteni, mert nehéz az egyensújt megtalálni, hogy az ugrándozás ne okozzon hipot.
Ha a cukorszint megfelelő, akkor az ugrándozás előtt kevés gyorsan felszívódó CH-kell enni, mondjuk egy fél banán, vagy egy fél gyümölcsös müzliszelet. Nyilván ezeket nem lehet mindenkire alkalmazni, gyerekenként más-más variánsok válnak be, és még így is előfordul, hogy az anyuka, vagy nagyi nem túl jó cukit mér.
Aggódni nincs miért, hiszen nagyon nehéz kitalálni, hogy a szervezet éppen mit csinál, mi az igénye. Egyeseknek a mozgás után növelni kell az inzulint, míg másoknál csökkenteni. Erről itt a fórumon is csere-beréltünk már infokat, mert mi felnőttek sem reagálunk egyformán. Van egy topikunk, a fizikai sport, aktivitás, talán abban is lehet találni hasznos infot.
Az sem kizárt, hogy egy gyerkőc megérzi a frontot, és abból a mostani hétvégén volt bőven.
Szerintem már azzal, hogy vállaltad az unokákat, nagyon is helytálltál.

Zsu77

Új tag
Kedves Kata!Én biztosra veszem,hogy mindent nagyon jól intéztél a hétvégén.Valaki nekem egyszer azt mondta,hogy az ember nem matematika,nem számtanképletek összessége.Nem lehet azt mondani,hogy a 2+2 az biztosan 4.Sajnos ezt be kell kalkulálni,éppen ezért nagyon tanulságos az,amit Vighkata írt.Sajna,nagyon sok minden,amit nem mi irányítunk bele tud szólni az eredményekbe.Szóval:bátorság,ügyi vagy!:)

Oldal tetejére