Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

Sziasztok csak tudatom mindenkivel kis unokánk hazajöhetett a kórházból . Jól van, jók az értékei inkább alacsony, az sem jó de az anyukája már jól beletanult az inzulinpumpa kezelésébe majd megoldja ezt a problémát. Egy baj van nem akar sem vizet sem teát inni. Ötleteket szívesen vennék , mit lehet ilyenkor tenni . A kórházban azt mondták a menyemnek , hogy keveset iszik a baba.
 

poe

Őstag
Szia!
Örülök, hogy hazamehettek a kórházból.
A lányaim most múltak 8 hónaposak. Mi minden kaja után, amikor nem folyadékot, hanem pépeset esznek (ez egyenlőre a tízórai, ebéd és az uzsonna) megkínáljuk őket vízzel, amit szívesen el is fogadnak. Illetve a vizes cumisüveg ott szokott lenni a közelükben, előfordul hogy játszanak vele, Adél a minap megkaparintotta és önállóan is ivott belőle. Teát nem adunk, az valahogy nem tetszik.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok csak tudatom mindenkivel kis unokánk hazajöhetett a kórházból . Jól van, jók az értékei inkább alacsony, az sem jó de az anyukája már jól beletanult az inzulinpumpa kezelésébe majd megoldja ezt a problémát. Egy baj van nem akar sem vizet sem teát inni. Ötleteket szívesen vennék , mit lehet ilyenkor tenni . A kórházban azt mondták a menyemnek , hogy keveset iszik a baba.

Nálunk Máté esetében, ha beteg volt, és nem akart inni, akkor a közös ivás volt a nyerő! Amikor megkínáltam, hogy igyon, én is ittam vele együtt. Ez általában bejött... Enni is jobban esik, ha nem egyedül eszik az ember. Ugyan ez miért ne lehetne igaz az ivásra is? :D
Ami még jó ötlet szerintem, hogy nem erőltetni kell, de tudatosítani kell a piciben, hogy inni kell. Például evések után (szilárd kaja után, ahogy Poe is írta). De akkor anya-apa is igyon, és valóban minden evés után.
Most esett le, hogy még Bálintka pici, így a szilárd kaja még nem biztos, hogy van... Mindegy, pár hónapon belül lesz! :cool:
Én is inkább a vizet javasolnám, nem a teát! Néha-néha belefér a tea is, csak ne legyen nagyon rendszeres - még akkor sem, ha úgy látjátok, hogy azt szívesebben megissza, vagy sokkal többet iszik belőle, mint a vízből. Csak azért merem ezt mondani, mert a babák nem hülyék - csak kicsik :D -, és nagyon-nagyon hamar rájönnek arra, hogy a tea az bizony sokkal, de sokkal finomabb, mint a víz... És igen hamar csak a teát lesznek hajlandóak meginni! Van egy ismerősöm, akinek a gyermeke már vagy 5 éves, de az anyuka saját bevallása szerint évek (!) óta nem ivott a gyermeke vizet, csak (!) teát...
Igaz, hogy az előbb említett példa azért eléggé szélsőséges eset, de hamar beleeshet az ember abba a csapdába... És jön a nyár, meleg lesz, és a gyerek nem akarja meginni a vizet, mert kiköpi, bezzeg a teát megissza... Akkor adjunk neki teát, nehogy kiszáradjon... Puff! Ennyi az egész!
Egyébként pedig úgy gondolom, hogy ha szomjas - iszik! Ha nem szomjas, de megkínálom vízzel - iszik, mert miért ne? Hiszen megkínáltak... Ha nem szomjas - nem iszik. Majd iszik, ha szomjas lesz! Nagyon erőltetni nem szabad, mert úgy gondolom, az erőltetett szokásokkal (bármi is legyen az!) néha többet árt az ember, mint használ! Inkább a helyes magatartás-példákkal segítsük a gyermeket, mert amit anya és apa szívesen csinál, az biztosan jó lesz nekem is - gondolják a picik (szerintem:D)!
 

umbra08

Aktív tag
Én már a cukibetegség előtt elhatároztam, hogy nem fogom teáztatni a gyerekem, ha szomjas, igyon vizet.
Nekem is az oltja a szomjam.
Most, hogy nagyobb (3 éves lesz), ha szomjas, kéri a vizet.
Teát reggelihez kap, édesítés nélkül, tisztán gyümölcsteát.

Javasolnám Nagymama, hogy vegyetek színes, érdekes (esetleg csőrös poharat, nem tudom kisunokád elég nagy-e már hozzá) cumisüveget, hátha kedvet kap hozzá abból vizet inni. Vagy próbálkozzatok már most simán pohárból, hátha érdekesnek találja.
 

christina

Őstag
Csak azért merem ezt mondani, mert a babák nem hülyék - csak kicsik :D -, és nagyon-nagyon hamar rájönnek arra, hogy a tea az bizony sokkal, de sokkal finomabb, mint a víz... És igen hamar csak a teát lesznek hajlandóak meginni! Van egy ismerősöm, akinek a gyermeke már vagy 5 éves, de az anyuka saját bevallása szerint évek (!) óta nem ivott a gyermeke vizet, csak (!) teát...

Akár rólunk is írhattad volna. Csak mi már a 7. év felé megyünk. Nem issza a büdös kölyke a vizet, inkább szomjan hal. Azt mondja rossz íze van....:rohog:pedig majd tanulja az isiben, hogy a víz színtelen, szagtalan, íztelen... jó esetben ugye.;)
 

tubi

Aktív tag
:) nálunk most kezdődött az ivás, de felváltva víz és tea is. mondjuk én csak rooibos-t adok neki, a gyümiteák nem jöttek be. korábban borzasztóan rossz ivó volt, ami nekünk bejött - szívószálazás. na azzal még akkor is hajlandó, ha amúgy nem szomjas :) nem tudom, hány éves kortól tudnak a picik megtanulni szívószálazni, de asszem, lehet ilyen kulacsokat is kapni. amit még szeret Ricsi - sportszívókás műanyag palackok, most Gatorade-ből iszik, nagyon vagesz ;) korábban a Jana volt a kedvenc. szerintem minden olyat érdemes kirpbóálni, ami "poénos". és átmeneti megoldás lehet a leves is, persze nem utcára ;) hanem ebéd előtt (nálunk után is megy néha :)) egy kis CH-mentes levessel megkínálhatjátok.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekem egyik gyerekem sem volt hajlandó inni 1 éves kora előtt. Semmiből, sehogyan. Amikor műtötték őket, a nővérke sírva hívott a kicsihez az intenzíven, hogy nem bírja megitatni, ilyet ő még nem látott. Aztán a nagyfiam 1-2 éves kora között többször került kiszáradással kórházba, kiderült, hogy ha vízzel kínálom, olyan keveset iszik belőle, hogy jött egy láz és kiszáradt azonnal (én meg büszke voltam, hogy a fiam bio kaját eszik és vizet iszik és még sosem kapott édes lötyit...). Azóta nem kap vizet és azóta nem száradozik ki... a kicsi pedig 1 évesen kezdett el inni, de a vizet kiköpte, hetek után sem volt hajlandó meginni. Higgyétek el, hogy van gyerek, akinél akármit vetünk be, nem szeret inni és csak a neki legszükségesebb folyadékot veszi magához (vagy azt sem, mint Nimród...). De, ha édesített lötyit kap, egyből iszik "rendesen" (amire azt mondják a dokik, hogy "itasd sokat").
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amikor a múlt században megszületett a fiam, akkor mindenki a teáztatást javasolta. Mivel én is szerettem a teát, meg sem fordult a fejemben, hogy ne készítsek rendszeresen teát. Persze ittunk vizet is, de nem volt jelentősen kiemelkedő egyik vagy másik.
Ami érdekes, Deni néhány hetes kora óta pohárból ivott. Semmi cumisüveg, semmi csőrös pohár, hanem volt egy pici üveg kávés pohár, és abból ivott. Az a pohár még ma is meg van, el van téve, mert az kincs, nem szeretnénk, ha eltörne.

Szerintem minden gyerkőc kialakítja a maga igényeit, hogy teát, vagy vizet iszik-e, és azt is, hogy miből szereti azt inni. Egy kedvenc pohárból vagy cumis üvegből vagy akár csőrös pohárból biztosan eleget iszik, annyit, amennyire szüksége van.
 
Köszönöm a hozzászólást nagyon jókat írtatok kipróbáljuk az összes variációt. Az unokám most volt nyolc hónapos, száz százalékos gyümölcslevet ihatna vagy kicsi még ahhoz. Éjszaka a cukra 4 alá megy ez nagy baj ? Amúgy nem értem, mert azt olvastam az inzulinpumpások cukra jól állítható. Majd közben olvasom a régebbi hozzászólásokat. Egy géphez kötve szabadon azt is olvasgatom , lassan haladok sok a munka a gyárban nincs energiám.
 

tubi

Aktív tag
100%-os gyümilével az a baj, hogy nagyon gyorsan emeli a vércukrot! Cukrosoknak nem ajánlják normál esetben, én is csak hypo-ra iszom! Az éjjeli 4-es cukiorral az a baj, hogy könnyen hypo lesz belőle. nappal még könnyebben kezelhető, mert egy kis CH-val 5-6 körülire lehet vinni, de éjjel ezt nehéz megoldani. szóval mindenképpen úgy kellene kialakítani az éjjelt, hogy 6-7 körül legyen inkább.
 

tímeácska

Őstag
Köszönöm a hozzászólást nagyon jókat írtatok kipróbáljuk az összes variációt. Az unokám most volt nyolc hónapos, száz százalékos gyümölcslevet ihatna vagy kicsi még ahhoz. Éjszaka a cukra 4 alá megy ez nagy baj ? Amúgy nem értem, mert azt olvastam az inzulinpumpások cukra jól állítható. Majd közben olvasom a régebbi hozzászólásokat. Egy géphez kötve szabadon azt is olvasgatom , lassan haladok sok a munka a gyárban nincs energiám.

Szerintem sem lenne ideális a 100%-os gyümölcslé állandó fogyasztásra! Hipó kezelésére megfelelő, sőt, Máté és Bogi is 2 dl-es dobozos üdítőt szoktak inni, ha alacsony a cukijuk. Bogi általában csak egy fél dobozzal kap (azaz 1 dl-t), Máté viszont a 2 decit be szokta nyalni! :-D
De az semmiképpen nem hagyható figyelmen kívül, hogy hiába 100%-os, meg egészséges (és finom:)), de átlag 8-10 gramm szénhidrát deciliterenként mindegyikben van! Ebből kifolyólag hamar, és eléggé emeli a cukit! Ezért nem javasolnám "csak úgy" fogyasztásra!
Egyébként 8 hónaposan adható már a legtöbb ilyen gyümilé, ezzel nem is lenne probléma, de a cukortartalma nem elhanyagolható! Sajnos...
Ha éjjel 4, vagy 4 alatti a cukija Bálintkának, akkor valószínű, hogy a bázis inzulin sok, lehet, hogy állítani kell majd rajta. De amilyen össze-vissza (bár mostanában már végre inkább tavaszias!) az időjárás, lehet, hogy ez okozza az alacsonyabb értékeket. Máténál például nagyon megérezhető a cukrain a melegfront. Ha több napon keresztül is (3-4-5 nap) folyamatosan 4, vagy ez alatti cukikkal kel a Manó, akkor érdemes az orvossal beszélni! Hosszú (hosszabb távon) nem jó a hipó közeli érték, sem nappal, sem éjjel, sem reggel! De ahogy Tubi is írta, inkább jobb lenne, ha 6 körüli cukrai lennének, abból "nehezebben" lenne hipó! Nappal még csak-csak elfogadható a 4 körüli érték, mert egy kis szénhidráttal megoldható a "probléma", de éjjel, hajnalban nehezebb, mert nem mindig hajlandóak enni elegendőt a picik félkómásan... Ahogy én sem! :D

Igen, az inzulinpumpásak cukra jól állítható... Sokkal precízebben LEHET adagolni az inzulint (plusz, vagy mínusz), ezáltal a hipók és magas cukik "könnyebben" kivédhetők, lekezelhetők! De az inzulinpumpa önmagában nem egy csodaszer, ha valaki nem tudja megfelelően alkalmazni a pumpa kínálta lehetőségeket, akkor totálisan mindegy, hogy pumpával, vagy pennel adják az inzulint. A pumpa "csak" egy lehetőség! És mint minden készülékél, így a pumpánál is alapfontosságú a tapasztalatszerzés, ami bizony egy kis időbe telhet! Szóval, türelem, nem szabad AZONNAL kiváló értékeket remélni (és elvárni) a pumpától (sem), különben óriási csalódás érheti a cukorbeteg embert, vagy hozzátartozóját, de ahogy az idő múlik, és a tapasztalatok gyűlnek, sokkal könnyebb lesz a kezelés is! Figyeld csak meg, hogy 2-3 hónap múlva mennyivel "egyszerűbb lesz"! Persze, ez egyéntől is függ, van akinek ez a folyamat eltarthat több ideig is - vagy akár kevesebbig is!
Máténál a pumpa szinte azonnal tökéletes cukrokat produkálta - vagyis én a pumpával :D - de nálam ez eltartott pár hónapig! Pedig amikor én pumpás lettem, már fél éve pumpázott Máté, tehát tapasztalatom már volt! De nekem "csak" Mátéból volt tapasztalatom, magamból még nem! Szóval, nem egyformán működünk, ezt el kell fogadni!
Türelem, türelem, türelem!
Nyugtasd Magad (és a gyerekeket) azzal, hogy a lehető legjobb döntés volt a pumpa, majd alakul ez! ;)
 
Jókat írtatok ismét, köszi . A fiam nem tud hozzászólni de olvasni tudja a fórumot, kérdezi ha volt hipótok, az hányas értéknél alakul ki. Éjjel ébredés után 1,9-es értéket mértek . Azt írja a fiam nem láttak semmi bajt csak a kezét ette, lehet ez a figyelmeztetés ? Holnap felhívják az orvost lehet állítani kell az alapritmuson.
 

poe

Őstag
A hipóérzet mindenkinél más, és egy-egy eset is más. Előfordult már, hogy az 1,8-at nem akartam elhinni, mert nem éreztem, de olyan is, hogy 3,5-nél cefetül voltam. Egy ilyen picinél szerintem nagyon nehéz kiszúrni, de ha a szülők megpróbálják megfigyelni a tüneteket, előbb-utóbb összejöhetnek a jelek, amiknél érdemes mérni. A kézevés lehet ilyen jel, az alacsony vc gyakran jár erős éhségérzettel. De erre utalhat a bágyadtság, vagy a nyűgösség is... Van aki felébred rá, van aki nem.
Az 1,9 mmol/l nagyon alacsony és veszélyes, mindenképp beszéljetek a dokival és ha tendenciózusan alacsony éjjel, akkor azt mondjátok el neki, hogy állítani tudjon a bázison.
Határértéknek mostanában 3,0-át mondanak, én anno a kórházban még 2,7-et hallottam, de igazából nem ez a lényeg. Akkor jó, ha nem nagyon megy 4,0 alá, illetve nincsennek a vc görbében meredek esések. (A hirtelen zuhanás is okozhat hipóérzetet, tüneteket, még akkor is, ha nem megy a határérték alá.)
 

umbra08

Aktív tag
Kedves Nagymama!
Az 1,9-es nagyon alacsony érték, pláne pici unokádnál, aki még "nincs hozzászokva" a hipókhoz. Ha fiadék ilyen értéket mérnek, azonnal adjatok neki gyümölcslevet, vagy tápszert (vagy ha még szopik, akkor azonnal cicire tenni) vagy olyan folyadékot, amit a kórházban javasoltak. Ilyenkor nem szabad késlekedni, azonnal cselekedni kell. Nekünk az első durva hipónk, a diab kiderülése után volt 1 hónappal. "Csak" 2,2-es hipó volt, de biztos vagyok benne, hogy másodpercek voltak ahhoz, hogy el ne ájuljon. Már úgy feküdt a kezemben, mint egy gumibaba, alig volt ereje, ez a délutáni alvás közben volt, alvás közben mértem. Azonnal cicire tettem és volt még annyi ereje, hogy szopizzon, gyorsan jobban lett. Ez nekem félelmetes élmény volt, az első durva hipo.
Szerintem, az, hogy eszi a kezét, még nem a hipo jele. Persze, lehet az is, mert ilyenkor az ember iszonyatosan éhes és fel tudna bármit és bármennyit enni, de egy kisbaba játékból sokszor a szájába veszi a kezét, ez még nem azt jelenti, hogy akkor mindig hipózik. Egy ilyen kisbabánál nagyon nehéz észrevenni a hipót, szinte lehetetlen. Az én kisfiam 3 éves lesz, de még mindig sokszor előfordul, hogy nem veszem észre. Ha nagyon benne van valami játékba, ő maga sem érzékeli, hogy rosszul van, főleg ha kint játszik a levegőn. Lakásban, bent más a helyzet, ott kicsit lelassul vagy leül csendben. Na de miért ül le, mert elfáradt, vagy unja magát, vagy hipózik? Ki tudja?
Szóval lehet itt elméleteket gyártani, de egy 8 hónapos babánál iszonyatosan nehéz megállapítani, hogy mikor hipózik. Gyakran kell mérni és megfigyelni, hogy mely időszakban vannak gyakran hipók és ott állítani a bázison.
Én azt csináltam anno, hogy a délutáni alváskor, abban az időszakban visszavettem a bázist, hogy nehogy akkor fussunk bele hipóba.
 
Sziasztok, nem ismertem ezt a betegséget annyira , hogy feltudjam fogni egyáltalán mi is ez. De szerintem ezzel minden kívül álló így van . Most. hogy látom a gyerekeket mennyire aggódnak két óránként éjjel is fent vannak most látom milyen nagy türelem kell, hogy mindig ott legyenek mindig kéznél. Minden tiszteletem Nektek ezért, és köszönöm a jó tanácsokat.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok, nem ismertem ezt a betegséget annyira , hogy feltudjam fogni egyáltalán mi is ez. De szerintem ezzel minden kívül álló így van . Most. hogy látom a gyerekeket mennyire aggódnak két óránként éjjel is fent vannak most látom milyen nagy türelem kell, hogy mindig ott legyenek mindig kéznél. Minden tiszteletem Nektek ezért, és köszönöm a jó tanácsokat.
Kedves Nagymama!
Neked meg köszönet tőlünk, hogy ennyire fogékony vagy, és ilyen hamar felismerted, hogy rajtad, a te segítségeden nagyon sok múlik. Ez a fiadék számára megfizethetetlen. A későbbiekben ez még inkább fontos lesz, hogy segítsd, tehermentesíts a fiatalokat. A diab kezelésben a szülők számára nincs pihenő, szombat, vasárnap, szabadság, a nap 24 órájában topon kell lenni. Minden szabadságot, pihenőt a nagyi segítsége jelenti. Teljen meg a szíved melegséggel, és büszkeséggel, hogy te azon nagymamák közé tartozol, akik képesek ezt megadni a fiataloknak.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Nagymama!
Kis unokádnál még nagyon friss a diagnózis, vagyis rövid idő telt el a kezelés megkezdése óta.

A szervezet úgy működik, hogy amikor valami hiányt pótolnak -jelen esetben a kívülről beadott inzulin-, akkor a maradék inzulin termelő sejtek megerősödnek, és újra termelni kezdik az inzulint. Persze nem annyi mennyiségben, hogy az elegendő legyen, de annyit igen, hogy hozzáadódva a kívülről beadott inzulinhoz, már sok legyen. Ez lehet az éjszakai hipoknak.
Ilyenkor a diab kezdetekor ezért van szükség a dózis módosítására, vagyis a szervezet igényeihez való alkalmazkodásra. Kell egy kis idő, hogy kialakuljon a megfelelő egyensúly a termelt, és a beadott inzulin között. Ebbe az egyensúlyba "beleszól" a napi étkezés, mozgás, front (nem mindenkinél). Ezt az egyensúlyt nagyon nehéz megteremteni, mert előjel általában nincs, mármint hogy magas, vagy alacsony lesz a cukor, vagyis kívülről nem látunk bele a szervezet működésébe. Csak a tényt lehet észlelni, és ezekből a tényekből kitapasztalni a tennivalókat.
Ezért is írták a lányok, ha többször, több napon keresztül ugyanabban az időben alacsony (vagy magas) a cuki, akkor ott módosításra van szükség.
Tapasztalni fogod, és a fiatalok is, hogy minél több folyamatot ismertek meg, és értetek meg, annál kevésbé tűnik majd "mumusnak" a diab, és a megfelelő kezelése. Még számunkra is érdekes, hogy némely dologban mennyire egyformán működünk, némely dologban pedig mennyire ellentétesen másokkal. Sőt, egyik-másik eseményben saját magunk is másképp működünk saját magunkhoz képest.

Hogy értsd, mert lehet, hogy lesz ilyen, vagy hasonló, egy egyszerű, banálisnak tűnő esettel példálozok. Pl egy borsófőzelék ugyanolyan kiinduló cukorszintnél, ugyanannyi inzulinnal, mint máskor egyik alkalommal hipot okoz, másik alkalommal pedig 10 fölé megy a cuki. Az igazi okot talán senki sem tudja, de oka biztosan van, csak nehéz rátalálni, hogy éppen mi játszott szerepet. És azt csak utólag, elemezve az előző időszak eseményeit. Ha a szervezet olyan tökéletesen működne, és mindenkinél egyformán, akkor nem lenne szükség a napi többszöri cukormérésre. Elég lenne egyszer megállapítani mindenkinél, hogy 10 g CH-hoz mennyi inzulin kell, és onnantól kezdve csak 6-os cukrot lehetne mérni.
Ez tényleg eléggé egyszerű példa, lehetnek, lesznek érthetetlen esetek, amikor azt mondjátok, hogy nem tudjátok az okát a magas, vagy alacsony cukinak, de ha minél jobban megismeritek a szervezet és az inzulin működési folyamatát és egymásra hatását, akkor könnyebben tudjátok egyénre szabottan beállítani a számotokra legoptimálisabb kezelést.

Itt a fórumon az a jó, hogy sokan leírjuk a magunk tapasztalatát, és ki-ki hozzá tudja hasonlítani a maga tapasztalatát. Mi is tanulunk egymástól, rengeteg tippet "ellestünk" egymástól, még ma is, több évnyi diabbal a hátunk mögött.
Zökkenőmentes tanulási folyamatot, és minél több jó cukikat kívánok. :)
 
Kedves Kata elolvastam a cikket a víz ivásról . Erre tudok érdekes példát mondni. Ahol dolgozom osztrákok a főnökök, még senkit közülük nem láttam ásványvízen kívül mást inni . A magyar munkatársaim pedig üdítőn kívül nem isznak mást .Én csak vizet iszom. Érdekes dolog ez ,lehet a nevelésen múlik, de egy bizonyos kor után már mindenki eltudja dönteni mi jó neki és mi az ami egészséges.
 
Oldal tetejére