Edukáció

tímeácska

Őstag
Ti nyáron -vagy esetleg télen is:-D- hogyan esztek fagyit? Mármint, azt sejtem hogy hogyan, csak mikor? I meen, akkor amikor gondoljátok, hogy dejólesneegyfagyi, vagy amikor lehetőségetek adódik, és azonnal :)lol:), vagy esetleg előre kitervelt szándékkal (aljas módon szándékosan elkövezett módon... :lol:), úgymond' uzsonna, tízórai (esetleg mindkettő:lol:) időpontban?
-kicsitsemteljesennormálistímeácska-

zsuzsa

Új tag
Nekünk ritkán jön össze étkezés gyanánt, úgy mint tízórai, vagy uzsonna, ált, illegálisan esszük, a múltkor negye dtizen kettőkor ebéd előtt egy túro ice light jégkrémet megevett hazafelé a kocsiban, gondoltam majd ha ahzaérünk, ebédelünk, abba beszámítom és úgy indítok inzulint. Kicsit emelkedettebb volt a cukra ebédnél, de lehet hogy amúgy is az lett volna. Jégkrém előtt nem mértem.
Viszont szoktunk enni uzsi idő után délután úgy hogy gombocos fagyi de nem esz meg az egészet, én kérek az enyém tetejére fitt fagyit, cukormentes, nagyon finom csoki, eper, és azt az ő tölcsérére kenegetem. Így nem viszi a cukrát, de nem is eszik sokat. Külön fagyira korrigállni eddig nem szoktam, bár lehet hogy kéne, még hosszú a nyár majd tapasztalgatom.

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Én megettem régen egy jó nagy szelet görögdinnyét,de most mi lesz?Az a kedvencem.Ma ettem pár falatot de ettem volna még.Fagyi nálunk van diabetikus.6ch egy gombóc,nekem az elég és ebédhez vagy vacsihoz számolom.Meli

christina

Őstag
- A találkozó szupi volt és tanulni is lehet egymástól, bár én nem sok beszélgetésben tudtam részt venni, mert a manóval kellett barangolni erre-arra, plusz majd egy órát próbáltam altatni sikertelenül.;)
A Kata "előadásáról" is lecsúsztam pumpa ügyben.:(
De jó volt látni, hogy Máté és Patrik gyerek létükre jól elvannak a pumpával.
- Én egy napra viszem a rövid, ill. mixtard inzulint, és a vcmérőt, illetve ivólevet hypo esetére(kivéve 1x, amikor kellett volna:rolleyes:). meg a kajáit tartalék kajával.:p
Több napra uezt, + tartalék inzulint, tűket, és néha a glucagont.
Mindig bennem van a félsz, hogy hátha kell a glucagon mert azt nem mindig viszem, de olyan sűrűn mérjük a cukrát, hogy talán nincs ideje vadul behypozni.
- strandolni még nem voltunk.
- nálunk a hőség leviszi a cukrát. Már kerek egy hete szépek 8-10 alattiak a cukrai ami mixtarddal tudjátok, hogy egy csoda mert du.-ra mindig elszállt.
- amit nem eszik rizs, tészta, krumpli, banán (azt régebben alacsony cukinál adtam), szőlő minimális, de nem emlékszem hogy felvinné nagyon a cukrát.

pusimelu

Őstag
Nekem ez lesz az első nyaram!Tartok is tőle de eddig nem változott az inzulin igényem.Most már ritkán bújkálok cukormérés vagy inzulin adásakor.Apósoméknál eleinte bementem a mosdóba most már előttük mérek szúrok.Vannak olyan ismerőseink ahol elfogadták és van akinek még mindig nem mondtam el mert félek hogy nem jól fogadják vagy én nem fogom jól fogadni a reakciójukat.(ettől lehet hogy jobban félek)Egyszer csak sikerül róla beszélnem.
Amikor ősszel két napra mentünk Bükkfürdőre akkor mindenből vittem plussz inzulint tűt stb.Nyugodtabb voltam.Meli

<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 11px; line-height: normal } p { margin: 0px; } .inlineimg { vertical-align: middle; }</STYLE>Több napos utazáskor viszem a pumpa szerelékcseréhez szükséges eszközöket (2 kanül+tárolófecskendő és 2-3 ampulla inzulin), ezenkívül a régi peneket is, egyet a régi bázisinzulinnal töltve, egyet pedig a mostani Novorapiddal. Ezt néhány naponta használom is bázis beadáshoz (nehogy beszáradjon a tűbe az inzulin). Ez mindig a közelben van, többször is szükség volt rá, mert a pumpás beadás nem volt hatásos. A bázisos pent akkor szoktam használni, ha hosszabb időre leteszem a pumpát pl. uszodában, strandon, ha tervben van a fürdés. *A vércukormérő mindig nálam van.
Inzulin egyszer maradt otthon még a penes időszakban, akkor a legközelebbi kórházban beadták a szükséges mennyiséget.
Fagyit általában eszem, ha megkívánom. 2 gombóc nem okoz galibát, ha szükséges 1-2 E korrekciót adok, de mozgás esetén általában ez sem kell.
Aszalt gyümölcsöt ritkán eszem, illetve mazsolát kuglófban sütve vagy hipo esetén más CH-val együtt. Cukros sütiket is szoktam enni néha, ilyenkor mindig adok korrekciós bólust is.
Nyáron nekem is kisebb az inzulinigényem, mostanában is meglepően könnyen tudom tartani vagy visszaállítani a nekem már normálisnak tekinthető v.c. értékeket. Ezenkívül sokszor, de nem mindig megérzem a frontokat is pár nappal az érkezésük előtt.

rgyörgy

Új tag
Ezenkívül sokszor, de nem mindig megérzem a frontokat is pár nappal az érkezésük előtt.
Kedves CsRob1
Milyen hatást tapasztalsz a frontoknál? H-M frontnál változik e a vc. érték és hogyan?
Én majdnem behipóztam múlt héten két nappal a melegfront előtt. Kizárólag a m.fronthatásra tudom visszavezetni a rosszullétet. Szerinted lehetséges?
Üdv: rgyörgy

naty77

Új tag
Tímeácska jó sok kérdésed van, és ha jobban belegondolok a válaszokba, akkor most a lantus+novorapid mellett teljesen mást írnék, mint a sok év actrapid+insulatard mellett. pont a minap volt egy 5x actrapidos kismama nálunk vendégségben és rájöttem nem tudom mivel megkínálni.. max ásványvízzel. egyszerűen nincsenek diabos dolgaim.:eek:

De azért végigmegyek a kérdéseken.

Kirándulások: ha csak 1-2 nap, akkor a szokásos felszerelés, ha több nap, akkor plusz patronok és tűk. ennivalót mindenhol lehet venni, ilyesmit már nem hurcolok.

amit mégis kéne magamnál tartani mindig az 2dl-s ücsik hipóra.:oops:

ritkán strandolunk, de az árnyékban van az inzulin. eddig még nem volt gondom vele. van az avonos kis mélyhűtős táskám is, azt is vinni szoktuk ilyenkor.

elbújni már nagyon rég nem bújok el. ezt a legelső nyaraláskor eldöntöttem. ez az egy életem van, nem bújkálással akarom tölteni. teljesen mindegy hol vagyok és kik vannak körülöttem.

nyári ételek: gyümölcsleves a gyengém. és nem bírok keveset enni belőle. :D na az emel.... a főtt kukoricát már nem is említeném meg... ;) na meg a dinnye...

nyári téli inzulin mennyiség: van különbség, de nem sok.

tiltólistás: elvben a szőlő, de nekem nem elmeli a cukrom, igaz nem is eszek sokat belőle. anno egy dietetikus cukros csajjal feküdtem együtt kórházban, ő ette és azt mondta próbáljam meg.
de ez midnen ételre igaz, mert nincs amire egyformán reagálnánk. kismamaként mondta azt a dietetikusom, hogy mindenből lehet kóstolni, aztán mérni utána, ha magas, akkor kisebb mennyiséggel újra kóstolni. ha úgy is akkor felejtsük el.
mondjuk ilyen erővel én az összes főtt krumplis kaját kihúzhatnám a listámról. :(

aszalt gyümit nem szoktam enni, nagy ritkán töltött húsban, de az csak 1-1 szem.

vizelet albumin: a dokim biztos nézeti időnként, de én sosem, passzolom.
vizeletacetont magamnak sosem néztem még. nem is tervezem. eddig sosem volt, amikor laborban nézték.

naty77

Új tag
na látom egy oldal még volt, figyelmetlen vagyok. :???:
fagyi: én sétához kombinálom be, nem szokott emelni. mondjuk a citromos a kedvencem, algida-é meg nem édes. :!:

inzulin itthonhagyás: volt már, hogy 100 km-t jöttünk vissza... khm.. :mad: azóta ahogy beülök kocsiba, még egyszer ellenőrzök. /hangosan sorolom: szuri, mérő, pénztárca, telefon)
de pont szerdán volt vidéken egész napos progrmaom és nem néztem, hogy az inzulinjaim kifogyóban vannak. novo ebédnél lecsengett, mondjuk vacsi nélkül még elvagyok, ezért nem izgultam.
de a nyamvadt lantus-szal meg szívtam, sikerült 1 E-vel többre tekerni, azt nem adom be, mert nem vágyok egész nap hipózni.... kilőttem és a maradék nem volt elég már. így 4 óra csúszással adtam be. :(

Kedves CsRob1
Milyen hatást tapasztalsz a frontoknál? H-M frontnál változik e a vc. érték és hogyan?
Én majdnem behipóztam múlt héten két nappal a melegfront előtt. Kizárólag a m.fronthatásra tudom visszavezetni a rosszullétet. Szerinted lehetséges?
Üdv: rgyörgy
Nálam főleg erősebb hidegfront előtt emelkedik, pontosabban mintha inkább az inzulin hatékonysága csökkenne. Néha a melegfrontot is érzem, érdekes, hogy akkor is nagyobb az inzulinrezisztenciám (holott a melegtől, nyáron éppen csökkenni szokott a rezisztencia). Előre sajnos nem tudok készülni a frontokra, mert változó a hatásuk, mindig utólag derül ki, hogy valószínű az időjárásnak is köze van a hullámzáshoz.
A hipódhoz lehet, hogy köze volt a melegfrontnak, de egy esetből nem lehet ezt biztosan állítani. Lehet, hogy ezután neked is érdemes lesz figyelni az időjárásjelentést is.

Korábban lemaradt, hogy hipo esetére mindig van nálam valami, pl. keksz, csoki, müzli szelet, néha rostos gyümölcslé

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!Én megettem régen egy jó nagy szelet görögdinnyét,de most mi lesz?Az a kedvencem.Ma ettem pár falatot de ettem volna még.Fagyi nálunk van diabetikus.6ch egy gombóc,nekem az elég és ebédhez vagy vacsihoz számolom.Meli

A gyümölcsökkel azért kell jobban vigyázni, mert a cukortartalma nagyon sok mindentől függ, tehát nem állandó. De eze nem jelenti azt, hogy ne lehetne enni. Az én dokim azt szokta mondani (a mézre is), hogy figyelembe kell venni a pozitív tulajdonságait is, mint pl. természetes gyümülcs cukor, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ezek fontosak a szervezet számára, és még azt a kockázatot is megéri, hogy esetleg egy rossz CH megbecsülés miatt magasabb cukortszintet produkáljunk. A gyümölcs cukor hamar felszívódik, de ugyanolyan hamar el is tűnik, tehát nem emeli órákra a cukorszintet.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lizzi!
Remélem ezt még tudod olvasni (mielőt net szünetet tartasz).

3. napja sütöm a burgonyás kenyeret a recepted alapján, és a fiaim azt mondták, hogy mindig ezt csináljam. A CH-t is jól ki tudom számolni hozzá, és tényleg nem bonyolultabb, mint a többi recept.

Egy hatalmas köszike érte.

naty77

Új tag
rájöttem, hogy még egy témakört lehagytam a lábápolást. nyáron nagyon odafigyelek rá. mivel avon termékeket (is) árulok, így kipróbáltam azokat, árban jók és van ami bevált. így heti 1-2x csinálok 1 perces pedíkűrt, 1x lábradírt és van egy kicsit drágább krém lábra (kézre is való) amihez lehet venni egy kis pamut zoknit, ezzel bekenem és pár órára rajtahagyom este. ez egyelőre elég, hogy babapopsi lábam legyen. :D

rgyörgy

Új tag
Korábban lemaradt, hogy hipo esetére mindig van nálam valami, pl. keksz, csoki, müzli szelet, néha rostos gyümölcslé

Két szem kockacukor mindig van nálam. A két szem cukor a zsebemben könnyen elfér egy pici zacskóban, eddig a kulcsok se törték össze. Az időjárási frontokra azért is érdemes figyelnem, mert a vérnyomásomra is hatással van.
Köszönöm az infót
Üdv.rgyörgy

Mrobi

Új tag
Lizzi!
Remélem ezt még tudod olvasni (mielőt net szünetet tartasz).

3. napja sütöm a burgonyás kenyeret a recepted alapján, és a fiaim azt mondták, hogy mindig ezt csináljam. A CH-t is jól ki tudom számolni hozzá, és tényleg nem bonyolultabb, mint a többi recept.

Egy hatalmas köszike érte.

Szia Kata, Lizzi
Lehet, hogy én vagyok az ügyetlen de én nem találtam Lizzi féle burgonyás kenyeret a fórumon, ha nincs fent megosztjátok velünk is a receptet?

ildikó

Új tag
Tavaly ilyenkor a pen mellett már rég hypozgattunk, és igencsak csökkenteni kellett az inzulin mennyiségén, most a pumpa mellett is ezt vártem, mondta is a dr.-nő hogy szerinte egy hónap múlva vissza kell venni a nyár miatt, mondta ezt egy hónappal ezelőtt, de nem kell, sőtt a délelőttin emelni kell valószínű. Olyan rossz mert, csa a reggelihez kap inzulint, a tízórainál még jó a cukra 4 körüli, de az ebédnél már 9 körüli. Aztán délután megint 4 körüli cukorral kelünk. Ez azt jelentené hogy a tízóraihoz is kellenne inzulint adnom, vagy jobban el kellene nyújtanom talán a reggelit? Nem tudom majd ma megbeszélem a dr.-nővel is. A másik hogy nem tudom hogyan lehetne azt megoldani, hogy 7 órakkor mikor felébred csak a kakaóját inná és nem kellene ennie, mert nem éhes, és egy órát nyammog a reggelin, nyolcig, utána tízóraizni nem akar, mert még nem éhes, és délre viszont akkor leesik a cukra ha nem eszik. Az oviban meg 9 órakkor van a tízórai, az úgy lenne jó ha otthon 7 kor kakaóza, nem menne üres hassal, és bennt 9 órakkor enne kenyeret. Csak ezt hogy oldom meg inzulinilag?

Zsuzsa!

Attól függ, hogy milyen az a kakaó, vagyis mennyi tejből? Mert ha pl. csak fél dl (Péter ennyit kap) akkor sztem ha alacsony cukkerral kel, akkor inzulin nélkül mehet. Bár Péternek reggel minden megdobja a cukrát, ha hypóval ébred, akkor is kap a kaja mellé inzulint. Ha kell hozzá adnod, akkor semmiképpen sem elnyújtottat, mert ugye úgyis hamar feldobja neki. Biztos, hogy ki lehet taláni!

Oldal tetejére