Hónapról-hónapra jelennek meg szakcikkek a fruktóz kedvezőtlen hatásairól. Az Oregon állambeli Yale egyetem kutatói Robert Sherwin vezetésével egy ún. funkcionális mágneses rezonancia agyi vizsgálat (fMRI) keretében a kétféle cukormolekula egymástól eltérő hatásairól számolnak be.
Azt találták, hogy a glükózzal édesített folyadék fogyasztása nyomán csökken a hipotalamuszban a vér áramlási sebessége, míg a fruktózzal édesített folyadék megivását követően az áramlás nő. A glükóz az agy más területein, melyek az étvágyat szabályozzák, csökkenti a sejtek aktivitását, míg a fruktóznak ilyen irányú hatásai nincsenek.
A vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóz fogyasztása növelheti az étvágyat és ezáltal a táplálék felvételét. Jól ismert, hogy a fruktóz fogyasztása az Egyesült Államokban 10 év alatt kb. 300-szorosára nőtt, ezzel párhuzamosan tovább növekszik a kövérek és elhízottak száma, bár az ok-okozati összefüggés nem bizonyított. Egyébként más vizsgálatok szerint a glükóz fokozza az inzulin és a GLP-1 bélhormon elválasztását, míg a fruktóz ilyen irányú hatással nem rendelkezik.
Az fMRI vizsgálatban 20 egészséges személy vett részt, akik szubjektíve beszámoltak arról is, hogy a glükózfogyasztás fokozta a telítettségérzésüket, míg a fruktóz fogyasztás esetén ezt nem tapasztalták.
Természetesen ezen vizsgálatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a táplálékfelvételt ugyan az étvágy szabályozza, de a folyadék fogyasztását (tartalmazzon bár cukrot – mely egy molekula glükózból és egy molekula fruktózból áll – tisztán glükózt vagy tisztán fruktózt) a szomjúság határozza meg.
(Az mindenesetre kijelenthető, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás nem kívánatos, ital ízesítésére nem javasolható és csupán sütemények esetenkénti készítésére ajánlható – a referáló megjegyzése).
Forrás: JAMA 2013. január 2.
Azt találták, hogy a glükózzal édesített folyadék fogyasztása nyomán csökken a hipotalamuszban a vér áramlási sebessége, míg a fruktózzal édesített folyadék megivását követően az áramlás nő. A glükóz az agy más területein, melyek az étvágyat szabályozzák, csökkenti a sejtek aktivitását, míg a fruktóznak ilyen irányú hatásai nincsenek.
A vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóz fogyasztása növelheti az étvágyat és ezáltal a táplálék felvételét. Jól ismert, hogy a fruktóz fogyasztása az Egyesült Államokban 10 év alatt kb. 300-szorosára nőtt, ezzel párhuzamosan tovább növekszik a kövérek és elhízottak száma, bár az ok-okozati összefüggés nem bizonyított. Egyébként más vizsgálatok szerint a glükóz fokozza az inzulin és a GLP-1 bélhormon elválasztását, míg a fruktóz ilyen irányú hatással nem rendelkezik.
Az fMRI vizsgálatban 20 egészséges személy vett részt, akik szubjektíve beszámoltak arról is, hogy a glükózfogyasztás fokozta a telítettségérzésüket, míg a fruktóz fogyasztás esetén ezt nem tapasztalták.
Természetesen ezen vizsgálatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a táplálékfelvételt ugyan az étvágy szabályozza, de a folyadék fogyasztását (tartalmazzon bár cukrot – mely egy molekula glükózból és egy molekula fruktózból áll – tisztán glükózt vagy tisztán fruktózt) a szomjúság határozza meg.
(Az mindenesetre kijelenthető, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás nem kívánatos, ital ízesítésére nem javasolható és csupán sütemények esetenkénti készítésére ajánlható – a referáló megjegyzése).
Forrás: JAMA 2013. január 2.