Lantusz-aki már használja és aki még nem

Nelli

Új tag
Szia Nelli!
Szerintem először ellenőrizd az inzulint!!! Már csak azért mert én már jártam úgy 2x is a 2 hónap alatt, hogy rossz inzulint adtam be.Pedig a tollak sem egyformák. Egyik kék a másik zöld. De én úgy kevertem össze hogy eleve rosszat raktam a tollba. Kb 36 óra telt el, mire megnéztem, mert nem kapisgáltam hogy ha nem nasizok akkor hogy lehet 20 a cukrom.
Különben könnyen összekeverhetők, mivel mindkettő átlátszó.
Bocs ha nálatok mégsem ez a probléma.

Kedves Márta!

Pénteken kapta meg, még a dokinál próbálgatta, hogy kell betenni, használni. Nem digitális tolla volt előtte. De ellenőriztük, és ok. Kékben az apidra, fehérben a lantus. Köszi szépen az ötletet.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Nelli!

Igaza van Bioszakynak, tényleg érdemes időt szánni és végigtanulmányozni ezt a témát.

Én azt látom (fórumbeli és klubbeli tapasztalataim alapján), hogy amikor ilyen sürgősen kellene segítség, akkor nincs idő részletesen belemélyedni az elméletbe, ezért javaslom még mindig a kórházat.

Ez a diabdoki... háááát... lehet, hogy jónevű, de ha nincs meg a megfelelő viszony a beteg és közte, akkor ezek szerint nem jó orvos. Aztán lehet, ha bemenne anyukád a kórházba, akkor már normális lenne vele és foglalkozna vele, hát nem tudom. De egy kórházbeli beállítás akkor is elkerülhetetlennek tűnik számomra. Amíg a kórházban van anyukád, addig tudtok utánanézni azoknak, amikről Bioszaky is írt és elmélyedni a témában (nem 2 perc megtanulni a "lazább" kezelést).
Gondolom, már számodra is világos lett közben, hogy simán ehet anyukád tízórait is, utóvacsit is... csak előtte be kell adni Apidrát és ki kell tapasztalni, hogy mennyit. Van olyan, hogy 3 szor eszem egy nap, van, hogy 2x és van, hogy 5x (hasonló inzulinok mellett).

Amit megcsinált anyukád arra az alacsony értékre reggel, szerintem tökéletes! (előbb eszik és később adja be) De ezeket meg fogjátok érteni, ha jobban elmélyedtek ebben a témában. Nővéred nem tud ilyenekben segíteni neki?? Neki szerintem illene tudnia ezeket...
Drukkolok, hogy hétfőn a doki felvegye a kórházba beállításra!!
 

szolnok

Új tag
Kedves Nelli!

Számomra megdöbbentő, hogy egye meg a reggelit és 10 órait és az uzsit + a vacsit együtt.
Próbálja meg csak a normális 1 kiflit reggelire amivel szokta, és ha nagyon lefelé megy a cukra , akkor egyen rá valamicskét./lehet nem is kell/ Ha fölfelé megy a cukra nyugodtan szúrjon rá + egységet, attól függ mennyire megy fel de 10 fölött mindenképpen legalább 2-4 egységet. Ebédeljen amikor szokott a szokott mennyiséget, és vacsorázzon amikor szokott a szokott mennyiséget, és tegye mindig azt amit az értékei diktálnak. Vagy rászúr vagy ráeszik. Ettől nem kell félni. Bioszakynak igaza van, a rugalmas intenzifikált kezeléssel szabadabb az élet. Nos mi pl 22 egység lantussal kezdtük és 36 lett a jó. Addig emeltük az /orvos szerint 2-3 naponta 2 E vel lehet lassan emelni mig,a kivánt szint be nem állt. Igaz nekünk az ahtrapid vált be mellette. Igy csak ritkán vannak /mert azért akadnak extrém magas 12-15 körüli /értékek. 1,9 re nem ébredt fel, hogy hypózik?? Jól csinálta, hogy előbb evett aztán szúrt!! Mi is igy szoktuk.
 

Nelli

Új tag
A mai napon egész jók az eredményei eddig. Igaz a reggeli utáni 13,1 volt de ebéd előtt 8,6 lett. Igaz emelt egy kicsit a reggeli apidrán, ahogy Bioszaky is javasolta, és a délit is 2 egységgel. Ma ebédet is csak annyit evett ,mint máskor. Nem evett rá uzsonnát is egyszerre, mint ahogy azt mondták neki. Nem is bír annyit enni, hozzászokott a sokszor kevéshez. Ha vacsira megéhezne , kicsit többet eszik ,mint szokott, és emel az apidrán.
Hétfőn majd kiderül, hogy az orvos mit javasol, de én is nyugodtabb lennék, ha kórházban állítanák be. A nővérem más típusú ,mint ő, de folyamatosan konzultálnak. :)
Ő is állítgat az egységeken, attól függ mit mér. Csak anya nem mer önállóan változtatni, szeret az orvosokra hagyatkozni.Mert ugye, ő azt mondta, 2 hétig így adja.
Idő kell biztos, hogy beálljon, és ő is megszokja az új helyzetet.
 
Sziasztok!

Én is Lantust használok kb 2-2,5 éve. Cukorbetegségem miatt úgy dönöttem, hogy nem fogok szülni (28 éves vagyok). Több hónapja már magasak a cukraim, bármit is csinálok. Ha több inzulint adok be (az azonnal hatóm: Novo Rapid), akkor hypozok. Szerintem is ingadozóan hat a Lantus: vacsora után mindíg leesik a cukrom, napközben viszont magas. A Lantust este adom, vacsora előtt.

Szia! Egyértelmű, hogy a vacsorához adott NovoRapidod túl sok, vagy kevés a vacsorád. Ha napközben magasak az értékeid, valószínűleg kevés a Lantus adagod. Milyenek az éhomi vércukraid???
 
Szia Kiskifli!Az én cukraim is rosszak voltak eddig. /Humulin R és N/ Mostmár 3 hete Lantuszt kapok, azóta még nem volt 8.3-nál magasabb reggeli értékem. Igaz majdnem a dupláját kapom a réginek, de a gyorshatásút meg csökkentették. Ez csak JÓ BEÁLLÍTÁS kérdése.


Szia!
Ha még mindig 8,3 körüliekkel indítod a napodat, célszerű lenne emelni. + naponként 2E-gel addig, míg az éhomi vércukrod nem lesz 5,6-6 körüli. Nagyon nem mindegy, hogy honnan indítod a napot! Az új pennel elégedett vagy? Üdv! Tündi
 
Kedves Márta!

Pénteken kapta meg, még a dokinál próbálgatta, hogy kell betenni, használni. Nem digitális tolla volt előtte. De ellenőriztük, és ok. Kékben az apidra, fehérben a lantus. Köszi szépen az ötletet.

Szia! Sikerült megszokni az új pent? Ha bármi kérdésed merül fel az OptiPennel, vagy az inzulinokkal kapcsolatban, hívj nyugodtan! Telefonszámom: 06 20 9471 447
 
Új belépő vagyok a fórumba. Édasanyám 57 éves, 20 éves kora óta cukorbeteg. A mai naptól állították át új inzulinra. Korábban Humulin N És R-t adott. Most Apidrát kell neki adni Lantussal.
Azért fordulok hozzátok, hogy a tanácsaitokat kérjem.
Kétségbe van esve az értékei miatt.

Ui:A Tünde mostanában nincs fenn? Tudtok róla vmit? Augusztusban volt utoljára fenn, ha jól láttam.[/quote]

Sziasztok! Itt vagyok! Legutóbbi itt jártamkor szomorúan láttam, hogy olyan ritkán látogattátok ezt az oldalt, azt hittem, érdektelenné vált. Örülök a sok kérdésnek, mert ezek megválaszolása valószínűleg felvet még újabbakat. Azt gondolom, hogy minden terápia váltásnál borul az anyagcsere, mert a korábbi NPH már nem hat, a Lantus még nem hat úgy, mint szeretnénk. Kb.4-6 nap kell, míg állandósul a szintje, és alapvetően kevesebb dózissal indítanak, onnan emelgetnek felfelé 3naponta 2 E-gel, míg az éhomi vércukrok nem lesznek 5.5-6 körüliek. Ekkor megfelelő a Lantus dózisa. Az Apidra-szénhidrát aránya akkor jó, ha az evés előttihez mérten az evés utáni 1.5 órás érték nem több és nem kevesebb, mint 1,5-2 mmól/l. Az étkezést valóban 3-szorra kell elosztani, mert az Apidra ultragyors hatású inzulin, megközelíti az egészséges ember inzulinelválasztását (tehát Lantussal együtt a legkorszerűbb kezelési rendszer!). Nem kell kevesebbet étkezni, csak a napi össz -szénhidrát mennyiséget kell 3-szorra elosztani. Annak, aki azt írta, hogy ehet többször is, igaza van, ha a testsúlya megengedi (de csakis akkor!), ehet akár szh nélküli ételt, ami nem emeli a vércukrát, vagy 10 g szh-ig (pl. kisebb alma) szúrás nélkül. Amennyiben az élet úgy hozza, be lehet iktatni többlet szénhidrátot, 10g szh-onként kb. 1E inzulint beadva (-ez egyéni érzékenységtől függ 0,8-3E között változik), általánosságban 1E elegendő, persze függ a glykémiás indextől is. Ilyen alkalmakkor arra kell ügyelni, hogy az inzulin kb. 3-3,5 órán át hat, két szúrás között teljen el ennyi idő, hogy az inzulin hatások ne fedjék egymást. A gyakorlatban tehát, ha mondjuk délután 4 körül jönnek vendégek, az ebéd délben van, az Apidra ghatása fél 4-re "lecseng", tehát lehet enni 10gCh-onként 1E inzulint beadva és a vacsorát kicsit el kell tolni mert a 4-kor adott Apidra kb fél 8-ig hat. A Lantushoz nem kell étkezni, mert folyamatosan jelen van a szervezetben egyetlen 24 órás hatású inzulin révén. Hangsúlyozom, hogy közti étkezést csak akkor, ha a testsúly megengedi, mert bár vc emelő hatása ellensúlyozható inzulinnal, de testsúlynövelő hatása miatt fokozza a 2-es típusba egyébként is gyakorta jelen lévő inzulin rezisztenciát!!! A penekkel kapcsolatban tudok-e valamiben segítségetekre lenni? Ha bármi kérdés felmerül, ne habozzatok hívni! A telefonszámom: 06 20 9471 447 Várom hívásotokat! Üdvözlettel: Tünde
 
Sziasztok! Sokan érdeklődtetek az inzulincsomóról, olyan választ is olvastam, ami nem fedi a valóságot. Nem túl rég foglalkoztam ezzel a témával egy szakdolgozói kongresszusra írtunk belőle dolgozatot a kolléganőmmel (a Cukorbeteg Életben egyszercsak meg is fog jelenni), tehát viszonylag frissek az infóim. Magyar irodalom ritka szövődményként írja le, néhány mondatban. A tapasztalatunk ennek sajnos ellent mond! Idézek a dolgozatból.
"Az inzulinkezelés együtt jár fontos bőr mellékhatásokkal, amelyek befolyásolják az inzulin felszívódásának kinetikáját felfelé és lefelé egyaránt befolyásolva a vércukor értékeket.ffice:office" /><O:p></O:p>
Az inzulin injekció szokásos szövődménye a lipoatrophia (sorvadás) és a lipohypertrophia(inzulincsomó). Ugyanarra a helyre történő többszöri injekciózás fokozza a lipoatrophia esélyét- idővel a betegek megtanulják, hogy ezek a területek relatíve fájdalommentesek és folytatják ezek használatát. Az inzulin felszívódása ezekről a helyekről hibás, így gyakran nehéz az ideális vércukorszint elérése. A módosított gyors felszívódású analóg inzulinok használatának növekedésével a lipoatrophia előfordulása csökken az elmúlt években.
A lipohypertrophia a leggyakoribb bőrszövődménye az inzulinkezelésnek. Az újabb inzulinok jelentősen csökkentették az előfordulását, bár ennek a hatása a diabetes kontrolljára hasonló a lipoatrophiájéhoz az inzulin szisztémás keringésbe történő bejutásának megváltoztatásával. A zsírleszívással kapcsolatban kevés tapasztalat van, bár jó kozmetikai eredmény érhető el így.
Lipohipertrophia kb. 20-30%-ban I.tip,. kb. 4%-ban II. tip.<O:p></O:p>
A lipohypertrophia a zsírsejtek inzulinra való lokális sejtválasza. Úgy kerülhető el, ha a beadás helyét egy-egy területen belül változtatjuk..." (nem mindig ugyanarra a behatárolt területre adjuk). Egy megfigyelés során a beteg bejövetelekor 124 E inzulin igénnyel bírt, és extrém magas értékei voltak, míg nem ellenőriztük a beadás helyét és módját. A csomó felfedezése után szakápolók adták az inzulint csomó-mentes területbe, ettől kezdve a beteg elkezdett hypózni, távozásakor 60E körüli volt az inzulin igénye, vércukor értékei normalizálódtak. Tehát fontos a megelőzés!!!
<O:p></O:p>
 
OptiPen Pro1 két éves cseréje

Sziasztok!

Bizonyára ismert számotokra, hogy az OptiPenben lévő elem élettartama 2 év. Sokaknak mostanában válik aktuálissá a csere. Emlékeztetőül: a készülék 1 hónappal előre figyelmeztet az elem lemerülésére, a kijelzőn egymás alatt három vonal jelenik meg. 1 hónap múlva a kijelzőn hat vonal az elem teljes lemerülését jelzi, mechanikusan továbbra is működik, kattanások számolásával a dózis beállítható, de itt az ideje kicserélni a pent. Elemet nem lehet cserélni a biztonságra való törekvés miatt, tehát 2 évente garantáltan új eszközt használhat mindenki! A cserét ott lehet megejteni, ahol a készüléket kaptátok, illetve minden nagyobb diabetes centrumban van lehetőség cserére. A Zöld Vonalnál (0680 20 40 20) tájékoztatást tudnak adni arról, hol van a legközelebbi csereközpont, Budapesten két hely is van. A cserék miatt nem kell időpontot kérni a diabetológián, csupán bevinni a készüléket és pár percen belül az asszisztensnő odaadja az új készüléket.
 

geyza

Új tag
Most cseréltettem ki az OptiPent és azt mondta az aszisztensnő hogy ezért most nem kell fizetni,de a következőnél már kell és azt a Gyógyszertárban fogom megkapni.
 

bioszaky

Új tag
BD pent használtam, most meg Luxurát az Optipen helyett.
Így nincsen macera az elemmel, meg a kijelzővel, könnyebb megtölteni is ezeket.
A Lantus patron sok pennel kompatibilis, felesleges az Optipen. Nekem semmi előnyt sem adott.
 

pusimelu

Őstag
inzulin

Sziasztok!Azt mondta az orvosom hogy lassan átállunk analóg inzulinra.most actrapid -inzulatardon vagyok elég sok hypom volt ebben az egy hónapban.Mik az analóg inzulinok?2 hónapja vagyok cukorbeteg.köszi
 

Sani

Új tag
Van egy-két infóm az analóg inzulinokról

Az extra gyorshatású/hosszú hatású analóg inzulinokkal történő kezelés előnyei:

- Az étkezések időpontjai – bizonyos határok között – változtathatók <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
- Az egyes étkezésekre elfogyasztható szénhidrátok mennyisége nem kötött <o:p></o:p>
- Csökken a hipoglikémia veszély <o:p></o:p>
- Jelentősen szabadabb életmód lehetoségét kínálja <o:p></o:p>
- Alkalmazásuk kapcsán juthatunk legközelebb ahhoz a törekvéshez, hogy ne az inzulinhoz igazítsuk az életet, hanem az inzulinadást igazítsuk az élethez.

Az ultragyors analóg rögtön elkezd hatni. A hatáscsúcsa 60 percnél van, hatástartama 3-3,5 óra. Pl. NovoRapid, Humalóg.
Az elhúzódó analóg inzulinok a 24 óra alatt egyenletesen szívódnak fel, hatáscsúcsuk nincs. pl. Lantus
 

szolnok

Új tag
Az analóg inzulin, a humán inzulin struktúrájának a megváltoztatásával létrehozott olyan inzlin fajta, amely viszonylag jól utánozza a szervezet természetes inzuliválaszát.ffice
Gyorshatásu analógok: aspart =Novorapi, lispro=Humalog<O:p
Elhúzósó hatásúak /kb 24 órán át hat/ :glargine=Lantus <O:pDetemir
<O:p<O:pKinek mi jön be kikell próbálni. Nekünk pl a Lantus – Ahtrapid párosítás lett jó.
<O:pA hosszúhatású a bázis inzulint, lehetőleg mindig ugyanabban az általad kikisérletezett esti vagy reggeli órában kell beadni.
Nekünk pl a Lantus beadásánál az est 9 fél tíz jött be, Igy el maradtak a reggeli magas értékek, illetve csökkentek minimálisra. Persze tudnod kell, hogy extrém kilengések a legjobb beállításnál is előfordulnak, csak nem mindegy mennyi.<O:p></O:p>
<O:p></O:p>
 
Most cseréltettem ki az OptiPent és azt mondta az aszisztensnő hogy ezért most nem kell fizetni,de a következőnél már kell és azt a Gyógyszertárban fogom megkapni.


A Lantus beadásához ma már többféle pen áll rendelkezésre éppen azért, hogy a Lantus-Apidrát használók igényeihez lehessen igazítani. Mint bármely más használati eszközt... Mindegyik megbízható és pontosan adagol. Én nem tudok róla, hogy a jövőben fizetni kellene a penjeinkért, pedig az eszközeink betanításával foglalkozom. Persze manapság sosem lehet tudni mi jön. Szerintem a nővérke azzal az infóval keverte össze, miszerint valóban lesz patikai forgalomban AutoPen, -amire miután nincs támogatás- kb. 8000 Ft-ba kerül. Ezt meg lehet venni, ha valaki nagyon szeretne tartalék pent, de nincs rá szükség, mert a penek jól működnek. Kérdéssel a Zöld Vonal felé, (0680 20 40 20), vagy hozzám (0620 9471 447)is lehet fordulni, mint korábban már felajánlottam. Egyébként a 100E-es fecskendő 20 Ft-ba kerül a patikában, ha valaki mégis ragaszkodik a tartalékhoz.
Nem értek egyet bioszakival abban, hogy más beadóeszközt használjunk. Minden gyártó cég a saját inzulinjához gyárt beadóeszközt. Szerinted nem lenne ésszerűtlen, ha az egyik cég gyártaná az inzulint, a másik pedig adná hozzá a több, mint 10 ezer forintos beadóeszközét? Éppen ezért ezek nem kompatibilisek! Nézd csak meg a gumidugó és a patrontartó ház közötti távolságot! Mi van ha ferdén szúrod rá a tűt?
Üdv! Tünde
 
Sziasztok!

Bizonyára ismert számotokra, hogy az OptiPenben lévő elem élettartama 2 év. Sokaknak mostanában válik aktuálissá a csere. Emlékeztetőül: a készülék 1 hónappal előre figyelmeztet az elem lemerülésére, a kijelzőn egymás alatt három vonal jelenik meg. 1 hónap múlva a kijelzőn hat vonal az elem teljes lemerülését jelzi, mechanikusan továbbra is működik, kattanások számolásával a dózis beállítható, de itt az ideje kicserélni a pent. Elemet nem lehet cserélni a biztonságra való törekvés miatt, tehát 2 évente garantáltan új eszközt használhat mindenki! A cserét ott lehet megejteni, ahol a készüléket kaptátok, illetve minden nagyobb diabetes centrumban van lehetőség cserére. A Zöld Vonalnál (0680 20 40 20) tájékoztatást tudnak adni arról, hol van a legközelebbi csereközpont, Budapesten két hely is van. A cserék miatt nem kell időpontot kérni a diabetológián, csupán bevinni a készüléket és pár percen belül az asszisztensnő odaadja az új készüléket.
<!-- / message -->
 
Oldal tetejére