Magas koleszterinszint

dg

Őstag
Az enyém magas. Genetikai örökség: kaptam és sajna tovább is adom. Diétával igyekszem rendben tartani, mondjuk rá, hogy sikerül. Az eredményem így határérték körüli.
Szívesen venném, s szerintem nem vagyok egyedül, ha megosztanátok tapasztalataitokat a témában.
 

dg

Őstag
Szia joe960!

Én felkaptam a fejem arra, amit a másik topikban írtál a vérzsír-eredményeidről. Jó lenne, ha írnál róla bővebben, mindent ami csak eszedbe jut, engem ugyanis nagyon érdekelne.
Mikor derült ki?
Mi a gyógymód?
Mennyire célravezető?
Család többi tagjánál mi a helyzet?
stb...
 

rgyörgy

Új tag
Az enyém magas. Genetikai örökség: kaptam és sajna tovább is adom. Diétával igyekszem rendben tartani, mondjuk rá, hogy sikerül. Az eredményem így határérték körüli.
Szívesen venném, s szerintem nem vagyok egyedül, ha megosztanátok tapasztalataitokat a témában.

Nekem mindig magas volt a koleszterinem. Mióta cukros vagyok, egyre jobban odafigyelek a táplálkozásra. A koleszterin szinttel lehet játszani, beállítani alacsonyabb értékeket. Volt 4,0 mmol is, ami felment most 5,2-re, de tudom, miért. A szervezetünk előállítja a szükséges koleszterin mennyiséget. Ha sose ennénk zsíros ételeket, tojást, egyebeket a koleszterinünk a Busmanokéval lenne azonos szinten. Sajnos, ha alacsony szinten akarjuk tartani a koleszterint, sok finom ételről le kell mondanunk, mondhatjuk azt is, hogy keményen diétáznunk kell.
 

dg

Őstag
Az én koleszterinszintemet Meli mérte meg a legutóbbi találkozón, 5,2 volt szintén. Laborban eddig még csak többet mértek. Mondjuk szerencsére a triglicerid szintem nem volt magas legutóbb.

És Nálad György, ez szintén családi örökség?
 

rgyörgy

Új tag
Az én koleszterinszintemet Meli mérte meg a legutóbbi találkozón, 5,2 volt szintén. Laborban eddig még csak többet mértek. Mondjuk szerencsére a triglicerid szintem nem volt magas legutóbb.

És Nálad György, ez szintén családi örökség?

A családi örökségről Eü. téren rendkívül keveset tudok, és ez lehet előny is.
Betegségem előtt rendkívül sok magas koleszterin tartalmú ételt ettem. Évente 40-45 disznót vágtunk. Nagyon szerettem a velőt tojással, és mivel a tojást is termeltük, nem kellett spórolni. Az a tapasztalatom, mikor magas a koleszterinszint, nagyobb mennyiségű zsírosat is ehettem és nem emelte meg olyan mértékben a koleszterint, mint most a kevés zsír. Pl. a tejben lévő.
Egyébként elnéztem a laboreredményt, a valós érték nem 5,2, hanem 4,95mmol/l a Tg pedig 2,31mmol/l, ami magas.
 

joe960

Új tag
Üdv mindenkinek!

NO akkor folytatom, nem az volt a kérdés tegnap,hogy főzzek-e hanem ,hogy MIT és HOGYAN. Sikerült és jó is volt.Biztosra veszem ez az izgalmas kérdés.
Úgy gondoltam ki ,hogy d.g. kérdésein elindulva futok neki :
MAGAS KOLESZTERIN
Mikor derült ki: Röviden RÉGEN...
Munkahelyi E.Ü. program,divat lett az egészség megőrzés.Most odafigyelünk a kollégákra,irány az orvos.Teljes kivizsgálás + labor,minden rendben csak csak
miért magas a kollégák koleszterinje.Adat 100 főből 85 főnek magas ,a többi(15 fő) csont sovány. Nincs mese LE KELL FOGYNI ,sikerült is.Az kérdés honnan hová ,csak magamról 126kg-ról 100kg-ra,mert ugye a férfi itt kezdődik.
Mind ez történt 1998 őszén.Ki is tartott a dolog 2évet, MÉG akkor volt egy kis
sörmeccs,úszás,meg ilyesmi.De mint agyra gyúrt kollégát oda ragasztottak az
asztalhoz, sörmeccs elmaradt ,úszás néha...Csak ültem és nőtt a KOLESZTERIN.Aztán meg fájt térdem a lépcsőzéskor. Gondoltam röpke kis műtét ,mert az megint divat volt , oszt mehet minden tovább.De előtte még egy kis orvosi kivizsgálás + labor,minden rendben eddig.Másnap labor eredményhírdetés: "kolléga betudna vonulni kórházba?" ,persze megyek műtétre a jövőhéten , "nem úgy gondoltam,most a belgyógyászatra."Miért
oda, nekem térd műtétem lesz az ortopédián .Nem lett ,utólag már élmény ,
de akkor mikor benne voltam nem az volt.Műtét lemondva 2004 őszén és elkezdődött a kálvária járás. Frakcionált inzulin kezelés, +éheztetés ,persze a magam érdekében ,két hétig.Ez a két hét is rejtett némi apropót,párat megosztok veletek;/kórházi szöszszenetek/
- Finom kis orvost kaptam ,meg kért ,hogy ugorjak
már át a másik osztályra ,mert ,hogy el kellene hozni két dobozt,elhoztam.
Gondoltam ezzel kész,majd elviszi valaki a dobozokat mert a doki már elment.No de jött is valaki ,az éjszakás nővér:"Beadta már inzulint,látom van penje...".Nem tudtam mit kezdeni a garatommal ,de azért kivágtam magam
"még nem ismerem a kezelését..."Utána csak ültem és gondolkodtam mit a RÁTÓTI legények.Jobb lett volna elfűrészelni a létrát...HÁT ezt magamnak hoztam.../ 2db Novopen 3 /
(Közben post mérés ,mert a VC-vel foglalkozni kell :inzulin 0 NE ;8,2mmol/l,de megint jót ebédeltem!)
-Jön az ebédfelelős kisasszony aki kioktat ,hogy mit mikor hogyan egyek.
Előveszi a papírjait oszt sorolja a rajta szereplő HETI menüt.Reggeli ennyi gramm szénhidrát ,ebéd meg amannyi ,vacsi is ,meg kell tízórai,uzsi szépen sorba..."Tessék mondani de nekem mi lesz az ebéd ,mert ez sok incom fincom ...én a magam részéről szeretem,de ez csak az előétel...Már mint a heti menü. Boldogan üdvözöltük egymást,hogy majd legközelebb meg máskor ...aztán valahogy elmaradt. De lelkem mélyén örültem annak,hogy megértett.Ettől a koszttól a székig nem tudtam volna elmenni nem,hogy dolgozni.
-Már mennék haza elég az éhezésből csak ,hogy /utólag okosodva/ jött a FŐ FŐ vizit, Egyeskének/ ez voltam én/kérek egy VC értéket ,Hipp hopp két szurás,ha csak ez kell ...azután jött a "SINGER" varrógép...
"Most már be kell állítani a VC értékeét a betegnek".Jobbváll Ballvál +gyengeség és alvás . 20+8 NE inzulin beadva.
Haza kerültem. TG.16,9mmol/l chol:7,3mmol/l CV:4-10 mmol/l
Valamint megtudtam HASI UH "eredményét" :diffuz laesio
Magyar Hungarikum mint hízott libamáj. Zsírmájam van.
Ma már nincs ,de eltelt 4 hosszú év. Ez volt a kezdet.A Diab. Mellitis 1998-tól.
Folyt. köv. :Mi a gyógy mód?
 

joe960

Új tag
MAGAS KOLESZTERIN/Mi a gyógymód?

Röviden:diéta,türelem,CH beállítás,gyógyszer,sport.
No mi is történt a kezdetekben,zsírmáj.Néztem mint...,hallgattam mint...
nem értettem ,fel sem fogtam ,hogy mi az hogy zsírmáj.Orvosi kontrol ,szakorvosok /diabetológia,kardiológia,szemészet,laborvizsgálatok,ultrahang.../,és havonta
ismétlés.Mondom új munkahelyem van ,E.Ü. szakrendelő intézet.Usztve 4hónap után beleuntam a mesék hallgatásába. Mennyit fogyott ;javaslom a CH diétát betartani;mennyi is az Ön CH értéke ,ugye 180 ;hogy áll a cukor profilja;éhgyomri cukorja magaska ;több figyelmet fordítson az értékekre /VC/ .
Megkérdeztem:hogyan tudom az éhgyomri VC értéket 6,0mmol/l varázsolni?
hogyan tudom a májamból a zsírt eltüntetni?

Választ tátott szájjal hallgattam a Teremtő földi képviselőitől.


A reggeli érték /VC/ :növelheti 2NE-vel a tardot, 1 hó laborkontról,
Beutaló ultrahang vizsgálatra, 1 hó kontol.Hipp hopp máris nyár lett.
Az" ég egyatta" világon semmi sem történt.Több mint fél éve bűvölöm a VCmérőt,írom az adatokat ,jók.A VC beállítás jó,HbA1c<6.4;az orvos elégedett ,mi több nekem ritka, meg is dicsér.
UH vizsgálat/hasi/: "megnézhetem a monitort"néztem..."megtudja mondani mik azok a 3-4 cm-es féhér körök a képén", 10-15 darabra saccoltam.
NO itt kezdődik a lényeg. Uram azok a zsírgöbök az ön májában.
Most mi legyen? Örüljek vagy sírjak?Hogy fog az onnam eltünni?
Ez mind az ényém,nem kértem én ezt, megint a RÁTÓTIAK ,de nekem ez nem kell,létra fűrészelés...
Laboreredményény meg van ,irány az orvos konzultációra.
Jó jó csak folytatni tovább,látja szépén javul még ha lassan is.
Mondanom sem kell ,a tiedét...,én neked adom ingyé is.
A télen megettem 1mázsa zöltséget ,főzve,sütve grilezve,mikrózva.
A piacos nénim kérdezi "mennyi nyúlalt tetszenek tartani",...
10 hónap alatt felhasználtam 2000-2100 VC tesztcsíkot.
Egy jóféle étel nem volt a számba,NO az almát szeretem.
Hal csirke pulykamell,+ álmodozás , még sem kellett volna a létrát elfűrészelni?Egy év telt el, semmiből semmi. "Berágtam",a világon mindenből elegem lett.Kérdés:nekem az életemet "ezek" töltik ki,oszt JÓÓÓ van?
Párolt zöldborsó "452-es módra",ettem halat ,+ a szurkálások.
Nem adom fel,én többet nem leszek RÁTÓTI. Akarat már volt,KI MIKOR HOL
fog megoldást adni...?Most volt kollégámhoz /orvos/ elmentem ,hogy ez meg ez van MIT CSINÁLJAK. Megmondta:"a zsírt a májadból szénhidráttal lehet kiütni".Hurrá! De én cukros vagyok ,sebaj..."mérnök vagy számolni tudsz hát tedd" .Mit kell számolnom//szemem kiugrik ugy figyelek// "mennyi CH-át eszel meg egy nap /nem180/ első lépés vedd le a felére és méred VC-t,+eljársz úszni ledolgozod a CH-t és figyeled most már kalória táblát is".
DE ezt én nem tudom megcsinálni. Akkor minek kérdezel? Meg csináltam...
Fél év múlva /hasi UH/:"látok a máján pár darab mákszemnyi apró göböcskéket"
Már volt arcom hozzá "nem okoz az bajt"? "nem jelentős,egy kis diétával rendbe jön".
Napirend; Reggel:mérVC ,számol CH,inzulin ,ügyintéz,bevásárol/minőségi koszt/,stb. Ebéd :mérVC ,számolCH, úszás/sport,fizikai munka/
Este:mérVC,számolCH,inzulin...
Egy év múlva nem írták már rá,hogy :Ddiffuz laesio.Ez volt az első lépés!!!
NO mi a második? Úgy neveztem el,hogy EZT NEM SZABAD-AZT NEM SZABAD!!!
Köztudott,hogy az ember sejtjei 7 évenként megújulnak.A májsejtek is,haha.
CSAK azt kell elérni ,hogy vissza ne jőjjön , a zsír a májba.
Kontrol: UH/hasi/;laboreredmény. /pl.TG:51,4mmol/l /
Nem olyan szép ám ez ,mert ami egyszer elromlik a szervezetben arra bizony vissza is emlékszik; tökéletes már SOHA nem lesz!Jó ha sikerül normalilzálni ,a romlást lassítani ,én csak ugy mondom ÁLLJ MEG PAJTÁS!!!
NEM SZABAD: sörözni,nokedlis cupákot evőkanállal enni,nem sorolom tovább,
nekem sima CH diéta,...vagy mégis?Naná,hogy megtettem (szalonnás sertéspörkölt nokedlival,fehér finom lisztből tojással;ahogy illik) Jöhet a tipp.
Kettő hónap munkája ment a "kukába". Röviden:Tanultam!Egyetlen pöri nokival.
Azt gondolom ,hogy innentől már kőkemény szakmai kérdéseket lehetne írnom,nem akarok untatni vele senkit.Szerintem ezt már lehet vesézni,kinek ,mit miért,stb.Ez volt a zsírmáj korszak!
A VC érték 6,0 mmol/l alá varázsolása, család többi tagjainál mi a helyzet? kérdésbe keresendő.Folyt,köv.
 

joe960

Új tag
Nem jó híreket hallok a médiából,reggelre már sok is.

NO a kőkemény szakmai kérdések bemásolását elkerülöm,de a leírást az alábbiakban megadom. Érdemes 1-2 órát rááldozni akit érint,érdekel a
MAGAS KOLESZTERIN problémája. Legyen az örökletes(családi),kialakult.

Nálam a betegség diagnosztizálása : -hyperpoproteinaemia (E7820)

Most már CSAK magas TG értékkel / szeptemberi értékem :4,41 mmol/l /
össz.koleszterin: 5,61 mmol/l
HDL koleszterin: 0,81 mmol/l

Kezelése (most) : SORTIS 80 1/2 tab. Este

DE ne hagyjuk ki azt fránya Diabetes mellitus-t (E11. 7) sem.


d.g kérdése: Család többi tagjainál mi a helyzet?

Apám ,nagyapám(apai),dédnagyapám(apai) kövér volt ,genetikáról ennyi;
Én már lefogytam 95 kg-ra ,igaz 183cm magassággal ,ezt tartom 4 éve.

Mint írtam van mit varrogatni a zakóra!

A "mennyire célra vezető?" kérdést 1 hónap múlva tudom megválaszolni.

Jöjjön a webhely: www.Dr.Diag.hu

A következőket szükséges tenni:

1. Regisztrálás után -Bejelentkezés-
2. Betegségkereső -hyperpoproteinaemia- beírása
3. Betegségleírások (11) pl: - Familiáris kombinált (mixed type)
hyperpoproteinaemia (Fr ll. B)
3.1 Irányelvek - M A T összefoglalása...
- kezelés irányelvei...

Ha kaphatok visszajelzést a fentiekről ,köszönettel veszem.

Foly. köv./Miként látom a MAGAS KOLESZTERIN témáját.
 

joe960

Új tag
Bocsi :már megint a vista! XP-en nem ment ,de ÍGY már jó. Ezekkel rendszerekkel is csak baj van ,egyik X86 ,másik X64.

Webhely :www.drdiag.hu
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ha már koleszterin.
A ma megkapott laborpapíromon ott van az LDL (rossz) koleszterin is.
2,74 mmol/l a ref tartomány 2,59 mmol/l-rel szemben. Még soha nem volt rossz ez az értékem. A HDL (jó) koleszterin tökéletes, 1,94 mmol/l (ref: 1,45).
No sebaj, legközelebb labor előtt este nem rakok az arcomba másfél mázsa kóbász csücsököt, biztos a kóbász a ludas.
 

agicza

Új tag
Csak,hogy ne legyen teljesen jó minden eredmény, a koleszterinem 7,6 . :(
Nem eszek ír kóbászt meg szalonnát,de valamit biztos nem kéne enni. :)
Ráállok a témára, mitől is emelkedik a koleszterin.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Csak,hogy ne legyen teljesen jó minden eredmény, a koleszterinem 7,6 . :(
Nem eszek ír kóbászt meg szalonnát,de valamit biztos nem kéne enni. :)
Ráállok a témára, mitől is emelkedik a koleszterin.

Hű, ez tényleg magas. Mindig ilyen magas volt? vagy csak inkább azóta tdod, hogy diabos vagy, és ezt is nézik? A nővéremé is mindig 7 körüli, és nem tudják lejjebb vinni. A koleszterin szint csökkentő gyógyszert jól gondold meg, mert ha abbahagyod, akkor utána lehet, hogy magasabb lesz, és a gyógyszer sem bizots, hogy leviszi. A nővéremnél legalábbis ez volt a helyzet.
 

joe960

Új tag
Hí, kata!
Mind ez azért van ,mert az LDL receptoraid felismerik a kolbászt. Be vannak már tanulva ,hogy
jön a kunkori farkú ,göndör szőrű, 3 mázsás mangalica fiú kucuból készült omega-3 -as kolbász. A sör meg a receptor indító. / Bocs!/
Próbából : tutira veszem,hogy az összeskoleszterin értéked ,kevesebb mint 5,7 mmol/l ,
Megsaccolom az értéket ,ha TG értékedet megadod. LDL:2,74 ;HDL:1,94
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hí, kata!
Mind ez azért van ,mert az LDL receptoraid felismerik a kolbászt. Be vannak már tanulva ,hogy
jön a kunkori farkú ,göndör szőrű, 3 mázsás mangalica fiú kucuból készült omega-3 -as kolbász. A sör meg a receptor indító. / Bocs!/
Próbából : tutira veszem,hogy az összeskoleszterin értéked ,kevesebb mint 5,7 mmol/l ,
Megsaccolom az értéket ,ha TG értékedet megadod. LDL:2,74 ;HDL:1,94

Hű, mit nem mondasz??? Ha vérvétel előtti este nem kóbászt rakok az arcomba, akkor másnap jó az eredményem?
Az összkoleszterin 5,1 mmol/l.
Mi az a TG? Magadom, ha megmondod, hogy mia az és hol látom. Az LDL és HDL annyi, amit írtál, de az én már megadtam fentebb. Siees lécci a válasszal, mert izgi vagyok, és 5 perc múlva tolnám a biciklit, hétvégét harangoztak nálam.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A TG az a triglicerid? Mert az nekem 0,93 mmol/l. Na analizálj, hétfőn jövöm magam.

GOT: 20
GPT: 16
Kreatin-kináz: 70

Van még hátra 48 évem? Annyi még kell.
 
Oldal tetejére