Eddig még nem nagyon akartam (mertem) írni, hogy a fiam is abbahagyta a tejivást. Teljesen más okból, mint én, nagyjából inkább Molli indítékához hasonlóan.
Egyelőre két okból nem írtam róla. Az egyik az, hogy Deniről van szó, ő pedig nem szereti, ha vele példálozok, és egy kicsit kényes az ügy, a másik, hogy még nincs megtámadhatatlan bizonyíték a pozitív hatásról.
Na mindegy, a fél siker is siker egy odavezető úton, hát leírom.
Deni serdülő kora óta nagyon pattanásos, nem csak az arcán, hanem a mellkasán és a hátán is. Ami kozmetikai szempontból és bőrgyógyászatilag lehetséges volt, mind végigjártuk, a fertőtlenítő lemosáson keresztül a durva, drasztikus antibiotikumon át mindent. Természetesen hatástalanul, ill, az antbio hatásos volt addig, amíg szedte, meg még talán 2 hétig, de aztán minden visszaállt az eredeti sémába. Gyulladt, fájdalmas pattanások visszajöttek.
Deni igazi tejivó (volt), napi 1-1,5 l tejet ivott. Olvasva Szendi tej című fejezetét, megkértem Denit, ha túléli a tej hiányát, akkor tegyünk egy próbát. Szendi szerint (is) a tej felhagyásával a javulás, vagy teljes gyógyulás (pattanásmentesség) nem két nap alatt fog létrejönni. A szervezetnek idő kell, hogy méregtelenítse az évek során felhalmozott, problémát okozó mérgeket, salakanyagokat.
Na, ott tartunk, hogy Deni jól tűri a tej hiányát, az első napokban neki is nehéz volt, de idestova 1 hónapja ő sem ivott tejet.
A pattanásai ritkultak, és a meglévők, vagy újonnan keletkezők nem annyira gyulladtak, vagy fájdalmasak.
Én gondolom ahhoz, hogy egyértelműen kijelentsem, a tej elhagyása megoldotta a problémát, ahhoz kell még egy kis időnek eltelnie, de kétségtelen, hogy ennyi javulást még az antibio sem ért el.
A két "kezelés" között pedig meg lehet nézni a különbséget, tudva, hogy egy antibio mennyi kárt tud okozni. Aki egy kicsit is ért hozzá, a pattanásra való antibio sokkal károsabb a vesére, májra, mint általában az antibiok, ráadásul az összetétele miatt fiúknak csak szigorú ellenőrzés mellett írják fel, mivel sperma termelődést károsító hatása is van. A nem tudom én hányadig kúrát én már nem is kértem a dokitól, hogy felírja, pont emiatt, meg azért, mert az előző kúrák sem hozták a várt eredményt.
Végszóként, Deninél ha lassú is, de pozitív változás van a tej elhagyása miatt. Az, hogy a kálcium szint csökkenése, vagy későbbi hiány mennyire lesz visszavezethető a tej elhagyására, azt ma nem tudom megmondani. Tény, hogy a kalcium fő eleme a tej, azért kalciumhoz hozzá lehet jutni más forrásból is. A szervezet majd kompenzál, az az ő feladata.