Paleolit táplálkozás

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, ha akármilyen okból kifolyólag mégsem szabadna tejterméket fogyasztanotok (mondjuk Sárának), akkor nagyon jó helyettesítők vannak. Rizstejjel,rizstejszínnel (ezt pl tejföl helyett lehet használni,mert nem olyan tömény,mint a sima tejszín) baromi jó dolgokat lehet csinálni. Rakott krumplit sima rizstejjel, tényleg tuti ízűek. Meg van a zabtej, mandulatej, liszttel keverve vagy anélkül, fűszerezve, tényleg olyan jó, szaftos kajákat lehet csinálni.

tímeácska

Őstag
Timi, ha akármilyen okból kifolyólag mégsem szabadna tejterméket fogyasztanotok (mondjuk Sárának), akkor nagyon jó helyettesítők vannak. Rizstejjel,rizstejszínnel (ezt pl tejföl helyett lehet használni,mert nem olyan tömény,mint a sima tejszín) baromi jó dolgokat lehet csinálni. Rakott krumplit sima rizstejjel, tényleg tuti ízűek. Meg van a zabtej, mandulatej, liszttel keverve vagy anélkül, fűszerezve, tényleg olyan jó, szaftos kajákat lehet csinálni.

Na, akkor kipróbálom bocitej nélkül is! Hátha bejön kis családomnak így is...;) Majd beszámolok a fejleményekről! :cool:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szendiblogból egy remek rész::D
Szóval mindegy, hogy a bor alkoholszintje vagy az alkohol borszintje. :rohog:
<o>:p></o>:p>
Hát ez nagyon jó :rohog::rohog::rohog: Ezek szerint a rendőr, ha szondáztat a zúton, és tanál egy kissé illuminált egyént, akkor megállapíthatja, hogy kevés vér van az alkoholjában. :dr_128::dr_128::dr_128:

vighkata

Molli, téged olvasva már pedzegettem, hogy be kéne szerezni ezeket a tej alternatívákat, hát most már itt az idő, nekiindulok a beszerző körútnak.
Köszi a tippeket.

vighkata

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ha valakinek kedve van a növényi tejeket házilag előállítani, itt egy oldal. Talán így olcsóbban ki lehet hozni. Mert azért 6-700 forintot elkérni egy liter zabtejért például, nálam túlmegy azon a lélektani határon, amennyi pénzt kiadnék érte.

http://tejmentes.blogspot.com/2008/09/sk-tejhelyettestk.html
Hát igen, ha muszáj valamit, akkor muszáj. Sajnos elég körülmények egy rizstej főzése, akinek van ideje, annak nagyon jó, de nekem erre nincs időm.
Amúgy kalciummal dúsított a legtöbb rizstej (és bio is mind), gyerekeknél ennek nagy jelentősége van.

De a legfontosabb, hogy ez nem romlik meg 1-2 nap alatt, ha kinyitom és nem isszuk csak úgy, mégha ez is a neve, hogy rizsital :) Ihatatlan önmagában. Tehát ugyan sokba kerül 1 liter, de nem fogy el olyan gyorsan, mint 1 liter tej. Ha csak főzésre használja az ember, akkor nem annyira durva egy 600ft-os rizstej.
És minden nagyon drága, ami egészséges. Nem véletlenül fogyasztanak a magyarok ennyire sok tejterméket, tejet, zsíros dolgokat, sok gabonát, mert a táplálóság és az ár nagyon jó arányban van.

vighkata

Hát igen, ha muszáj valamit, akkor muszáj. Sajnos elég körülmények egy rizstej főzése, akinek van ideje, annak nagyon jó, de nekem erre nincs időm.
Na nekem volt időm is, rizsem is, de soha többet. Le sem írom, mert megtelik a topik, kifolyik, mint a rizslé a fazékból. :(:rohog:

vighkata

http://www.milkfacts.info/Nutrition%20Facts/Milk%20and%20Human%20Health.htm
Ebből kiderül, hogy nem érdemes elhagyni a tejtermékeket,:hurra:
hacsak nem laktózérzékeny vagy tejalergiás valaki.
Legjobb ha csökkentett zsírtartalmú és pasztörizált tejet iszunk.
Köszi Tapíros. Én azzal egészíteném ki, hogy aki diabos, és tapasztalja, hogy a tej megdobja a cukrát, az is elhagyhatja.

A csökkentett zsírtartalommal viszont nem értek egyet. A szervezet kiköveteli magának. A felszívódáshoz és a vitamin, meg nyomelem hasznosuláshoz meg szükségszerű. Az ízérzésről nem is beszélve. Vagy tej, vagy fehér "víz".

vighkata

Ajjaj. Én most akartam kipróbálni, vettem is barna rizst. Lehet, hogy más formában fogom hasznosítani? :rohog:
Hát..., próbáld ki. A recept 1 kg-t ír, nekem fél kg volt, de az is két fazékból dagadt ki. Kíváncsi vagyok, te mire mész, lehet, hogy csak én vagyok béna. :rohog:

vighkata

Barna rizzsel érdekes rizstejed lesz :) Sima rizst kell hozzá használni.
Én meg még örültem is, hogy nem a finom jázminrizsemet áldoztam fel, de így lehet ,hogy teszek még egy próbát. A barna rizs egyébként is azért volt készleten otthon, mert nekem nem ízlett, Deni meg kapásból meg sem kóstolta.
Szóval új próba jázminrizzsel, de óvatosan csak 20 dkg-ot áldozok be. Ha jól tejel, akkor az is elég lesz. :D
Köszi a tippet.:dr_24:

napocska

Őstag
Szia Kata!

Nekem a 2,5 éves kislányom cukros, első mérésnél nézték az eredményeit, neki <69 volt, de 295 - 969 között jó elvileg. Idén nyáron újra megnézetem, ugyanis több minden dolog után próbálkozunk a paleo étrenddel. Szándékosan nem írtam diétát. Amerikában 3 családot találtam, akik ezzel tartják kordában a gyerekük cukrát. Az orvosunk azt mondta, ez lehet csak a mézeshetek kitolódása. A C-peptiden szeretném lemérni ( a VC mellett) javul - e az állapota. Ők írtak a diétáról:
http://michellestype1diabetes.blogspot.com
http://mikeanddebbie-mainfamily.blogspot.com/
http://livingwithouttype1.blogspot.com/

A C-peptid ha javul, akkor talán van esély ezen étrend melletti inzulin nélküli életre.

Üdv: Edina

Kíváncsiságból megnéztem Michelle blogját, és láss csodát, mit olvastam:
I'm back on insulin and I quit the paleo diet. Vagyis visszatért az inzulinra, és felhagyott a paleoval. Elkezdtek romlani a cukrai, és így döntött. Most újra 150 g szénhidrátot eszik naponta, és újra fogyaszt tejterméket, gabonát és hüvelyeseket is. Azt írja, hogy újra élvezettel eszik, és az inzulinterápia nem is olyan vészes. Szerinte egyébként a paleo meghosszabbította a mézesheteket esetében, de vissza nem fordította a betegséget, a jelek szerint.

Oldal tetejére