Receptek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem van otthon mozsaram. Na sajna nem az az igazi, nagymama korabeli rézmozsár, hanem amit a patikusok is használnak. Porcelánból van, és a keverőkéje is porcelán. Így a fűszereket én tudom megfelelő finomságúra őrölni. Én csak ajánlani tudom, hogy ha hozzájuttok, akkor vegyetek.
Lehet kapni gránitból igazi fűszer őrlő mozsarat, de az baromi drága. (Olyat használ Jamie Oliver is a Spektrumon, én csak irigykedek.)

vighkata

Mozsarak porcelán, gránit, és fekete márványból A fekete márványt én sem ismertem.

Csatolások

• porcelán mozsár.jpg
    porcelán mozsár.jpg
    5 KB · Olvasás: 2
  • Gránit mozsár.jpg
    Gránit mozsár.jpg
    159.6 KB · Olvasás: 2
  • Feketemárvány mozsár.jpg
    Feketemárvány mozsár.jpg
    150.6 KB · Olvasás: 2

borka

Őstag
Sajna még nem mert mos küldték mail-ba Miskolcról.
Egyenlőre csk nézegettük,de az a helyzet, hogy partedlit kell hozzá beszerezni mert elcsordúl a nyálunk.

vighkata

Mi tegnap vacsorára ettünk rántott naphalat, nagyon finom volt.
Csak enyhén sózva volt, és előtte jól kiáztatva.

Igen, a Pangasius meglepően sok vizet tartalmaz, talán ezért is nem sül össze a harmadára?
Olyan egészségesek leszünk ennyi haltól, mint az eszkimók(ok)

borka

Őstag
Egy héttel ezelőtt volt nálunk naphal. A Fehérvári úti picon vettem filézettett 2 db-ot.Itt 2200 Ft volt kilója.Rántva készítettem el,hasábburgonyával.Nagyon fínom kellemes íze van és nagyon laktatós, 2 napig ettük ,pedig csak 40 dkg volt. Legközelebb kipróbáljuk a Kata-féle fűszerezést.

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A név kötelez! Ratatouille

Cukorbetegek és vegetáriánusok részére kitűnő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag egytálétel 1 adag: 168 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

# 1 fej vöröshagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 20 dkg padlizsán
# 20 dkg paradicsom
# 20 dkg színes paprika
# 20 dkg cukkini
# 10 dkg gomba
# 4 evőkanál olívaolaj
# 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
# 1 teáskanál finomra vágott bazsalikom
# 1 dl paradicsom-ivólé

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A padlizsánt felaprítjuk 1x1 cm-es kockákra, megsózzuk, és letakarva 15 percig állni hagyjuk. A paradicsomok tetejét kicsit bevágjuk, lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízben lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, kikaparjuk a magját, és a húsát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikákat, a cukkinit, a gombát, a hagymát szintén megtisztítjuk, felkockázzuk (külön-külön).

Elkészítés: Az olajat felét serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a padlizsánt, megpirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőbe beleöntjük a maradék olajat, amikor forró, rátesszük a hagymát. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikákat, a cukkinit, a gombát, és 3-4 percig összepirítjuk. Rátesszük a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, sót, borsot adunk hozzá, beleöntjük a sült padlizsánt, a paradicsomlevet, és letakarva 10 percig pároljuk. A paradicsomot is rászórjuk, 2-3 percig összeforraljuk, ha kell, ízesítjük még, és tálaljuk. A zöldségeknek nem kell teljesen puhának lenniük, maradjon tartásuk, jól haraphatóak legyenek.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

blaci

Őstag
"A név kötelez! Ratatouille"

Köszi-köszi! Végre egy étel amihez nem kell "rokon", már úgy értem halacska...:rolleyes::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

... Catch & Release - Catch & Release - Catch & Release ...stb., stb.

dg

Őstag
Hát, Laci, megettük a rokonodat: naphalacskát.

Kata-féle fűszerezéssel készült el a hétvégén. Nagyon jó lett! Pillanatok alatt eltűnt az 1 kg elkészített hal.
Legközelebb rántva fogom kipróbálni.
A minőségéhez annyit: minden igaz amit írtok, ritka jó, a tökéletes szálkamentessége pedigt nagyban fokozza az élvezhetőséget, nem beszélve a gyerkőcök biztonságáról! (meg a mama megkímélt idegeitől, hogy nem kell szálkát bogarászni!)

vighkata

Hát ugye én is megcsináltam a hétvégén. Őszintén szólva, ennyire, mint most, még szúrtam el. Két halacska az első fordításnál kettétört, kissé kevesebb fűszer sikeredett bele, és amit György mondott, ez is a kisebb csomagolású, olcsóbb halacska volt, és érezhetően zsírosabb volt. És nem tudom miért, de az egyik halacskának (4 db volt) volt halszaga. Nem volt bántó, de nem is tetszett. Mindjárt rátok gondoltam, akik először csináljátok, nehogy kifogjatok egy ilyet, mert hiába áradozunk itt róla, ha valakinek elsőre nem jön be.

Örülök Grácia, hogy nektek ízlett.

Mi Denivel nem szeretjük a rántott dolgokat, de sütőben, tejszínesen is el lehet készíteni, azt ki fogom próbálni. Ha sütőben készül, akkor friss rozmaring ággal finomabb.

dg

Őstag
Igen, a tejszínes, szószos lesz a harmadik variációja.

Az ilyen tepsis ételeket amúgy is nagyon kedvelem. Ma például fogtam a kerámia sütőtálamat, és pakoltam bele csirkemell rolókat, aminek a közepébe sajtot tettem, magát a husit pedig olaszosan fűszereztem, a végén mindegyik kapott két fogpiszkálót, rögzítésnek. Aztán az egészet nyakon öntöttem tejfölös, tejszínes, fűszeres szósszal, úgy, hogy ellepje, és szépen kisütöttem, 180 fokon bugyogtattam. Nagyon finom lett.

vighkata

Hű ez de jól hangzik, nehogy megcsináljam. Nekem is a kedvencem a kerámia sütőtál, nagyon jó lesz benne a kaja, nem szárad ki, és ha nem lesz trutyis a sütőben, akkor tálalni is lehet benne.

dg

Őstag
Ha már ennyit naphalazunk, egy kis reklám:

Mostanság a Tuskóban 2000 Ft / 2 kg (2 csomag) naphalacska. Azaz, egyet fizet, kettőt kap! (remélem a szavatossága nem tavaly járt le)

Oldal tetejére