Receptek

dg

Őstag
A tejszínes szószost megcsináltam csirke combival, isteni lett.

Már ez a három szó garancia: tejszín, szósz, combi! De azért írhatnál bővebben róla!

Én meg rákattantam a tekercsekre. Őszintén szólva, az eredeti ötletet az egyik tv reklám adta, mikor is az egyik "vacsorakedvencek"-et propagálják. (hiába menekülünk, a reklámok utolérnek, de legalább néha ennek is van haszna!)

A májat sokan nem szeretik. Mi szeretjük. Úgyhogy a következő csirke/pulykamell(?) tekercseket úgy fogom elkészíteni, hogy mindegyik hússzeletre fektetek egy vékonyka bacon szalonnát, abba egy csirkemáj és egy gerezd fokhagyma, szigorúan csak só és bors, és ezt fogom feltekerni, aztán usgyi a sütőbe. (A fokhagyma jó a szív - és érrendszeri panaszok ellen, mondjuk így sütve nem tudom, mi a helyzet, de jó nagyon. A szalonna nem jó a szív - és érrendszeri panaszok ellen, így sütve sem, de jó nagyon!)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A csirkecombit bepácolom olaj+citromlé+fehérbor+fűszerek keverékébe. 20 perc pácolás után mindkét oldalát épphogy megsütöm, és kerámia edénybe rakom. A páclét megrottyantom a maradék olajon, és beleöntöm a főzőtejszínt. Ezt öntöm a csirkecombikra, és lefóliázva berakom a sütőbe. Kb, 30 perc sütés után a fóliát leveszem a tejszínes lével meglocsolom a tetejét, és pirosra sütöm.

pusimelu

Őstag
Teki sütöttem olyan halat vacsorára amit itt írtatok hogy finom!Hát kijelentem tényleg finom.Kicsit édeskés íze van szálka nincs benne.Csak simán befűszereztem és megsütöttem.Azt hiszem ilyet még fogok enni!

vighkata

Teki sütöttem olyan halat vacsorára amit itt írtatok hogy finom!Hát kijelentem tényleg finom.Kicsit édeskés íze van szálka nincs benne.Csak simán befűszereztem és megsütöttem.Azt hiszem ilyet még fogok enni!
Nagyon örülök, hogy ízlett a családnak. Talán azért van kissé édeskés íze, mert nem tengeri hal, hanem édesvízi.

vighkata

A csirkecombi pácolás technikájáról írnék egy kis infot. A tv-ben láttam Nagella műsorában.

Nylon zacskóba öntök egy pici kb. fél dl olajat, ugyanennyi fehérbort, fél citrom levét, és a fűszereket. Ezt a zacsiban összekeverem, az olaj szépen feloldja a fűszereket. Ha pedig egy enyhén fokhagymás ízt akarok, akkor elég 1-2 gerezd fokhagyma összetörve a páclébe, és egyenletes lesz az íz.
Beledobálom a husikákat, és becsomózom a zacsi száját jó szorosan. Így már lehet a zacsit forgatni, hogy a husikát mindenhol jól átjárja a fűszres páclé. Amíg a konyhában serénykedek, néha fordítok rajta egyet-kettőt, hogy mindenhol érje a páclé.
Ez a technika azon túl, hogy mindenhol egyenletes lesz a fűszerezés, még arra is jó, hogy pl nyáron nyitott ablaknál is lehet pácolni, hiába téved be egy nyavalyás légy (mert betalál a dög), nem tud a husikára rászállni.
A technikához tartozik, hogy jó zacsit kell választani, a legjobb a mélyhűtő tasak, mert erős. De nagyon jó a patentzáras zacsi is de drága, és vigyázni kell, hogy jól be legyen patentolva, hogy ne folyjon ki lé. A pácolás után a zacsi úgyis a kukában végzi.

A pácléből pedig mártást vagy öntetet lehet készíteni, nem megy veszendőbe. A citromot nem lehet érezni, de a husika puhább lesz tőle, meg elvesz minden "vad" ízt, illatot.

bogesz

Új tag
nagyon durva! próbáljátok ki!
zapkorpás tejbedara:10gr. zabkorpát beletettem 2,5dl 1,5%-os felforrósított tejbe,majd lassú tűzön kevergetve főztem míg be nem sűrűsödött,tettem bele egy tojássárgát,édesítőt főztem.mikor elkészült hozzá kevertem a tojás felvert fehérjét.Isteni fahéjjal!

vighkata

Ezt főztük ma egyik szülinapos kolléganőnknek. Gyümi-sali.

Az pedig a mai napom örömébe való, hogy utána fél órával 8,5-öt, aztán másfél órával pedig 6,0-ot mértem.

Csatolások

• gyümi-sali1.JPG
    gyümi-sali1.JPG
    1.9 MB · Olvasás: 7
  • gyümi-sali2.JPG
    2 MB · Olvasás: 1

Zsu77

Új tag
Hoztam ide egy kis hajdina reklámot...
A hajdina szénhidrát tartalma

A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56–77%-ban keményítő, 17–20%-ban élelmi rost, ennek 12–17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Élelmirost-tartalma 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál (Graham-liszt) csak 11,71 g/100 g termék. A hajdinaliszt 100 g-ja 8,3 g fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kicsivel nagyobb (1,9 g/100 g termék), mint a búzaliszté (1,3 g/100 g), telítetlen zsírsavtartalma azonban tetemes, mintegy 77%-os.

A hajdina vitamin és nyomelem tartalma

A többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve nagy kalcium- (324 mg//100 g) és magnéziumtartalommal (85 mg/100 g) rendelkezik. Előnye még kifejezetten kis nátrium- (4,4 mg/100 g) és viszonylag nagy káliumtartalma (324 mg/100 g) is. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. A hajdina értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) számottevő.

A haldina és a magas vérnyomás kezelése

Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek az egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Nagy rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

A hajdina és a daganatos betegségek

Kedvező ásványianyag-összetételénél fogva a hajdinafogyasztása kívánatos irányban befolyásolhatná a hazai lakosság táplálkozásában megfigyelt nátriumtúlsúlyt, és ezen keresztül beépíthetővé válna a nátriumbevitel korlátozásával járó magas vérnyomás diétájába.
Nagy élelmirost-tartalma miatt hatásos a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében, és egyes daganatos betegségek (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Rosttartalmánál fogva a hajdina a magas vérzsírszint diétájában is kiválóan alkalmazható.

A hajdina és a vércukor

Glikémiás indexe 55–59%, élelmirost-tartalma következtében a benne található szénhidrátok felszívódása elhúzódóbb, vércukoremelő hatása tehát kevésbé kifejezett, mint a búzalisztből készült fehér kenyérnek és péksüteményeknek. Itthon hagyományosan kásává főzik, de akár salátát is készíthetünk vele. Pörkölt, háromszögű magját megőrölve a franciák palacsintát, a japánok tésztát készítenek belőle.

Hajdinát én a DM-ben kapok.Egy csomag picinek tűnik,de megfőzve elég sok...179,-ft az ára.Én nem főzőm kásásra,ennek érdekében nem 3x-os,hanem 2x-es vízben főzőm meg.Nagyon fincsi pörihez,illetve szoktam úgy is,hogy megsózva,rá póréhagyma(vagy akárminemű és mennyiségű és mixelésű zöldség is akár...)És melegen ráreszelek sajtot.Adottságai miatt kíváló tömegkaja,szerintem...Nagyon fontos,hogy főzés előtt tisztára kell mosni.A zacsit kinyitva mogyoró illata van,megfőzve enyhén füstölt ízt ad,az állaga különleges.Nekem nagyon tetszik.És az,hogy bizonyos szempontból jobb,mint a graham,hát...Nyami!:D

vighkata

Nekem nem ízlett a hajdina, de ezeket olvasva teszek egy újabb próbát, és másképp készítem el.
Növényke, ügyeskedjél, hogy nekem ehető tippel szolgálj. Már csináltál belőle valamit? Hajdinával gyere, ne kakaós csigával.

vighkata

Ezt tuti kipróbálom, a zőccség jöhet, de a rizstet kihagyom. Áztatod és főzöd, vagy csak főzöd?
Egy kis útmutatást kérnék, ideje lenne megtanulnom (főzni). Nekem a hajdinával még az volt a bajom, hogy olyan csumiszkás lett, és látványnak egyáltalán nem volt látványos.

gabibaba

Aktív tag
Hát elvileg 3x-os vízben kell(ene) főzni, de én úgy szokom, hogy odarakom 3xosban, aztán megkóstolom, és ha puha, akkor leszűröm (megjegyzem, én ha meggebedek is, csak kínai rizst tudok főzni, még tasakosból is).
Ja, Gnak kicsit emel :)

pusimelu

Őstag
Amit növényke írt az nem rossz szerintem na holnap vezsek hajdinát és kitróbálom aztán majd leírom mia vélemény!
Tud valaki valamit a kukorica a kukoricadaráról mert az is van itthon ,de hogy minek?Ami pedig rá van írva az nem a ch tartalom.

pusimelu

Őstag
Akkor nem tudom minek van itthon!Szerintem itt fog megromlani szerintem a párom vette valamikor!Múltkor amikor kórházba voltam öblítő helyett is hozott még egy folyékony mosószert!Kérdeztem miért?Azt mondta kék ez is meg az is!Na valahogy igy lett megvéve a kukoricadara is!

vighkata

Hát elvileg 3x-os vízben kell(ene) főzni, de én úgy szokom, hogy odarakom 3xosban, aztán megkóstolom, és ha puha, akkor leszűröm (megjegyzem, én ha meggebedek is, csak kínai rizst tudok főzni, még tasakosból is).
Ja, Gnak kicsit emel :)
Na a rizstet megtanítom neked, de most sajna jön a másik kocka, és nekem ki kell lépnem (5 percet kaptam), de holnap a zemiledre küldöm a tutit.

Zsu77

Új tag
Nekem nem ízlett a hajdina, de ezeket olvasva teszek egy újabb próbát, és másképp készítem el.
Növényke, ügyeskedjél, hogy nekem ehető tippel szolgálj. Már csináltál belőle valamit? Hajdinával gyere, ne kakaós csigával.

Persze,hogy csináltam,kedvenc csemegém lett...olyan plusz inerdzsim lett tőle,nuku agyhomály,hogy a tavaszi jó időben az edzésterveim végrehajtása előtt élni fogok vele...:)
Jó,majd viszek,a kakaós csiga amúgy is szörnyű lett.Mármint másoknak nem ízlett...Nekem jó volt úgy is,csak sok lett és ráadásul még megfelelő GI-je sem lett,hagyom a csudába,jól meg jártam csak véle...Még jó,hogy nem mérgeztelek meg vele...:p

Zsu77

Új tag
Mondom,de hiába:2x-es vízben kell megfőzni kedves Tekike...Előtte nem kell áztatni,csak tisztára mosni a lisztjétől!
Manka!Amikor csumára elfövi a levét,tuti jó puha belül,kívül pedig roppanósan ehető a héja,szóval pont jó!Ránézésre targonca,csak a másodikra látod,hogy hajdina...(jómegaszontam)De a lényeg Tekikém,hogy ránézésre is ehető...
A kukoricadara ilyen ch-s,dehát azért dara,nem?Vagy az nem sokat számít?Szóval mégiscsak durvaszemcsés.
És én nem tudom a receptjét,de talán az idősek igen,vagy talán Évike tudna segíteni.De van valami nagyon finom süti a kukoricadarából.Sárga és süti.Semmi töltelék nincs benne.Ha el van bénázva,kissé "nyögvenyelős",de nagyon klassz.Egyszer megpróbáltam feléleszteni,de inkább nem ecsetelem milyen lett...:p

Oldal tetejére