Súlyproblémák

Lexon

Új tag
Sziasztok!

Nem találtam a problémámmal kapcsolatos topic-ot, ezért nyitottam újat.
Mint a legtöbb diabosnak, nekem is gond van a súlyommal. Csak éppen az általánostól eltérően én hízni szeretnék. :)

35 éves vagyok, 1,5 éve dignosztizált diab. (Apukám is I-es diabos volt.)
Napi négyszeri inzulin (Actrapid, Insulatard): 6-5-5-4 egység.
Napi CH-adag: 50-30-60-30-50-25=245 g (sokszor ennél több csúszik le :) )
A diabos kezelés elején 200 g CH-val kellett volna beérnem, de aztán a doki is belátta, hogy ez nagyon kevés. Akkor sem értettem, hogy miért kell ilyen alacsony CH mennyiséget bevinni. Egy átlagos, nagyobb testű diabosnál megértem, de nálam?!

Hétköznap irodai munka (minimális mozgással), este-hétvégén építkezés.

Évekig 67-68 kiló voltam, aztán fél év alatt felment 74-re, majd 2 éve hirtelen elindult a fogyás (valszeg akkor indult be a diabos folyamat). Azóta gyakorlatilag megállás nélkül fogyok. Jelenleg 61-62 kiló körül vagyok. A 179 centis magasságomhoz ez elég kevés. Most már én is kicsit aggódom. :(

Van valami ötletetek, hogy miért és meddig fogyok még? És hogy mit tehetnék?
Most már a főzelékeknél a tányérba külön is keverek egy nagy evőkanál olajat, vastagon kenem a vajas kenyeret... stb. Nem segít.

Esetleg valakinek van hasonló problémája?

Üdv!
Lexon
 

naty77

Új tag
Bár segíteni nem tudok, de szerintem a kezdet kezdetén mindenki fogy, aki nem maga a diab miatt az a diéta miatt. Én is olyan súlyra mentem le az első évben, ami utóljára 12 éves koromban volt, pedig éppen a 25. évem tapostam... :O Mivel Te sok ch-t eszel, így ezzel azért nem tudom magyarázni.
Egyébként miért vagy ezeken az inzulinokon, miért nem gyorson? Bár mondjuk, aki hízni akar, annak ideális páros az A+I. ;)
 

Lexon

Új tag
naty77,

A doki határozta meg az inzulinok fajtáját, egyszerűen ezt találta a legmegfelelőbbnek. Nincs is bajom velük, egész jó értékeket érek el így. HgA1c -m 5,0-6,0 között mozog. Nagyjából akkora adagokat eszek főétkezésekre, mint régen. Tehát a sok CH egyértelműen nem okoz nálam hízást.
Azért a 19-es BMI érték elég alacsonynak tűnik. Gyakorlatilag eddig az összes zsír tűnt el belőlem, most meg már az izom kezd fogyni... :(
 

naty77

Új tag
Nem lehet, hogy az ételek összetétlével is baj van? Van egy dietetikus ismerősöm, aki cukorbeteg is, nekem nagyon jó kis tanácsokat szokott adni. De gondolom a dokid mellett is van dietetikus, ő mit mond erre?
 

Lexon

Új tag
Igen, beszéltünk a dietetikussal is. Igaz, fiatal csaj, de nagyjából azt monddja, amit a szakirodalom is.
Az első egy évben még őket sem zavarta a fogyás, hiszen ez elég gyakori. Most kezdenek aggódni. Ezért aztán összeültünk nemrég, és adtak néhány tanácsot. (Több olaj, több zsiradék, tízórai/uzsonna esetén az eddigi gyümölcsök helyett inkább kenyér... stb.) Ez három hónapja volt, de szerintem nem vált be. Egyébként pár éve teljesen megváltoztattam az étrendet, teljes kiőrlésű cuccok, minél kevesebb tartósítószer, barna kenyerek, barna rizs, cukormentes üdítők (még a diab előtt), szóval egészséges táplálkozás.
 

bioszaky

Új tag
Dietetikusok? Ajjaj... BMI? jajjajaj!

Abszolút hasonló gonddal küzdök, és ezt csinálom:

Erősödni akarsz? Akkor a testépítők módszereit használd. Nem-nem semmi illegális vagy káros.
1. Növelni kell a fehérjebevitelt, hiszen az izmok alapja a fehérje. 2g/testsúly kg-ra. Ezt főleg jó minőségű fehérjeforrásokból vidd be: csirka, pulyka, hal, marha és tojás. Virsli, kolbász, szalonna és felvágottak nem alkalmasak.
Szerintem alapvetően neked ez hiányzik.

2. A szénhidrát szint elég, esetleg 300 g-ra kell vinni. Sok legyen benne a rizs, durum tészta és krumpli.

3. Heti 2 súlyzos edzés nagy intenzítással. Persze kell 1-2 hónap, míg belejössz, addig óvatosan, a gyakorlatok helyes végrehajtását tanuld meg.

Főzelékektől meg olajoktól legfeljebb zsíros leszel. De szerencsédre nejm olyan a szervezeted.
Igen, a régi típusú inzulin helyett térj át Humalog, [SIZE=-1]Novorapid [/SIZE] vagy Apidra fajtájúra. Az edzések alatt így nem fog leesni a vércukrod.
 

naty77

Új tag
Miért ajaj? Vannak jó dietetikusok. És ők nemcsak étkezésben tudnak javasolni. Legalábbis, mint már beszéltük a dietetikus barátnőm konkrétan testépítőkkel foglalkozik... ;)
 

Lexon

Új tag
Pajzsmirigy rendben van, a háromhavonta végzett laborvizsgálatokból már kiderült volna, ha gond lenne.

1. A fehérjebevitelem is rendben van szerintem, az általad felsoroltakból viszonylag sokat eszem.
2. A 300 g CH elég soknak tűnik. Most is púpozott tányérok állnak előttem az étkezéseknél :)
3. Egyébként nem elsősorban erősödni akarok. Csak szeretném, ha némi "tartalékkal" rendelkeznék. Az erőm megmaradt, csak a zsír ment le...
Egyébként a napi meló és az építkezés mellett nincs sok kedvem súlyzózni.

Régi típusú inzulin: az enyém régi? Az új mennyivel jobb, vagy mennyiben más? Megoldás lehet a problémámra?
 

bioszaky

Új tag
A helyzet az, hogy a genetikai adottságok nagyon meghatározóak. Ha ilyen gyors anyagcseréjű és vékony alkat vagy, akkor meg kell dogoznod a kilókért. Ha emellett még fizikai munkát is végzel, akkor szinte lehetetlen.
Megjegyzem, azért a 150g fehérje az pl. kb 600 g csirkehús. Biztos, hogy ennyit megeszel? Számolni kell akkor is, ha izmosodni akarsz, nem csak, ha fogyni.
Azzal egyszerűen nem tudok mit kezdeni, hogy raktározni akarsz. :confused: Zsír??? Minek????

Az ultragyors inzulinok hatásmaximuma hamarabb jelentkezik, ezért közvetlenül az étkezés előtt kell beadni. Hatásuk 3 óra után szinte teljesen megszűnik, ezért nem zavarnak be testmozgásnál. Nem kell ráenni. Pontosabban csak egy kicsit.

naty77, sajnos a dietetikusok annyi butaságot nyilatkoznak, hogy ez a véleményem.
 

naty77

Új tag
Én eddig 3 dieteikussal találkoztam. És egyiktől sem hallottam butaságot. Pedig egyikőjük a legnagyobb bp-i étkeztető cég dietetikusa is... Eddig nekem rossz tanácsot nem adtak...
Nem kéne általánosítani. Oké, ha vannak köztük rosszabbak...
 

szolnok

Új tag
Tudna valaki ajánlani egy fogyókúrás módszert amivel legalább 10-12 kg tudna fogyni egy I tipusu diabos? Csinált már valaki ilyet? Esetleg orvosi segítséggel?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tudna valaki ajánlani egy fogyókúrás módszert amivel legalább 10-12 kg tudna fogyni egy I tipusu diabos? Csinált már valaki ilyet? Esetleg orvosi segítséggel?
Pados Gyula.

Borka tud címet, telo-t, linket. Feltétlen orvosi segedelemmel ajánlom, legalábbis a 10-12 kg-ot mindenképp.
 

borka

Őstag
Pados Gyula.

Borka tud címet, telo-t, linket. Feltétlen orvosi segedelemmel ajánlom, legalábbis a 10-12 kg-ot mindenképp.

Beírtam a gugliba Pados nevét és láss csodát.:rohog::rohog::rohog:

http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/IV/3/178main.htm


Intézeti testsúlycsökkentô program a Szent Imre Kórházban
A Szent Imre Kórház IV. Belosztályán _ jelenleg annak Önálló Lipid Részlegén _ mintegy 13 000 túlsúlyos és elhízott vett részt 1983 óta intenzív testsúlycsökkentô programban. A betegek (a WHO az elhízást a 10 legsúlyosabb betegség közé sorolja) a Lipid Ambulancián keresztül kerülnek az osztályra, legtöbbször a háziorvos kezdeményezésére. Az ambulancián az orvosok, dietetikusok beindítják az 1200-1500 kcal-ás fogyókúrát, vagy a szövôdményes eseteket _ köztük azokat, akiknek sürgetô egészségi okuk van gyors testsúlycsökkentésre (pl. szívműtét, protézis műtét, gastric banding elôtt, fenyegetô szövôdmények esetén) _ egyenesen az osztályra jegyzik elô.
Az osztályon három dolog történik. Ha nincs ellenjavallat, egy 5-600 kalóriás diétát indítunk, melynek a segítségével az osztályon átlagosan mintegy 4 kg / 1 hét fogyást érünk el, amely egy sikerélményt jelent. Emellett a betegek anamnézisének és státuszának megfelelôen történik egy belgyógyászati, szükség esetén hormonális (TSH!) kardiológiai kivizsgálás illetve a talált eltérések, hypertonia, diabetes dyslipidaemia stb. kezelésének beállítása. A harmadik dolog a betegek kiképzése egy hoszszú távú diétára. Ez talán a legfontosabb, és az egy hét tartózkodás erre sok lehetôséget ad diétás egyéni és csoportfoglalkozás, videofilmek formájában. A program része naponként végzett tornaprogram szakképzett gyógytornász vezetésével.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tudna valaki ajánlani egy fogyókúrás módszert amivel legalább 10-12 kg tudna fogyni egy I tipusu diabos? Csinált már valaki ilyet? Esetleg orvosi segítséggel?
Éééééén!!! Nimród után 10 kg-t fogytam le, most, Brúnó után 5kg-t kellett csak leadni, ugyanazt a módszert csináltam. Saját módszer... Érdekel így is?
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, csak most olvastam, hogy mit írtatok még. Miért kéne orvosi segedelem ehhez? :o Én simán abszolváltam mindkétszer és szerintem szuper egészséges dolgokat bírtam enni (bírok most is, mert folytatom ezt a fajta étkezést, csak nem olyan drasztikusan). És szépen lement a súly, nem jött vissza Nimród után (a mostani még friss, erről nem tudok nyilatkozni) és a cukromnak meg marha jót tett!!!! HbA1c 6.1 volt legutóbb.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
"Az osztályon három dolog történik. Ha nincs ellenjavallat, egy 5-600 kalóriás diétát indítunk, melynek a segítségével az osztályon átlagosan mintegy 4 kg / 1 hét fogyást érünk el, amely egy sikerélményt jelent."
Szóval azért az 1 hét alatti 4kg az fél év múlva duplán vissza fog csúszni. Ezt elég régóta tudják a táplálkozási szakértők....
 

szolnok

Új tag
Jaj azt elfelejtettem mondani , hogy rendszeresen edzésre jár, hetente többször is. Tehát van mozgás. Most az intenzív inzulin kezelés mellé valami merctformint írt fel a diabetológus mert 7,9 lett a HgA1C ami eddig 7,3 szokott lenni. Szerintem ez hülyeség./bár nem vagyok orvos/
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Jaj azt elfelejtettem mondani , hogy rendszeresen edzésre jár, hetente többször is. Tehát van mozgás. Most az intenzív inzulin kezelés mellé valami merctformint írt fel a diabetológus mert 7,9 lett a HgA1C ami eddig 7,3 szokott lenni. Szerintem ez hülyeség./bár nem vagyok orvos/
Hű, a metformin vagy hogy írják serkenti az inzulintermelést tudtommal, de majd más is hozzászól remélem ehhez. Ezért adják csak a ketteseknek, egyeseknek meg ezért nem ér semmit. Egy 7.3 és egy 7.9 között akár egy laborbeli eltérés is lehet, hát ez nem akkora ugrás, hogy így bele kelljen nyúlni akármibe is :-? A diétámat, amit csinálok-csináltam, leírom majd ide, ha lesz 1 percem.
 
Oldal tetejére