Naszóvaltehát... :-D
Meg van az Accu-Chek Go (is...)!
Első benyomás: hú, de jól néz ki!
Második benyomás: jó kis kütyü!
Nos, ennek is műanyag tokja van, ez legalább nem csúnya fekete, hanem ugyan olyan kék színű, mint a "régi" Active-nak! A formája más, szerintem sokkal dizájnosabb, funkciójának is megfelelően 2 oldalra szétnyíló. Jobb oldalra kinyitva található az ujjbökőnek a helye, bepasszintós helye van. Balra nyíló szárnyán a tesztcsíknak a helye van, ez is bepattintós, itt sem kell ügyködni gumis tartórésszel. A középső részben, kicsit balra alul helyezkedik el a cukimérő helye. Kettő apró bibit találtam:
-1., mivel ennek a cukormérőnek a tesztcsíkja gombnyomással eltávolítható, ki kell venni a mérőkét a helyéről, hogy ezt a bizonyos gombot meg tudja az ember nyomni. Vagyis, le tudja tolni. Én személy szerint jobban örültem volna, ha úgy alakítják ki a tartó tokot, hogy ne kelljen kivenni a készüléket a helyéről (én a "régit" sem szoktam kivenni...). De mindegy, ez igazából nem számottevő, esetleg csak "kényelmi" kérdés... Maga a tok szinte ugyan akkora, mint a "régié", bár formájában eltér, a Go-nak kb. 1 centivel keskenyebb és valamivel laposabb a "háza", és ippen hogy hosszabb a "régi" Active-hoz képest.
-2., ennek a tartókának sincs lezárható "használttesztcsíktartója"! Ez úgy látszik, igencsak gyengémmé vált...
A tesztcsík doboza olyan, mint az Optimumé, felpattintós, egy kézzel ki lehet nyitni, be lehet csukni. Nem kell esetlegesen keresgélni a kupakot, hogy "jaj Istenem, már megint hova tettem", mert egy kis részen illesztkedik a kupak a tégellyel. Számomra ez igen pozitív...
A cukormérő készülékről:
Jó megfogni!
A régi Active (továbbiakban: régi A.)-nál valamivel könnyebb, az új Active (tov.-ban: új A.)-val kb. egy súlyban vannak.
Mérete: a régi A-nál majd' 2 cm-rel rövidebb, hosszra akkora, mint az új A. Úgy fél cm-rel szélesebb a régihez képest, nagyjából megegyező az újjal a szélessége.
Kijelző: a régi A-nál nagyobb, az új A-nál kisebb, ámbár nem sokkal. Szóval, megfelelő!
Gombok: nagyok! Még a régi A.-nál is valamivel nagyobb gombokkal rendelkezik! Ez tetszik! Ugyan úgy, középen helyezkedik el a 2 gomb, mint a régi A-n.
2 extra gomb: mindegyik a készülék oldalán van, az egyik bal oldalon alul található, az előbb említett használt tesztcsík eltávolítására, a másik ki/be kapcsoló (természetesen, a tesztcsík behelyeztével, ill. eltávolításával ki- és bekapcsol a készülék, úgy mint az Active készülékeknél), és gyors menü beállítási funkciót hivatott ellátni. Egyetlen egy észrevétel: ugyan úgy, mint a D-Cont Optimum gépnél, nem "kilövi", hanem csak "kijjebb tessékeli" a használt stixet. Ezt csak azért tartom lényegesnek megemlíteni, mert annyira hangoztatják, hogy a tesztcsík érintése nélkül, higiénikusan eltávolítható... Igen, eltávolítható hozzáérés nélkül is, amennyiben jó alaposan rázza az ember a készüléket, magyarul, akár ki is lehet rázni a csíkot, ha nem akarod megfogni... :mrgreen:
Jobb gomb funkció: 1 lenyomás: bekapcsol a készülék, az utolsó tárolt adatot mutatja, további lenyomások: 7-14-30 napos átlagot mutatja meg. A tárolt adatok le-és fel lapozására is lehetőség van, nem úgy, mint az Active készülékeknél, hogy csak 1 iányba lehet lapozni.
Bal gomb funkció: 1 lenyomás: legutolsó mért értéket láthatjuk, és szintén szerepe van a memóriában lapozgatásban.
Ezekből a menükből a ki/bekapcsoló gombbal lehet kilépni, vagyis, így lehet kikapcsolni a készüléket, illetve 90 mp múlva magától kikapcsol a gép.
Beállítások:
Quick set-up (gyors beállítás): Egy-egy beállítási lehetőséghez gyorsabb hozzáférést biztosít.
"Hagyomásnyos" beállítási lehetőség: az alapbeállítási lehetőségeken lépésről-lépésre vezet végig.
A készüléken a következő beállítások végezhetők el: idő és dátum (formátum, beállítás), hangjelzések, céltartomány megadása, ébresztő funkció.
Részletesebben:
Úgy gondolom, hogy az idő és dátum beállítás egyértelmű, nem különbözik az Active-ok nyújtotta lehetőségétől. Ezt nem részletezném...
Hangjelzések: 3 lehetőség közül lehet választani:
- Az egyik, hogy nem ad hangjelzést.
- Főbb "üzenetek" alkalmával csipog (1-2-t csippanik), pl. mérés megkezdésének lehetőségekor (amikor már lehet a vért felszippantatni), a mérés befejeztekor, előre beállított risztások alkalmával (ébresztő, következő mérés idejére figyelmeztetés, céltartományon kívül mért érték alkalmával).
- Hakellhanemcsipog... :mrgreen: Ezt csak így tudom megfogalmazni, de szerintem elég találóan... Ha bekapcsolom, csipog vagy 5-ször, ha kikapcsolom, akkor is, ha meg van a mért érték, akkor is, a céltartományon kívül eső értékekről nem is beszélve, akkor egy valóságos csipogás-arzenál hangzik el...:mrgreen: Na, ez az a hangjelzés, amit nem fogok alkalmazni...

Igazából, ennek a csipogás-funkciónak is meg van ám a maga funkciója: minden számjegy megfelelő számú sípolással van jelezve (pl. a 4-est 4 hosszú sípolás jelzi, a nullát egy méghosszabb.) Próbáltam figyelni ezeket a hangokat, de egyértelműen csak úgy lehet rájönni, hogy mennyi is az annyi, ha vagy 20-30 alkalommal látja is közben az ember, hogy most akkor hány hosszú, és hány rövid sípolást is kell hallani... :-D Nem igazán egyértelmű, mert mielőtt a relatíve egyszerűen kiszűrhető sípolásokat (a mért eredmény számjegyeinek megfelelőket) kiszűrné az ember, előtte még csipog többször is, és nehéz különválasztani a számjegyekhez tartozó csippanásoktól...
Ez a funkciós lehetőség vakok és gyengénlátók részére lett kifejlesztve.
Célérték beállítása:
Tetszés szerint be lehet állítani az alsó, illetve felső célérték-határt. Ha a mérés eredménye ezen a tartományon kívül esik, hangjelzéssel jelzi a készülék.
Ébresztő funkció:
Itt beállítható 4 időpont, ami az általunk "megszokott" mérési időpontokra emlékeztet. Kifejezetten jól jöhet, ha nagyon belemerül valaki pl. egy beszélgetésbe, filmbe, vagy Mátémnak, aki még nem ismeri az órát, de ha meghallja a cukimérő csipogását, már tudja, hogy itt az ideje a cukormérésnek.
Infraport ezen a készüléken is található, természetesen, bár az én SmartPixem nem olvassa... Legutóbb olyan sikeresen végrehajtottam egy frissítést rajta, hogy semmit nem csinál a S.P.-em, nem hogy adatot olvasson... :-D
Utolsó mért adat törlése: lehetőség van az utolsó mérést törölni, csakúgy, mint a régi A-nál. (Itt jegyezném meg, hogy az új A-nál nem találtam ezt a lehetőséget, ha mégis van, elnézést kérek, de sem a használati leírásban, sem "manuális" úton nem találtam rá.) Itt is, mint elődjénél, csak maga a mérés számadata törölhető, magának a mérésnek a helye megmarad, idővel, és dátummal együtt, amennyiben ez be volt állítva a méréskor. Tehát, egy Smart Pixes letöltésnél látható, hogy vércukormérés történt, de az eredménye nem. Ez a funkció tökéletes azokra az alkalmakra, amikor más ember vércukrát mérjük, avagy valószínűtlen vércukor eredményre gyanakszunk, és nem szeretnénk, ha ezek a cukrok szerepelnének a letöltésen. Én személy szerint a gyorsantörlöma20ascukromat, nehogymeglássák történeteket nem szeretem... Nem kell azt szégyellni, csak tudni kell az esetekből tanulni, és lehetőség szerint olyannyira tudatosan cselekedni az elkövetkezőkben (amennyiben a magas/ill. alacsony vércukor eredményében közrejátszottunk...), hogy legközelebb ne legyen olyan érték, amit legszívesebben azonnal törölne az ember, esetleg szégyelli... Persze, itt hangsúlyozom, NEM a tőlünk függetlenül extrém cukrokról beszélek! És, ugye, egy szép lapos diagrammtól nem lesz jobb sem a vércukrunk, a HbA1c-nk, és a szövődmények kockázata sem csökken... Sajnos.
Amit viszont hiányolok belőle, az az új Active-ban létező étkezés előtti/utáni vércukrok jelölésének lehetősége, illetve ezeknek az átlagszámítása... :-(
Nagyjából ennyit tud a kicsike!
Tényleg össze kéne gyúrni egy cukimérőt a meglévőkből... Lennének ötleteim...

Csak ez senki nem érdekel...