Sziasztok.Most újabb probléma merült fel.Vacsora előtti cukor 8,3 volt,ami aránylag elfgadható.10 egys.novorapid beadása után és vacsi után 2 órával a cukor 17,4.A vacsora 2 szelet /8 dkg/ bundás kenyér,egy bögre /2 dl/ tejeskávé édesítővel. Szerintem ez egy kb 50 gramm szénhidrát.Vacsi után egy kb 4 kilométeres sétát tett meg.Nem tudom elképzelni,hogy mitől szaladt így meg a cukra? Sok,vagy kevés volt az inzulin? Elméletileg 1 egys.gyorshatású inzulin 2 mmol-nyi vércukrot kell hogy kompenzáljon.Engem így tanítottak,lehet,hogy rosszul?Segítsetek véleményetekkel! üdv.anycikoci
Én is számoltam egyet. Szerintem is kb 50 gr ch volt a vacsorátok.
A kenyérre átlagban számoljunk 50gr ch / 100gr-ot. Persze, nem mindegy, hogy milyen kenyér a felszívódása miatt, meg az egyes fajták között van némi ch-beli eltérés, de a gyakorlatban mindegy, hogy 100gr kenyérben 49gr vagy 52gr ch van. Ez kardinális változásokat nem okoz.
Ezen túl: a bundás kenyér zsíros étel, a tojásban fehérje van. Mind a kettő lassítja az étel felszívódását, azaz gátolja a kiugró vc emelkedést. (Magam is szoktam csinálni, sima fehér kenyérből, és nincs gondunk vele, persze ez nem biztos, hogy másnál is igaz. Ne feledjük! Nincs két egyforma diabos!)
A kávéban nincs ch. Bár már hallottam olyan egyéni tapasztalatokat, miszerint emelőleg hat a vércukorra. Meg kell figyelni. Ha gyakran isztok ilyet és eddig nem tapasztaltátok az extrém vc emelkedést, biztos nem ludas. (Egyébként én még szakirodalomban nem ovastam arról, hogy emelné valamilyen mechanizmus alapján a cukrot,de persze ez önmagában nem jelent semmit)
A malátakávét nem ismerem.
A tejre számoljunk az egyszerűség kedvéért 5gr ch / 1dl -t. (Pontosan 4,7gr ch/dl) És ami nem mellékes: viszonylag gyorsan emeli a cukrot.
Az édesítőszerekben nincs ch (az aszpartámban van, de annyira kevés, hogy elhanyagolható.) Magyarországon a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K van forgalomban (ill. ennek elegyei). Léteznek még más mesterséges édesítők is, de feltételezem, ugyanez a helyzet velük.
A fruktóznak és a szorbitnak van ch tartalma.
Így hát:
8x5=40(bundás k.)
2x5=10(tej)
Gondolom, mindig 50gr ch a vacsora, és kb ugyanakkor fogyasztjátok el. (Ez fontos!)
Én a helyetekben megismételném ugyanezt a vacsorát egy-két héten belül 2-3-szor), ha ennyire bizonytalan, hogy az étel volt-e a felelős. És majd meglátjátok.
Mert ha másból áll az 50gr ch-s vacsora, és nincs gond a vércukorral, akkor persze gyanús a bundás kenyér tejjel, ezért kell(het) a próbája.
Ha mindig magasak az értékek, ételtől függetlenül (pláne még akkor is, ha biztosan olyat esztek, amiről tudjátok, hogy nem emeli a cukrot), és max csak az változik, hogy kicsit magas vagy nagyon magas, akkor nyilvánvalóan kevés az inzulin.
Még egy szempont. Ha 3-4 nap egymás után magasak a cukrok, azonos időszakban, az már sejteti, hogy ott valamit igazítani kell a terápián.
Anycikoci!
A vacsora előtti 8,3-as érték túl magas.