Receptek

borka

Őstag
Mellékej hozzá légyszi egy villógót,meg egy szirénát mert egy kicst hűvös van ahhoz ,hogy nyitva tartsam.

moncsi

Új tag
Apósom hozott tegnap egy halom csicsókát (a szomszéd kertjéből). Eddig is tudtam, hogy hasznos növény, de ma utánaolvastam a neten, és meglepődtem, hogy mennyi mindenre jó, sőt cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Főzelék, leves, püré, saláta is készíthető belőle. Ma kipróbálom a pürét a kicsi fiamnak (a krumplis nagyon megdobja a cucut). Ja ch tartalma 12,1 g, glik indexe 24% !!!

rgyörgy

Új tag
kedves moncsi,
Mi, az ízével nem tudtunk megbarátkozni, olyan édeskés.
Nekünk is ingyen volt, mégis.
Kíváncsi vagyok a véleményedre, írd meg.

borka

Őstag
Kedves Teki. Vissza térnék a régi idők kávéjára, mert a másik topikot ahol a "maci" kávéról volt szó,azt nem szeretném ezzel elvinni.
A cikóriát igaz,hogy oda feltettem,de itt folytatnám.
Többféle kávé-nak nevezett dolog volt valaha forgalomba.
1 cikória kávé,.....Koffein mentes kávépotló.
2 maláta kávé,...Pörkölt árpa / lehet,hogy családi kávé-nak is hivták.
3 Frak kávé,.....Szemes,ill babkávé-nak hivták, akoriban volt divat a tekerős kávédaráló.
Lehet,hogy a paletta így nem teljes ,de biztos vagyok benne ,hogy lesz még valaki aki olyan régi mint én vagyok és kiegészíti,ill. helyesbíti a fentebb leirtakat.
Mellékesen: NAPHAL lessz ebédre, mi is kipróbáljuk.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Teki. Vissza térnék a régi idők kávéjára, mert a másik topikot ahol a "maci" kávéról volt szó,azt nem szeretném ezzel elvinni.
A cikóriát igaz,hogy oda feltettem,de itt folytatnám.
Többféle kávé-nak nevezett dolog volt valaha forgalomba.
1 cikória kávé,.....Koffein mentes kávépotló.
2 maláta kávé,...Pörkölt árpa / lehet,hogy családi kávé-nak is hivták.
3 Frak kávé,.....Szemes,ill babkávé-nak hivták, akoriban volt divat a tekerős kávédaráló.
Lehet,hogy a paletta így nem teljes ,de biztos vagyok benne ,hogy lesz még valaki aki olyan régi mint én vagyok és kiegészíti,ill. helyesbíti a fentebb leirtakat.
Mellékesen: NAPHAL lessz ebédre, mi is kipróbáljuk.
Köszi Borka a "régi" infot, én ha jól emlékszem, az totál cikória kávé volt.
Hajrá naphal, nekem is ott fagyoskodik egy a hűtőben, csak arra vár, hogy kivegyem. Jó étvágyat a halacskához. A Maci kávét pedig hajtom, de még nem akadtam rá, másik bótba kell mennem.

dg

Őstag
Jelentem: vettem naphalat, a mélyhűtőben várakozik arra, hogy Kata leírja azt a jó kis receptet, amit priviben kaptam, de véletlenül lomtalanítottam. :(

Úgy kezdődik, hogy rácson olvasztod ki, csepegteted le a halat, közben már locsolgatod citromlével, meg később vékonyan megkened oliva olajjal és szórogatod a fűszereket, végül kisütöd.

Na, a fűszerekre nem emlékszem pontosan, meg hogy sütöd ki? Ezt is részletezd , légy szíves!

(el ne baltázzam ezt a halacskát, mert a 2000 Ft/kg elég húzós ár :p)

vighkata

Pangasius (naphalacska), ahogy én csinálom.

Amikor a mélyhűtőből kiveszem, akkor sok jég van rajta (addig kár citromozni, mert a jeget citromozza az ember), azt vagy lemosom folyóvízben, vagy hagyom teljesen leolvadni róla a rácson.

A rács alá egy nagyobb tálcát, vagy egy tiszta szemetes nylont teszek, arra olvadhat a lé.
A halacskát citromlével locsolgatom, így hagyom félfagyossá olvadni. Vékonyan megkenem olajjal (ha van oliva), és befűszerezem.
A fűszer, amit én használok, a volti halacska fűszer keverék, de abba én még rakok plusz kakukkfüvet, és rozmaringot.
Ezzel a fűszerkeverékkel hagyom még pácolódni a halacskát.
Plusz sót nem rakok rá, mert a keverékben van só.
Kb. 20-30 perc pácolódás után egy teflon edénybe vékony olajréteget rakok, és közepes-nagy lángon 5-10 perc alatt kisütöm.

Én két db lapos fejű fakanállal (az olyan lapát szerű fakanál) fordítom meg, mert a halacska könnyen törik, puha a husikája.

vighkata

Én szívesen venném, ha más is, aki szokott sütni naphalacskát, leírná, hogy ő milyen fűszert használ, és ő hogyan süti.

dg

Őstag
Csatlakozom! És köszönöm, hogy leírtad!

Namármost, örörmöm vegyes. Mert végre a halat megvettem, de ilyen fűszerkeverékem nincs. Azt hittem, van itthon mindenféle, abból meglesz , ami kell. Na, ezt csak azért írom, mert nem tudom igazán, milyen fűszerek passzolnak a halhoz.

Okés, a kakukkfüvet, rozmaringot jegyeztem. És még?

vighkata

Csatlakozom! És köszönöm, hogy leírtad!

Namármost, örörmöm vegyes. Mert végre a halat megvettem, de ilyen fűszerkeverékem nincs. Azt hittem, van itthon mindenféle, abból meglesz , ami kell. Na, ezt csak azért írom, mert nem tudom igazán, milyen fűszerek passzolnak a halhoz.

Okés, a kakukkfüvet, rozmaringot jegyeztem. És még?

Otthon nekem van különféle halakhoz fűszerkeverék leírásom, de megpróbálok fejből leírni belőle valamit.

Só, az biztos, talán mustármag, vöröshagyma, de ez szárítva jó, bazsalikom az tuti megy a halhoz, oregánó az szintén passzol hozzá.

Ha már nem akarsz a boltba lemenni, és van otthon só, rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom akkor ezeket összetörve, morzsolva jó kis keveréket össze tudsz állítani. Esetleg egy pici édes őrölt pirospaprikát tehetsz bele.

Esetleg azt is meg tudod csinálni, hogy egy ebbe a keverékbe, vagy ha ezek közül hiányzik valami, akkor sült csirke fűszerkeveréket szórsz bele, de a halacska jellegzetes fűszere a kakukkfű és rozmaring. Ennek szinte lennie kell benne, legalábbis számomra igen.

Kakukkfüvet én mindig a gyógynövényesnél vagy a DM-ben veszem gyógyteaként (így olcsóbb is), mert kitűnő köhögéscsillapító, a gyermekem gyakran kéri ezt a gyógyteát, mert még finom is.

Oldal tetejére