Vércukor érték HbA1c

tímeácska

Őstag
Hmm... Nagyon kíváncsi vagyok a saját HbA1c eredményemre, hogy pár hét múlva mit fog mutatni... Hááát, volt néhány kavarodás vércukor-ügyileg a közelmúltban nálam, na, de a körülmények is rásegítettek... Most már egészen szépek a cukraim, átlag 4 és 7 közöttiek... Rikán 1-1 hypo becsusszanik, ugyebár újra kezdem magam "aktivizálni", és a szervezetem kullog utánam... :) De legalább Somogyi nem követi az alacsony cukikat! ;-)

Zsu77

Új tag
Jujj!Ez nekem meg van könyvben.Dr.Fövényi írta,az AC-hoz kaptam ajándékba!:D
De most jó,hogy elektronikusan is megvagyon!:)

pumpás

Őstag
HbA1c (ejtsd: hemoglobin á-egy-cé):
A vérfesték ? hemoglobin - szőlőcukorral kötődött része. Normálisan a hemoglobin 4-6 százaléka van jelen ilyen formában. A vércukorszint növekedésével arányosan növekszik a glükózhoz kötött vérfesték mennyisége - a HbA1c ? is. Mivel ez a kötés lassabban bomlik föl, mint amilyen gyorsan a vércukorszint változik, ezért alkalmas arra, hogy a mérés időpontja előtti 6-8 hét átlagos vércukorszintjét jelezze. Jól beállított cukorbetegeknél 6-7 % között, közepes anyagcsere-állapotnál 7-8 % között mozog a HbA1c koncentrációja. 8 % feletti értéknél nagyon felgyorsul a cukorbetegség késői szövődményeinek kifejlődése. A HbA1c-t inzulinnal kezelt cukorbetegnél háromhavonta, inzulin nélkül kezelt diabéteszeseknél évente egy-két alkalommal mérik. A cukorbetegek rutinvizsgálatai közé tartozik

Utolsó előtti HgA1C eredményem január 22-én 7,7 (csepeli labor) volt, a pontosan 3 héttel későbbi, február 12-én 8,8 (dunaújvárosi labor). Szerintem ilyen rövid idő alatt ekkora változás nem lehetett az anyagcserémben. Már csak azért sem, mert a vércukormérések szerint sincs érdemi eltérés az utóbbi 2-3 hónapban.
Mi a véleményetek, mi lehet az oka a nagy eltérésnek? Vajon melyik lehet a jó, vagyis az anyagcsere-állapotot tükröző eredmény?
Mivel Csepelre járok gondozásra, a laborokat is ott csinálják és a vércukormérő összehasonlító méréseinél is ott általában a Personal mér kb. 0,5-1 mmol/l -el többet, Dunaújvárosban viszont 1,8-cal kevesebbet mért. (Igaz, egy összehasonlító mérés nem mérés)

dg

Őstag
Azt egy tanulmányban/könyvben olvastam (bocs, de nem emlékszem már arra, hogy hol), hogy az egyes laborok közt lehet eltérés a HbA1c meghatározásnál, ha teoretikusan egyugyanazon vérmintára gondolunk.
Ez tényleg elég tetemes eltérés.
Én a helyedben most nekiülnék és kiszámolnám a vérvételekhez viszonyított előző 8 hét átlagát a mért vc értékeknek. Ez nem vezet el a tökéletes megoldáshoz, de megközelíti azt. És aztán azzal a formulával, ami ezen a topikon is megtalálható sok oldallal előbb, kapsz egy megközelítő eredményt, ami valamelyik HbA1c felé biztos közelebb lesz.

Majd ha eredményre jutsz, légy szíves írd le! Engem nagyon érdekel, mint az is, hogy milyen infót tudtok arról, hogy mi az eltérő eredmények oka (feltételezve azt,hogy kb ugyanolyanok voltak a mért cukrok mindkettő HbA1c előtt.)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mivel nekem általában magas volt a HbA1c-m, mindig gyanakodtam, hogy ha máshol néznék meg, akkor más eredményt kapnék. Most úgy tűnik van itt valami bizonyíték féle. Hát így küzdjön az ember, hogy nem is tudja, mihez viszonyítson.
Azt tudom, hogy a laboroknak hitelesíteni kell, és van valami hitelesítési szám, de hogy ezt mire használják, azt már nem tudom.
Az biztos, hogy nekem mindig Dunaújvárosba nézik, és a változást ehhez mérten látom, de azért bosszant ez a nagy különbség. Ezek szerint azt sem tudom, hogy mihez mérten állapítják meg és ajánlják, hogy a 7 alatti a jó érték, ha az egyik labor a 7-est 8-nak mutatja, egy másik esetleg 6-nak?

vighkata

Ebből még azt sem lehet tudni, hogy a csepeli, vagy a dunaújvárosi labor áll közelebb a pontos méréshez.
Robi, ha valamit megtudsz, engem is érdekel.

Zsu77

Új tag
Szerintem újabb 3 hét múlva nézesd meg egy harmadik helyen...:?
Amit Grácia mond,azt én is olvastam valahol...:?,de ez akkor is túl durva,főleg,hogy a kettő két eltérő erősségű rizikófaktort jelent...:?

vighkata

Szerintem újabb 3 hét múlva nézesd meg egy harmadik helyen...:?
Amit Grácia mond,azt én is olvastam valahol...:?,de ez akkor is túl durva,főleg,hogy a kettő két eltérő erősségű rizikófaktort jelent...:?
Ezzel az a gond, hogy a számtangép kidobja, ha valaki 3 hónapnál akár csak 1 nappal is előbb megy, és nem csinálják meg a vizsgálatot.
Robinak azért végzik el 3 hónapnál rövidebb időn belül, mert benne van egy programban.

Ezzel az a gond, hogy a számtangép kidobja, ha valaki 3 hónapnál akár csak 1 nappal is előbb megy, és nem csinálják meg a vizsgálatot.
Robinak azért végzik el 3 hónapnál rövidebb időn belül, mert benne van egy programban.
Kata, te miket tudsz :)
Valóban, legközelebb májusban tudom elvégeztetni TB finanaszírozással, a program szerint pedig április végén lesz aktuális.

PindurBocs

Új tag
Kata, te miket tudsz :)
Valóban, legközelebb májusban tudom elvégeztetni TB finanaszírozással, a program szerint pedig április végén lesz aktuális.

Én magánlaborban is szoktam csináltatni: kb 2000-2500 Ft. S volt már eltérés nálam is. Amúgy szerintem ezért célsterű mindig egy fruktózamint is csinálni a HbA1c mellé.

Költői a kérdés, de nem értem nincs labor hitelesítés, valami egységes cucc, ami alapján csak éppen minden labor a hibahatáron belül mozoghatna, különben meg egy minta több laboros vizusgálatánál ugyanannak az eredménynek kellene kijönni????? Hogy lehet ekkora különbség????

Zsu77

Új tag
Én magánlaborban is szoktam csináltatni: kb 2000-2500 Ft. S volt már eltérés nálam is. Amúgy szerintem ezért célsterű mindig egy fruktózamint is csinálni a HbA1c mellé.

Költői a kérdés, de nem értem nincs labor hitelesítés, valami egységes cucc, ami alapján csak éppen minden labor a hibahatáron belül mozoghatna, különben meg egy minta több laboros vizusgálatánál ugyanannak az eredménynek kellene kijönni????? Hogy lehet ekkora különbség????

1.Én is ilyesmire gondoltam.

2.Grácia...hol olvastuk...ott az okokat is leírta...?:confused:

Oldal tetejére