Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Szia Mrobi!
Örülök hogy csatlakoztál hozzánk a fórumon. Én is innen tudtam meg annó sokmindent a cukorbetegséggel kapcsolatban, és amikor kisfiam a pumpa várományosa lett akkor is sokat segített a fórum. Ha visszaolvasol, vagy olvastál már találkozhattál az írásommal, 3 éves kisfiam egy éve cukros, és november óta pumpás. Metronik pumpánk van, ezt ajánlották, és miután utánajártunk mi is ezt találtuk a legideálisabbnak, és meg is vagyunk vele elégedve. Mindenben eleget tesz az igényeinknek. Kétféle szereléket kaphattok majd a cégtől, a 90, és a 45 fokosat, és mindkettőhöz kaptok belövőt is. Belövővel vállt be nekünk, de a kh ban megmutatták hogyan kell használlni belövő nélkül is, csak belövővel barátságosabb, és nekünk így vállt be. A szerelékekkel is ez a helyzet a kisfiam jobban szereti a ferde szereléket, a 45 fokosat, és kisebb a kicsúszás, megtörés veszélye is, de vegyesen használljuk. A 90 essel volt mát olyan problémánk hogy megtört, de azt a cukrán rögtön észrevettük hogy valami nem stimmel, mert emelkedett. A megszokásával nem volt gond, sokat beszéltünk neki róla megkaptuk kipróbálltuk, megbarátkozhatott vele, és szerette volna, és már sokszór írtam, hogy tényleg úgy viseli mint a zokniját, Az elején a kanűlcserével voltak gondok, mert azért azt is szokni kell, más érzés mint a pen, és kicsit talán kellemetlenebb az elején amíg meg nem szokja. De meg fogja szokni, mert érezni fogja a minőségi válltozást, az életében, a szabadságot, ami az étkezést és mindent illet, persze bizonyos határorokon belül. Azt egy pillanatra nem feletteti velünk szülökkel és a gyerekkel sem, hogy cukorbeteg, nagyon oda kell figyelni rá, és továbbra is számólni, szh-inzulin arány, ami az elején nagyon fontos, hogy jól lehessen beállítani a pumpát, aztán már ezt is úgy fogjátok tudni mint a pennél. A kisfiam sokkal jobban érzi magát, jobban is néz ki, mint előtte pedig nekünk még nem tökéletes, de már most jobban eszik, összeszedte magát, és lehet látni rajta, a közérzetén is hogy jobban van, jobbak az értékek, nincs az a nagy ingadozás, mint a pennél, hozzá kell tennem nekünk nagyon nem volt jó a mixtardos időszak. Huh na egyenlőre ennyi, ha van kérdésed nyugodtan fórdulj a fórumhoz, sokan sokfélét tapasztaltak, és szívesen megosztjuk veletek, segítsünk egymásnak.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Mrobi, én más fajta pumpát használok, mint Ti fogtok, ezért a szerelékekről felesleges lenne itt most értekezni.

Inzulinban ti is rapid inzulint kaptok majd, amelyek között igazán nincs különbség. Én a Novorapidot kapom, semmi panasz nincs vele - azt tudja, amit a többi (pl. Humalog) is. Teljesen azonos az emberi inzulinnal, és - ha még ilyent nem használtatok, figyelni nem árt - tényleg gyorsan hat.
Kitartást kívánok a pumpához, szerintem bármilyen problémával bármelyikünkhöz fordulhatsz bizalommal, mindenki segíteni fog, ki hogy tud.
Nem fogjátok megbánni, hogy erre az útra tértek.

Sani

Új tag
Kedves Mrobi!

Fordulj bizalommal hozzánk, legjobb tudásunk szerint segítünk majd!

Kedves Hypohonder!

Én glulizin inzulint, Apidrát adadolok magamnak a pumpával és nagyon jól tudom használni, úgyhogy az inzulin fajta választást - szerintem- majd az fogja eldönteni, hogy eddig milyen kezelésben milyen fajtát kapott, ill. az orvosától.

Mrobi

Új tag
Köszönöm a kimerítő válaszokat!
A bajban jó egy ilyen segítőkész közösséghez tartozni.
Kedves Hypohonder! Irtad hogy ezek a rapidok nagyon gyorsan hatnak. leírnád hogy mennyire 1-2 perc vagy10-20? Bár biztos majd a korházban is elmondják, de örülnék ha válaszolnál(tok).
Kedves Zsuzsa! Örülök hogy a pumpás kezeléstől már jobbak az értékeitek, megirnád hogy mennyivel. Nekünk most nagyon változó 2 napig jó, aztán jön jó pár nap mikor minden felborul és jön a a hypo, majd a vendége a Somogyi, és nehezen keveredünk ki az ördögi körből. Pedig Patrik nagyon fegyelmezett az evés terén. Mi meg a kevés tudásunkkal, de a 2 éves tapasztalatunkkal nem tudjuk rendbe hozni a cukrait. Na ilyenkor egy kicsit tanácstalan?, dühös? szomorú? az ember. De nem akarok keseregni, alapjában optimista vagyok, ezért remélek sokat a pumpától, de legalább jobb vc értékeket.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Mrobi, 10 percen belül kezdődik a hatásuk, ami attól is függ, hogy milyen a felszívódás. Nyilván a harmadik napon (mármint amikor harmadik napja van benn a kanül) egy kicsit lassul, de tényleg gyors.

Én - amikor elkezdtem "pumpálzni" - arról a két fajta rapid inzulinról tudtam, amit meg is neveztem. Hogy azóta melyik gyártó milyen új rapidot hozott ki a forgalomba, nem tudom. De álláspontom szerint pumpába éppen a kezelési módszer miatt ezeket kell használni, mert nincs semmi értelme szerintem a különböző hatásidejű inzulinokat keverve adni. Ez teljesen más, mint a pen volt, de megengedem, hogy ezt is az orvosok döntsék el. A végén még visszatérünk a régi, jó, az életmentésen túl sok másra nem is alkalmas kristályos és cinkes inzulinokhoz...

Nálunk most borult az ég, de ettől függetlenül mindenkinek verőfényes hetet kívánok!

Sani

Új tag
Kedves Mrobi!

A pumpa ultragyors felszívódású inzulint adagol, hiszen a készülék 3 percenként biztosítja a szervezetet a személyre szabottan beállított inzulin igényről. És ha Ch viszünk be, ( ez így csúnya volt, szóval ha eszünk v. iszunk valami ch tartalmú ételt, italt,) akkor sokkal szabadabban tudjuk ezt tenni. Az időt ( hogy mikor ) és a mennyiséget is mi döntjük el. Persze ez csak akkor működik így, ha már tudjuk azt, hogy melyik étel-ital mennyi ch-t tartalmaz. De ebbe úgyis bele fogtok jönni. :)

zsuzsa

Új tag
Szia Mrobi!
Írtam hogy nekünk a mixtard mellett pokoli volt az élet, és nem túlzok. Azt éreztük hogy minden erőfeszítésünk ellenére semmi javulás nincs, már az elején nehezen állították be és folymatosan állítani kellett, és nem volt jó. Kezdtük 3E el, és egy év alatt a vége 8,5E lett reggel, és 3E este és így is magas értékei voltak, vagy végig hypoztuk a napot. Kiismerhetetlen volt, és mindezt a kicsi korával magyarázták. 1,9-25 ig ingadozott, és úgy ahogy akart. Ehhez képest, pumpával a legalacsonyabb értékünk a 2,1 volt, de ritkán, a legmagasabb amikor ennyiről megugrik 13, és rögtön lehet korrigálni, tudod befolyásólni.Valakinek még ennél is szebben beáll. Sok türelem kell hozzá és nem szabad elkeseredni ha az elején rögtön nem tökéletes. Mondom én aki a csodát várta tőle, és ezen a térem amúgy is borzasztó türelmetlen vagyok.

H

hypohonder

Vendég
Kedveseim - ha szabad így szólítanom benneteket, olyan nagypapásan, bár még nem vagyok az -, egy újabb téma. Azért itt teszem fel a kérdést, mert ez a leglátogatottabb fórum, ahogy én tapasztalom, és számomra a legkedvesebb is.
Tehát: hogy vannak a fogaitok? Van-e hatása szerintetek a cukorbetegségnek a fogak állapotára? "Elrettentő" példaként magamról csak annyit, hogy a 32-ből még 29,5 eredetiben található a számban, az a fél azt jelenti, hogy egy le van szedve az ínyig, és onnan van felépítve...
Vannak, akik szerint a cukorbetegség a fogakat is nagyon rongálja, illetve vannak ilyen tapasztalataik, szerintem viszont ez alapvetően attól függ, hogy hogy gondozod őket - ez alatt azt is értem, hogy sokat rágsz vagy keveset.

Végül is a csontok állapota is függ az anyagcsere állapotától, s mivel a betegségünk alapvetően felborítja az anyagcserét, hatással lehet a fogak állapotára is.

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!
Nekem is az a véleményem, hogy ami döntő, az a helyes fogápolás. Bár tavaly végeztek egy kutatást, amiben kimutatták, hogy a cukorbetegeknél gyakoribb az előfordulása a fogíny betegségnek, ami -ugye - a fog elvesztéséhez vezethet. Ebben viszont az játszik közre, ha valakinél nem kielégítő az anyagcsere-gondozás.
Tehát nagyon sok minden - köztük a fogunk egészsége miatt is - érdemes törekedni a normoglikémiás állapotra!
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Mrobi

Új tag
Kedves Hypohonder
Azt nem tudom, hogy maga betegség milyen hatással van a fogakra, de a cukor az elég jelentősen roncsolja, a cukorbetegek pedig sokkal kevesebb cukrot fogyasztanak, ami talán egy kicsit visszabillenti a mérleg nyelvét.
A másik fő tényező pedig az adotság, vagy gének. Talán sokunk tudna példát mondani arra, hogy valaki sok gondot fordít a fogaira mégis sürűn kell a fogdokihoz mennie, hogy megmentse öket, és az ellenkezöére is aki nem nagyobb gondot fordít a fogaira mint az átlag és életében kétszer folt orvosnál. (Apósom lassan 70, és tavaly huzták az első fogát. Remélem a fiaim örököltek ebből valamit)

H

hypohonder

Vendég
Tisztelt Fórum, ha már Mrobi megemlítette az örökletes tulajdonságokat, mik a tapasztalataitok a cukorbetegség öröklődésével kapcsolatosan? Kinek hogy alakult ki ez a betegség? Volt-e a családban rajtatok kívül cukorbeteg? Én egyre inkább úgy látom - bár az én esetem egyáltalán nem illik bele a sorba -, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nagyszülői vonalról öröklődik, mint közvetlenül a szülőkről - bár kétségtelenül a szülőkben is benne kellett lennie a hajlamnak, hiszen rajtuk keresztül jutott nekünk is.... Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra...

Ami a fogat (mint jövő időt is) illeti, szerintem nem egészen alapos az a vélekedés, hogy mivel cukorbetegek vagyunk, és ezért kevesebb cukrot eszünk, egészségesebbek lehetnek a fogaink. Az anyagcserezavar ugyanis a szervezet minden szegletében okozhat gondokat. Itt is az öröklött ellenállóképesség és a tevékeny védekezés (diéta, jól kezelt betegség) együtt hozhat elfogadható eredményt.

De itt van pl. a sokak által sokszor emlegetett kanül beszúrás-helye probléma: van, akinek napokig-hetekig megmarad a seb, de van, akinek egy-két nap alatt tökéletesen begyógyul. Ezt is be lehet az egyéni érzékenységnek is tudni, de sajnos lehet az is, hogy a magas, vagy nagyon ingadozó cukorszint miatt gyógyul nehezen a szúrás helye. Hiszen köztudott az is, hogy a normál cukorszintnél majdnem tökéletes a mi esetünkben is a gyógyulás, magas cukornál viszont rettentően nehézkes és szövődményekkel tarkított. Ti hogy látjátok ezt?
Még mielőtt bárki megsértődne: a nehézkes, hosszan tartó gyógyulásnak más okai is lehetnek!!!

Nálunk pénteken és szombaton is ragyogóan szép, napos idő volt - ezt kívánom mára is mindenkinek!

Mrobi

Új tag
Sziasztok!
Én vagyok a kis(nagyfiú).Csütörtökön megkaptam a pumpát a kanüllel még elvagyok nemis az zavar hanem a pumpa mintha valaki hozzám lenne kötve:)De úgy látom hogy meg fogja érni ezt a kis kellemetlenséget hiszen majdnem "szabadon" étkezhetek.

Hypohonder én a nagypapámtól örököltem a cukorbetegséget.Én már cseréltem kanült és 3-4 órával késöbb már csak 1 kis pötts látszódott.

Nem tudtam értelmesebben fogalmazni:) nekem ez még nem megy:)
Sok reményt fűzök a pumpához remélem beválik.
További kellemes napot mindenkinek!!

H

hypohonder

Vendég
Nyugalom, kedves Mrobi. Próbálj ki minden lehetőséget, és amelyik a legkevésbé zavaró számodra, azt a viselési módot válaszd. Ha jól emlékszem Medtronic-pumpád van, ugye? Ahhoz nem tudok tanácsot adni, meg azt sem tudom, hogy milyen "hordozóeszközöket" adnak hozzá.
Nekem kb. egy hónapja volt egy kanül-beszúrás, ami valószínűleg rossz helyre ment, mert pár napig éreztem utána, de egyébként 1-2 napon belül teljesen rendbe jövök.
Én egyébként édesapámtól "kaptam" ezt az örökséget, de én voltam az első a családban, akin kijött. Aztán a nővérem, majd az öregem... Csak én élek még - ők már régen meghaltak...

eremit

Új tag
Én "prototípus" vagyok a családban. Nem mondom, hogy büszke vagyok rá, de ha már én kaptam ezt a szerepet, próbálok kiválóan működni ;-) Kicsit tartok attól, hogy ha majd utódaim (gyerekeim, unokáim, dédunokáim...) lesznek, akkor ők vajon az én hibás génállományomból kapnak-e majd egy szösszenetet. Remélem nem!!!

A kanül helye változó. Van, hogy tovább marad a helye, van hogy egyáltalán nem látszik. Annyira nem nézegetem... Bár a combomon hónapok óta látszik...De persze nm úgy durván, csak amikor rászoliztam (mert igen, én minden jó tanács ellenére mesterségesen barnítom magam egy fél éve) ott maradt egy gombostűfejnyi halvány folt. Vagyis nem egy, hanem 3-3.

Fogászat. Épp holnap megyek az utolsó tömésre. Nem hiszem, hogy a cukorbetegség miatt lenne az, hogy több rossz fogunk van. Biztos hogy ebben is benne vannak a gének, na meg a rendszeres és helyes fogápolás. A mostani időszakban 3 fogamat tömi a doktornő. Szerencsére egyik sem nagy lyuk, úgyhogy kibírom megint érzéstekenítés nélkül :-D Remélem!!! (Ja, nekem inkább csak annyi problémám van, hogy gyakran érzékeny a nyelvem. De hogy ez mitől van? Lehet hogy a cukrosság tesz hajlamossá valamilyen nyelvérzékenységi dologra. Már ha egyáltalán létezik ilyen...)

Mrobi! Neked kitartást. Pár nap és ésszre sem veszed, hogy "van veled valaki" :)

Sani

Új tag
Kedves Mrobi!

Örülök, hogy köztünk vagy, és biztos vagyok benne, hogy ez a döntés volt az egyik legfontosabb döntés az életedben és hogy ezt nem fogod megbánni.
Az elején nekem is idegen volt, de pár nap- hét alatt megszoktam, és most már sokszor észre sem veszem, hogy 'össze vagyok kötve' egy pumpával.( Tényleg nem érzem)

Kedves Hypohonder!
Örülök, hogy aktivizálod sokszor a fórumot. Ráfér. A véleményem a dolgokról, amiket kérdezel:

A cukorbetegség kialakulhat
- pszichoszomatikusan, lelki tényezők, traumák hatására lesz cukorbeteg az illető. Ilyenkor az adrenalin nő, az inzulintermelés csökken. ( Azt hiszem, én is ezen emberek táborába tartozom. )
- öröklődés által. Ezért, akinek a felmenői között cukorbeteg valaki, nagyon fontos a prevenció, a megelőzés. Nagyon oda kell - kéne figyelni a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra!
Ismerek egy lányt, akinek az anyukája cukorbeteg, és ő retteg attól, hogy ő is az lesz, és ezért nagyon kíméletlenül, stresszesen éli meg a mindennapjait. Azért idáig sem szabad, hogy elfajuljanak a dolgok.
Mindenképpen fontos, hogy tudatosan éljék az életüket a veszélyeztetett emberek. Gyermekek, akik elhízottak, azok közül nagyon sokan lesznek cukorbetegek. Nagy a szülő felelőssége ebben a kérdésben.

A sebek gyógyulási ideje tényleg függ a vc értékektől, de vannak - sajnos - olyan emberek, akiknek nagyon nehezen gyógyul be sebük.
Én szerencsésnek mondhatom magamat, mert pár nap alatt eltűnik az előzőleg kivett kanül helye.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ez az öröklődés téma engem is érdekel!
Én is prototípus vagyok, mint eremit. A fiamnál elvégezték a génvizsgálatot és elvileg nem örökölte a rossz gént (már amit ismernek az orvosok, aztán nem lehet tudni, hogy ez biztosan azt jelenti-e, hogy nem lesz cukros). Nálam nem néztek ilyen génvizsgálatot, szüleimnél sem. De marhára érdekel, hogy honnan szedtem össze mégis a rossz gént, ha soha, senkin nem jött még ki a családban.

A kanül nálam 1 hétig látszott. Nem tudom, mit értetek begyógyuláson, de nekem az volt, hogy meggyógyult (azaz beforrt a seb, tehát maga a seb meggyógyult, nem nedvedzett vagy vérzett) csak simán piros maradt 1 hétig a bőröm. De nekem minden sebem ilyen. És független a cukromtól. Ha 5-ös cukraim vannak, akkor is a gyors begyógyulás után hetekig piros egy seb helye. Azt hiszem, ez egyéni bőrprobléma, bőrdoki szerint "ilyen típusú a bőröm". Vannak sebhelyeim, amik sok évesek. De tény, hogy amikor rosszabbak a cukraim, az adott sebeim sokkal lassabban gyógyulnak (tovább marad nyílt egy seb pl).

A fogakról csak annyit, hogy a cukorbetegség sajnos, mint rizikófaktor szerepel a fogak romlásában, a magas cukor ezt is hozza magával. Nem kell hozzá cukrot enni, akkor is. Persze, nyilván, akinek jók a cukrai, nagyon kicsi esélye van a romlásra, vagy akinek szuper fogai vannak, talán a rossz cukrok sem teszik majd tönkre, de általánosságban a cukorbetegeknek rosszabbak a foguk, mint a nem cukrosoknak.

H

hypohonder

Vendég
Kedveseim, örülök, ha sikerült közérdeklődésre számot tartó témát felhoznom (szerencsére már nem először, még a korábbi "életemre" is figyelemmel). Az öröklődés kapcsán annyit, hogy mint írtam, én és a nővérem is betegek vagyunk/voltunk. Mindkettőnknek két lánya született, akik eddig nem mutatják jelét annak, hogy veszélyben lennének. Mindezek mellett azt is ki kell emelni, hogy mint ahogy a matematikában is vannak törvényszerűségek (pl. mínusz x mínusz az plusz), úgy a biológiában is, csak azokat még nem ismerjük eléggé. Ezt azért mondom, mert két teljesen egészséges embernek is születhet majdan cukorbeteggé váló gyermeke, csak a rizikófaktor nagyobb akkor, ha az egyik szülő, vagy rokon már beteg (volt).
Szerintem már elméletben megvan a megoldás a cukorbetegség és sok más, öröklődéssel is terjedő betegség gyógyítására, csak pillanatnyilag még kifizetődőbb Afganisztánra és Irakra költeni a dollár százmilliárdokat, mint erre a kutatásra. Bezzeg ha mi is kőolajat termelnénk, rögtön fontosabbak lennénk a világ számára....
Kedves Molli, az írásom eredeti változatában név szerint szerepeltél, de nem tartottam helyesnek, hogy így szólítsalak meg, viszont Rád gondoltam, amikor ezt a "szúrás helye" problémát felvetettem. Arra gondolok, hogy jó cukor mellett is előfordul lassú sebgyógyulás. Nyilván adottság kérdése is.
Egyébként hogy érzed magad ismét a penesek között? Hogy alakult azóta az életed, hogy letetted a pumpát?

Vick

Új tag
Nálunk apai nagyapja 1. tipusú cukorbeteg a fiamnak. De korábban eszünkbe sem jutott, hogy ez nálunk rizikófaktor lehet, mert nem is tudtuk, hogy 1. típusú a papa. Kb 40 éves kora körül jött elő nála, időskori cukorbetegségnek hittük és nem aggódtunk. Még ő maga sem tudja melyik "csoportba" tartozik! Én kérdeztem rá az orvosánál, és akkor derült ki, hogy 1-es. Apósomnak van még 3 lány unokája, azoknál nem jött elő. Úgy tudom, hogy az 1. típusú öröklődik, a 2. típusú nem.
Kisfiamnál egyébként a bárányhimlő hozta ki. Nagyon-nagyon beteg volt vele. Utána kb 1 hónappal derült ki a diabétesze. Bánom, hogy annak idején nem adattam be a bárányhimlő elleni oltást, pedig gondoltam rá. Talán nyertünk volna pár évet.

A kanül helyekkel kapcsolatban én tapasztalok összefüggést a magas cukor és a lassú sebgyógyulás között. Mikor szépek az értékek a hely is hamar elhalványul, mikor magasabb, akkor lassabban múlik el. De ehhez tartósan magas ill alacsony értékek kellenek. Azért rá szoktam segíteni aloeverás krémmel. És az is érdekes, hogy mikor felszalad a cukra a fiamnak, előjönnek, kipirosodnak a korábban már eltünt szúráshelyek is. (Nem ezt nézegetem állandóan, de fürdéskor nagyon szembetűnő :) ) Mikor még pennel adtuk az inzulint sokszor volt magas a cukra, és 1 lábán 10 szúráshelyet is meg tudtam számolni.) Ma már a legrosszabb esetben is csak az előző kanül hely látszik egy testrészen ,azaz az egész gyereken 5 db)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Molli, az írásom eredeti változatában név szerint szerepeltél, de nem tartottam helyesnek, hogy így szólítsalak meg, viszont Rád gondoltam, amikor ezt a "szúrás helye" problémát felvetettem. Arra gondolok, hogy jó cukor mellett is előfordul lassú sebgyógyulás. Nyilván adottság kérdése is.
Egyébként hogy érzed magad ismét a penesek között? Hogy alakult azóta az életed, hogy letetted a pumpát?

Köszönöm az érdeklődést :) Nem tudom, hogy itt ki olvasta és ki nem, de nemcsak hogy penre váltottam, hanem azzal az erővel beköltözött a hasamba a testvér is. Úgyhogy egy kicsit más most az életem, mintha csak simán penre tértem volna vissza. Most vagyok a 4. hónapban. Működik nálam a levemir, de csak bizonyos kompromisszumok árán, például este kell ennem 3-4 háztartási kekszet, így lesz csak jó egész éjjel a cukrom és délelőtt 11kor általában szintén be kell kapnom valamit (bár ezt kivételesen pumpával sem bírtam kiküszöbölni, ha egy bizonyos szint alá tettem a bázist, akkor 10 lett ebédre a cukrom). És persze számolnom kell azt is, hogy hány óra van, amikor enni szeretnék, mert attól függően kell a kajához állítani a humalogot. Reggelire pl 1 zsemléhez 6 egység jár, de vacsorához csak 4. Ennek ellenére a szabadságom megvan (ahogy pumpa előtt is), akkor és annyit eszem, amennyit szeretnék, csak tudnom kell, hogy mennyire vagyok az adott időpontban inzulinérzékeny. De összességében hiányzik az a biztonság a cukraimban, amit a pumpa adott. Én most napi 16-20szor mérek, hogy jó legyen a cukrom, hogy időben léphessek, ha baj van, pumpával olyan stabil volt, hogy 7-8 mérés elég volt. A HbA1c-m 6.2 volt pumpával és most is pontosan ugyanennyi volt, pedig már eltelt a pen óta 4 hónap, szóval ez tiszta penes érték. És pumpa előtt is 6.0-6.3 között volt. Csak az életminőség, a biztonságérzet, a nyugodt éjjelek, hogy nem kell megmérnem, úgyis jó értékkel fogok kelni, ezek hiányoznak nagyon. De a bevérzések és a fájdalmas kanül, a stressz, hogy hány szúrás kell a következő kanülcseréhez nem hiányzik, szúrni magamat pennel nem jelent semmit és az időpontok sem okoznak sosem gondot. Ha egyszer lesz kisebb és még vékonyabb 45 fokos kanül, akkor újra ki fogom próbálni, hiszen már megvettem a pumpát, az enyém, itt áll a fiókban.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nálunk apai nagyapja 1. tipusú cukorbeteg a fiamnak. De korábban eszünkbe sem jutott, hogy ez nálunk rizikófaktor lehet, mert nem is tudtuk, hogy 1. típusú a papa. Kb 40 éves kora körül jött elő nála, időskori cukorbetegségnek hittük és nem aggódtunk. Még ő maga sem tudja melyik "csoportba" tartozik! Én kérdeztem rá az orvosánál, és akkor derült ki, hogy 1-es. Apósomnak van még 3 lány unokája, azoknál nem jött elő. Úgy tudom, hogy az 1. típusú öröklődik, a 2. típusú nem.
Kisfiamnál egyébként a bárányhimlő hozta ki. Nagyon-nagyon beteg volt vele. Utána kb 1 hónappal derült ki a diabétesze. Bánom, hogy annak idején nem adattam be a bárányhimlő elleni oltást, pedig gondoltam rá. Talán nyertünk volna pár évet.

A kanül helyekkel kapcsolatban én tapasztalok összefüggést a magas cukor és a lassú sebgyógyulás között. Mikor szépek az értékek a hely is hamar elhalványul, mikor magasabb, akkor lassabban múlik el. De ehhez tartósan magas ill alacsony értékek kellenek. Azért rá szoktam segíteni aloeverás krémmel. És az is érdekes, hogy mikor felszalad a cukra a fiamnak, előjönnek, kipirosodnak a korábban már eltünt szúráshelyek is. (Nem ezt nézegetem állandóan, de fürdéskor nagyon szembetűnő :) ) Mikor még pennel adtuk az inzulint sokszor volt magas a cukra, és 1 lábán 10 szúráshelyet is meg tudtam számolni.) Ma már a legrosszabb esetben is csak az előző kanül hely látszik egy testrészen ,azaz az egész gyereken 5 db)

Vick, nálatok nem volt olyan, hogy amikor kiderült, hogy cukros, az akkori sebei piros foltként megmaradtak (nem mind, mondjuk néhány)? Nálam a lábszáramon maradtak ilyen foltok és 5-6 év után egy neves doki kitalálta, hogy kortizolt ad be helyileg oda és attól elmúltak. Állítólag a cukorbetegség egy nagyon nagyon ritka szövődménye ez a fajta bőrelváltozás és fel is jegyezte több doki is, hogy nálam nem szövődmény volt ez, hanem így kezdődött (a lábszáramon az akkori néhány sebem változott ilyenné, de már nem látszik, bár 18 éves koromig látszott).

Oldal tetejére