Insulinpumpa

H

hypohonder

Vendég
Igen, Kmollin én is meglepődtem, amikor ő lepődött meg, hogy előbb ki kell venni kb. egy fél nappal az inzulint a hűtőből. Ez szerintem is szakmai hiba, ha nem mondják, hogy mit kell tenni a lehető legbuborék-mentesebb "anyag" érdekében.
De valamit ne felejtsünk el: nem csak ettől lesz (lehet) buborék az inzulinban, mert gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ne legyen. A mostani hol hűvös-hol hideg időben óhatatlan, hogy ha otthon vagy és kimész a hidegebbre, akkor összehúzódik az inzulin, és az így keletkezett űrt levegő tölti ki (pontosabban légüres tér keletkezik, ami buborék képében jelenik meg). Ha melegbe térsz vissza, akkor eltűnhet a buborék, de általában marad belőle a fecskendőben is...

pumpás

Őstag
Nekem soha nemvolt bubi problémám.Ezért hordom ruha alatt igy nincs kitéve hömérséklet ingadozásnak.A Medtonicnál igenis tájékoztattak mindenröl.Lehet a szerncsén mullott hogy olyan képviselöt találtam aki maga is pumpahasználó.

poe

Őstag
Most ez még annyira drága, hogy nagy méretekben nem fog nálunk elterjedni, ráadásul a Medtronicos szenzor a hozzáértők szerint nem elég pontos, vannak neuralgikus pontjai, továbbfejlesztendő.
Sziasztok!

Szenzorral kapcsolatban:
Most volt rajtam 1 hétig. Tényleg nem elég pontos, de min 12 óránként mérni kell VC-t, majd az eredményt bevinni a készülékbe, kallibrációs célzattal.
De szvsz nem is az a legfontosabb, hogy hajszálpontos VC értékeket adjon meg, hanem hogy grafikonról leolvashatod a "tendenciát", melyik napszakban, mire, hogy reagál a VC, emelkedik/süllyed és mennyire meredeken.
Be lehet regelni a Medtronic honlapjára, feltölteni a pumpáról az adatokat, ill manuálisan bevinni a CH-t (azt is beírhatod, hogy mit ettél), mozgást ilyesmit. A kapott grafikonok pdf formátumban menthetők, nyomtathatók.

Az áráról:
Magát a szenzort "kölcsönzik", tehát ingyenes, az egyszerhasználatos részét kell kifizetni, az kb 9000 Huf.

Egyébként én alapvetően a szenzor miatt választottam a Medtronic-os pumpát.

Üdv:
poe

zsuzsa

Új tag
Nekünk sem volt még bubis problémánk, de nekünk is elmondta a pumpakoordinátorunk, velünk is olyan szakember foglalkozott, aki maga is viseli a pumpát, és mindenbe beavatott, de ami közben merűlt fel kérdés arra is választ kaptam, sőt ez pont ma történt, hívtak a metronictól hogy kerestem az összekötőjüket, de külfőldön van és kérte hogy hívjanak fel, hogy milyen ügyben kerestem, nincs e valami problémám, nagyon rendesek szerintem. Persze én tudom hogy nem lehet mindenki kedvére tenni, és nem egyfórmák a szakértők sem, és biztos van olyan is közöttük aki nem kezeli olyan lelkiismeretesen a dolgokat, nekünk ilyen téren nincs még problémánk lehet hogy csak szerencsések vagyunk, vagy azóta tényleg fejlődtek ilyen irányba.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekem soha nemvolt bubi problémám.Ezért hordom ruha alatt igy nincs kitéve hömérséklet ingadozásnak.A Medtonicnál igenis tájékoztattak mindenröl.Lehet a szerncsén mullott hogy olyan képviselöt találtam aki maga is pumpahasználó.

Nos, most már egyértelmű, hogy én vagyok a peches. Amikor megkaptam a pumpát, pont azon a héten váltottak pumpatrénert, a régi, szakmailag sokat tudó nő helyett jött egy új, nyilván ti mindkettőt ismeritek. Az új is nagyon szimpatikus volt nekem, de komolyan mondom, én vele együtt tanultam meg a pumpát. Azt hiszem, nincs sok pumpatréner a medtronicnál, akkor csak ő volt, ez biztos, most már, lehet, hogy van más is. És akkor még neki nem volt pumpája sem, azóta lehet, hogy van. Szóval el tudom képzelni, hogy azóta belejött és mostmár vérprofiként állja a sarat. Bár, nem én vagyok az egyetlen, akinek nem tetszett 100%-ig a háttértámogatás, de lehet, hogy csak mi néhányan voltunk pechesek, vagy csak peches időszakot éltünk át.
Ja, meg akkor még magyar honlap sem volt rendesen, csak tervben volt, hogy fel neten lehet majd feltölteni a pumpa adatait. Ha jól sejtem, sok változáson ment át a cég, valószínűleg elavultak az én tapasztalataim.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekünk sem volt még bubis problémánk, de nekünk is elmondta a pumpakoordinátorunk, velünk is olyan szakember foglalkozott, aki maga is viseli a pumpát, és mindenbe beavatott, de ami közben merűlt fel kérdés arra is választ kaptam, sőt ez pont ma történt, hívtak a metronictól hogy kerestem az összekötőjüket, de külfőldön van és kérte hogy hívjanak fel, hogy milyen ügyben kerestem, nincs e valami problémám, nagyon rendesek szerintem. Persze én tudom hogy nem lehet mindenki kedvére tenni, és nem egyfórmák a szakértők sem, és biztos van olyan is közöttük aki nem kezeli olyan lelkiismeretesen a dolgokat, nekünk ilyen téren nincs még problémánk lehet hogy csak szerencsések vagyunk, vagy azóta tényleg fejlődtek ilyen irányba.
Csak még egyszer leírom, mert szerintem sokan félreértenek engem. Emberileg semmi problémám nem volt soha a medtroniccal. Amit most te írtál, ez inkább emberi tényező, kedves, segítőkész, lelkiismeretes, minden időben és helyzetben megpróbál segíteni. Ezzel nem is volt gondom. A gondom az volt, hogy sokmindenre egyszerűen nem tudott érdemleges választ adni, amire itt vagy a Roche igen.
Akiről most te írtál, róla írtam én is és nagyon bírom őt, mint ember és valóban, akármikor segít, ha kell.
Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy tényleg profin beletanult tavaly június óta a dolgokba, szóval az én pechem szimplán az volt, hogy vele együtt kezdtem... Ez pedig a medtronic hibája, nem szabadott volna a mélyvízbe ereszteni őt, ott kellett volna hagyni mellette még legalább 1-2 hónapig a régi trénert.

zsuzsa

Új tag
Valószínű ez lehetett a helyzet, én nem akartam szónokolni mellettük, csak leírtam a tapasztalatomat, de abban igazad van hogy ezek emberi tényezők, nekünk meg még nem volt olyan problémánk ezen a rövid idő alatt amiben szakmailag nem tudott volna segíteni, de ha a válasza nem lenne kielégítő biztos én is tovább érdeklődnék kérdezősködnék amíg megfelelően kimerítő választ nem kapnék, amúgy is olyan vagyok hogy szeretek több forásból kimerítő választ kapni, nem szoktam egy véleményre hagyatkozni. Erre is jó nekem többek között a fórum, hogy itt aztán sok forrásból meríthetek, ha problémám van.

poe

Őstag
Nos, most már egyértelmű, hogy én vagyok a peches.
Ja, meg akkor még magyar honlap sem volt rendesen, csak tervben volt, hogy fel neten lehet majd feltölteni a pumpa adatait.
Egy szóval sem mondtam, hogy a magyar oldalra töltöttem fel. :)
Az amerikaira...
De lehetőség van egy szoftver segítségével közvetlenül a saját gépedre is letölteni, a net szvsz azért szerencsésebb, mert ideális esetben elég megmondani az orvosodnak a username-t és a password-öt.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egy szóval sem mondtam, hogy a magyar oldalra töltöttem fel. :)
Az amerikaira...
De lehetőség van egy szoftver segítségével közvetlenül a saját gépedre is letölteni, a net szvsz azért szerencsésebb, mert ideális esetben elég megmondani az orvosodnak a username-t és a password-öt.
Aha :) Én megvettem azt a kis kütyüt, úgyhogy én a saját gépemre töltögettem az adatokat :oops:

tímeácska

Őstag
inzulinpumpa

Ha minden igaz, akkor sikerült feltennem Máté dec.-januári Trend diagrammját. Asszem sokat elmond ez a "görbe"... :)

Csatolások

• BgTrend.bmp
    31.3 KB · Olvasás: 33

Sani

Új tag
Kedves Tímeácska!

Gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok. Főleg, hogy egy kisgyerekről van szó, akinél szinte kiszámíthatatlan minden elkövetkező perc.
Biztosan nagyon figyeltek - az inzulin mellett - a diétára és a rendszeres mozgásra is. Légy szíves, írd le, hogy kb. hogyan telik egy átlagos napotok, hányszor mértek cukrot és mit esztek. Ezzel,biztosan nagyon sok 'pumpában kételkedő' szülőnek fogsz segíteni a helyes döntés meghozatalában. Persze nem feledjük el, hogy nem vagyunk egyformák, de a Ti esetetek példaértékű.

tímeácska

Őstag
Szia Sani!
Köszi, igyekszünk! :)
Majd ígérem, egy teljes napunkat leírom, részletesen, de most nincs rá időm (jó hosszú lesz:-D-előre is bocsi), pár napon belül meglesz!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Szuperül felraktad a diagramot, meg lehet nyitni. Ahhoz meg csak gratulálni lehet, hogy ez a görbe majdnem egyenes. Kíváncsi lennék, egy nem diabos ember görbéje mennyire görbül, mert lehet, hogy jobban, mint Mátéé.
De az egészben az a legjobb, hogy Máté jól érzi magát, és neki ez így természetes, talán nem is tudja, hogy mi itt mit örömködünk ennyire.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A buborékos témához szeretném hozzá fűzni, hogy még penes pályafutásom elején nekem is azt mondták, hogy patroncserekor a hűtőből kivéve néhányszor görgessem meg a patront a két kezem között. Pedig logikusan átgondolva ez a néhány kézmeleg mozdulat nem elegendő ahhoz, hogy a folyadék egyenletes hőtáguláson menjen át. Én a penben láttam is bubikat, amit néhány egység kinyomásával el lehetett tüntetni. Azonkívül a pent vagy függőlegesen (combba) , vagy vízszintesen (hasba, karba) tartva adtuk be az inzulint, és ebben az esetben a bubi sosem a tű felé vándorolt. A pumpánál viszont más a helyzet. Egyrészt a feltöltéskor elvileg légüres teret képezünk az izulinnal a tartályban, de valójában a hőtágulás folytán képződött bubikat a pumpa motorja nyomja a csőbe és a kanülön keresztül a bőr alá. A két patron között is van különbség. A penbe az eredeti üveget rakjuk, a pumpába viszon egy műanyag patronba töltjük át az inzulint. A műanyag patron belsejét bevonják egy különleges anyaggal a dugattyú csúszása érdekében. (Javasolják is, hogy az inzulin átszívása előtt mozgassuk meg oda-vissza a dugattyút.) Biztos észre vettétek az üveg patronban lévő bubi egy nagy "gömb", míg a műanyag patronban lévő bubi sok kicsi apró bubi, olyan, mint szóda. Ráadásul alig láthatóan, szétterülve rátapad a műanyag patron falára. Nálam előfordult, hogy kb. 100 E után kellett újból légtelenítenem, mert láthatóan sok bubi volt a patron falán.

Mindezektől függetlenül számomra is furcsa, hogy egy kezdő tréner mellé miért nem adtak egy tapasztaltabbat, hiszen ez a bubi téma nagyon fontos lenne, egy kezdő pumpás elindításában. A pumpa trénerek egyébként nagyon sok hasznos, apró infókat gyűjtenek be tőlünk használóktól, amiket tudnak alkalmazni az új pumpások betanításakor. Ez egy folyamatos, egymást segítő, tanító folyamat, de természetesen ehhez a megfelelő tréner kell.

poe

Őstag
Mi az a net szvsz? Adatbázis? Hol található?
szvsz=szerény véleményem szerint...:)
Arra utaltam, hogy szerintem jobb internetre feltölteni, mint a saját gépedre. Bocs ha félreérthető voltam.
A www.minimed.com oldalon, a carelink menüpont alatt van lehetőség feltölteni a pumpa, ill más medtronic-os készülékek adatait. Ehhez regisztrálni kell.
Ha nem vagy regisztrált és/vagy nem tölröttél még fel semmit, akkor sokra nem mész vele, mivel a többi felhasználó cuccait nem tudod megnézni.
Azért szétnézni szét lehet, kis böngészéssel lehet találni pár példát.

Oldal tetejére