mindenkinek

christina

Őstag
Még az jutott eszembe, Christina, hogy ha a dokitok hajlandó lenne kézzel megírni egy receptet, akkor meg lehetne arra kérni, hogy egy egyhóval előbbi dátummal írjon egyet, és akkor a múlt havit (a lemaradt egy dobozt) még bekaszírozhatnád (lévén, a receptek 1 hónapig érvényesek.) Csepp a tengerben, de azért jól jönne.

Köszi, de sajnos géppel írnak és az átdátumozósdi nem működik.
A márciusit még behajtom, a pumpa engedélyezése hivatalosan febr. közepe, úgyhogy az a februári fél hónap meg nem izgat.
 

szolnok

Új tag
Az OEP március 20 tól érvényes listája szerint.<meta http-equiv="CONTENT-TYPE" content="text/html; charset=utf-8"> <title></title> <meta name="GENERATOR" content="OpenOffice.org 2.4 (Linux)"> <style> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Arial CE"; font-size:x-small } --> </style> <table rules="none" border="0" cellspacing="0" cols="8" frame="void"> <colgroup><col width="489"><col width="33"><col width="71"><col width="50"><col width="68"><col width="58"><col width="68"><col width="53"></colgroup> <tbody> <tr> <td width="489" align="left" height="20">Tesztcsíkok</td> <td width="33" align="left">
</td> <td sdnum="1038;0;# ##0" width="71" align="left">
</td> <td width="50" align="center">
</td> <td sdnum="1038;0;# ##0" width="68" align="left">
</td> <td width="58" align="center">
</td> <td width="68" align="center">
</td> <td width="53" align="center">
</td> </tr> <tr> <td colspan="8" valign="top" align="justify" height="17">Indikáció: inzulin kezelésre szoruló diabetes mellitus</td> </tr> <tr> <td colspan="8" valign="top" align="justify" height="17">Felírási jogosultság: diabetológiai szakrendelés szakorvosa, a szakorvos javaslatára háziorvos</td> </tr> <tr> <td colspan="8" valign="top" align="justify" height="35">Megjegyzés: *napi kétszeri inzulinozás esetén 2 doboz, napi háromszori inzulinozás esetén 6 doboz, regisztráltan napi minimum négyszeri inzulinozás esetén 9 doboz rendelhető.

417 Ft /doboz. Ennek ellenére van olyan gyógyszertár, ahol 750, van ahol 500. Pedig azthiszem ez is fix áras mint a gyógyszer.

</td> </tr> </tbody> </table>
 

borka

Őstag
Kedveseim.
Megjelent a piacokon a Medvehagymahttp://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Medvehagyma?id=77
 

blaci

Őstag
Óraátállítás!

Sziasztok!
El ne felejtsétek! Óraátállítás lesz! Ma este, éjszaka lefekvés előtt (miután kibuliztátok magatokat gyertyafényben) állítsátok át az órákat egy órával előre! (Aki nagyon precíz szeretne lenni az hajnali kettőkor állítsa előre az órákat háromra.) Elkezdődik a nyári időszámítás, most bizony vesztünk egy órát, de sebaj, jön a nyár, örüljünk neki, mehetünk ki a szabadba!
- :mrgreen:

Egy kis történelem:
1784 - Benjamin Franklin - villámhárító feltalálója - volt az, akiben először felmerült az ötlet, hogy állítsuk át az órákat (egyesek szerint csak viccből javasolta), de végül nem lett belőle semmi.
Később az első világháború idején ismét felvetették az ötletet, majd 1916-ban elsőként az USA-ban ki is próbálták a dolgot, de csak ideiglenesen pár évig használták.
1973-tól az olajválságtól viszont Amerikában újra elkezdték alkalmazni ezt az eljárást, az energia megtakarítás reményében.
Magyarországon, az óraátállítás kísérleti jelleggel, 1916-ban jelent meg, majd többször is bevezették. 1954 és 1957 között minden évben volt óraátállítás, majd 1958-1979-ig egyszer sem. Végül 1980-tól ismét és azóta is folyamatosan alkalmazzuk.
Nyugat-Európában "csak" 1976-ban (olajválság miatt) vezették be, először Franciaországban, majd 1980-tól Németország is csatlakozott ehhez a rendszerhez.
A nyári-téli időszámítást hazánkban egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, ez összhangban van az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályzattal.
"A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart." (2009 március 29. - október 25.)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És akkor egy kis érdekesség.
Arizona, és Nevada államokban az időzóna miatt van egy óra eltérés, de csak télen, ugyanis Arizona nem alkalmazza a nyári-téli átállást (1986-óta az amerikai szövetségi törvényekben elő van írva a téli/nyári óra átállítás, de ez több államban nem történik meg, mivel az államok saját törvényei ezt felül bírálhatják.)
Így amikor az ember a Hoover gáton halad át, akkor átautózik egyik államból a másikba. A gáton két torony van órával együtt, egy Arizonában egy Nevadában. Nyáron a két órán megegyezik az idő, télen viszont van egy óra eltérés az időzóna miatt.
 

Csatolások

  • Hoover gát.JPG
    Hoover gát.JPG
    157.7 KB · Olvasás: 10

blaci

Őstag
Köszi Kata!
Ismét okosabbak lettünk, vagy ha azok éppen nem is de tényleg érdekes, ezt nem is tudtam. - :rolleyes::mrgreen:
Üdv.,
Laci

Ui.: Hogy mik vannak! - :mrgreen:
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Derűs Diabétesz Pályázat

Mindannyian tudjuk, hogy a krónikus betegség megléte, az ahhoz való alkalmazkodás, a gyakorta fájdalmas kezelés, a szövődmények kivédésére tett folyamatos erőfeszítések nem adnak örömre okot. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a cukorbetegek élete – betegséggel, kezeléssel együtt – sem állhat csupa szomorú hétköznapból, fájdalmas mozzanatból.

Ezért a www.diabetesonline.hu pályázatot hirdet gyermek és felnőtt korú cukorbetegeknek, a kezelésükben részt vevő egészségügyi dolgozóknak, illetve a betegségben bármi módon érintetteknek: elevenítsék fel betegségük, kezelésük azon élményeit, amelyekben megcsillant a jókedv, a humor, a derű, ami erőt adhat, vagy elszórakoztathatja a sorstársakat.

A részletekért nézd meg: Derűs Diabétesz Pályázat
 

pusimelu

Őstag
Kicsit későn ,de vagyok.Olvastam a lemaradásomat és biztos hogy írok a derűs diabetesemről.Nagyon jól vagyok márciusban nem volt hypóm szinte alig és felfelé is sikerült megfognom sokszor a cukromat.(Na volt amikor nem de nem baj.
Mi a véleményetek a cukorbetegen éjszakai munkáról?
Tudom B.Laci már írta hogy szépen megoldja a dolgokat de mástól is szeretnék véleményt kérni ha lehet.
Mert nálunk is változások lesznek munkahelyen és ,vagy lesz májustól munka vagy nem ,de ha lesz akkor lehet ,hogy folyamatos műszak és én félek az éjszakától már csak azért is ,mert végre olyan jók az eredményeim ,hogy nem is hiszem el.
 

pumpás

Őstag
Nálam ez baromi jol müködik az üzemorvos egyszerüen eltiltott!És ezt a munkahelyem tolerálja.Ha meg ezért akarnak kirugni hogy diabos vagy,és mind ezt be is tudod bizonyitani a biróság javadra dönt.Nem egy olyan ismerősöm van aki igy tett,és vissza vették a munkahelyére.:p
 

zsuzsa

Új tag
Hát tudod megette a fene ha ezt bíróság előtt kell bizonygatni. Arra a munkahelyre amivel szembe munkaügyi pert nyertél, már úgysem mész vissza, és pereskedni sem olyan egyszerű. Jobb a helyzethez a lehetőség szerint alkalmazkodni. mondjuk a legjobb az, ha a munkálltataó biztosít arról időben hogy mondjuk veled nem számólnak éjszaka, mert tisztában vannak az állapotoddal.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A munkaügyi pereknél van egy változás, mégpedig az, hogy az eddigi ingyenesség megszűnt, vagyis ha a dolgozó indítja a pert, már a perindításnál fizetnie kell. Aztán a végkimenetelnél dől el, hogy valójában ki fizet. Azonkívül egy ilyen per néhány hónaptól 1-1,5 évig is elhúzódhat, addig viszont a dolgozó nincs állásban. Pernyertesség esetén, ha visszaveszik, a kieső bért is megfizetik, ha nem, akkor a dolgozó téríti a bírósági költséget. Van még egy ok, amiért ma nem szabad ilyenbe belevágni. Mégpedig az, hogy a munkáltató nem azért mond fel, mert a dolgozó diabéteszes, hanem azért, mert tervezett létszámleépítést eszközöl, vagy átszervezés miatt bevezeti váltóműszakot. Aki nem tudja vállalni, azt továbbra sem tudja nappalos műszakban foglalkoztatni.

Meli, egyedül az üzemorvosod, és a főnököd együttes segítségében bízhatsz. Ha nincs más munkalehetőség, és nincs megegyezés, akkor el kell vállalnod, és bízni abban, hogy visszakerülhetsz egy újabb átszervezés alkalmával egy műszakba. A mai gazdasági helyzet most nem teszi lehetővé, hogy a dolgozó csapjon az asztalra.
 

blaci

Őstag
Kedves Meli!
Vállald el nyugodtan ha úgy adódik, semmi gond nem lesz ezzel. Ha még nem dolgoztál eddig éjszaka akkor eleinte biztos rosszabb lesz megszokni az éjszakai munkát mint a cukidat rendben tartani. Én már 15 éve dolgozom éjszaka is, cukorbeteg pedig csak 2004. augusztus óta vagyok, szóval így már nekem könnyebb volt. Lehet hogy még tetszeni is fog, én pl. jobban szeretek éjszaka dolgozni… Beszéld meg a dokiddal és minden rendben lesz, ha viszont nem bírod (van ilyen), akkor ne erőltesd. Egyébként azt nem értem még mindig, hogy a mai kezelési módszerek és inzulinok mellett miért zárkóznak el az orvosok ettől ilyen határozottan, főleg annál aki inzulinpumpát használ. Mondjuk itt ez nem is annyira fontos ebben az esetben. Ez még a "régi iskola", szerintem, na de a mai világban… Mi az amit egy cukorbeteg nappal meg tud csinálni és éjszaka pedig nem. A kezelésre fogni nem igen lehet, ezt tapasztalatból tudom, persze ha mondjuk egy hétig minden éjszaka menni kell az elég nehéz lehet, de azért megoldható. Van olyan cukorbeteg barátom aki műhelyben dolgozik 3 műszakban és rendszeresen megy folyamatosan éjszaka egy hétig, mindig panaszkodik hogy fáradt meg ilyenek de a cukrával nincs különösebb gondja. Én úgy éjszakázom egyébként hogy hetente csak egy, maximum kettő (nagyon ritkán három) éjszakai szolgálatom van, szóval így azért sokkal könnyebb…

Na, nem is folytatom mert a többieket kérdezted engem nem, de gondoltam hátha hasznos lesz…ha nem akkor bocsi…;):roll::D
Üdv.,
Laci


Ui.:…csak vicc volt ám…mármint az utolsó mondat, a többi az nem ám.;):D:D:D
 

blaci

Őstag
Szia Pumpás!
Téged miért tiltott el ilyen határozottan az üzemorvosod? Mivel indokolta a dolgot? Csak kíváncsi, tudod…;):roll::D
Üdv.,
Laci
 

pumpás

Őstag
Szia Pumpás!
Téged miért tiltott el ilyen határozottan az üzemorvosod? Mivel indokolta a dolgot? Csak kíváncsi, tudod…;):roll::D
Üdv.,
Laci
Szia Laci!Baromi egyszerü a magyarázat.A cukorbeteg Nem dolgozhat válto müszakban,föleg éjszakára nem.Nem vagyok biztos benne de talán van is rá valamilyen törvény!:lol:
 
Oldal tetejére