mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Most ismét kedvet kaptam, hogy újra eljárjak. Itthon nem lehet gyakorolni, (hiába megy már annyira), mert nálunk átjáróház van, vagy nevezhetném ifjúsági találkozónak is, amikor a fiam haverjai jönnek-mennek.
 

pumpás

Őstag
:pSzia Nofre!Egy konkrét kérdésem lenne.Hol lehet vásárolni Hypo-Fit cukor oldatot?Amit az ujság rejtvényében lehet nyerni.Ja köszi az ujságot!:p
 

poe

Őstag
Sziasztok!

A hétvégén egészségnap volt a városunkban és szombaton megtartottam életem első előadását diab témában. Elsősorban laikusoknak szólt, ismeretterjesztési céllal, az 1-es típusú diabetesről, saját "élményekkel" színesítve. Állítólag nem sikerült rosszul, bár én találtam rajta csiszolnivalót bőven. Az érdeklődés nem volt túl nagy (kb 15 ember, ebből 3 doki, meg három családtag/barát ;)) , de ez az egész rendezvényre jellemző volt sajnos, a szervezés nem sikerült túl jól.
Viszont az egyik dokinak a helyi rádióban van saját műsora, úgyhogy rádióinterjú is készült... Másnap futóverseny volt, arra nem mentem, utálok futni, délután viszont elbringáztunk az egyik szomszéd falu arborétumába.
Úgy gondolom valami elindult, a hibákból tanulunk, jövőre jobb lesz! :p
 

napocska

Őstag
Sziasztok!

A hétvégén egészségnap volt a városunkban és szombaton megtartottam életem első előadását diab témában. Elsősorban laikusoknak szólt, ismeretterjesztési céllal, az 1-es típusú diabetesről, saját "élményekkel" színesítve. Állítólag nem sikerült rosszul, bár én találtam rajta csiszolnivalót bőven. Az érdeklődés nem volt túl nagy (kb 15 ember, ebből 3 doki, meg három családtag/barát ;)) , de ez az egész rendezvényre jellemző volt sajnos, a szervezés nem sikerült túl jól.
Viszont az egyik dokinak a helyi rádióban van saját műsora, úgyhogy rádióinterjú is készült... Másnap futóverseny volt, arra nem mentem, utálok futni, délután viszont elbringáztunk az egyik szomszéd falu arborétumába.
Úgy gondolom valami elindult, a hibákból tanulunk, jövőre jobb lesz! :p

Gyakorlatnak mégis jó volt! Gratulálok! Legközelebb, ha több ezer ember előtt beszélsz majd, már nagyon rutinos leszel ;)
 

borka

Őstag
Szia Poe. Szerintem nem kellen várnod egy évig,mert a téma most friss a városotokban,men beszélve a rádió interjúról. Addig kell ütni a vasat amig meleg. Az,hogy tíz egynéhány emberhez szoltál,ne csüggesszen,mert azok esetleg elmondták másik 10-10 embernek,és jön a riport is.Nagyon sok idő van még ebből az évből. Szervezni kellene egy másikat,a tanult hibák felhasználásával.
Nem volt hiábavaló az edukátori tábor,fel a fejjel,GRATULA.
 

poe

Őstag
Köszönöm mindenkinek!
Ha úgy jött volna le, hogy el vagyok keseredve, akkor nem jól fogalmaztam, nincs bennem keserűség. A létszámot csak azért írtam, hogy nehogy valami mega-előadásra gondoljatok. ;)
Az egészségnappal mindenképp várni kell egy évet, ez központi szervezés, elsősorban.
Ellenben az a tervem, hogy megkeresem az intézmények (óvodák, iskolák) vezetőit és ha megdumálhatók, akkor a ovónőknek, dajkáknak, tanároknak tartanék előadást, esetleg még az idősek otthona, nyugdíjasklubb is szóba jöhet, ezek nyilván inkánn a 2-es típus tekintetében.
Szóval tudom én, hogy kicsiben kell kezdeni, nincs ezzel semmi baj.
Mégegyszer kösz a biztatást! :D
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Poe, nagyszerű voltál, én még kicsiben sem mertem volna kiállni egy közönség elé. Te viszont megtapasztaltad a kicsiben a biztonságot, és számodra jöhet már akármekkora nagy nyilvánosság, jól helytállsz. Gratula!!!
 

borka

Őstag
Szeretném megkérdezni,hogy kapott-e valaki közűletek meghívót a pumpa klub-tól? Ha igen, érdekelne,hogy a Veszprém-i eseményre jön-e valaki?
 

Csatolások

  • roche_meghivo.jpg
    roche_meghivo.jpg
    142.4 KB · Olvasás: 12

pumpás

Őstag
<TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD vAlign=top>A cukorbeteg étrend

A napi táplálékmennyiségnek tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot. A cukorbetegség kezelésének fontos része a megfelelő összetételű diéta, melynek célja a megfelelő testtömeg elérése és megtartása, a vércukorérték megfelelő szinten tartása, valamint a szövődmények kialakulásának megakadályozása illetve késleltetése. Ugyanakkor a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, ezért erről mindenképpen érdemes beszélnie a kezelőorvosával, valamint kérje dietetikus segítségét!
A diéta összetétele attól is függ, hogy milyen az Ön testtömege. Mást kíván a túlsúlyos vagy elhízott és mást a sovány beteg.
Testtömegének meghatározásához használja a BMI (Body Mass Index) vagy Testtömeg-index kalkulátort, valamint a napi energiaszükséglet mérésére alkalmas kalkulátort, hisz ez is befolyásolja a diétát!

A tápanyagok összetétele:
Fontos, hogy az energiát biztosító tápanyagok megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. Vagyis fehérje 15-20%, zsír 30%, szénhidrát 50-55%. Az egészség megőrzése szempontjából szükség van az olyan tápanyagokra is, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. Ahhoz, hogy a felsorolt tápanyagok mindegyike a megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe pontos diétát kell öszeállítani.

Szénhidrátok:
Energiát adó tápanyagok, melyeknek 1 grammjának elégetésével a szervezet 4 kcal energiához jut. Főbb típusai:
  • Cukrok — Szőlőcukor (glukóz), mely főleg gyümölcsökben mézben található, de alkotórésze a répacukornak is. Gyümölcscukor (fruktóz), főként gyümölcsökben található és a répacukor másik összetevője. Tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő. Malátacukor (maltóz), mely a sörben és a malátakávéban fordul elő és szőlőcukorra bomlik le.
  • Összetett szénhidrátok — Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorrá bomlik. Megtalálható a búzalisztben és a legtöbb pékáruban, a burgonyában, a rizsben, a kukoricában, a szójában és a hüvelyesekben és kis mértékben a zöldségekben is.
  • Növényi rostok — mint például a cellulóz (korpa) és a pektin (gyümölcsök), melyek az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok.
A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot, melyek a vércukoremelő hatása attól függ, hogy mennyi belőlük az emészthető szénhidrát. Értelemszerűen azok az élelmiszerek, melyek jelentősen megemelik a vércukorszintet kerülendők, melyek csak igen kis mértékben emelik a vércukorszintet, nyugodtan fogyaszthatók. Ennek értelmében:
  • Kerülendő: szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, cukorkák, étcsokoládé, befőttek, lekvár, dzsem, szőlő, aszalt gyümölcsök, cukros üdítő italok.
  • Mértékkel fogyasztható: lisztesáru, pékáru, tészta, rizs, búzadara, kekszek, tejtermékek, gyümölcsök, tejcsokoládé, fagylalt, cukrozatlan gyümölcslevek, száraz hüvelyesek.
  • Szabadon fogyasztható a legtöbb zöldség, különösen a levelesek : saláta, káposzta, paraj, sóska; valamint a retek, karalábé, uborka, paradicsom, paprika, brokkoli, karfiol, petrezselyem, zeller, spárga stb.
Az élelmiszerek vércukoremelő hatása azonban egyéb tényezőktől is függ, mint például a halmazállapot: a szilárd étel kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a folyadékok; vagy az elkészítés módja: a reszelt alma például erősebben emeli a vércukorszintet, mint a reszeletlen. Továbbá az élelmiszerek zsír- és fehérjetartalma is befolyással lehet a vércukor emelkedésére vagy csökkenésére!
Ezért azt ajánljuk, hogy az étkezések előtt és után méréssel ellenőrizze vércukorszintjét, főként a még azideig nem fogyasztott ételek hatásának megismerése érdekében.
Mivel az ételek energia és szénhidráttartalma összefügg, az étrend meghatározásakor mindkettőt figyelembe kell venni. Ha tudjuk, hogy 1 g szénhidrát elégetésével 4 kcal energia keletkezik, és a napi energiabevitel felét szénhidráttal kell fedezni, akkor pl. egy napi 2200 kcal-os diétánál, 275g szénhidrátot kell tartalmaznia a tápláléknak (1100/4=275).

Fehérjék:
A fehérjék az energia mellett (1 gramm fehérje elégetésekor 4 kcal energia keletkezik) a szervezet számára elengedhetetlenül szükéges aminosavakat is biztosítja. Fehérjékhez részben az állati: hús, tejteremékek, tojás, hal, részben növényi eredetű termékekből: kenyérfélék, rizs, liszt, szója, hüvelyes zölségek, jutunk hozzá.
Az állati eredetű, teljes értékű fehérjékből célszerű a napi energiaszükséglet 50%-át fedezni. Mivel ezek általában zsírral és a tejtermékekben szénhidráttal együtt, fordulnak elő célszerű a soványabb, kisebb zsírtartalmú változatokat fogyasztani. Jó tudni, hogy a túlsúlyért általában nem a szénhidrát, hanem a zsír a felelős.

Zsírok:
Nagy mennyiségű energiát biztosító források: 1 gramm zsír elégetésével 9 kcal (vagyis több, mint kétszer annyi, mint a fehérje és a szénhidrát esetében) szabadul fel a szervezetben.
Az egészséges táplálkozás követelményei szerint ajánlatos a szükséges zsírbevitelt 50-50%-os arányban állati és növényi zsírból fedezni! Annak érdekében, hogy a napi szükséges mennyiséget ne lépjük túl, érdemes az elkészítésre is odafigyelni, és olyan módszereket választani, melynek során nem nő a zsír mennyisége. Olajban sütés helyett válasszuk a párolást, grillezést, roston sütést!

Vitaminok:
A vitaminok olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyagok, melyeket önmaga nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell biztosítani! Egy részük vízben, más részük zsírban oldódik, így a szervezet nem ugyanolyan mértékben képes raktározni őket, ezért gondoskodni kell a folyamatos pótlásukról főleg idősebb korban, terhesség, szoptatás idején, illetve bármilyen fokozott vitaminszükséglet alkalmával. Ez megoldható a megfelelően összeállított, változatos táplálkozással, gyümölcs és zöldségek elegendő mennyiségének biztosításával, illetve diéta esetén táplálék-kiegészítéssel.

Ásványi anyagok:
Ezek az anyagok szintén fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében és az anyagcsere-folyamatok szabályozásában. Ilyen ásványi anyagok például a kálcium, a magnézium, vas, kálium, jód, stb. az egészséges és változatos táplálkozás során ezek szintén biztosíthatók.

A táplálkozás gyakorisága:
A szervezetnek mindig szüksége van energiára és tápanyagokra. Az étkezés azonban szakaszos. Ha egyszerre fogyasztunk nagy mennyiségű táplálékot, az megterheli az emésztőrendszert és a keringési rendszert. A cukorbetegeknek ezért különösen tanácsos, hogy a napi energia- és szénhidrátmennyiséget több alkalomra elosztva fogyasszák el, vagyis legalább 5-6 alkalomra elosztva. A főétkezéseket egészítsék ki kisebb étkezésekkel (tízórai, uzsonna, utóvacsora)!

Diéta és az élvezeti szerek:
Az élvezeti szerek közé tartoznak a tea, a kávé, az alkohol és a dohányzás. Ezekről nem csak élettani, hanem egészségkárosító hatásuk miatt is fontos említést tenni:
  • Tea és kávé: Élénkítő hatásúak, melyet a bennük lévő koffein okoz. A cukorbetegségben szenvedők számára nem rejtenek több veszélyt, mint amit az egyébként egészséges egészséges emberek számára is, ezért 1-2 csészével a diabéteszes betegek is nyugodtan elfogyaszthatnak. Természetesen ne cukorral, hanem mesterséges, az ő számukra is biztonságos édesítőszerrel ízesítve!
  • Alkohol: Az alkohol jelentősen befolyásolja a cukoranyagcserét, ezért óvatosan kell bánni velük!Az alkoholok fajtái közt is vannak különbségek, mert az olyan édes italok, mint az édes pezsgő, édes borok, aszú, likőrök, vermut, martini extra cukrot is tartalmaznak, ezért jelentősen megemelik a vércukorszintet. A sör és a félszáraz borok, pezsgők kisebb mértékben emelik a vércukor szintjét ezért korlátozott, kis mennyiségben fogyaszthatók. A száraz vagy diétás italok fogyasztását is korlátozni kell, mert hiába nem tartalmaznak sok szénhidrátot, az alkohol önmagában is befolyásolja a vércukorszintet, mert gátolja a máj cukorleadó képességét, és így hipoglikémiát okozhat. Ezért azt ajánljuk minden diabéteszes betegnek, hogy csak ritkán, minimális mennyiségű alkoholt fogyasszanak, azt is a legnagyobb körültekintéssel! Jó tudni, hogy az alkohol elégetése nagy mennyiségű energiafelszabadulással jár: 1 gramm alkohol esetében 7 kcal energia keletkezik.
  • Dohányzás: A dohányzás az egyébként egészséges emberekre is károsan hat, ezért mindenképpen azt ajánljuk, hogy hagyjon fel a dohányzással! A diabéteszes betegek esetében az érrendszeri betegségek kockázata egyébként is emelkedett, mely a dohányzással 3-5-szörösére emelkedhet!
Diétás élelmiszerek:
A diabéteszes betegek táplálkozását nagy mértékben segítik az egyre negyobb választékban forgalomban lévő diétás élelmiszerek és mesterséges édesítőszerek.
A cukorhelyettesítővel (fruktóz, szorbit) készített sütemények, csokoládé, dzsemek, befőttek tartalmaznak energiát, bár kisebb mennyiségben, mint a cukor, de megemelik a vércukorszintet. Ezért a napi mennyiség ne haladja meg az 50 grammot, és mindig be kell számítani a napi szénhidrátfogyasztásba! Figyeljünk oda, hogy a diétás édességek sokszor zsírdúsak </TD></TR></TBODY></TABLE>
 
Kedves Pumpás!
Ezt a fórumot egészségügyi információk szerzése érdekében olvasom, nyilván mások is. Politikai kérdésekre van sok más hely. Természetesen nem az érdekes étkezési tanácsokra gondolok, hanem speciális aláírásodra.
 

rgyörgy

Új tag
Kedves Pumpás!
Ezt a fórumot egészségügyi információk szerzése érdekében olvasom, nyilván mások is. Politikai kérdésekre van sok más hely. Természetesen nem az érdekes étkezési tanácsokra gondolok, hanem speciális aláírásodra.

file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-12.jpg
<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:24.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; text-effect:outline; font-style:italic; mso-bidi-font-style:normal;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves helló!<o></o>
Tökéletesen egyet értek veled, igazad van. Kár volt a politikát behozni a fórumra!<o></o>

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o><o></o><o></o>
 

Zsu77

Új tag
Szerintem se túl jó,de azért már annyi jó pofi gordonka vicc született.No jó,tudom,hogy ez az aláírás nem erről szól...
Egyet mondhatnék? :rolleyes::oops: (nem politikai állásfoglalásként,én már elfáradtam ebben a hiábavaló tevékenységben...)

-Tudtátok,hogy országunk a legnagyobb zenekar a világon?
-???
-Van benne 1 gordonka és 10millió nagybőgő...

Szóval nem olyan rossz,ha legalább itt nem "zenélünk"- ki ezért,ki azért...
De ha jól emlékszem,a dühöngő topikban van valami hasonló moderátori közlemény,egyébként.

Ui:Azért én pumpáskát naon kedvelem,remélem nem haragszik meg most rám...;) :oops:
 

pumpás

Őstag
Én nem haragszom senkire,föleg rád nem.Aki ismer az tudja hogy mindig változtatom az aláirást.Akinek + nem tetszik az ne olvassa el!:pAkinek nem inge nem veszi magára!!
 

dg

Őstag
Persze. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle.
Politika nem kell, de ugyanakkor meg, talán igaz a mondás: aki kíváncsi...
Én nem néztem meg az aláírásodat, felőlem öblítőről is szólhat.
 

Zsu77

Új tag
Váltottam aláirást mer le telt a 2 hét.De lehet hogy ez se lessz jó egyeseknek.

Huh...nem rossz...:lol: Szerintem ezt hívják maximális optimizmusnak!:D
Mivel ha megfordítom az a totál pesszimizmus:
"nem az a célunk,hogy megnyerjük,hanem,hogy túléljük..."valahogy...esetleg...talán...Brrrr....:?

Látod,azért ugye nem baj,hogy én viszont kiemelt figyelemmel kísérem aláírásaidat...:oops:
És azért, mert mindig nagyon tecccenek,igazán jópofik.Meg maradjanak is azok!;)
Vannak még kedvenc "beszólások",pl. az ilyeneket is tök bírom,mint pl:
"mentsétek meg a földet,ez az egyetlen hely,ahol lehet kapni csokit!":D
 
Oldal tetejére