Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
2 napja felborult minden éjszaka!Tegnap előtt éjjel 1 kor 11,5.
Tegnap éjjel 10%bázis,0,5 korrekció emelés után 15,0, reggel 8,6.Ilyen még nem volt!Kanül rendben!Most Emeletem a bázison éjjel 1 ás 4 között és esti bázison 8 és éjfél között is módosítottam.(Csak egy nagyon picikét!)Jön a nyár akkor mindig változik,de pumpával más!
Délelőtt rendben délután 15 -től borul minden!Ma éjjel résen leszek!
Eddig olyan voltam mint a nagykönyv!
Remélem nem leszek nagyon beteg vagy csak a sok stressz!
(Vizsga, bárányhimlő a lányoknak)
Mérek óránként!

Drukkolok, hogy mielőbb okés legyél! :cool:

blaci

Őstag
Jó...

…reggelt mindenkinek!

Szabad kérdezni…?
Olvasgattam a cikket a DrInfo lapban az inzulinpumpáról és valamit nem értek, ill. nem világos a számomra egészen.
Szóval, a nyolcadik kérdésről lenne szó. Miért kéne már, mondjuk hajnali háromkor felkelni?
A cikk itt (is) megtalálható!
Köszönöm előre is ha valaki válaszol és felvilágosít ez ügyben.:dr_24:
Üdv.,
Laci …aki csak érdeklődik…!:dr_31:

tímeácska

Őstag
…reggelt mindenkinek!

Szabad kérdezni…?
Olvasgattam a cikket a DrInfo lapban az inzulinpumpáról és valamit nem értek, ill. nem világos a számomra egészen.
Szóval, a nyolcadik kérdésről lenne szó. Miért kéne már, mondjuk hajnali háromkor felkelni?
Üdv.,

Jó reggelt Neked is! ;)

Elolvastam a kérdésed tárgyát képező mondatokat... Szerintem lehet, hogy arra gondol a válaszadó, hogy vannak esetek, amikor extra inzulinra van (lenne) szüksége a szervezetnek, és ehhez kell(lene) hajnal 3-kor felkelni... Pl. növésben levő gyerkőcök esetében megfigyelhető egy hajnali vércukor emelkedés, ami a növekedési hormonnal van összefüggésben (ekkor termelődik intenzíven). Vagy, pl. vannak olyan személyek, akiknek a 24 órás inzulin nem fedi le a teljes 24 órát (ilyennel találkozhattunk itt a fórumon is), ilyenkor hajnalban adott gyors inzulinnal lehet korrigálni (de, hogy miért pont 3-kor, azt nem tom':o, úgy vélem, ki lehet tolni ezt az időpontot a megszokotthoz képest egy későbbi/korábbi Lantus beadással.)
Aztán, lehet, hogy nem így van, és csak hüleségeket írtam... ;):o:dr_31:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
…reggelt mindenkinek!

Szabad kérdezni…?
Üdv.,
No, akkor első kézből.
Nekem régebben a napi 8 szúrás volt a maximum, hogy valamelyest rendben tartsuk a cukimat, ami főleg éjszaka mutatott elképesztő ingadozást (akkor pen, és 12 órás bázis inzulin volt). De bármilyen verziót alkalmaztunk, az nem vezetett eredményre. Egyedül a hajnali 3-kor való felkelés és Humalog adása lett volna a megoldás, ugyanis akár az esti vacsorán és inzulinon, akár az esti bázison variáltunk, nem hozott eredményt. Vagy hipo volt hajnali 3-4 között, vagy 12-18-as cuki reggel. Ill a reggeli magas cuki rendszeresen meg volt, vagy a hipo utáni somogyiként, vagy a nagyon erős hajnali jelenségként.

Na erre volt megoldás a pumpa. Most is hajnal 0,9 E/h inzulin meg, nappal pedig 0,5-0,6 E/h. Ezt egyik bázissal sem lehet reprodukálni.

blaci

Őstag
Jó reggelt Neked is! ;)

Elolvastam a kérdésed tárgyát képező mondatokat... Szerintem lehet, hogy arra gondol a válaszadó, hogy vannak esetek, amikor extra inzulinra van (lenne) szüksége a szervezetnek, és ehhez kell(lene) hajnal 3-kor felkelni... Pl. növésben levő gyerkőcök esetében megfigyelhető egy hajnali vércukor emelkedés, ami a növekedési hormonnal van összefüggésben (ekkor termelődik intenzíven). Vagy, pl. vannak olyan személyek, akiknek a 24 órás inzulin nem fedi le a teljes 24 órát (ilyennel találkozhattunk itt a fórumon is), ilyenkor hajnalban adott gyors inzulinnal lehet korrigálni (de, hogy miért pont 3-kor, azt nem tom':o, úgy vélem, ki lehet tolni ezt az időpontot a megszokotthoz képest egy későbbi/korábbi Lantus beadással.)
Aztán, lehet, hogy nem így van, és csak hüleségeket írtam... ;):o:dr_31:

:dr_24::dr_24::dr_24:
Nem hüleség egyáltalán amit írtál, csak elgondolkodtam ezen egy kicsit, de valami ilyesmi extrém és egyedi dolgokra gondoltam én is (kb.). Mivel az inzulinpumpa előnyeiről van szó és arra utal, hogy a programozhatósága miatt ez elkerülhető. (Mármint felkelni pl. 3-kor…)
Egyébként az Insulatard (-om) se tart ki 24 órát, de mondjuk ez ilyen…:dr_31::)
Viszont azt nem érte(tte)m, hogy miért kell(ene) hajnalban inzulint pótolni, az azért már elég kellemetlen és nehezen élhető megoldás...pumpával természetesen lényegesen egyszerűbben és kényelmesebben megoldható, ha erre szükség van, ez igaz.

blaci

Őstag
No, akkor első kézből.
Nekem régebben a napi 8 szúrás volt a maximum, hogy valamelyest rendben tartsuk a cukimat, ami főleg éjszaka mutatott elképesztő ingadozást (akkor pen, és 12 órás bázis inzulin volt). De bármilyen verziót alkalmaztunk, az nem vezetett eredményre. Egyedül a hajnali 3-kor való felkelés és Humalog adása lett volna a megoldás, ugyanis akár az esti vacsorán és inzulinon, akár az esti bázison variáltunk, nem hozott eredményt. Vagy hipo volt hajnali 3-4 között, vagy 12-18-as cuki reggel. Ill a reggeli magas cuki rendszeresen meg volt, vagy a hipo utáni somogyiként, vagy a nagyon erős hajnali jelenségként.

Na erre volt megoldás a pumpa. Most is hajnal 0,9 E/h inzulin meg, nappal pedig 0,5-0,6 E/h. Ezt egyik bázissal sem lehet reprodukálni.

:dr_24::dr_24::dr_24:
Azért ez már tényleg elég extrém...:dr_31:;):):dr_33:

sünike

Új tag
Én is keltem éjjel 3 kor 1E inzulinélt(Humalog)...:mad:De mivel sok volt az egy egység pennel pedig nem adható kevesebb,jött a megváltó pumpa!!!:hurra::dr_24::dr_31:

vighkata

Akinél nagyon kifejezett a hajnali jelenség, szinte mindig azt tapasztalom, hogy a hajnali 3 óra az igazán necces.

A régebbi 1 E-ges penekkel nekem is gondom volt, az túl sok volt egyszerre.

vighkata

Most így visszaemlékezve, a sok-sok próbálkozással egyszer elértük, hogy nem hajnali 3-kor, hanem hajnali 1-kor jöttek a hipok, de a déli busz nem olyan pontos, mint azok hipok voltak.
Mondtam is, hogy a hajnali 3-as hipo jobb, 1-kor baromi nehéz volt felkelni.

somcsika

Aktív tag
A múlt héten az egyik ismerősöm volt Tihanyban egy diabetes konferencián. Összegyűjtött nekünk egy nagy csomó porspektust, tájékoztató füzetecskét. Ő azt mondta, hogy májustól "bárki" igényelhet inzulinpumpát 98 %-os tb. támogatásra és nem kell hozzá megvárni - kezdő diabosok esetében - az 1 évet.
Erről tudtok valami pontosabbat mondani, egyáltalán hallottatok már róla?

linus

Tag
Én azt hallottam csak bizonyos korig van ez. Konkrétan kisgyerekek esetében nem ragaszkodnak az 1 évhez.
Mikor itt volt az egyik pumpás képviselő azt mondta ilyen nem lesz hogy 98 %-ban támogatják majd. Nekünk a doki néni is mondta a támogatást, de a képviselő ezt javította.
Konkrétan nemsokára kijön a szabály módosítás, azt hiszem pont április végével, akkor lesz konkrét az info szerintem.
Nóra is most lesz fél éve diabos, és mi május 19-én megyünk a pumpa centrumba. Akkor én úgyis rákérdezek pontosan, addigra szerintem lesz itt aki pontos infóval szolgál.
Amúgy hatalmas banzáj volt Tihanyban...

vighkata

A múlt héten az egyik ismerősöm volt Tihanyban egy diabetes konferencián. Összegyűjtött nekünk egy nagy csomó porspektust, tájékoztató füzetecskét. Ő azt mondta, hogy májustól "bárki" igényelhet inzulinpumpát 98 %-os tb. támogatásra és nem kell hozzá megvárni - kezdő diabosok esetében - az 1 évet.
Ezeken a tihanyi konferenciákon (szinte) minden diabetológus részt vesz évről évre. Látogatóként akár te is ott lehetsz, Csigu a tavalyin ott volt.

Erről a 98%-os támogatásról nem hallottam, pedig nagyon jól hangzik, jó lenne, ha megvalósulna.
Áprilisban volt itt nálunk a diabon egy kisebb összejövetel, a diab dokim, a Roche embere, és néhányan kezdő pumpások voltunk meghívva. Szó volt az újításokról, újdonságokról, de még lehetséges szinten sem volt szó a 98%-os pumpás támogatottságról. Pedig a diab dokik nem minden új infot Tihanyban tudnak meg.
Nagyon szuper lenne, ha igaz lenne, csak nem akarták "elkiabálni" a jó hírt.

(Van egy-két forrásom, ahonnan lehet egy kis infot elcsípni.)

vighkata

Én azt hallottam csak bizonyos korig van ez. Konkrétan kisgyerekek esetében nem ragaszkodnak az 1 évhez.
Kisgyerekeknél eddig is mérlegelés tárgya volt a pumpás kezelés javaslata, hiszen egy néhány hetes, vagy hónapos baba nem rendelkezhet 1 éves diab tartammal. (Pl Umbra kisfia)

Azon pedig, hogy ne kellejen várni nagyobb gyerkőcnél 1 évet, felnőttnél pedig 3 évet, diabetológusok régóta dolgoznak. Először is országos szinten, az elmúlt 10-15 év (pozitív) eredményeit kellett felmutatniuk, hogy a pumpás kezelés valóban jelentősen javítja a cukorbeteg állapotát, életminőségét, megelőzi, csökkenti, vagy megállítja a szövődményeket, valóban hosszútávú eredmény várható tőle.
És hogy kinek kellett felmutatniuk az eredményeket? Az OEP-nek, aki millákkal támogatja a pumpa projektet.

vighkata

Zsuzsi, itt a pontos (tuti) info, és csak sajna részben igaz.

Gyermekek esetében 98%-os a pumpás kezelés támogatottsága, felnőttek esetében csökkent 80%-ra. :(
Gyerkőcök esetében további indikációs elemeket fogadtak be.

linus

Tag
Nóra még nem volt 16 hónapos mikor diabos lett. Nem az életkor számít, hanem hogy lehetséges-e a penes kezelés. Mert én úgy tudom ha már lehet pennel adni az inzulint és tulajdonképpen elvileg eszik "mindent" szóba se jön. Nekünk se jött egyáltalán szóba, sőt kihangsúlyozták, min 1 év diab kell hozzá! Pedig ő se nagy és neki se tudom megmagyarázni hogy ez mért van, és meg kell enni mindegy ha nem tudod, akkor is, stb...
A kórházban nem ette meg a Nóra a kaját, és csak hajtotta a nővér, de hát Anyuka, ezt meg kell enni!!! Én meg mikor már jó zabos voltam, az arcába nyomtam a gyereket, és mondtam, : "meg lehet magyarázni neki, mert rám nem hallgat". Azt kuss volt! :) (ez most vicces, de akkor nem volt az!!)
Mindenesetre mindenféleképp jó lenne ha több ember kaphatna pumpát.
Valljuk be, nem csak a szabályok a számítanak, mert kiskaput lehet találni. Csak jól meg kell keresni...

vighkata

Nóra még nem volt 16 hónapos mikor diabos lett. Nem az életkor számít, hanem hogy lehetséges-e a penes kezelés. Mert én úgy tudom ha már lehet pennel adni az inzulint és tulajdonképpen elvileg eszik "mindent" szóba se jön.
Engem nem kell meggyőznöd. Ha te tudod....

Oldal tetejére