Babázhatok

tímeácska

Őstag
Misamaci!
Bogimnak van itthon egy cumisüvege. Amolyan biztos ami biztos alapon... Még a csomagolásában van. A dobozára ez van írva: 0% Bisphenol A. Ez mennyire fedheti a valóságot?! Vagy csak a jobb reklám kedvéért írták rá? Hogy tuti megvegyék az anyukák???

misamaci

Aktív tag
Misamaci!
Bogimnak van itthon egy cumisüvege. Amolyan biztos ami biztos alapon... Még a csomagolásában van. A dobozára ez van írva: 0% Bisphenol A. Ez mennyire fedheti a valóságot?! Vagy csak a jobb reklám kedvéért írták rá? Hogy tuti megvegyék az anyukák???

Ha már egyszer ráírták, akkor igaz ... ugyanis a terméken feltüntetett információ helyességéért a gyártó (törvényileg, kártérítésileg) felel .... és ez szinte az egész világon így van. Szóval az biztos hogy nem reklám.
Ami a cumisüvegeket illeti, ahogy olvastam egyre több gyártó állt már át a 0% BPA-s anyagokra, mert egyszerűen mást nem vesznek meg (maga a probléma már annyira régóta ismert, hogy van olyan ország, ahol már be is tiltották a BPA tartalmú cumisüvegek forgalmazását ... de a vonatkozó tanulmányok jó része is legalább 5-6 éves)
Hazai forrásból még nem találtam listát a BPA mentes cumisüvegekről, de francia és amerikai listákat láttam valahol

tímeácska

Őstag
Ha már egyszer ráírták, akkor igaz ... ugyanis a terméken feltüntetett információ helyességéért a gyártó (törvényileg, kártérítésileg) felel .... és ez szinte az egész világon így van. Szóval az biztos hogy nem reklám.
Ami a cumisüvegeket illeti, ahogy olvastam egyre több gyártó állt már át a 0% BPA-s anyagokra, mert egyszerűen mást nem vesznek meg (maga a probléma már annyira régóta ismert, hogy van olyan ország, ahol már be is tiltották a BPA tartalmú cumisüvegek forgalmazását ... de a vonatkozó tanulmányok jó része is legalább 5-6 éves)
Hazai forrásból még nem találtam listát a BPA mentes cumisüvegekről, de francia és amerikai listákat láttam valahol

Na, ez azért megnyugtató!
Én is találtam külföldi listákat, de a mi cumisüvegünk gyártója nem szerepelt rajta! Ennek ellenére 0% BPA-s üvegünk van. Tehát, ha nincs is rajta minden egyes "megbízható üveg" listáján az otthoni üvegünk, nem jeklenti mindenképpen azt, hogy veszélyes! (Ezért -is- érdemes a csomagolásokat alaposan átböngészni! És mivel van egy Misamacink, tudjuk, mit kell keresnünk, ill. mire kell figyelnünk!!!:dr_24::dr_24::dr_24:)
Mivel -kéretlen reklám révén...- nem írom le az összes hazai forgalomban levő cumisüveg gyártójának nevét, megjegyezném, hogy a "nagy" gyártók nevei több ország listáján rajta vannak!
Akkor, ezek szerint, Misamaci, nyugodtak lehetünk cumisüvegileg???

misamaci

Aktív tag
És mégsem minden XX-XXI. századi ember lesz cukorbeteg...! (Aminek természetesen nagyon örülök!!!)
Ezek alapján, mi az egyáltalán, amit nem kell rizikó tényezőnek tekinteni?! Van egyáltalán olyan, ami nem az???!

Szerintem az van, hogy rengeteg a rizikófaktor, csak nem mindenki hajlamos a diabra.

Egyébként ezeknél a kutatásoknál egy problémát érzek .... mindig a történések után kezdik meg ... soha nem közben, vagy előtte. Magyarán a gyerekkori diabosok számának gyors emelkedését már n+1 éve megfigyelték, mire elkezdték az okok kutatását.....

tímeácska

Őstag
Szerintem az van, hogy rengeteg a rizikófaktor, csak nem mindenki hajlamos a diabra.

Egyébként ezeknél a kutatásoknál egy problémát érzek .... mindig a történések után kezdik meg ... soha nem közben, vagy előtte. Magyarán a gyerekkori diabosok számának gyors emelkedését már n+1 éve megfigyelték, mire elkezdték az okok kutatását.....

...az okok kutatását... Nem hogy azt, hogyan lehetne megbízhatóan , megelőzni! Aztán a kiváltó okot sem minden esetben tudják felfedezni. Mert, ugye, könnyű meghatározni abban az esetben az okozó tényezőt, ha pl. hasnyálmirigy eltávolításon esett át a beteg a diabot megelőzően...:cool:

misamaci

Aktív tag
Csak egy érdekesség: mi akkor vettünk mikrót, amikor cukros lettem, 21 évvel ezelőtt. Addig nem melegítettünk semmilyen műanyagot, mert nem volt, miben. A cumisüvegem anno, ha jól tudom, üveg volt még. A régi képeken üveg van mindenesetre...
Ehhez képest Máté nem nagyon találkozott melegített cumisüveggel, csak alig (pl az én nagyfiam teljesen tápos volt és a vizet - mostmár tudom, hogy helytelenül, de a csudába, akkor még ezt nem tudtam :( - mindig a cumisüvegben melegítettük a mikróban, de még a kisebbiknek is a pótlást, a lefejt tejet hónapokig kellett adni, azt lábosban melegített cumisüvegből kapta (hiszen az a cumisüveg volt steril ugye.... nem tudtam másban melegíteni).

Ellenben a többi negatív hatása ennek az anyagnak már elég aggasztó...

Nagyon jól leírtad a folyamatot ... a mikrók elterjedése után lett széleskörű gyakorlat a műanyagban melegítés (ugyebár sütőbe legfeljebb 1x tesz az ember műanyagot) ... és ezért van az is, hogy ezek a kutatások legtöbbször az USÁ-ból indulnak ... ott ugyanis már a 60-as években kezdtek elterjedni a mikrók a háztartásokban .... míg nálunk kb a 80-as évek közepétől. Szóval nálunk még csak most kezd bedurvulni a helyzet, ami ott már teljes erővel tombol.

misamaci

Aktív tag
Régebben nem ónozással vonták be a konzerv dobozok belsejét? Vagy az a régi gyártástechnolóiga elavult, drága, vagy talán ugyanígy veszélyes volt? Vagy csak a konzerv dobozoknál használták? (májkrémkonzerv, húskonzervek?).

Voltak ilyenek is, de a belső fémbevonattal hasonló gondok voltak ... ugyanis ezek a bevonatok kizárólag 1 célt szolgáltak .... a doboz és a tartalom szétválasztását ... magyarán a dobozt védték az átrozsdásodás ellen. Az ilyen bevonatokból viszont ugyanúgy kioldódott némi fém, mint a BPA a műanyagokból (a horganyzott dobozokból higany, az ónozott dobozokból ón és ólom) .... később ahogy egyre több dobozt gyártottak acél helyett alumíniumból, úgy terjedt el a műanyag bevonat (egyfajta módosított latex) ... ugyanis az acélnál használt fémbevonatok az aklumíniumra nem tapadnak fel.

tímeácska

Őstag
Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

• 3-ast,
  • 7-es vagy
  • PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A...."
Misamaci! Esetleg lehet tudni valamit a többi számjelzésről? Hamar gyorsan átnéztem a műanyag dolgainkat, amikben pl. ételt szoktam tárolni. A legtöbb edényen a háromszögben 5-ös szám van. Némelyiken alatta PP jel van. Ezek vajon mit takarhatnak?!:dr_24:

misamaci

Aktív tag
[/LIST]
Misamaci! Esetleg lehet tudni valamit a többi számjelzésről? Hamar gyorsan átnéztem a műanyag dolgainkat, amikben pl. ételt szoktam tárolni. A legtöbb edényen a háromszögben 5-ös szám van. Némelyiken alatta PP jel van. Ezek vajon mit takarhatnak?!:dr_24:

A gugli-fordító egy kicsit érdekesen fordította le, de itt vannak a műanyagok típuskódjai:
http://translate.google.com/translate?hl=hu&langpair=en|hu&u=http://www.matweb.com/reference/plastic_recycling.aspx

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Voltak ilyenek is, de a belső fémbevonattal hasonló gondok voltak ... ugyanis ezek a bevonatok kizárólag 1 célt szolgáltak .... a doboz és a tartalom szétválasztását ... magyarán a dobozt védték az átrozsdásodás ellen. Az ilyen bevonatokból viszont ugyanúgy kioldódott némi fém, mint a BPA a műanyagokból (a horganyzott dobozokból higany, az ónozott dobozokból ón és ólom) .... később ahogy egyre több dobozt gyártottak acél helyett alumíniumból, úgy terjedt el a műanyag bevonat (egyfajta módosított latex) ... ugyanis az acélnál használt fémbevonatok az aklumíniumra nem tapadnak fel.
Köszi a zinfot. :dr_24::dr_24::dr_24:
Meg ugye, ha megsérült a bevonat, akkor az érel is megromlott. Ezen kívül az ónozás, én úgy tudom egy drága eljárás volt, elég komoly ónozó gépsorral. Talán már sehol nem alkalmazzák.

misamaci

Aktív tag
Köszi a zinfot. :dr_24::dr_24::dr_24:
Meg ugye, ha megsérült a bevonat, akkor az érel is megromlott. Ezen kívül az ónozás, én úgy tudom egy drága eljárás volt, elég komoly ónozó gépsorral. Talán már sehol nem alkalmazzák.

Annyira nem bonyolult eljárás (vagy merítéssel, vagy elektrolízissel lehet megoldani) ... a vékony ónozott acéllemez hétköznapi neve : bádog :) (szerintem neked a krómozás ugrott be ... az tényleg bonyolultabb, több lépéses folyamat)
Viszont a műgyanta/latex alapú bevonat sokkal egyszerűbben felhordható (tkp, mint egy festék)

Nyafi

Tag
Gyerekek!
Segítséget szeretnék kérni. Mindig is tudtam hogy műszaki zseni vagyok :cool:
De most nem megy új albumba fótókat helyezni Kornél fiamról saját mappámbul:-|

Addig eljutok hogy "description",de nem tudom beilleszteni a fotókat...

Köszönök minden segítséget:dr_24:

tímeácska

Őstag
Nyafi!
Ha új albumba akarod feltenni a képeket, akkor nyiss egy új albumot! ->
- megnyitod az albumokat
- klikk az új album létrehozása feliratra
-ekkor jelenik meg az, ahova már Te is eljutottál: cím megadása, album leírása...
még ugyan ezen az ablakon tudod megadni azt is, hogy ennek az albumnak a képeit mindenki lássa (publikus), vagy privát legyen (csak a barátlistádon szereplő tagok láthatják)!
ha ez meg van...:
- klikk az elküld feliratra!
Már van egy albumod...
- megnyitod az albumot...
- ekkor már látod a következő feliratot: "képek feltöltése". Klikk!
- megjelenik egy új ablak (feltöltendő képek), ahol egyszerre max. 10 képet tudsz feltölteni.
- klikk a tallózás feliratra, kiválasztod a saját gépedről honnan, melyik képet szeretnéd feltölteni
- majd klikk a lista alján található (Képek feltöltése) feliratra

Miután feltöltődtek a képek, minden képet megjelenít a rendszer, ahol a képek alá tudod írni a címét, stb. Ugyan itt tudod beállítani azt is, hogy melyik kép legyen az album "fedőlapja"!
Ha újabb képeket szeretnél feltölteni, de ugyan abba a mappába, ami már meg van, akkor csak megnyitod a mappát, és onnantól csinálod végig a feltöltést!

Remélem sikerülni fog! [FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]
[/FONT]

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Misamaci!
Nagyon jó, hogy Boginak nem kell cumisüveg és, hogy Máténak sem nagyon kellett, de mivel az átlagnak kell, nem nagyon értem, miért érzed reklámnak, ha leírod, pl melyik a ti 0% bisphenolt tartalmazó üvegetek? Ha most egy tápos gyerek mellől olvasgatnád a fórumot, nem ez lenne az első kérdésed és vágyad, hogy megtudd, melyik cumisüveg is ez?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Annyira nem bonyolult eljárás (vagy merítéssel, vagy elektrolízissel lehet megoldani) ... a vékony ónozott acéllemez hétköznapi neve : bádog :) (szerintem neked a krómozás ugrott be ... az tényleg bonyolultabb, több lépéses folyamat)
Viszont a műgyanta/latex alapú bevonat sokkal egyszerűbben felhordható (tkp, mint egy festék)
Nem, tuti, hogy nem a krómmal keverem össze. A vasgyárban ahol dolgozom, itt volt egy ónozó sor, de az ipari célú volt, az itt ónozot lemezeket nem használhatták élelmiszeripari csomagolásra. Aztán telepítettek egy műanyag bevonatozó gépsort, mondván, hogy az ónozás drága, és elavult módszer.
Csak ebből indultam ki.

Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a cumisüvegekből csak a mikro oldja ki a károsanyagokat, vagy önmagában a hő is elegendő?
Én ugyan szoptattam, de a lefejt tejet cumisüvegbe töltöttem és hűtőben várta, hogy jöjjön érte az anyuka, aki a kisfiának vitte. Akkor még nem volt mikro, forróvizes láboskában kellett megmelengetni az anyatejet üvegestül, mielőtt a kisfiának adta volna. Na akkoriban, a 80-as években még tuit nem voltak ilyen szigorú követelmények. Cumisüveg (műanyagy) volt és kész.

misamaci

Aktív tag
Nem, tuti, hogy nem a krómmal keverem össze. A vasgyárban ahol dolgozom, itt volt egy ónozó sor, de az ipari célú volt, az itt ónozot lemezeket nem használhatták élelmiszeripari csomagolásra. Aztán telepítettek egy műanyag bevonatozó gépsort, mondván, hogy az ónozás drága, és elavult módszer.
Csak ebből indultam ki.

Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a cumisüvegekből csak a mikro oldja ki a károsanyagokat, vagy önmagában a hő is elegendő?
Én ugyan szoptattam, de a lefejt tejet cumisüvegbe töltöttem és hűtőben várta, hogy jöjjön érte az anyuka, aki a kisfiának vitte. Akkor még nem volt mikro, forróvizes láboskában kellett megmelengetni az anyatejet üvegestül, mielőtt a kisfiának adta volna. Na akkoriban, a 80-as években még tuit nem voltak ilyen szigorú követelmények. Cumisüveg (műanyagy) volt és kész.

A BPA-t nem a mikró oldja ki, hanem a hő .... csak ugyebár amíg nem volt elterjedt a mikró, addig nem igazán terjedtek el a műanyag cumisüveg sem.
A 80-as években valszeg nem a követelmények hiányoztak ... és sajnos a probléma is megvolt ... csak éppen még senki nem tudott róla (ugyebár mire statisztikai alapon kimutathatóvá válik és valaki veszi a fáradtságot hogy elkezdjen kutakodni, pénzt és támogatást szerez stb... az nem 1-2 év ... inkább 10-20)

Oldal tetejére