Misamaci!
Bogimnak van itthon egy cumisüvege. Amolyan biztos ami biztos alapon... Még a csomagolásában van. A dobozára ez van írva: 0% Bisphenol A. Ez mennyire fedheti a valóságot?! Vagy csak a jobb reklám kedvéért írták rá? Hogy tuti megvegyék az anyukák???
Ha már egyszer ráírták, akkor igaz ... ugyanis a terméken feltüntetett információ helyességéért a gyártó (törvényileg, kártérítésileg) felel .... és ez szinte az egész világon így van. Szóval az biztos hogy nem reklám.
Ami a cumisüvegeket illeti, ahogy olvastam egyre több gyártó állt már át a 0% BPA-s anyagokra, mert egyszerűen mást nem vesznek meg (maga a probléma már annyira régóta ismert, hogy van olyan ország, ahol már be is tiltották a BPA tartalmú cumisüvegek forgalmazását ... de a vonatkozó tanulmányok jó része is legalább 5-6 éves)
Hazai forrásból még nem találtam listát a BPA mentes cumisüvegekről, de francia és amerikai listákat láttam valahol

)És mégsem minden XX-XXI. századi ember lesz cukorbeteg...! (Aminek természetesen nagyon örülök!!!)
Ezek alapján, mi az egyáltalán, amit nem kell rizikó tényezőnek tekinteni?! Van egyáltalán olyan, ami nem az???!
Szerintem az van, hogy rengeteg a rizikófaktor, csak nem mindenki hajlamos a diabra.
Egyébként ezeknél a kutatásoknál egy problémát érzek .... mindig a történések után kezdik meg ... soha nem közben, vagy előtte. Magyarán a gyerekkori diabosok számának gyors emelkedését már n+1 éve megfigyelték, mire elkezdték az okok kutatását.....

Csak egy érdekesség: mi akkor vettünk mikrót, amikor cukros lettem, 21 évvel ezelőtt. Addig nem melegítettünk semmilyen műanyagot, mert nem volt, miben. A cumisüvegem anno, ha jól tudom, üveg volt még. A régi képeken üveg van mindenesetre...
Ehhez képest Máté nem nagyon találkozott melegített cumisüveggel, csak alig (pl az én nagyfiam teljesen tápos volt és a vizet - mostmár tudom, hogy helytelenül, de a csudába, akkor még ezt nem tudtam- mindig a cumisüvegben melegítettük a mikróban, de még a kisebbiknek is a pótlást, a lefejt tejet hónapokig kellett adni, azt lábosban melegített cumisüvegből kapta (hiszen az a cumisüveg volt steril ugye.... nem tudtam másban melegíteni).
Ellenben a többi negatív hatása ennek az anyagnak már elég aggasztó...
Régebben nem ónozással vonták be a konzerv dobozok belsejét? Vagy az a régi gyártástechnolóiga elavult, drága, vagy talán ugyanígy veszélyes volt? Vagy csak a konzerv dobozoknál használták? (májkrémkonzerv, húskonzervek?).
Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha
- 3-ast,
- 7-es vagy
- PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A...."

[/LIST]
Misamaci! Esetleg lehet tudni valamit a többi számjelzésről? Hamar gyorsan átnéztem a műanyag dolgainkat, amikben pl. ételt szoktam tárolni. A legtöbb edényen a háromszögben 5-ös szám van. Némelyiken alatta PP jel van. Ezek vajon mit takarhatnak?!![]()
A gugli-fordító egy kicsit érdekesen fordította le, de itt vannak a műanyagok típuskódjai:
http://translate.google.com/translate?hl=hu&langpair=en|hu&u=http://www.matweb.com/reference/plastic_recycling.aspx

Köszi a zinfot.Voltak ilyenek is, de a belső fémbevonattal hasonló gondok voltak ... ugyanis ezek a bevonatok kizárólag 1 célt szolgáltak .... a doboz és a tartalom szétválasztását ... magyarán a dobozt védték az átrozsdásodás ellen. Az ilyen bevonatokból viszont ugyanúgy kioldódott némi fém, mint a BPA a műanyagokból (a horganyzott dobozokból higany, az ónozott dobozokból ón és ólom) .... később ahogy egyre több dobozt gyártottak acél helyett alumíniumból, úgy terjedt el a műanyag bevonat (egyfajta módosított latex) ... ugyanis az acélnál használt fémbevonatok az aklumíniumra nem tapadnak fel.

Köszi a zinfot.
Meg ugye, ha megsérült a bevonat, akkor az érel is megromlott. Ezen kívül az ónozás, én úgy tudom egy drága eljárás volt, elég komoly ónozó gépsorral. Talán már sehol nem alkalmazzák.
Nagyon jó, hogy Boginak nem kell cumisüveg és, hogy Máténak sem nagyon kellett, de mivel az átlagnak kell, nem nagyon értem, miért érzed reklámnak, ha leírod, pl melyik a ti 0% bisphenolt tartalmazó üvegetek? Ha most egy tápos gyerek mellől olvasgatnád a fórumot, nem ez lenne az első kérdésed és vágyad, hogy megtudd, melyik cumisüveg is ez?Misamaci!
Bogimnak van itthon egy cumisüvege. Amolyan biztos ami biztos alapon... Még a csomagolásában van. A dobozára ez van írva: 0% Bisphenol A. Ez mennyire fedheti a valóságot?! Vagy csak a jobb reklám kedvéért írták rá? Hogy tuti megvegyék az anyukák???
Nem, tuti, hogy nem a krómmal keverem össze. A vasgyárban ahol dolgozom, itt volt egy ónozó sor, de az ipari célú volt, az itt ónozot lemezeket nem használhatták élelmiszeripari csomagolásra. Aztán telepítettek egy műanyag bevonatozó gépsort, mondván, hogy az ónozás drága, és elavult módszer.Annyira nem bonyolult eljárás (vagy merítéssel, vagy elektrolízissel lehet megoldani) ... a vékony ónozott acéllemez hétköznapi neve : bádog(szerintem neked a krómozás ugrott be ... az tényleg bonyolultabb, több lépéses folyamat)
Viszont a műgyanta/latex alapú bevonat sokkal egyszerűbben felhordható (tkp, mint egy festék)
Nem, tuti, hogy nem a krómmal keverem össze. A vasgyárban ahol dolgozom, itt volt egy ónozó sor, de az ipari célú volt, az itt ónozot lemezeket nem használhatták élelmiszeripari csomagolásra. Aztán telepítettek egy műanyag bevonatozó gépsort, mondván, hogy az ónozás drága, és elavult módszer.
Csak ebből indultam ki.
Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a cumisüvegekből csak a mikro oldja ki a károsanyagokat, vagy önmagában a hő is elegendő?
Én ugyan szoptattam, de a lefejt tejet cumisüvegbe töltöttem és hűtőben várta, hogy jöjjön érte az anyuka, aki a kisfiának vitte. Akkor még nem volt mikro, forróvizes láboskában kellett megmelengetni az anyatejet üvegestül, mielőtt a kisfiának adta volna. Na akkoriban, a 80-as években még tuit nem voltak ilyen szigorú követelmények. Cumisüveg (műanyagy) volt és kész.