Megint gondolkoztam ezen a témán ma (hja, elég sokszor eszembe jut
).
Az az érdekesség most nálunk, hogy a kicsi, aki eddig tejfehérje allergiás volt, most 2 hete kap joghurtot és túrót és (koppkoppkopp) semmi baja eddig. Tehát vele most folytatnom kell a bevezetést, ez az orvosi kérés, előírás. A nagyobbiknál meg pont ma kezdtük el a tejmentes diétát orvosi utasításra, mert habár negatív az allergia tesztje, de a tünetei tejallergiásak és a doki azt mondta, hogy most 1 hónapig nulla tejtermék. Tehát felcserélődünk egyelőre, a kicsi fog most kapni mindenfélét, a nagy pedig semmit sem kaphat (de vicces életünk van). És akkor jövök én, akinek 2 napja bölcsesség fogat húztak és nem fogyaszthatok semmilyen tejterméket, mert kioldja az alvadékot a fog helyéről és nem tudna gyógyulni a seb (ez benne van a fogműtéti tájékoztatóban is). Szóval igen érdekes a tejhez való viszonyunk. Mivel 1 éve lassan, hogy valaki tejmentesen él a családban, egyrészt marha profi vagyok ebben, másrészt látom, hogy mi van, ha hosszabban nem eszik valaki tejterméket. (
ha jól értem, Szendi nem a CH mentességre gondol, hanem a tej és gabona (és egyéb) mentes életre, a bennük lévő, immunrendszerre ható anyagok miatt)
A tejtermékekben lévő vitaminokat helyettesíteni kell. Hát ezt marha nehéz. Lehet, de tényleg nehéz és nem biztos, hogy olyan ételekkel lehet helyettesíteni, amik jobbak a tejtermékeknél az egészségünket tekintve. Pl a szójatermékekről tudjuk, hogy nem jók, pedig ez az első tejhelyettesítő. A rizstej, mandulatej, azon túl, hogy baromi drága, alig tartalmaz valami vitamint. Ezzel csak a tej állagát és ízét lehet helyettesíteni. És akkor ott vannak a zöldségek, gyümölcsök, melyekkel lehet pótolni a vitaminokat. De ha nagyon sokat fogyasztunk ezekből, akkor érdemes már figyelni, hogy ne agyon vegyszerezettek legyenek, akkor vegyünk biot. De ezek elérhetetlenek hosszú távon és tényleg megfizethetetlenek mondjuk egy 4 fős családnak. És akkor ha nincs nyár, kénytelenek vagyunk az agyonvegyszerezett, melegházi, akármilyen zöldséget, gyümölcsöt megvenni, persze ezek is marha sokba kerülnek. És mi van, ha a gyerek hosszú távon nem eszi meg ezeket? Akkor mivel pótolom? Adok neki mesterséges vitamint? Az valóban jobb az állományjavítókkal, édesítőkkel, tartósítószerekkel és a mesterséges vitaminforrásaival, mint a tejtermék? Ha emlékeztek, néhány hónapja még nem mondtam ilyesmit. De mostmár elég régóta élünk így és van tapasztalatom.
Az emésztésnek pl igenis jót tesznek a tejtermékek, hiába eszem pl rengeteg zöldséget, gabonát alig és édességet egyáltalán nem (csak cukros teát hipóra), ha nem eszem tejterméket napokig, szorulásom lesz.
Szóval azt akartam kihozni, hogy a tejhelyettesítők (és a glutén helyettesítők még inkább különben) más dolgok miatt veszélyesek az emberre. Én nem hiszem, hogy van bárki is a földön, aki azt mondhatná, hogy biztosan tudja, hogy a tejhelyettesítők és a glutén helyettesítők egészségesebbek, mint a tejtermékek és a gabona. És akkor a többi megszorításról nem is beszéltem most.