Sziasztok!
<!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o

referrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v

ath o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/> </v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:27pt; height:24pt'> <v:imagedata src="file:///C:\DOCUME~1\FELHAS~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif" o:href="http://drinfo.hu/forum/images/smilies/dr_62.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--> Nem vagyok nagy fórumozó, de ide régóta járok olvasgatni, sok hasznos dolgot találtam, és most rászántam magam, hogy írok is

21 éve vagyok diabos, de az igyekezetem ellenére nagyon nehezen lehet beállítani a cukraimat.
Hát most nagy hirtelen ennyi, biztos lesz még kérdésem...
.
Előre is köszi a válaszokat
Szia Kzsu!
Örülök, hogy rászántad magad, hogy írjál.
Nem érdemes elkeseredned, hiszen pumpával a 3 hónap még elég rövid idő ahhoz, hogy te minden csínját-bínját kiismerd, és a szervezetednek is kell idő ahhoz, hogy a megváltozott dózist megszokja.
Amikor felraktátok a pumpát, akkor mennyit vettetek vissza a napi dózisból? Nem voltak hipók? Kellett változtatni a dózison az első napokhoz képest? Ugyanis pumpánál nagyon fontos a jó bázis beállítása. Ez nem könnyű feladat, mert közben étkezünk, és a bólus adagolással "elfedjük" az esetleges rossz bázis beállítást.
Nekem az elmúlt 5 éve alatt kb. 3-4 alkalommal hajlott meg a kanül csöve, és ezt is csak akkor vettem észre, amikor kihúztam. Számomra is furcsa volt, hogy az inzulin továbbjutását nem akadályozta. Ha neked 3 hónap alatt kétszer is elhajlott, az tényleg sok, ill. gyakori. Sajna ilynekor nem csak a bólus, hanem a bázis sem jut be, vagyis totális az inzulinhiány. Így fordulhat elő, hogy néhány óra alatt felmegy a cukid 20-ig. Ezt nem tudod kiküszöbölni, csak a magas értékből lehet következtetni, hogy valamilyen technikai probléma van.
Azonban te jól oldottad meg, mert nem vártál napokat, hanem órákon belül megoldottad. Nyugodtan kipróbálhatod a ferde kanült, de az hiába hosszabb tű, mivel ferdén (kb 45 fokos szögben) tolod be, majdnem ugyanolyan mélyre megy a kanül vége. Azért egy próbát mindenképpen megér.
Én sokáig a ferde tűt használtam, de nekem jobban tetszik a merőleges. Mindenki ahhoz ragaszkodik, amit megszokott, vagy ami bevált. A kezdő csomagban nem volt minden kanül típusból egy próbadarab? A tréneredtől is tudsz kérni, hogy kipróbálhass mindenfélét.
Írtad a mozgást. Itt alig lehet általános érvényű tanácsot adni, ez nagyon egyéni, hogy kinél mennyire kell visszavenni, és mennyi ideig. Ezt is hamarosan ki fogod tapasztalni, erre is mondhatnám, hogy a 3 hónap nem elég. Sok kis apró buktatót kell ahhoz megtapasztalni, hogy egy jó adagolásra rátaláljon az ember. Ahogy írtad, az egyik mozgás már semmiben nem hasonlít a másikra. Olyan sok minden befolyásolja, hogy nagyon ritka az, hogy egy sémát alkalmazni lehessen a következő alkalommal. De a legjellemzőbb tulajdonságok meg vannak, biztosan nálad is. Gyanítom, hogy pennel sem volt mindig kiszámolható a fizikai aktivitás, csak most valami miatt jobban ingadozik a cukid, és ez elkeserít.
Időjárás, front esetén én sajna sokszor csak utólag érzem meg, amikor már vagy hipo, vagy hiper lett belőle. Nekem van ismerősöm, aki előre tudja, mi jön, és aszerint állítja a pumpáját. Vagy felveszi a bázist, vagy le. Én meg csak irigykedek, hogy ő elé tud menni a dolgoknak.
Ha napi szinten vannak hipoid és hiperjeid, akkor ott biztosan kell a bázison állítani, valószínű csökkenteni kell. Az orvosod nem kért tőled profilt? Óránként, de minimum 2 óránként cuki mérés, még éjszaka is, hogy lehessen látni, hogy sok, vagy kevés a bázis. Ezt te magad is megcsinálhatod, ha a dokid nem partner ebben. Láthatod, hogy hol kell több, és hol kevesebb bázis. Ha sikerül jól vagy közel jól eltalálni, akkor a bólusokkal már nagy hibát nem követhetsz el, főleg, hogy mérlegen méred a kaját.
Amikor nekem a pumpát felrakták, akkor hetekig kellett a bázison állítani, leginkább csökkenteni kellett. Nekem most is 3 féle bázis van beállítva. Én pl tegnap állítottam át egy másik bázisra (kevesebb bázis), mert folyamatosan hipoztam. Ezt nem lehet kevesebb bólussal megoldani, mert akkor étkezés után megy fel a cuki.
Meg szeretném tőled kérdezni, hogy melyik pumpát viseled? Mert a kanülre vonatkozóan vagy egyéb dologban jobban tudnak azok segíteni, akik olyan pumpát hordanak, mint te. Ezen kívül, többek tapasztalata lehet segítség, mert sokan nagyon különbözünk egymástól, az ami nekem jó, az nem biztos, hogy nálad beválik.
Természetesen várom/várjuk a további kérdéseidet.