Insulinpumpa

linus

Tag
Felmerült egy újabb kérdés!
Ma ugye már szikrázó napsütés volt, kint voltunk az udvaron. Mivel a kutyus a hátán van, a cső a hátánál ahogy megy be a gatyóba napon van. Nem baj hogy süti a nap? Nem lesz valami az inzulinnal? Vagy az a biztos ha ilyenkor el van dugva?

tímeácska

Őstag
Felmerült egy újabb kérdés!
Ma ugye már szikrázó napsütés volt, kint voltunk az udvaron. Mivel a kutyus a hátán van, a cső a hátánál ahogy megy be a gatyóba napon van. Nem baj hogy süti a nap? Nem lesz valami az inzulinnal? Vagy az a biztos ha ilyenkor el van dugva?

Szerintem célszerűbb lenne nem tűző napsütésnek kitenni...
Mivel a kicsiknek sokkal kisebb az inzulin igényük, adott esetben így több órát is tartózkodhat ugyan az az inzulin a napsütésnek kitett szerelékben, mire beadásra kerül! Pl. mikor Mátém pumpás lett, alig pár egységgel több volt a napi inzulinszükséglete, mint amennyi inzulin a szerelék feltöltéséhez kellett...
Ráadásul ma még nem is annyira sütött a nap, mint majd 1-2 hónap múlva! ;)

linus

Tag
Szerintem célszerűbb lenne nem tűző napsütésnek kitenni...
Mivel a kicsiknek sokkal kisebb az inzulin igényük, adott esetben így több órát is tartózkodhat ugyan az az inzulin a napsütésnek kitett szerelékben, mire beadásra kerül! Pl. mikor Mátém pumpás lett, alig pár egységgel több volt a napi inzulinszükséglete, mint amennyi inzulin a szerelék feltöltéséhez kellett...
Ráadásul ma még nem is annyira sütött a nap, mint majd 1-2 hónap múlva! ;)

Köszi! :cool:

linus

Tag
Sziasztok!
Ha felveszem a pumpa bázisát százalékosan, akkor az kb mennyi idő múlva kezd hatni és mondjuk 2 órára állítom meddig van hatása?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

<!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/> </v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:27pt; height:24pt'> <v:imagedata src="file:///C:\DOCUME~1\FELHAS~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif" o:href="http://drinfo.hu/forum/images/smilies/dr_62.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--> Nem vagyok nagy fórumozó, de ide régóta járok olvasgatni, sok hasznos dolgot találtam, és most rászántam magam, hogy írok is:) 21 éve vagyok diabos, de az igyekezetem ellenére nagyon nehezen lehet beállítani a cukraimat.
Hát most nagy hirtelen ennyi, biztos lesz még kérdésem...:).
Előre is köszi a válaszokat
:dr_31:
Szia Kzsu!
Örülök, hogy rászántad magad, hogy írjál.
Nem érdemes elkeseredned, hiszen pumpával a 3 hónap még elég rövid idő ahhoz, hogy te minden csínját-bínját kiismerd, és a szervezetednek is kell idő ahhoz, hogy a megváltozott dózist megszokja.

Amikor felraktátok a pumpát, akkor mennyit vettetek vissza a napi dózisból? Nem voltak hipók? Kellett változtatni a dózison az első napokhoz képest? Ugyanis pumpánál nagyon fontos a jó bázis beállítása. Ez nem könnyű feladat, mert közben étkezünk, és a bólus adagolással "elfedjük" az esetleges rossz bázis beállítást.

Nekem az elmúlt 5 éve alatt kb. 3-4 alkalommal hajlott meg a kanül csöve, és ezt is csak akkor vettem észre, amikor kihúztam. Számomra is furcsa volt, hogy az inzulin továbbjutását nem akadályozta. Ha neked 3 hónap alatt kétszer is elhajlott, az tényleg sok, ill. gyakori. Sajna ilynekor nem csak a bólus, hanem a bázis sem jut be, vagyis totális az inzulinhiány. Így fordulhat elő, hogy néhány óra alatt felmegy a cukid 20-ig. Ezt nem tudod kiküszöbölni, csak a magas értékből lehet következtetni, hogy valamilyen technikai probléma van.
Azonban te jól oldottad meg, mert nem vártál napokat, hanem órákon belül megoldottad. Nyugodtan kipróbálhatod a ferde kanült, de az hiába hosszabb tű, mivel ferdén (kb 45 fokos szögben) tolod be, majdnem ugyanolyan mélyre megy a kanül vége. Azért egy próbát mindenképpen megér.
Én sokáig a ferde tűt használtam, de nekem jobban tetszik a merőleges. Mindenki ahhoz ragaszkodik, amit megszokott, vagy ami bevált. A kezdő csomagban nem volt minden kanül típusból egy próbadarab? A tréneredtől is tudsz kérni, hogy kipróbálhass mindenfélét.

Írtad a mozgást. Itt alig lehet általános érvényű tanácsot adni, ez nagyon egyéni, hogy kinél mennyire kell visszavenni, és mennyi ideig. Ezt is hamarosan ki fogod tapasztalni, erre is mondhatnám, hogy a 3 hónap nem elég. Sok kis apró buktatót kell ahhoz megtapasztalni, hogy egy jó adagolásra rátaláljon az ember. Ahogy írtad, az egyik mozgás már semmiben nem hasonlít a másikra. Olyan sok minden befolyásolja, hogy nagyon ritka az, hogy egy sémát alkalmazni lehessen a következő alkalommal. De a legjellemzőbb tulajdonságok meg vannak, biztosan nálad is. Gyanítom, hogy pennel sem volt mindig kiszámolható a fizikai aktivitás, csak most valami miatt jobban ingadozik a cukid, és ez elkeserít.

Időjárás, front esetén én sajna sokszor csak utólag érzem meg, amikor már vagy hipo, vagy hiper lett belőle. Nekem van ismerősöm, aki előre tudja, mi jön, és aszerint állítja a pumpáját. Vagy felveszi a bázist, vagy le. Én meg csak irigykedek, hogy ő elé tud menni a dolgoknak.

Ha napi szinten vannak hipoid és hiperjeid, akkor ott biztosan kell a bázison állítani, valószínű csökkenteni kell. Az orvosod nem kért tőled profilt? Óránként, de minimum 2 óránként cuki mérés, még éjszaka is, hogy lehessen látni, hogy sok, vagy kevés a bázis. Ezt te magad is megcsinálhatod, ha a dokid nem partner ebben. Láthatod, hogy hol kell több, és hol kevesebb bázis. Ha sikerül jól vagy közel jól eltalálni, akkor a bólusokkal már nagy hibát nem követhetsz el, főleg, hogy mérlegen méred a kaját.

Amikor nekem a pumpát felrakták, akkor hetekig kellett a bázison állítani, leginkább csökkenteni kellett. Nekem most is 3 féle bázis van beállítva. Én pl tegnap állítottam át egy másik bázisra (kevesebb bázis), mert folyamatosan hipoztam. Ezt nem lehet kevesebb bólussal megoldani, mert akkor étkezés után megy fel a cuki.

Meg szeretném tőled kérdezni, hogy melyik pumpát viseled? Mert a kanülre vonatkozóan vagy egyéb dologban jobban tudnak azok segíteni, akik olyan pumpát hordanak, mint te. Ezen kívül, többek tapasztalata lehet segítség, mert sokan nagyon különbözünk egymástól, az ami nekem jó, az nem biztos, hogy nálad beválik.

Természetesen várom/várjuk a további kérdéseidet.

manocs

Új tag
Nekem voltak ilyen kanül elhajlásaim, még a merőlegessel, egy időben elég sokszor (egy hét alatt vagy 6x szúrtam újra). Meg: nincs beadás piiiiiiiiiiiiii.:mad: (sípolás) A ferde kanüllel már nincs ilyen gondom. A legjobb magyarázat amit kaptam, az volt, hogy mivel 45kg vagyok vasággyal, a merőleges túl mélyre (izomba) került és ezért elhajlott, meg nem adagolt:dr_32:. Nem tudom, hogy akkor kisgyerekeknél miért nincs ilyen probléma.
Mindenesetre a 45 fokos cucc most jobb.:hurra:

szanrit

Új tag
Sziasztok!
Úgy néz ki,hogy dokinéni szerint is jók az értékeim,így ,most,hogy lejárt a 3 hónapos próbaidőm,mehetek majd megvásárolni a kütyümet.Voltam bent nála tegnapés feltettem neki a kérdéseimet a beszúrási helyekről....még mindig itt tartok,megnézte a bőröm,és igen,nincs sok hely ahova szúrhatom,de azt mondta,hogyazt viszont akár egymás mellé is szúrhatom... azt mondták még ,hogy oda is jó ahol a nadrág korca van?Közvetlenül a derékrész alá.Szerintetek is jó az a hely? A tegaderm tapasz nekem annyira nem vált be,mert,az is leázik...nincs valami jó ötletetek?mivel lehetne még rögzíteni ?Valamit még kérdezni akartam,de a gyerkőcök közbe szóltak. Majd Írok...Eszembe jutott...Próbáltátok már az új kanült ami érzékeny bőrre lesz majd? Köszike

vighkata

Sziasztok!
Úgy néz ki,hogy dokinéni szerint is jók az értékeim,így ,most,hogy lejárt a 3 hónapos próbaidőm,mehetek majd megvásárolni a kütyümet.Voltam bent nála tegnapés feltettem neki a kérdéseimet a beszúrási helyekről....még mindig itt tartok,megnézte a bőröm,és igen,nincs sok hely ahova szúrhatom,de azt mondta,hogyazt viszont akár egymás mellé is szúrhatom... azt mondták még ,hogy oda is jó ahol a nadrág korca van?Közvetlenül a derékrész alá.Szerintetek is jó az a hely? A tegaderm tapasz nekem annyira nem vált be,mert,az is leázik...nincs valami jó ötletetek?mivel lehetne még rögzíteni ?Valamit még kérdezni akartam,de a gyerkőcök közbe szóltak. Majd Írok...Eszembe jutott...Próbáltátok már az új kanült ami érzékeny bőrre lesz majd? Köszike
Szia Szanrit!
Azt első, legfontosabb, hogy a kanül nem lehet a nadrág korcája alatt. Vagy alatta, vagy fölötte.
Próbáld meg a tompor részt, az tuti a korca alatt van. A combot is kipróbálhatod, én oda sokáig szúrtam, legalább fél évig.

Tegaderm, ha nem válik be, akkor én átveszem tőled, természetesen kifizetem. A patikában nem szívesen veszek meg 100 db-ot.
Én a gyógyszertárban ma rendeltem meg egy kötszert, amit olcsóbb, mint a filmtapasz, holnap lesz meg. A kanül rögzítésére szánom. Ha jók a tapasztalataim, akkor megírom neked és tehetsz egy próbát.
Örülök, hogy megmaradsz a pumpás kezelésnél.

Ma beszéltem a tréneremmel, és hamarosan megjelenik az új, érzékeny bőrre való kanül. Azt csak belövővel lehet berakni, mert érdekesen megy be a bőt alá. A belövő készülékben ferdén van, a belövéskor fordítja meg a tűt, és merőlegesen lövi be a bőr alá. A múltkori találkozásunkkor meg is mutatta, elég érdekes. Mondtam neki, hogy én nem kérek ebből az úgy csodából, mert az én bőröm, mint a rinocérosz, mindent kibír, de közölte, hogy idővel a FlexLlink megszűnik, ez lesz helyette. Ennek is FlexLink a neve, csak plusz vagy szenzitív (bocsesz, ezt nem tudom). Elképzelhető, hogy te a kezdő csomagba már ezt kapod, de egy próbadarab biztosan lesz benne.

vighkata

Ez egyik dolog például, hogy nektek milyen gyakorisággal fordul elő, hogy elhajlik a kanül belövéskor, és nem veszitek rögtön észre, így rövid idő alatt az egekbe szöki a vércukor. Nekem sajnos kétszer is volt ilyen rövid idő alatt, meg is volt az eredménye 20 és 22 mmol/l, és mindez 2-3 óra alatt, .
Előre is köszi a válaszokat
:dr_31:

Nekem voltak ilyen kanül elhajlásaim, még a merőlegessel, egy időben elég sokszor (egy hét alatt vagy 6x szúrtam újra). Meg: nincs beadás piiiiiiiiiiiiii.:mad: (sípolás) A ferde kanüllel már nincs ilyen gondom. A legjobb magyarázat amit kaptam, az volt, hogy mivel 45kg vagyok vasággyal, a merőleges túl mélyre (izomba) került és ezért elhajlott, meg nem adagolt:dr_32:. Nem tudom, hogy akkor kisgyerekeknél miért nincs ilyen probléma.
Mindenesetre a 45 fokos cucc most jobb.:hurra:
Na, körüljártam a problémát, és az a választ kaptam, hogy amikor a kanült belövitek, vagy beszúrjátok, akkor a ragacs odaragad a bőrhöz, azonban a fém tűt amikor kihúzzátok, akkor az eléggé feszes, és kihúzáskor a bőrt megemelitek a húzás irányába. Ekkor a teflon kanül is megemelkedik, a vég már nem ott van, ameddig beszúrtátok. A fém tű kijön, a bőr visszalapul, de a teflon annyira rugalmas, hogy az a bőr felszíne alatt lévő keményebb szöveti rétegben nem tud teljesen visszamenni, és elhajlik.

Amikor a ferde tűt használjátok, akkor a kihúzás is ferde irányú, vagyis nem fejtetek ki akkora húzóerőt, és a teflon a helyén marad.

A javaslat az volt, hogy a merőleges kanülnél úgy húzzátok ki a fém tűt, mint ahogy a konnektort is kell húzni, vagyis megfogjátok a dugaljat, és úgy húzzátok. A kanülnél is meg kell fogni a tűhöz közel a ragacsot, hogy ne húzza fel a bőrt, és úgy kihúzni a fém tűt.

Akkor, amikor nekem egy-két alkalommal elhajlott a teflon, fogalmam sincs, hogy hogy húztam ki a tűt, de ezután én is figyelni fogok, tőletek pedig várom a visszajelzést, hogy elő fog-e fordulni még a teflon elhajlása. Nagyon remélem, hogy ezzel a probléma valóban megoldódik. Logikusnak látszik a dolog.

borka

Őstag
Sziasztok!

Insulin beadásának helyei:

Csatolások

• tu_clip_image003.gif
    tu_clip_image003.gif
    92.9 KB · Olvasás: 2
  • tu_clip_image006.gif
    tu_clip_image006.gif
    52 KB · Olvasás: 4
  • tu_clip_image009.gif
    tu_clip_image009.gif
    32 KB · Olvasás: 3

manocs

Új tag
Nekem egyik tűm sem volt teflonos. Sem a merőleges, sem pedig a 45fokos. műanyagból vannak. Mindkettő ugyanabból az anyagból. A beszúrt/belőtt cuccot pedig mindig odafogtam kihúzáskor.

vighkata

Nekem egyik tűm sem volt teflonos. Sem a merőleges, sem pedig a 45fokos. műanyagból vannak. Mindkettő ugyanabból az anyagból. A beszúrt/belőtt cuccot pedig mindig odafogtam kihúzáskor.
De, biztos lehetsz benne, hogy a te kanül csöved is teflon, mégpedig orvosi teflon, teljesen bőrbarát, allergia mentes. Bár ezzel nem vagyok teljesen tisztában, de úgy gondolom, hogy a teflon az csak egy védőréteg a műanyagon. Jó lenne valahol utánanézni.

Mostanában sokat lehetett olvasni a műanyagokból kioldódó veszélyes anyagokról, amik hő hatására aktiválódnak. A kanül csöve ráadásul a bőr alatt van, és nem tudni, hogy a Ph savassága/lúgossága mennyit oldana még ki belőle.

A kanül csövének elhajlására én magamtól nem is találtam semmilyen magyarázatot, de az hihető, hogy a bőr alatt, ha "elakad" egy keményebb szövetrészben, akkor kimozdulhat az eredeti helyéről, amikor pl. éjszaka forgolódunk. Így lehetséges, hogy odafogod kihúzáskor, de egy későbbi mozgáskor elmozdul.

Én ma reggel cseréltem kanült, most nagyon figyeltem, hogyan húzom ki a fémet, pedig ez máskor már annyira rutinszerű volt, hogy nem is emlékeztem, hogyan csinálom.

borka

Őstag
De, biztos lehetsz benne, hogy a te kanül csöved is teflon, mégpedig orvosi teflon, teljesen bőrbarát, allergia mentes. Bár ezzel nem vagyok teljesen tisztában, de úgy gondolom, hogy a teflon az csak egy védőréteg a műanyagon. Jó lenne valahol utánanézni.

Mostanában sokat lehetett olvasni a műanyagokból kioldódó veszélyes anyagokról, amik hő hatására aktiválódnak. A kanül csöve ráadásul a bőr alatt van, és nem tudni, hogy a Ph savassága/lúgossága mennyit oldana még ki belőle.

A kanül csövének elhajlására én magamtól nem is találtam semmilyen magyarázatot, de az hihető, hogy a bőr alatt, ha "elakad" egy keményebb szövetrészben, akkor kimozdulhat az eredeti helyéről, amikor pl. éjszaka forgolódunk. Így lehetséges, hogy odafogod kihúzáskor, de egy későbbi mozgáskor elmozdul.

Én ma reggel cseréltem kanült, most nagyon figyeltem, hogyan húzom ki a fémet, pedig ez máskor már annyira rutinszerű volt, hogy nem is emlékeztem, hogyan csinálom.

Erről itt olvashattok egy kicsit részletesebben.
http://www.medtronic-diabetes.hu/infuzios-szerelekek.html

linus

Tag
Szeretnélek titeket megkérdezni, akik gyerkőcei sokat izzadnak. Ugyanis itt a meleg, Noa szó szerint úgy izzad mint a parizer.... Kanül csere volt, persze leizzadt és a ragacs nem tapadt. Kaptam a kórházba tapaszt (IV3000 van ráírva) filmszerű, hogy tegyen a kanülre ha nem jól ragadt és így nem kell kanült cserélni. Nos, azt is leizzadta. Szerencsére a combjába raktuk pont, tegnap csak a bőr alá szúrt kanülön "lógott", így ramofixel rögzítettem és szépen fogja eddig, bemegy az inzuzlin, jók az értékek.
Van valami amivel le lehetne kenni ilyenkor? Vagy van ennél jobb tapaszotok? Rendeltem egy filmtapaszt, de nem tudom beválik-e.
Ha van valami jó ötletetek, örömmel venném, mert így nem tudom hogy fog a nyár lemenni...

Megvan a bázisunk, ma hívtam a doki bácsinkat, úgy néz ki ezzel jók az éjjeli értékeink.

Sziasztok!
Képzeljétek tegnap voltunk pécsen holnap kapjuk probára a pumpát bálintnak.
Aztán julius 5-én megyünk befeküdni a korházba ha minden igaz .
Engem is nagyon érdekelne ezzel az izzadással kapcsolatos dolog mert bálint is nagyon izzados,remélem ez nem lessz gond.
Akkor jol vagytok lina ,jok az értékeitek megszoktátok már az új helyzetet?
Elöre is köszi a választ vagy válaszokat!
További kellemes napot végre süt a nap!!

vighkata

Én a gyógyszertárban ma rendeltem meg egy kötszert, amit olcsóbb, mint a filmtapasz, holnap lesz meg. A kanül rögzítésére szánom. Ha jók a tapasztalataim, akkor megírom neked és tehetsz egy próbát.
Megjött a tapasz, most tesztelem. Eddig 2 fürdést prímán "túlélt". Mivel csak a bőrömre raktam (nem kanülre), addig hagyom, amíg le nem ázik. Ha oké a projekt, akkor jövök a termék nevével is. :)

vighkata

Sziasztok.Próbálta már valaki a tegaderm tapasz helyett a mepore film tapaszt?
Én használtam már Mepore-t és egy másikat is, a Suprasorb F filmtapaszt.
Mindegyikkel elégedett voltam, mindegyik jól tapad a bőrömön. Az ok, miért a Tegadermet veszem, ezt szerzik be a patikánál. Megrendelték volna a másik kettőt is, ha folyamatosan nagy tételben vettem volna. A Tegaderm már benne volt a patikai számítógépben, a másik kettő nem.
Egyébként a Tegadermnek van a legnagyobb választéka, és a legolcsóbb.

Te a Meporet be tudod szerezni olcsón, és nem nagy tételben? Mármint, hogy egyszerre csak 10-et veszel?
A Tegadermnél 100 db van egy dobozban és nem szívesen bontják meg, bár nekem hosszas sírás :( után megbontották :cool:

Oldal tetejére