Cukorbeteg gyermek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Zsuzsa, olyan sok mindenre mondjuk utólag, hogy másképp kellett volna, de hát utólag könnyű okosnak lenni. Tényleg nem érdemes rágódni rajta, és tényleg egészen biztos, hogy nem tehetsz róla, hiszen te pont ugyanazt csináltad, mint én, és Deni nem lett cukorbeteg. Én is kánikulában szültem, és azon a nyárvégén nagyon sokáig volt meleg, én is literszám ittam a tejet.

Érdekes, megint van egy hasonlóság Tibus és köztem. Én sem iszom már tejet egyáltalán, mert mindegy milyen kis mennyiséget ittam, 1-2 óra múlva szinte megállíthatatlanul kúszott felfelé a cukrom.

A tönkölydarát hűtőbe teszem, de asszem a zabkorpát is, mert az is ritkán fogy, és volt hogy már kellett egy keveset kidobnom.

A spelyzban nekem van egy ilyen élelmiszermoly csapda felrakva a szekrény tetejére. DM-ben és Rossmannban is lehet kapni. Egy doboz elég egy évig, 2 db csapda van benne. Kell, mert azért valahonnan előjönnek ezek a dögök :mad:

Csatolások

• 31080061.jpg
    31080061.jpg
    23.3 KB · Olvasás: 2
  • Biostop.elelmiszermolycsapda.jpg
    Biostop.elelmiszermolycsapda.jpg
    183.2 KB · Olvasás: 3

zsuzsa

Új tag
NAgyon sok a hasonlóság köztetek, bármit írsz a cukraidról be tudom azonosítani, tuti mi is Tibusnál azzal küzdünk.Kár hogy ő nem húzta több ideig egészségesen, ráért volna ő is 18 évesen cukros lenni, bár nem tudom hogy lett volna egyszerűbb, mert bár így sem könnyű, mégiscsak egy kicsit már magáénak érzi , nem a serdülőkori zakkanós idöszakban terheli meg.

dg

Őstag
Ma a gyermekorvosi rendelőben beszéltem az egykori védőnéninkkel. Kérdezve mesélte, hogy az egyik anyuka gyermeke, 6 éves, állandóan hypózik, nem cukorbeteg. A család csak arra lett figyelmes, hogy miután este 9-kor lefektették a kisfiút, másnap 13-órakor kelt fel, akkor is ébresztették. és hasonló esetek... Mivel a családban van cukormérő, megmérik ilyenkor a cukrát. Alacsony. 2-3 között mozog, szóval, hypózik. Majd most viszik kivizsgálásra a kisfiút, de hallott már valaki ilyesmiről gyermek esetében? Nem túlsúlyos -- őszintén szólva innen távolról sem hiszem, hogy köze lenne a 2-es diab előszobájához ennek. Van más eltérés (betegség?), ami produkál ilyen tüneteket (gyermekkorban???)? Soha nem hallottam, olvastam ilyesmiről a diab kapcsán. Valaki hallott ilyesmiről?

umbra08

Aktív tag
Tejbegríz

Megvolt a nagy tejbegríz teszt!
Köszi a tanácsokat, minden hozzávalót megvettem.
Hááát...., nem ízlett neki, alig evett belőle Tökmag. Igaz, nem sok íze lett, mert kevés xilitet tettünk bele. Korábban, míg cukorral készítettük, akkor sem csináltuk nagyon édesre. Mindegy, majd legközelebb kicsivel több xilittel csináljuk és 'rákap'.
Így mással fejeztük be a vacsit (virslivel és kukoricás stanglival).

Apropó kukoricás stangli! Nem tudja valaki, hogy a Sparban kapható kukoricás stangli (60 gr-os) mennyi CH-t tartalmaz? Kérdeztem a boltban, de nem tudták megmondani. Nagyon szeretjük és Tökmag is, mindig friss, és hát a Spar a szomszédban van, de sok bólus kell hozzá, ill. nem tudom, hogy eheti-e ő egyáltalán.

umbra08

Aktív tag
Ma a gyermekorvosi rendelőben beszéltem az egykori védőnéninkkel. Kérdezve mesélte, hogy az egyik anyuka gyermeke, 6 éves, állandóan hypózik, nem cukorbeteg. A család csak arra lett figyelmes, hogy miután este 9-kor lefektették a kisfiút, másnap 13-órakor kelt fel, akkor is ébresztették. és hasonló esetek... Mivel a családban van cukormérő, megmérik ilyenkor a cukrát. Alacsony. 2-3 között mozog, szóval, hypózik. Majd most viszik kivizsgálásra a kisfiút, de hallott már valaki ilyesmiről gyermek esetében? Nem túlsúlyos -- őszintén szólva innen távolról sem hiszem, hogy köze lenne a 2-es diab előszobájához ennek. Van más eltérés (betegség?), ami produkál ilyen tüneteket (gyermekkorban???)? Soha nem hallottam, olvastam ilyesmiről a diab kapcsán. Valaki hallott ilyesmiről?

Ha jól emlékszem, Molli is írt már valakiről, akinek hasonló problémája volt!

vighkata

Én Deninek mértem pici korában 2-3 mmol/l közötti értékeket, de nem voltak ilyen súlyosak a tünetek. Szédült, kóválygott, nem tudott enni, ha beleerőltettem legalább egy pohár tejet, akkor azt kihányta.
De nem csak hogy nem volt ilyen súlyos, mint az ismerősöd gyerkőcének az állapota, hanem néhány órán belül el is múlt, ill. volt, hogy így feküdt le, de másnapra kutya baja volt.
Az esetet megemlítettem az én dokimnak, aki annyit mondott, hogy ez nem cukorbetegség, ha nem megy fel a cukra utána 9-10 fölé, akkor nem kell vele foglalkozni. Ki fogja "nőni". Így is lett, valóban kinőtte, de mondom, tényleg nem volt gyakori és nem volt súlyos az eset. A doki szerint ez a gyerkőcök előfordul, ahogy nőnek.

De a ti esetetekben valóban nem árt egy komolyabb kivizsgálás. Valószínű az inzulinszintet nézik elsősorban, ez mutatja meg, hogy van-e többlet inzulintermelés.

Egyébként a betegséget hiperinzulinémiának nevezik, de hogy gyerekkorban van-e, azt nem tudom. Ez kapcsolódik az inzulinrezisztenciához, de erről nagyon keveset tudok. Ennek a témának Molli a tudója.

vighkata

NAgyon sok a hasonlóság köztetek, bármit írsz a cukraidról be tudom azonosítani, tuti mi is Tibusnál azzal küzdünk.Kár hogy ő nem húzta több ideig egészségesen, ráért volna ő is 18 évesen cukros lenni, bár nem tudom hogy lett volna egyszerűbb, mert bár így sem könnyű, mégiscsak egy kicsit már magáénak érzi , nem a serdülőkori zakkanós idöszakban terheli meg.
Ezek a hasonlóságok engem mindig meglepnek, mert Tibus és én aztán csak annyiban hasonlítunk egymásra, hogy mindketten emberek vagyunk.
Akikkel pedig rengeteg a hasonlóság (kor, nem, daib tartam, életvitel), azokkal pedig mennyire különbözünk.
Ebből is látszik, hogy két egyforma diab, és egyforma diab kezelés nincs. Ami az egyiknek beválik, a másiknak felborítja az egyensúlyát.

Mindig agyalok azon, ha valami nálam bejön, azt hogy tudnám Tibusra vonatkoztatni. Leginkább csak azt, hogy a korrekciókkal óvatosan, vagy 12-15-ös cukiig egyáltalán ne.

Most ezen sokan biztos kiakadnak, hogy arra buzdítok, hogy a 15-ös cukit ne korrigálja, de az értékek azt mutatják, hogy Tibus is baromi érzékeny az inzulinra. A gond csak az, hogy mi magunk sem működünk egyformán. Egyszer kéne az a korrekció, máskor meg egyáltalán nem kellett volna.

vighkata

Megvolt a nagy tejbegríz teszt!
Köszi a tanácsokat, minden hozzávalót megvettem.
Hááát...., nem ízlett neki, alig evett belőle Tökmag. Igaz, nem sok íze lett, mert kevés xilitet tettünk bele. Korábban, míg cukorral készítettük, akkor sem csináltuk nagyon édesre. Mindegy, majd legközelebb kicsivel több xilittel csináljuk és 'rákap'.
Így mással fejeztük be a vacsit (virslivel és kukoricás stanglival).
Szerintem óvatosan azzal a xilittel, ne szoktasd hozzá a még édesebb ízhez. Itt valószínű nem az édességgel volt a gond, hanem tönkölynek az egyedi ízével. Talán csak időt kell hagyni, hogy megkedvelje, de ha nem, akkor meg nem szabad erőltetni, akkor nem az ízlésének való kaja.
Az is lehet, hogy csak ilyen "kedve" volt az úrfinak.

Én is beszereztem mindent, de nem tejbegrízt készítettem, hanem összekevertem tönköly korpával, és natúr joghurtba raktam. Hát, én is ettem már finomabbat (mondjuk a csirkepöri galuskával), de a második, harmadik adag már jobb volt, mivel tudtam milyen ízt kapok. Igaz én nem raktam bele se xilitet, se sztíviát.
A tejbegrízbe tuti fogok rakni, én is kíváncsi leszek, hogy mit alkotok, főleg, hogy rizstejjel lesz, mert tehén tejet már nem iszom a magas cukik miatt.

Gondolkodtatok már azon, hogy a diab miatt hogy "kicsavarunk" jónéhány receptet? ;):o

umbra08

Aktív tag
Szerintem óvatosan azzal a xilittel, ne szoktasd hozzá a még édesebb ízhez. Itt valószínű nem az édességgel volt a gond, hanem tönkölynek az egyedi ízével. Talán csak időt kell hagyni, hogy megkedvelje, de ha nem, akkor meg nem szabad erőltetni, akkor nem az ízlésének való kaja.
Az is lehet, hogy csak ilyen "kedve" volt az úrfinak.

OK, nem erőltetem, Isten ments! Igazad van, amúgy sem akarom hozzászoktatni az édes ízhez nagyon. Bár az apukája ragaszkodott hozzá, hogy az ő fia is hadd egyen Túró Rudit. Kapott is múltkor, amikor egyszer alacson volt a cukija, majszolta a Drágám!!! :D
Olyan édes volt, ahogy ette!!!

vighkata

OK, nem erőltetem, Isten ments! Igazad van, amúgy sem akarom hozzászoktatni az édes ízhez nagyon. Bár az apukája ragaszkodott hozzá, hogy az ő fia is hadd egyen Túró Rudit. Kapott is múltkor, amikor egyszer alacson volt a cukija, majszolta a Drágám!!! :D
Olyan édes volt, ahogy ette!!!
Imádni valóak. :) A Túró Rudi az egy nagyon szuper hipo elleni szerzemény. Kicsi, épp annyi, ami elég a hipohoz, túró van benne, és isteni finom.
A Túró Rudi akkor is mehet, ha nincs hipo, pl játszótéri ugra-bugra alkalmával. Igazi finom csemege. Meg is lehet felezni. :cool:
Egy diabos kis srácot nem szabad megfosztani a finomságoktól.

umbra08

Aktív tag
Imádni valóak. :) A Túró Rudi az egy nagyon szuper hipo elleni szerzemény. Kicsi, épp annyi, ami elég a hipohoz, túró van benne, és isteni finom.
A Túró Rudi akkor is mehet, ha nincs hipo, pl játszótéri ugra-bugra alkalmával. Igazi finom csemege. Meg is lehet felezni. :cool:

:hurra: :hurra: :hurra:

christina

Őstag

Sőt. A túró rudi jobb választás szerintem, mint a semmire sem jó ámde hízlaló, pillanatnyi jóllakottságot adó tejbegríz. ;)
A sima kinder tejszeletet is adhatod neki nyugodtan.

dg

Őstag
Sőt. A túró rudi jobb választás szerintem, mint a semmire sem jó ámde hízlaló, pillanatnyi jóllakottságot adó tejbegríz. ;)
A sima kinder tejszeletet is adhatod neki nyugodtan.

Sőt... A kinder csokik általában, nagyon finomak, kis adagúak így jól lehet osztani és számolni vele. Nálunk jelesre vizsgáztak, ha nasiról van szó. Ami a tejszeleteket illeti, az aldiban van háromféle. Nekünk nagyon ízlenek, ugyanúgy pontos ch táblázattal vannak ellátva, viszont, lényegesen olcsóbb mint a kinder tejszeletek, és véleményem szerint egy cseppet sem a minőség rovására!

kitta75

Új tag
Mi zabkorpát szoktunk rakni a tejbe gríz helyett . Nagyon finom úgy is . Milyen túró rudit szoktatok a gyerekeknek adni? A Pöttyöset vagy valami spéci diabetikusat? Norbi rudit?

dg

Őstag
Mi zabkorpát szoktunk rakni a tejbe gríz helyett . Nagyon finom úgy is . Milyen túró rudit szoktatok a gyerekeknek adni? A Pöttyöset vagy valami spéci diabetikusat? Norbi rudit?

Mi a pöttyöset zömmel, s ennek az ízesített változatait is (barackos vagy epres -- de van másféle is). Azt tapasztalatuk, hogy mindegy, a ch tartalma szinte ugyanannyi. De őszintén szólva, a spar rudi, vagy a milli rudija is jó.

poe

Őstag
Azzal vitatkoznék, hogy a túró rudi jó hipóra, nekem pl nem emeli gyorsan a vc-t. Alkalomadtán viszont szerintem is nyugodtan fogyasztható. Kaja után elfér egy szelet, de rohangálás, játék közben még inzulin nélkül is elmegy. Tudtommal a hagyományos, töltetlen, kis túrórudiban 8 g CH van.
Norbi rudira szerintem nem érdemes költeni, csak a név miatt drága. Azt kell venni amelyik jobban ízlik, illetve amelyik kevésbé emeli a vc-t.

vighkata

Azzal vitatkoznék, hogy a túró rudi jó hipóra, nekem pl nem emeli gyorsan a vc-t.
Gyerkőcöknél jól működik. Legalábbis Hannánál ezt tapasztaltam.
A jól számolhatósága (CH), adagolása, és az egyenkénti csomagolása mindenképpen nyerővé teszi a terméket.

umbra08

Aktív tag

"A Pöttyös az igazi!"
Mi csak azt eszünk, soha nem vettem még életemben más fajtát.

A 30gr-os natúr Pöttyöst adtuk Tökmagnak.
1 rudiban 12 CH van.

zsuzsa

Új tag
Mi nem tudtunk és tudunk soha cukrosat enni, nem azért mert szh tartalma magasabb hanem mert cukor van benne. Egyszerűen nem bírja. Nála egy pöttyös túró rudi úgy csinál 16 os cukrot hogy csak na. Mi sajnos ha veszünk Norbit veszünk, de nagyon ritkán, mert nincs oda érte. VEsszük viszont a Norbi pudingot, a Jogobella light joghurtot, diab túrókrémet, és azokkal semmi gondja, neki hypora bevállt a vitatigris gyümölcspüré, mindíg ez van a táskájában. Volt hogy elnéztem a pudingot valami másfélét vettünk, 2-3- gr-al volt több szh benne de az cukor volt, és nagyon megvitte a cukrát. Én mindíg csak hallgatom a kinder tejszeletet meg normál fagyit evő cukrosokat, hogy az milyen jó, nálunk egy cukros tea pl a hypora komoly Somogyit indít be, cukrosat még hypora sem tud fogyasztani, ill. tud de akkor nem kerüljük el a Sonogyit, míg ha nem cukrosat, csak mondjuk gyümölcspürét kap akkor teljesen jól korrigálódik. Az elején az orvos is furcsán nézett hogy gyümölcslével korrigálok, mikor elméletben az nem gyorsan felszívódó, de eeből is látszik hogy cukros és cukros között mennyire nagy a különbség. Azt is fontos megemlíteni, hogy az az élelmiszer sem jó diabba amibe sorbit van, egyrészt eleve felhívták a figyelmünket rá hogy kerülendő, másrészt tényleg ugyanúgy viselkedik mint a cukro. Tudom a Norbiban is van, de nem jelentősen, legalábbis nem viszi a cukrát, de leginkább olyan diab dolgokat nézek amiben nincs. Fagylaltban olyat eszik amiben fruktóz van.

somcsika

Aktív tag
Mi hypora általában 100%-os narancslevet iszunk (néhány korty is elég) és egy pár perc múlva eszik egy zabkekszet, vagy egy szelet jó reggelt-et.
Durva Somogyi hatás nálunk még igazából nem fordult elő, sőtt inkább nem is szokott. Bár azt mondom komoly hypoja (3 alatti) nem is nagyon volt, mert hál istennek időben észre veszi.
Egy kivétellel!!! Na akkor Szlovákiában nem tudjuk -de még az orvosunk sem - hogy mi történt, ott viszont a mértéktelen cukortúladagolás miatt egy 22-es vc értéket produkált. Ami 2 órával későbbre már feleződött és nem követte újjabb hypo.

De a kinder tejszelet, pingue, a maxi king az nálunk is játszik egy-egy kis étkezésre. Különösebb változást nem idéz elő (mármint túlozott vc. emelő hatást még nem vettünk észre ) és egészen jól tartja a cukorszintet.

Oldal tetejére