Hááát a cukros változat receptjét elég nehéz lenne rekonstruálni, mert mire befutottam a leírással,addigra már elkezdték összerakni a :"szerintem még egy kis liszt, meg még méz, meg vaj, meg mééééég fűszerek" technikával, de az eredeti recept:
25dkg méz+5dk vaj/margarin összemelegítve (finoman, akár mikróban)
3 tojás+10dkg porcukor+1ek fahéj+1 kk szegfűszeg (mi tettünk bele gyömbért és mézeskalácsfűszert is)+2dkg szalakáli.
Az egészet összegyúrni és 24 órát szobahőmérsékleten békében hagyni. (Na, EZ kimaradt) Aztán nyújtani, szaggatni, tetejét megkenni tojással (ez is elmaradt, mert akkor jobban tapad a máz) és 5-10 perc alatt kisütni 180C-on.
Készült kakaós változat is, végképp ad hoc összeállításban
, de finom.
Cukormentes:
3,5 dl cukor (ez esetben fruktóz), 4,5 dl dibos méz, 1,5 tk szegfűszeg, 1,5 tk gyömbér, 2tk fahéj, 150g margarin, 3 tojás, 1 dl tej, 2l liszt, 2 tk szalakáli, 2 tk sütőpor
Mézet a cukorral felforraljuk, az összekevert tojást és tejet beleöntjük.(kicsit előtte le kell hűlnie, különben undi mézes rántotta lesz belőle!!
)
Hagyjuk az egészet kihűlni.
A száraz hozzávalókat összekeverjük és beleöntjük a mézes cumót. Jól összegyúrjuk, majd légmentesen elcsomagoljuk, elrámoljuk egy tetszőleges szoba-hőmérsékletű helyre, majd 72 óráig rá se bagózunk.
(már szerdán bekevertem)
Aztán nyújtjuk, szaggatjuk és 200C-on 10-05 perc alatt kisütjük.