Kipróbált édesség receptek

bogesz

Új tag
jelentem sütöttem mézest, most várom hogy ismét fogyasztható állagúra puhuljon vissza :d (sütés után, melegen finom volt)

400 g tk. Tönkölyliszt
80 g zabkorpa
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
1 kk őrölt szegfűszeg
2 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
0,5 dl víz

50 g margarin
250 g méz

a száraz összetevőket kimérem, összekeverem, félreteszem.
A margarint és a mézet vízfürdő felett melegítem, amíg a margain elolvad és a méz folyós nem lesz (nem kell túl erősen melegíteni). A mézes keveréket a liszthez adom és elkezdem gyúrni. Menet közben annyi vizet adok a tésztához, hogy egy lágy linzertészta állagú anyagot kapjak. Amikor már összeállt, akkor hengerbe sodrom és fóliába tekerve hűtöben pihentetem egy napig.

Gyúráskor és nyújtáskor csak óvatosan szabad lisztezni, mert gyorsan megkeményedik és nem fog feljönni sütéskor. Az elején eléggé ragad, de ez egy idő után elmúlik!
szia! Mennyi ideig puhul vissza? Mikor csináljam meg,hogy karira jó legyen?:d
 

misamaci

Aktív tag
szia! Mennyi ideig puhul vissza? Mikor csináljam meg,hogy karira jó legyen?:d

2-3 napot nyugodtan számolhatsz rá (ha vastagabbra hagytad, vagy túlsütötted akkor több) .... egy a lényeg, hogy ne zárd el a levegőtől (valahonnan nedvességhez kell jutnia) :D ... különben ha nagyon nem akar puhulni, akkor egy nejlonzacskó+nedves papírtörlő+mézeskalács kombináció csodákra képes (de ilyenkor érdemes bekötni a zacsit :))
 

bogesz

Új tag
2-3 napot nyugodtan számolhatsz rá (ha vastagabbra hagytad, vagy túlsütötted akkor több) .... Egy a lényeg, hogy ne zárd el a levegőtől (valahonnan nedvességhez kell jutnia) :d ... Különben ha nagyon nem akar puhulni, akkor egy nejlonzacskó+nedves papírtörlő+mézeskalács kombináció csodákra képes (de ilyenkor érdemes bekötni a zacsit :))
akkor nem jó a sütis fém doboz?
 

christina

Őstag
jónak jó .... csak tegyél az aljára nedves papírtörlőt :D (a sütés után, ahogy kihűl, kőkemény lesz a tészta és a légnedvességtől puhul vissza ... szal egy jó záró fémdobozban erősen csökkennek az esélyei :D)
Érdekes, én is úgy tudtam hogy jól záródó fémdobozba kell tenni.
Sütőpapírral szoktam bélelni.
Már értem akkor miért kell több hetet várni, hogy ne törjön bele a fogam.:rolleyes:

:dr_24:
 

borka

Őstag
jónak jó .... csak tegyél az aljára nedves papírtörlőt :D (a sütés után, ahogy kihűl, kőkemény lesz a tészta és a légnedvességtől puhul vissza ... szal egy jó záró fémdobozban erősen csökkennek az esélyei :D)

Érdekes, én is úgy tudtam hogy jól záródó fémdobozba kell tenni.
Sütőpapírral szoktam bélelni.
Már értem akkor miért kell több hetet várni, hogy ne törjön bele a fogam.:rolleyes:

:dr_24:

Minden mézes süteményre ez a szabály,;)és a szabál az szabál!!!!!!!!:)
 

christina

Őstag
2-3 napot nyugodtan számolhatsz rá (ha vastagabbra hagytad, vagy túlsütötted akkor több) .... egy a lényeg, hogy ne zárd el a levegőtől (valahonnan nedvességhez kell jutnia) :D ... különben ha nagyon nem akar puhulni, akkor egy nejlonzacskó+nedves papírtörlő+mézeskalács kombináció csodákra képes (de ilyenkor érdemes bekötni a zacsit :))

És ha akar puhulni mibe tegyem?:D
És ha nem akar, a lezárt nedves papírtőrlős zacsiba nem penészedik bele?:o Vagy nem lesz ideje? :rohog:
 

misamaci

Aktív tag
És ha akar puhulni mibe tegyem?:D
És ha nem akar, a lezárt nedves papírtőrlős zacsiba nem penészedik bele?:o Vagy nem lesz ideje? :rohog:

A nedves papírtörlő csak addig kell, amíg visszagyengül (ez csak amolyan gyorsított megoldás, ha nem akarsz napokat várni), utána papírtörlő kivesz ... a süti meg már mehet akár a fémdobozba is (bár szerintem arra a kis időre tök fölösleges) :rohog::rohog::rohog:
 

christina

Őstag
A nedves papírtörlő csak addig kell, amíg visszagyengül (ez csak amolyan gyorsított megoldás, ha nem akarsz napokat várni), utána papírtörlő kivesz ... a süti meg már mehet akár a fémdobozba is (bár szerintem arra a kis időre tök fölösleges) :rohog::rohog::rohog:


Köszi, ki fogom idén próbálni.:)
Már ha egyáltalán lesz időm sütni.:mad::(
 

napocska

Őstag
Az én mézes sütim a megsülése után kb. 5 perccel még fogyasztható volt (lett volna, mert akkor ugyi nem ettük még) utána kővé vált, és soha többé nem puhult meg :)
 

misamaci

Aktív tag
Az én mézes sütim a megsülése után kb. 5 perccel még fogyasztható volt (lett volna, mert akkor ugyi nem ettük még) utána kővé vált, és soha többé nem puhult meg :)

Az enyém is így működött ... (csak persze én még melegen megkóstoltam :))... aztán jött a kőszikla fázis és szabad levegőn most kezd visszagyengülni (tapintásra még keménynek tűnik, de már fogyaszthatóra puhult)
 

bogesz

Új tag
NAGYON JO,ha nem lesz hó dobálózhatunk vele karácsonykor! vagy nem kell törni a fejünket az ajándékon,mindenkit előre bejelenthetünk a fogorvoshoz!:rohog:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az én mézes sütim a megsülése után kb. 5 perccel még fogyasztható volt (lett volna, mert akkor ugyi nem ettük még) utána kővé vált, és soha többé nem puhult meg :)
Ez egyre jobb:dr_31: Az én mézes sütim pedig olyan volt, mint a rágógumi, de az még mind semmi. Amikor a család böcsületből mégis csak eszett (volna) belőle, akkor meg kis kanál kellett, amivel le lehetett választani a szájpadlásra ragadt mézes sütikéket. :rohog:
Deni azóta is emlegeti, hogy nem kéne birkóznom a kis kanalas-rágógumis mézes sütivel. Ő egyáltalán nem várja el tőlem ezt a nagy terhet. ;) Büdös kölke :rohog: :rohog::rohog:
Lehet, hogy most így új ismeretekkel felvértezve mégis terhelnem kéne magam? :D
 

gabibaba

Aktív tag
Rossz a hozzáállás, lányok! Ezek nem elrontott sütik, hanem 'Pont ilyennek kell lennie' típusúak. Napocskáé kávéba mártogatandó, azért kemény. Kata sütije toinvan (rágó+süti), a habcsók meg csak dísz, nem evésre készült. Ugye, hogy tudtok sütni? :rohog: :rohog: :rohog:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Rossz a hozzáállás, lányok! Ezek nem elrontott sütik, hanem 'Pont ilyennek kell lennie' típusúak. Napocskáé kávéba mártogatandó, azért kemény. Kata sütije toinvan (rágó+süti), a habcsók meg csak dísz, nem evésre készült. Ugye, hogy tudtok sütni? :rohog: :rohog: :rohog:
Hja, ha innen nézzük....:rohog::rohog::rohog: Amikor én is megpróbálom megmagyarázni, akkor meg aztat mondják, hogy "tudjuk, tudjuk, direkte ilyenre akartad gyártani, de miért nem mondat előre?" :o
Remélem ezért még nem kell cukrászdát nyitni. ;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Rossz a hozzáállás, lányok! Ezek nem elrontott sütik, hanem 'Pont ilyennek kell lennie' típusúak. Napocskáé kávéba mártogatandó, azért kemény. Kata sütije toinvan (rágó+süti), a habcsók meg csak dísz, nem evésre készült. Ugye, hogy tudtok sütni? :rohog: :rohog: :rohog:
Apropó, miért is vagy te ilyen profi magyarázó? Csak nem a (több éves) gyakorlat teszi a mestert? :rohog::rohog::rohog:
 

gabibaba

Aktív tag
Szerinted? :rohog::rohog::rohog:

Sütöttem málnás krémes nevű sütit (nagyon finom sütemény egyébként, a nosaltyn van a recept, cukor helyett édesítőporral csináltam), alap 6 tojásos piskóta nagy tepsiben, rá málna, arra tojáskrém: liszt, tojássárga, tej, összesűrít, és a recept szerint forrón belekeverni felvert t.fehérje.
Az, hogy Gábor virágom 'Mi finomság sül itt?' felkiáltással feltépte a sütőajtót - benne a piskóta! -, nem indokolja a tészta vastagságát (vékonyságát :)). A krém viszont nem krém állagú volt, hanem kicsit tú rós hatású (már erről konzultátlta sütési szakértőnkkel).
Fiúk kérdezték, hogy ez miért ilyen? Mondtam: Direkt. El is fogyott mind egy szálig. :hurra:
 
Oldal tetejére