mindenkinek

pumpás

Őstag
A Diabetes Care online számában megjelent tanulmányban a kutatócsoport, melyet Dr. David Jenkins vezetett, arról számolt be, hogy a napi szénhidrátadagba illesztett kb. 5 dkg mogyoró elfogyasztása jótékonyan hat a vércukor- és vérzsírszintre a 2-es típusú cukorbetegeknél. – A sómentes, nyers vagy szárazon pörkölt mogyorókeverék a vér cukor- és lipidszintjét is kedvezően befolyásolja, így a testsúlynövekedés elkerülésével lehet javítani a diabéteszes betegek állapotán – mondta Dr. Jenkins, aki dolgozik a St. Michael endokrinológiai részlegén és a Torontói Egyetem orvosi karán is. A Kanadai Táplálkozástudományi és Anyagcsere Kutatás elnöke is egy személyben.
Jenkins és munkatársai három különböző kiegészítő ételt adtak cukorbeteg alanyaiknak. Az egyik csoport muffint kapott; a másik nyers mandulából, pisztáciából, dióból, pekándióból, mogyoróból, kesudióból és makadámiadióból álló keveréket; a harmadik csoport pedig muffint és mogyoróféléket. Az eredmények szerint a csak mogyorófélékből álló keveréket fogyasztó csoport tagjainak állapota javult a legtöbbet. Náluk csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje is. A glikémiás kontroll szempontjából a másik két csoportnál nem következett be jelentős javulás, de a muffin-mogyoró keverékét fogyasztóknál szintén jobb lett az LDL-koleszterin szintje. A HbA1c (vagyis a glikémiás kontroll hosszú távú jelzője) kétharmados csökkenése klinikailag jelentősnek számít. A mogyoró ráadásul jól illeszkedik a testsúlycsökkentő étrendbe is – tudtuk meg a MediPress közleményéből.
– A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a mogyorófélék speciális részét képezhetik a 2-es típusú cukorbetegek étrendjének, akik szeretnék csökkenteni a szénhidrát-bevitelüket – foglalta össze Dr. Jenkins

lizzi

Őstag
Pumpás!
A ,,mogyorós híreden" most mosolyogtam ,mert valami okból én már kb. 2 hónapja napi szinten kívánom és eszem mogyorót....fura ,már gondoltam keresek valami magyarázatot,erre itt van ,biztos van valami oka,hogy kívánja a szervezetem:)
most még meg is nyugodtam ,hogy hízni nem fogok tőle ,azt azért nem kellene:)
Köszi!!!

gabibaba

Aktív tag
Az egyik vadi új Novorapid patronnak letört az alján a gumi alatti üveg rész (na ezt most jól leírtam, de biztos tudjátok, mire gondolok). Az inzulin (még) nem csorog belőle. Szerintetek:
- használhatjuk?
- gyógyszertárban kicserélik?
- kórházban kicserélik?
- kuka? (sajnálnám)

tubi

Aktív tag
Az egyik vadi új Novorapid patronnak letört az alján a gumi alatti üveg rész (na ezt most jól leírtam, de biztos tudjátok, mire gondolok). Az inzulin (még) nem csorog belőle. Szerintetek:
- használhatjuk?
- kórházban kicserélik?
- kuka? (sajnálnám)

ne kukázd! sztem csak akkor használd, ha rá vagytok szorulva, mert elképzelhető, hogy mégis folyik, de nem látod. először kérdezd meg a gyógyszertárat, lehet, azt mondják, írass fel mégegyet. vagy kicserélik és maguknál felírják veszteséglistára. ha egyik sem, marad a kórház, sztem ott kicserélik! majd írd meg, mi volt, érdekel!!!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
- használhatjuk?
- kórházban kicserélik?
- kuka? (sajnálnám)
Szerintem sem kuka, de ne használjátok. Ha bekerül a penbe, akkor a dugattyúrúd már nyomást gyakorol a benne lévő folyadékra, és elképzelhető, hogy a sérült, gyengült üveg továbbreped. Inzulin elfolyik, megfelelő nyomás híján lehet, hogy pontatlanul meg be az adag. Patika, felíró orvos, kórház, bármelyik köteles kicserélni.

Nekem is volt egyszer egy törött, repedt patron, és én csak akkor vettem észre, amikor akartam a pumpa tartályát feltölteni. Nyomtam (volna) át az inzulint, és akkor törött szét a patron. Na az kuka volt. De ti a penben lehet, hogy nem is látnátok, ha továbbreped és szivárog az inzulin, esetleg csak akkor, ha rendesen szét is törik, ahogy nekem. Szóval csere.

Kedves Mindenki!

Van valakinek egy olyan web-helye, vagy táblázata, amelyben meg van, hogy pl. egyes leveseknek, másodikoknak, főzelékek, egytál ételeknek mennyi a CH értéke? Pl. most mennék délben a menzára, és kertészleves lesz, és nem tudom, hogy mennyi CH van benne. Tudna valaki segíteni? Ki hogy számolja ki, ha nem otthon van, hogy mennyi Ch lehet az ételben amit megeszik.

Köszi,
Móni

poe

Őstag
Mivel nem ismered a pontos összetételt, elkészítési módot, tippelni tudsz, számolni nem. Milyen az a kertész leves, mi van benne?

Kedves Poe!

3 nagyobb szál sárgarépa
3 nagyobb szál petrezselyem
1 közepes fej zeller
1 fej hagyma
2 ek olaj
1 paradicsom
10 dkg káposzta
4 erőleveskocka
1 ek pirosarany
frissen őrölt bors
2 dl tejföl
1 ek liszt
frissen vágott petrezselyemzöld
10 dkg orsótészta

Ez 10 főre. Az a baj, hogy nagyon leveses vagyok, hogy lehet felmérni, vagy van valahol-e olyan táblázat amiben benne vannak, hogy 1 adag mondjuk hamis gulyáslevesnek mennyi a CH tartalma.

Oldal tetejére