pumpás
Őstag
A Diabetes Care online számában megjelent tanulmányban a kutatócsoport, melyet Dr. David Jenkins vezetett, arról számolt be, hogy a napi szénhidrátadagba illesztett kb. 5 dkg mogyoró elfogyasztása jótékonyan hat a vércukor- és vérzsírszintre a 2-es típusú cukorbetegeknél. – A sómentes, nyers vagy szárazon pörkölt mogyorókeverék a vér cukor- és lipidszintjét is kedvezően befolyásolja, így a testsúlynövekedés elkerülésével lehet javítani a diabéteszes betegek állapotán – mondta Dr. Jenkins, aki dolgozik a St. Michael endokrinológiai részlegén és a Torontói Egyetem orvosi karán is. A Kanadai Táplálkozástudományi és Anyagcsere Kutatás elnöke is egy személyben.
Jenkins és munkatársai három különböző kiegészítő ételt adtak cukorbeteg alanyaiknak. Az egyik csoport muffint kapott; a másik nyers mandulából, pisztáciából, dióból, pekándióból, mogyoróból, kesudióból és makadámiadióból álló keveréket; a harmadik csoport pedig muffint és mogyoróféléket. Az eredmények szerint a csak mogyorófélékből álló keveréket fogyasztó csoport tagjainak állapota javult a legtöbbet. Náluk csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje is. A glikémiás kontroll szempontjából a másik két csoportnál nem következett be jelentős javulás, de a muffin-mogyoró keverékét fogyasztóknál szintén jobb lett az LDL-koleszterin szintje. A HbA1c (vagyis a glikémiás kontroll hosszú távú jelzője) kétharmados csökkenése klinikailag jelentősnek számít. A mogyoró ráadásul jól illeszkedik a testsúlycsökkentő étrendbe is – tudtuk meg a MediPress közleményéből.
– A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a mogyorófélék speciális részét képezhetik a 2-es típusú cukorbetegek étrendjének, akik szeretnék csökkenteni a szénhidrát-bevitelüket – foglalta össze Dr. Jenkins
Jenkins és munkatársai három különböző kiegészítő ételt adtak cukorbeteg alanyaiknak. Az egyik csoport muffint kapott; a másik nyers mandulából, pisztáciából, dióból, pekándióból, mogyoróból, kesudióból és makadámiadióból álló keveréket; a harmadik csoport pedig muffint és mogyoróféléket. Az eredmények szerint a csak mogyorófélékből álló keveréket fogyasztó csoport tagjainak állapota javult a legtöbbet. Náluk csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje is. A glikémiás kontroll szempontjából a másik két csoportnál nem következett be jelentős javulás, de a muffin-mogyoró keverékét fogyasztóknál szintén jobb lett az LDL-koleszterin szintje. A HbA1c (vagyis a glikémiás kontroll hosszú távú jelzője) kétharmados csökkenése klinikailag jelentősnek számít. A mogyoró ráadásul jól illeszkedik a testsúlycsökkentő étrendbe is – tudtuk meg a MediPress közleményéből.
– A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a mogyorófélék speciális részét képezhetik a 2-es típusú cukorbetegek étrendjének, akik szeretnék csökkenteni a szénhidrát-bevitelüket – foglalta össze Dr. Jenkins

